Feature post image

Tumor jajnika simptomi i lečenje prirodno

Kako se leči tumor jajnika prirodnim putem

Tumor jajnika dijagnostikuje se kod gotovo 250 hiljada žena širom sveta na godišnjem nivou. Nažalost, po najnovijim istraživanjima čak 144 hiljade takvih pacijentkinja, izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Statistika nam takođe kaže da na svaka tri minuta ovaj karcinom odnese po jedan život. U Srbiji se preko 800 žena godišnje suočava sa tom dijagnozom, dok oko 450 njih ne uspeva preživeti.

Prevencija za tumor jajnika je ključna, stoga vam za početak preporučujemo naše ranije tekstove: kako nastaju policistični jajnici, šta je endometrioza, u kojima smo se takođe bavili sa ovom temom. U nastavku našeg članka saznajte više o ranim simptomima bolesti, važnosti redovnih ginekoloških pregleda, ali i o prirodnom lečenju karcinoma, ostanite sa nama…

Tumor na jajnicima prvi simptomi bolesti

Jajnici igraju kljucnu ulogu u reproduktivnom procesu žene, s obzirom na to da su zaduženi za proizvodnju jajnih ćelija, ali i ženskih polnih hormona – progesterona i estrogena. Ovalnog su oblika, smešteni sa obe strane materice i veličine badema.

Redovna poseta ginekologu od ključnog je značaja za prevenciju i rano otkrivanje oboljenja reproduktivnih organa žene, među kojima je jedno od najozloglašenijih upravo rak jajnika.

Reč je o bolesti koja se brzo razvija – ne smeta drugim organima, zahvata veliki slobodni deo trbuha, pa je u početku ne moraju pratiti nikakvi simptomi. Tek kada tumor jajnika pritisne neki nervni završetak, javlja se bol, što je jasan pokazatelj kako nešto nije u redu, a ujedno i signal za što hitniju posetu ginekologu.

Do nedavno se smatralo da je tumor na jajnicima gotovo nemoguće otkriti u svojoj najranijoj fazi, međutim danas se situacija značajno promenila. Nove medicinske studije ukazuju nam na to kako su prvi znaci i rani simptomi raka jajnika ipak prisutni i da se mogu dijagnostikovati..

U njih ubrajamo: Nadutost u predelu stomaka, pritisak u donjem delu karlice, bol su stomaku i donjim delovima leđa, manjak energije, često mokrenje, nedostatak apetita, opstipacija, povraćanje, dijareja, neredovni ciklusi praćeni obilnijim krvarenjem i dr.

tumor jajnika prvi simptomi

Uvećan jajnik prvi znak za uzbunu

Pored klasičnog pregleda prstima i spekulumom, ginekolog može uraditi PAPA test, s tim što on otkriva promene na grliću materice, ali ne može otkriti tumor jajnika.

Veoma je važno uraditi ultrazvuk male karlice specijalnom sondom preko kože trbuha ili kroz vaginu – njime se uočavaju promene u debljini zida i šupljini materice, ali se isto tako može primetiti uvećanje jajnika. Ako je njihov prečnik veći od šest centimetara (normalna dužina je od 3 do 5, a širina 1,5 do 3 centimetara) ili su se uvećali između dva pregleda, treba uraditi detaljna ispitivanja. Ovo uključuje i  obaveznu primenu tumor markera za jajnike.

Raku jajnika izloženije su žene u čijoj je porodici već bilo slučaja tog oboljenja ili je dijagnostikovan rak dojke. Važno je napomenuti da mutaciji gena doprinosi nezdrav stil života, uključujući i lošu ishranu, gojaznost i prekomeran unos alkohola ili cigareta.

Rana prva menstruacija (pre 12. godine života), kasna menopauza(nakon 52. godine), hormonske terapije, oralna kontracepcija i sindrom policističnih jajnika takođe povećavaju rizik za nastanak tumora. Osim toga boravak u zagađenoj životnoj sredini i izloženost stresnim situacijama, takođe doprinose.

Tumor jajnika je potpuno izlečiv u ranoj fazi

Tumor jajnika, kao i većina drugih vrsta malignih oboljenja, izlečiv je ako se otkrije u ranoj fazi. Stopa smrtnosti visoka je upravo zbog činjenice da mnoge žene dijagnozu dobiju tek kada bolest zahvati udaljene organe. U tim slučajevima svega 20 odsto žena ima šanse izbiriti se sa opakim oboljenjem.

Ako su pored jajnika zahvaćene samo žlezde u trbuhu, šansu da preživi ima čak 75 odsto pacijentkinja. S druge strane, ukoliko se tumor jajnika nije proširio na žlezde ili druge organe, izlečiv je u 95 odsto slučajeva.

Postoji više mogućnosti za lečenje, a najčešće se primenjuje hirurška intervencija u kombinaciji sa hemoterapijom. Tada se kreće sa citostaticima, kako bi se sprečio povratak bolesti, s tim što se oni mogu koristiti i pre operacije, da bi se tumor jajnika smanjio, što olakšava njegovo uklanjanje.

U retkim slučajevima tokom lečenja koristi se i zračna terapija, kako bi se olakšale tegobe izazvane kancerom.

Kada se treba javiti lekaru?

Ako ne idete na redovne ginekološke preglede – počnite to da radite što pre. Tumor jajnika oboljenje je sa nespecifičnim simptomima, na koje mnoge žene često ne obraćaju pažnju ili ih mešaju sa manifestacijama drugih oboljenja. Kao što smo već napomenuli to su nadutost u stomaku, poremećene navike pražnjenja debelog creva (zatvor), česta potreba za mokrenjem.

Osim toga prisutni su bolovi i neprijatan osećaj u stomaku ili maloj karlici koji se ne javljaju uvek na istom mestu, gubljenje težine, brz osecaj sitosti tokom jela, te osećaj pritiska i mučnine u stomaku.

Rak jajnika prirodno lečenje kao obavezan deo terapije

Novija istraživanja ukazuju na to da uz redovne terapije treba uključiti i lekovite biljke, jer ublažavaju tegobe nakon hemioterapije i zračenja. Tako vam od velike pomoći mogu biti brusnica i đumbir, jer uništavaju maligne ćelije, može vam pomoći i tamjan, a efikasni su i hajdučka trava, kičica, ivanjsko cveće, kopriva i ranjenik..

Moćna brusnica protiv karcinoma

Ako ste tokom lečenja izloženi zračenju, pijte sok od brusnice, ili jedite njene plodove u sirovom stanju. Naime, odavno je poznato da je ova biljka efikasna u prevenciji i lečenju urinarnih infekcija, a nova istraživanja pokazuju kako može stati na put opakoj bolesti kakva je tumor jajnika. 

Antioksidansi kojima obiluje, a kojih nema u drugim namirnicama, odnosno biljkama, vezuju se za zloćudne ćelije kancera i sprečavaju njihov rast.  Brusnica može biti odlična dopuna hemoterapiji, posebno ako tumor jajnika postane otporan na pojedine medikamente.

Nezaobilazni đumbir ima antikancerogeno dejstvo

Naučna istraživanja pokazala su da đumbir deluje i antikancerogeno. Tako da uz fenomenalne brusnice, preporučuje se da hranu obavezno začinite đumbirom, koji se pokazao kao odličan saveznik u lečenju raka jajnika. On sprečava razmnožavanje malignih ćelija. 

lako istraživači nisu bili sigurni zbog čega je gingerol izuzetno efikasan u prevenciji oboljenja kakva su tumor jajnika i rak debelog creva, studija je pokazala da suzbija materije u organizmu koje mogu ubrzati razvoj malignih ćelija (ieukotrien A4-hidrolaza).

Gingeroli uništavaju i ćelije malignog tumora jajnika tako što indukuju apoptozu (programirana ćelijska smrt) i autofagocitozu (autovarenje ćelija). U slučaju kanceroznih ćelija nije registrovana ni naznaka pojave otpornosti na terapiju ekstraktom đumbira.

Preporučujemo vam da pročitate članak lekovita svojstva đumbira.

Moć nevena i hajdučke trave

Austrijska travarka Marija Treben u svojoj bestseler knjizi navodi da je za tumor jajnika efikasan čaj od hajdučke trave i nevena.

Spravlja se tako što se po 300 grama tih biljaka prokuva u 1,5 do 2 litra vode, a pije se tokom celog dana u gutljajima. U čaju treba razblažiti tri velike kašike šveden bitera.

Pored toga, primenjuje se kupka od hajdučke trave

100 grama biljke preko noći treba ostaviti u hladnoj vodi, a narednog dana zagrejati do ključanja i dodati vodi za kupanje. Srce mora biti iznad vode, a u kadi ne treba sedeti duže od 20minuta.

Uz nju, fitoterapeuti preporučuju kupku od oraha i kantariona

Uzeti po pola kilograma sitno iseckanog lista oraha i lista i cveta kantariona. Kuvati poklopljeno 1 sat u 20 litara vode, koja ne srne ključati. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, a potom procediti i zagrejati vodu, koja se onda dodaje vodi za kupanje.

Novo i dopunjeno izdanje čuvene knjige Marije Treben prevedeno na srpski jezik, možete poručiti OVDE (popust od 35%)

Rak jajnika prognoza i tok bolesti 

Iako smo već napomenuli u kojim slučajevima je tumor jajnika izlečiv, ovo opasno oboljenje najčešće ima nešto lošiju prognozu u praksi. Naime, glavni razlozi su nemogućnosti ranog otkrivanja bolesti, jer se vrlo često dijagnostikuje tek u poodmalom stadijumu.

Ukoliko se žene jave u kasnijoj fazi (III i IV stadijum) kada je tumor jajnika metastazirao i na okolne organe, tada su mogućnosti za oporavak i izlečenje značajno manje. Stoga još jednom napominjemo, idite redovno ginekologu.

Sponzorisani linkovi:
f