Feature post image

Noni sok upotreba protiv raka i iskustva

Kako koristiti noni sok sa Tahitija

Jeste li već čuli za noni sok, lekoviti napitak koji se dobija od istoimenog voća? Iako je cenjen zbog svojih svojstava i na Tahitiju se koristi preko 2000 godina, u poslednje vreme postao je popularan širom sveta. Brojni stručnjaci potvrdili su kako je ovo pravo čudo prirode i koje poseduje brojne kvalitete i pozitivne karakteristike, pa se kao takav savetuje za borbu protiv brojnih bolesti.

Navikli smo da iz Azije dolaze samo najbolji preparati koje sa zadovoljstvom koristimo, a ono po čemu su svi poznati jeste njihova aroma i ukus. Isti slučaj je i sa ovim prirodnim sirupom, a upravo u njemu se kriju sastojci koji će vam biti veoma korisni. Ukoliko je zdrav život nešto čemu težite, u nastavku ćemo vam reći više o tome za šta je dobar noni sok, kako se pije i deluje, kao i kakva su iskustva vezana za njegovu upotrebu.

Noni biljka sastav i glavne karakteristike

Noni biljka latinskog naziva Morinda Citrofolia potiče iz jugoistočne Azije, Australije, ali najviše ga ima na ostrvima Polinezije. Ovo veliko i žbunovito drvo vekovima se u ovim krajevima uzgaja i kao takvo ima posebno mesto u kulturama naroda koji ga smatraju izuzetno lekovitim. Njegovi cvetovi su bele, a plodovi žuto-zelene boje i po izgledu podsećaju na velike, pomalo izdužene jagode.

Drvo može porasti između 3 do 10 metara u visinu, a specifično je po tome što daje plodove tokom cele godine. Tako se u Polineziji ova voćka bere 12 puta godišnje, što je zaista fenomen.

Kada je u pitanju noni voće uzgoj je moguć i u našim krajevima i uslovima. Najviše joj pogoduje mesto koje je osunčano i gde će moći da dobija dovoljno vode. Pokušajte joj dočarati uslove koji prevladavaju u njenom staništu i noni biljka će vam uzvratiti rađajući plodove izuzetno prijatnog mirisa i ukusa.

Govoreći o tome odakle potiče ovo voće, treba reći da se u tim krajevima ono koristi kao lekovito sredstvo, naročito organski noni sok koji je veoma popularan. Svoju široku primenu pronašlo je upravo zbog svojih bogatih mineralnih i nutritivnih vrednosti. Tako Polinežani noni voće koriste za pripremu preparata za kosu, kožu, nokte, protiv bolova i upala, za lečenje problema sa varenjem itd.

Iako se koristi vekovima, tek nedavne medicinske analize utvrdile su kako ovi plodovi sadrže preko 150 lekovitih aktivnih materija, minerala, vitamina, ugljenih hidrata, aminokiselina i raznih enzima.

Ono po čemu se posebno ističe jeste što je ovo svojevrsna superhrana, jer obiluje vitaminom C, a prisutni su i vitamini B1, B2, B3 i B6, što sasvim opravdava taj epitet. Jedan je o retkih izvora aminokiselina koje imaju važnu nutritivnu vrednost, a preko 18 proteina nalazi se u ovim plodovima.

Ne treba zanemariti i činjenicu ni to što su u njima prisutne značajne količine magnezijuma, natrijuma, gvožđa i kalijuma, koji posebno dolaze do izražaja kad se preradom dobije sok noni. Zbog toga se ovaj napitak smatra najboljim načinom za zadovoljenje dnevnih potreba vašeg organizma ovim dragocenim mineralima.

Lekovita svojstva nonija su neverovatna

Ono po čemu su ovi neobični plodovi jedinstveni jeste što omogućavaju stimulisanje boljeg rada tireoidne žlezde. Osim toga, veoma su blagotvorni i lekoviti jer utiču na povećanje nivoa serotonina i melatonina. Povrh svega, noni sok smatra se jednim od najefikasnijih zaštitnika zdravlja srca, jer uspešno smanjuje povišeni krvni pritisak. Na taj način on prevenira brojne kardiovaskularne tegobe.

Njegova preventivna upotreba preporučuje se kako bi se sprečili infarkt i moždani udar. Naime, noni sirup veoma pozitivno utiče na poboljšanje prokrvljenosti svih tkiva u organizmu, a pored toga sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Samim tim, sasvim je korisno upotrebljavati ovaj napitak, ali i voće za čuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Snažan i moćan antioksidans iz prirode

Blagotvorni noni sirup ima i jako antioksidativno dejstvo, jer štiti od slobodnih radikala neutrališući njihovo štetno dejstvo na vaš organizam – što se ne sme zanemariti. Brojna klinička istraživanja pokazala su kako je ovaj napitak veoma koristan za čišćenje pluća kod pušača. On prosto uklanja sve toksine iz ovog organa i sprečava napade gušenja. Ukoliko želite pomoći sebi i rešiti se nagomilanih štetnih materija, noni sok će vam biti izuzetno koristan.

Napravite sami noni sok na sledeći način:

Potpopite u vodu saušeni plod nonije i ostavite ga par sati da odstoji. Izvadite ga i kuvajte 30 tak minuta na laganijoj vatri. Dobro ga iscedite, dodajte mu malo limuna i domaćeg meda i popijte uvek pre glavnih obroka.

Noni sirup možete uzimati 6 meseci na ovaj način. Ako su u pitanju ozbiljnije tegobe, pojačajte dozu.

Noni sok protiv raka i drugih bolesti

Pošto je ovo snažan antioksidans, noni sok se veoma uspešno bori protiv raka. Čak i savremena medicina opravdava poverenje koje su mu dale kulture iz krajeva odakle ova biljka potiče. To ne treba da vas čudi, jer su brojna istraživanja pokazala kako nonijev sirup pomaže u prevenciji različitih oblika karcinoma, kao što su rak pluća, rak jetre i bubrega.

Ulazeći u dublje analize, utvrđeno je da ovaj fenomenalni napitak sprečava vezivanje DNK tumora što kod osoba koje su već obolele, te se maligno tkivo neće raširiti dalje. Žene obavezno trebaju piti noni sok protiv raka, jer je on jedan od najboljih zaštitnika kod malignih oboljenja dojke i mlečnih žlezda.

noni sok doziranje i primena

Pomaže kod gihta

Spisku sjajnih lekovitih svojstava ovog napitka i superhrane dodaćemo i činjenicu da se on uspešno bori i protiv gihta. Savremena medicina ni malo ne dovodi u pitanje njegovu efikasnost u procesu lečenja ove bolesti, jer se na Tahitiju on od davnina koristi upravo u te svrhe.

I zaista, u modernom svetu danas se sve više traže prirodna i alternativna rešenja za ovaj problem. Noni sok je jedan od retkih koji će vas za veoma kratko vreme osloboditi nagomilane mokraćne kiseline, a bol u kolenima i zglobovima nestaće kao rukom odnesen.

Opušta napete mišiće i sprečava grčeve

Ovaj dragoceni napitak sa polinežanskih ostrva ima i veoma pozitivno dejstvo za mišiće. Kao takav, noni sirup pomaže njihovom opuštanju, pa se neretko može pronaći kao suplement kod bodibildera. Mišićima je potreban odmor jer bez toga se ne mogu pravilno razvijati i održavati svoju čvrstinu, a za te potrebe nema boljeg napitka od ovog.

Osim toga, ako vam se javljaju grčevi u nogama i rukama, to je znak da imate manjak kalijuma u telu. Noni sok obiluje ovim mineralom, ali i gvožđem i kalcijumom, pa će vaši mišići dobiti preko potrebnu dozu koja će im omogućiti pravilno funkcionisanje.

Osnažuje imunitet i daje neophodnu snagu

Još jedna korisna stvar koja će vam biti zanimljiva jeste što noni sok jača imunitet. Opšte je poznato da je neophodno zaštititi organizam od raznih bolesti, gripa, prehlada i upala.

Ako ste uzdali u razne šumeće tablete i smatrate kako će pomoći u tome – varate se. Za te potrebe najbolje je koristiti noni napitak za imunitet, a kao što smo već rekli, on je prebogat vitaminima i mineralima.Ova lekovita kombinacija zaštitiće vas od svih bakterija i virusa, a ukoliko ste već bolesni, pomoćiće vam da brže ozdravite.

Kako se sok od nonija upotrebljava u kozmetici

Od davnina se na polinežanskim ostrvima sirup i noni sok koriste za lepšu i čistiju kožu, a za te potrebe se primenjuju se i dan danas. Tajna koju krije ovo čudo prirode jeste u tome što sadrži antrahinon, zaštitni faktor koji stimuliše proizvodnju kolagena. Samim tim, on se smatra svojevrsnim anti-age preparatom, jer veoma uspešno sprečava stvaranje bora na površini lica.

Pored toga, njegovo antibakterijsko svojstvo omogućava uklanjanje akni, ali i opekotina i fleka. Esencijalne masne kiseline koje sok noni sadrži pomoćiće vam za kožu lica jer će biti biti mekša, sjajnija i podmlađena.

Eliminiše problem lenjih creva

Osobama koje imaju problema sa želucem i ’’lenjim crevima’’ preporučujemo kirišćenje ovog napitka za regulisanje varenja. Naime, tahitian noni sok deluje stimulativno na digestivni trakt, podstičući pravilno procesiranje hrane. Ovo svojstvo je posledica činjenice da obiluje fitonutrijentima i vlaknima, koji stimulišu proizvodnju enzima za varenje. Značajno je spomenuti kako ovaj napitak najbolje pomaže osobama koje pate od opstipacije.

Pored svih navedenih lekovitih svojstava, rećićemo i to da on deluje i veoma opuštajuće na ceo organizam. Naime, kada je u pitanju njegova postojbina Tahiti noni se odavno tamo upotrebljava kao napitak za smirenje nerava, jer uklanja stres i oslobađa od nervoze.

Ako imate problema sa nesanicom i zbog toga osećate hroničan umor, dovoljno je popiti čašu ovog tradicionalnog leka. Osim što će vam obezbediti kvalitetniji san, on će vašem telu dati stimulans za oslobađanje energije koju ćete upotrebiti već narednog dana.

Zašto treba piti sirup noni i kako deluje

Ukoliko ste se zainteresovali za ovaj lekoviti napitak i želite ga kupiti, trebali bi znati jednu veoma važnu stvar. Naime, kako bi on u potpunosti imao pozitivno i blagotvorno dejstvo ni u kom slučaju ne sme sadržati nikakve boje, arome niti konzervans. Samo na taj način biće sačuvane sve lekovite materije i antioksidanse o kojima smo vam govorili.

On će vašem organizmu dati ono što mu je od preke potrebe kako bi se izborio sa mnogim bolestima, i zbog toga je veoma važno i korisno piti ovaj napitak. Kada je u pitanju noni sok delovanje je višetruko, ćelije se regenerišu (obnavljaju) i  uspešno podmlađuju. Njega smeju piti i deca i odrasli, po jednu kašičicu ujutru uz 2 dl vode i to pola sata pre jela. Svideće vam se ukus i bićete zaštićeni od svih bolesti koje vrebaju.

Ako želite kupiti i piti noni sok doziranje je ono na šta treba obratiti pažnju. Generalna preporuka je konzumacija jedanput do dva dnevno i to po 15 ml. Ova količina odgovara jednoj supenoj kašici, a sirup možete piti razmućenog u čaši vode, mada je korisnije koristiti ga i bez nje.

U pojedinim slučajevima kada se pije noni sok doziranje se može povećati ukoliko je u pitanju neka ozbiljnija zdravstvena tegoba. U svakom slučaju, potrebno je obratiti se lekaru koji će vas adekvatno uputiti i dati savet.

Noni sirup iskustva korisnika sa preparatom

Kada je u pitanju noni sok iskustva su veoma pozitivna i veoma prijatno je iznenadio korisnike koji su ga koristili. Obzirom da je primenjiv za zaštitu i lečenje brojnih bolesti, izdvojili smo nekoliko reakcija ljudi koji su posvedočili koliko je ovo koristan napitak.

Imao sam operaciju zloćudnog tumora debelog creva koji se proširio i na žučnu kesu i jetru. Izgubio sam na težini i zdravlje mi je bilo zaista ozbiljno ugroženo. Bio sam spreman na sve kako bih se izborio protiv ove opake bolesti, saznao sam za da noni sok protiv raka donosi rezultat. Trenutno sam na drugoj hemoterapiji, a ovaj sjajni napitak pomogao mi je u vraćanju kilaže, generalno se bolje osećam i veoma dobro podnosim celu terapiju koju primam. Čak su i lekari bili začuđeni kada su videli moju krvnu sliku, a vrednost tumorskih markera je bila na samoj nuli! – Viktor, 38

Veoma dugo sam se borila protiv cista na jajnicima i nisam znala šta mi je činiti. Redovno sam odlazila kod lekara, pila prepisanu terapiju, ali pomaka nije bilo i stanje je ostajalo isto. Sasvim slučajno sam na internetu saznala za ovo voće i sirup, pa sam intenzivno tokom tri meseca koristila sok noni. Na poslednjem ultrazvučnom pregledu ispostavilo se kako nemam više ni jedne ciste na jajnicima! Povukle su se i isčezle, a doktorica je bila zaista iznenađena. Veoma sam zadovoljna i zaista preporučujem svim ženama koje imaju ovakve probleme. – Irena, 47

Godinama me je mučio gastritis, a usputno se javljala i migrena. Pored brojnih prepisanih lekova, tražila sam i neko alternativno rešenje. Saznala sam za noni sok organic, napitak koji se proizvodi na Tahitiju, pa me je privuklo i egzotično poreklo i lekovita svojstva. Nisam ni malo pogrešila, posle manje od mesec dana u potpunosti su prestali svi simptomi gastritisa, a migrene kao da nikad nisam ni imala. – Renata, 30.

Nuspojave i loše strane sirupa od nonija

Treba skrenuti pažnju na činjenicu da su određena klinička istraživanja pokazala kako treba biti oprezan pri konzumiranju ovog napitka. Naime, noni sok nuspojave izaziva kod nekih osoba koje piju lekove za visoki krvni pritisak, što može dovesti do pojave hiperkalemije u organizmu. To za posledicu može imati mučninu i srčane aritmije. Osim toga, po najnovijim saznanjima trebaju ga izbegavati osobe koje imaju oboljenje bubrega, jer može pogoršati njihovo zdravstveno stanje.

Nemojte konzumirati noni sok u trudnoći jer nije do kraja ispitan. Istorijski gledano, on se u tradicionalnoj azijatskoj medicini koristio kao regulator menstruacije i stoga može da izazove spontani pobačaj. Osim toga, ne preporučuje se njegovo korišćenje ni tokom perioda dojenja. Ukoliko vam manjka nekih materija i minerala kao što je, recimo, kalcijum, potražite bolje neko alternativno rešenje koje vam neće škoditi.

Ovaj napitak u nekim slučajevima izaziva i nadimanje, loš zadah, kao i pojavu bubuljica. Iako retko, postoje ček i zabeleženi podaci o napadima kašlja i neprijatnom mirisu urina kod nekih osoba. Ovo je posledica činjenice kada telo ne prihvata sirup od nonija, pa je u tom slučaju potrebno ili smanjiti dozu i povećati unos vode, ili u potpunosti prestati sa njegovim konzumiranjem.

Pošto se koristi kao lek protiv zatvora, treba znati kako noni sok nuspojave može da izazove u vidu dijareje. Veoma je bitno da ga koristite u preporučenim dozama, jer ćete na taj način biti sigurni i neće doći do ove ili bilo koje druge neželjene reakcije organizma.

Gde kupiti sok od nonija i cena

Ako ste se zainteresovali za ovaj lekoviti proizvod, njega možete kupiti u biljnim apotekama, a dostupan je i u prodavnicama zdrave hrane. U poslednje vreme njegova popularnost je ogromna, pa ga je moguće poručiti i putem interneta, na različite načine.

Kad je pitanju noni sok cena zavisi od proizvođača, pa vam skrećemo pažnju na to da tražite proizvod koji košta od 4000 dinara pa na više, jer sve što je ispod toga, diskutabilnog je porekla.

Pored toga, skrenuli bismo vam pažnju na još jednu veoma važnu činjenicu. Naime, na tržištu su se pojavile brojni proizvodi neproverenih proizvođača, na čijim ambalažama se navode kao pravi proizvod od nonija. Bitno je znati kako su kopije posredi i to one koje vam ne mogu biti od koristi za zdravlje.

Stoga tražite isključivo one ambalaže na kojima je jasno navedeno da je u pitanju noni sok organske proizvodnje, a poželjno je da je zemlja porekla Tahiti. Samo tako ćete biti sigurni kako kupujete proveren i pravi napitak koji će vašem organizmu biti od velike pomoći!

Postoji još jedna mogućnost, a to je da sami promovišete određeni preparat nakon njegove kupovine, ovoga je sve više i društvene mreže su prosto preplavljene. Grupe na fejsbuku i različite stranice svedoče upravo o tome, čak šta više masovno se zloupotrebljavaju. Mi nismo pristalice takvog oglašavanja, ne kažemo da su posredi prevare, ali ima svega na internetu.Vama je najvažnije da budite na oprezu kada naručujete organski noni sok, uvek se dobro raspitajte.

Sponzorisani linkovi:
f