Feature post image

Ulje noćurka za lice i kožu upotreba

ULJE NOĆURKA UPOTREBA I PRIMENA

Do sad ste verovatno čuli za ulje noćurka i viđali ga po apotekama i prodavnicama zdrave hrane. A da li znate šta ono stvarno može da učini za vaše zdravlje i koliko je zapravo korisno? Ova biljka je u naše krajeve došla iz Severne Amerike, gde raste na peščanom tlu. Kod nas se žuti noćurak sadi u baštama kao ukrasna biljka, te mnoge osobe i pored toga nisu upoznate sa tim da gaje jako moćnu i lekovitu biljku. U daljem tekstu možete da pročitate o svim lekovitim svojstvima koja ulje od noćurka ima…

Koja sve lekovita svojstva ima žuti noćurak

Latinski naziv za žuti noćurak je Oenothera biennis koja je dvogodišnja biljka, grmolikog oblika i visine do 150 cm. Žuti cvetovi se otvaraju u trećem mesecu i ostaju otvoreni tokom cele noći, pa je biljka po tome dobila ime. Biljka noćurak privlači dosta insekata i noćnih leptira, a pre nego što svane cvetovi uvenu, ali već sledeće večeri novi krase biljku. Lekoviti deo žutog noćurka je list, cvet, koren i seme. Cvetovi i listovi se suše na promaji, a koren se vadi u jesen. Koren se seče na manje komade i suši, može da se koristi i kuvan. Seme noćurka se najčešće koristi kao začin za jela.

Indijanci su ga tradicionalno koristili  kao prirodni  lek za ublažavanje kožnih tegoba, kod zaceljivanja rana, astme, gripe i prehlade. Iako se koristi još od osamdesetih godina godina prošlog veka, potvrđeno je da ulje noćurka sadrži oko 70 posto nezasićenih masnih kiselina, 10 posto od toga čini gama-linolenska kiselina. Objavljivanjem ovog podatka, ova biljka je preko noći postala popularna. Gama-linolenska kiselina, jača imuni system, reguliše sekreciju i sintezu hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Pošto ni jedna biljka ne sadrži ovu kiselinu u tolikoj količini, žuti noćurak se se smatra njenim najbogatijim izvorom.

Ulje žutog noćurka u sebi ima i alfa-linolensku kiselinu, koja je nezasićena i spada u dragocene – esencijalne, jer naš organizam nije u stanju samostalno da je proizvede. Ona “hrani mozak“, ojačava nerve, štiti celokupan kardiovaskularni sitem i krvne sudove. Noćurkovo ulje se koristi u snižavanju holesterola, kod dijabetesa svih oblika, kod hiperaktivnosti dece, kod aterosklerotičnih promena , u poboljšanju funkcije mozga, kod anaksioznosti i straha, slabog rada štitne žležde, posledice zračenja, angine pektoris, HIV-a, Parkinsonove bolesti, leči bolove u želudcu i abdomenu, pomaže u lečenju multiple skleroze.

Takođe, uspešno  pomaže u lečenju alkoholizma. Možda ste od nekih dama čuli da dobro deluje kod neprijatnih pms simptoma koji se javljaju pre menstruacije, kao i kod menopauze. S obzirom da manjak esencijalnuh masnih kiselina dovodi do upalnih promena na koži, ulje noćurka pomažei kod hroničnih upala kao što su psorijaza, te razni ekcemi, šuga, alergije i neurodermatitis.

Kako upotrebiti ulje noćurka za lice 

Dugo je već poznato da manjak esecijalnih masnih kiselina može da dovede do raznih kožnih problema. Psorijaza, ekcemi, neurodermatitis, starosne promene, problem sa pigmentacijom, razne opekotine, rane, alergijske reakcije, akne koje se pojavljuju na koži mogu da budu samo neke do pojava nedostatka esencijalnih masnih kiselina u našem organizmu.

Kako je lekovito ulje noćurka bogato upravo sa njima, nije ni čudo da je sa njegovom primenom kod osoba sa mnogobrojnim kožnim problemima uočen pomak i napredak na bolje, a to su potvrdile i mnogobrojne studije. Većina žena, ali i muškaraca žale se na pojavu suve kože. Ova stanja se kako starimo, pogoršavaju, a doprinosimo im i modernim načinom života sve više. Razlog tome je smanjenja prirodna zaštita kože i gubitak vode iz organizma.

Zbog nemogućnosti da se sama održava vlažnom, javlja se depigmentisana, suva i  koža puna akni, koja gubi elastičnost. Suvoća može da bude određena genetičkim predispozicijama, ali isto tako i lošim prehrambenim navikama. Ona je najčešće podložna problemima kao što su ekcemi, seboreja, dermatitis. Sadržaj gama–linolenske kiseline u noćurkovom ulju može da pomogne pravilnom funkcionisanju kožne barijere, kao i u normaliziranju transepidermalnog gubitka vode.

Primećeno je da čisto ulje noćurka poboljšava opšte stanje kože, što se pokazuje većom i boljom glatkoćom i elastičnošću, ovo blagotvorno ulje smanjuje bore, manji je broj upalnih procesa, te su manje su razlike u pigmentaciji. On uspešno pospešuje brže zarastanje rana i opekotina.

Koliko je dobro ulje žutog noćurka u kapsulama

Hladnim presovanjem zrelih semenki dobijamo najkvalitetnije noćurkovo ulje. Ukoliko je klinički ispitano, može da se koristi i za oralnu upotrebu. Na našem tržištu može da se nađe ulje noćurka u kapsulama ili u tečnom obliku. Po pravilu, ono se uzima u dozi od jedne kašikice 3 puta na dan posle jela. Da bi učinak bio još bolji, lekari savetuju paralelno konzumiranje vitamina C i B6, magnezijuma i cinka sa ovim uljem. Nakon uzimanja jednog ciklusa koji traje 21 dan, treba da se napravi pauza od najmanje dve nedelje.

ulje noćurka za liceMešavina ulja noćurka za kožu protiv akni i rozacee

Fitoterapeuti nam za pomenute tegobe preporučuju sledeću mešavinu:

 • 4 kapi eteričnog ulja od bušina,
 • 6 kapi eteričnog ulja od semena šargarepe,
 • 4 kapi eteričnog ulja nemačke kamilice,
 • 4 kapi eteričnog ulja od rimske kamilice,
 • 20 ml macerata nevena u bademu,
 • 5 ml biljnog ploda od divlje ruže.
 • 5 ml ulja noćurka

Sve gore navedene sastojke dobro promešajtei i nanosite lagano na vašu kožu dva puta dnevno. Ne može da odmogne nikako, naprotiv ulje noćurka u ovim kombinacijama može samo da pomogne. Mnoga su pozitivna dejstva žutog noćurka na zdravlje kože, a mi vam izdvajamo neka :

 • Blagotvorno deluje kod dermatitisa, psorijaze(ljuspavice), seboreje,
 • Hidrira suvu kožu,
 • Kožu čini elastičnom,
 • Pomaže kod hrapavosti,
 • Smanjuje fine linije i bore,
 • Podmlađuje je,
 • Smanjuje tamne i nabrekle podočnjake,
 • Pomaže kod bržeg zarastanju opekotina i rana,
 • Umiruje alergijske reakcije,
 • Može da pomogne kod smanjenja upale koja je nastala usled poremećaja kože kao što je rozacea,
 • Smanjuje crvenilo,

Kako se koristi ulje noćurka za kožu?

Način primene kao i preporučena dnevna doza ulja žutog noćurka su u zavisnosti od vrste terapije. Preporuke koje se odnose na zdravlje kože su sledeće:

 • Kod terapije akni i upalnih stanja kože : uzimajte ulje noćurka u kapsulama 500 mg  i to 3 puta na dan uz obrok.
 • Kod ekcema: Odrasle osobe 1000 mg ( takođe ulje žutog noćurka u kapsulama 2 od 500 mg) tri puta dnevno, a deca od 4-12 godina mogu da koriste 500 mg do 3 puta na dan.
 • Suva , perutava i sebojerična koža: 500 mg  do 2-3 puta dnevno uz obrok. Ulje od noćurka može da se nanosi i sa spoljašnje strane, tako što se kapsula probuši i ulje se utrlja u kožu.

Ulje žutog noćurka kao zamena za hormone 

Žuti noćurak odlično deluje na ženski organizam, pre svega jer ublažava menstrualne tegobe (smanjuje učestalost noćnog znojenja, navale hladnoće i vrućine – valunzi), bolne i neredovne menstruacije, pomaže ženama u menopauzi. Upravo se zbog toga najčešće se koristi kao zamena za hormonsku terapiju. Ublažava osetljivost dojki, isto tako sprečava njihovo oticanje i nadutost.

Jedno ispitivanovije nje koje se radilo u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije sa nikakvim metodama nisu uspele osloboditi od tegoba i bolova koji su se javljali iz meseca u mesec. Koristeći 3 puta dnevno po 2 kapsule žutog noćurka, 57 posto pacijentkinja je u potpunosti prestalo osećati neprijatne  simptome.

Uz sve to uspešno pomaže ulje noćurka za policistične jajnike, kao i kod regulacije hormona-estrogena i testosterona. Jedan je od glavnih saveznika u porbi protiv impotencije i neplodnosti kod žena. Pospešuje bolji protok krvi, ulje žutog noćurka može da pomogne i u borbi sa impontencijom kod muškaraca. Ono se u ovu svrhu koristi sa vitaminom C i čudesnim ginkom.

Ulje noćurka može da pomogne i ženama koje imaju problema da začnu, jer ono jača funkciju uterusa. Noćurkovo ulje se pije do ovulacije.

Ulje noćurka iskustva u primeni i doziranje 

Ulje noćurka je ispitano i sigurno za korišćenje. Uzimanje se preporučuje na duži period.

 • Kod dece mlađe od godinu dana se ne preporučuje oralno korišćenje.
 • Odraslima se preporučuje 4-6 grama ili jedna manja kašikica tri puta dnevno tokom jela, deci koja su mlađa od 12 godina do 4 grama.

Ako se odlučite sa uzimate ulje noćurka u kapsulama bilo bi dobro da ih progutate nakon jela sa dosta tečnosti. Vidljivo poboljšanje nakon konzumiranja noćurkovog ulja je već do 4 do 12 nedelje. Preporučuje se pauza nakon višenedeljnog oralnog uzimanja.

Ulje žutog noćurka protiv alkoholizma 

Uzimanje žutog noćurka može da bude veoma korisno i u borbi protiv alkoholizma, koji je često povezan i sa depresijom. Alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u GLK , kod osoba koje imaju ovaj problem smanjuje se visina prostaglandina E1 koji se nalazi u organizmu, što dovodi do depresije. Ona nas sa druge strane, podstiče na ponovno konzumiranje alkohola. Samim tim što smanjuje depresiju, ulje noćurka smanjuje i želju za alkoholnim pićima. A svima nam je poznato da alkohol uništava jetru i bubrege, dok ih ovo odlično ulje čuva, upravo sprečavajući blokadu enzima koji su izazvani alkoholom.

Izaziva li ulje noćurka nuspojave i neželjena dejstva

U medicinskoj literaturi opisano je par neželjenih dejstava efekta terapije noćurkom. To su slabo varenje, pojačane mučnine , prolivi i jaka glavobolja. Ako dođe do predoziranja može da se javi pojava abdomenalnog bola, ali kod njega nije potreban nikakav poseban tretman, već samo treba prekinuti sa propisanom terapijom.

Toksiološka ispitivanje su pokazala da ulje noćurka ne pokazuje nikavu toksičnost, ali zbog podataka o sigurnosti korišćenja tokom trudnoće treba da se izbegava. Može da se koristi tokom dojenja, jer ima dve osnovne komponente koje se koriste u ishrani kao iu majčinom mleku.

Oralna upotreba se ne sme koristiti sa lekovima kao što su fenotiatini, jer pojačava delovanje tamoksifena i smanjuje toksičnost ciklosporina A.

Noćurkovo ulje štiti živce od oštećenja pa je dobrodošlo osobama koje pate od poremećaja koji imaju negativan uticaj na moždanu hemiju. Istraživanja su pokazala da ulje noćurka može da ima veoma povoljan uticaj u kontroli simptoma kod osoba koje su obolele od multiple skleroze i Parkinsonove bolesti.

Kako se pravi čaj od noćurka

Da bismo napravili ovaj čaj treba nam:

 • jedna kašikica suvih listova od noćurka,
 • dva i po decilitra ključale vode,
 • jedna kašikica kvalitetnog meda.

Usitnjene i suve listove prelijte proključalom vodom I ostavite da odstoji pokriveno oko 10 minuta. Topao, proceđen I zaslađen čaj pijte 3 puta na dan.

Gde se može kupiti ulje žutog noćurka i koja je cena?

Ulje žutog noćurka može da se nađe u svim bolje snabdevenim bilnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane u bočicama od 30 ml po ceni do 3 evra. Kapsule takođe možete da pronađete u apotekama.

Kupujte ulje noćurka samo od proverenih proizvođača i obavezno ga čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Sponzorisani linkovi:
f