angina pektoris simptomi | ishrana | lečenje

ishrana kod angine pektoris

ANGINA PEKTORIS BOLEST SRCA

Angina pektoris je prvi stadijum koronarne bolesti, koji se ispoljava anginoznim bolom ili napadom, i prethodi infarktu srca.Simptomi angine pektoris dosta često podećaju na infarkt miokarda koji ume da potraje dosta duže.Danas se za lečenje ove bolesti koriste mnogobrojni lekovi i drugi medicinski preparati,mi ćemo se ovog puta bazirati i na fitoterapiju koja može značajno da pomogne kod ublažavanja tegoba…

ANGINA PEKTORIS SIMPTOMI

Glavni simptom angine pektoris svakako je bol iza grudne kosti koji ume i da varira po intenzitetu, od blagog i laganog pa sve do izuzetno snažnog intezivnog bola . Prati ga osećaj pritiska i stezanje u grudima, neretko i gušenje, pri čemu se se širi u levu ruku, levo rame ili vilicu. Nekada se jaka bol može lokalizovati i na netipičnom mestu: između lopatica, bol u ramenima (češće levom), u čašicama ili samo u laktu, tada se dešava se da traje i do desetak minuta i uglavnom ga prati nagli skok krvnog pritiska koji se nakon ovog napada brzo i normalizuje. Tup bol u grudima u slučaju infarkta miokarda veoma je sličan sa anginoznim napadom, ali za razliku od njega, on ume da potraje i duže od 30 minuta, nekada i više od par sati i često je toliko žestok da je i nepodnošljiv. Infarkt miokarda najčešće prate nagla i iznenadna slabost, jako preznojavanje i osećaj nedostatka vazduha u plućima..

KAKO SE PREPOZNAJE STABILNA ANGINA PEKTORIS ?

Ovaj oblik bolesti dolazi nakon doživljenog jakog stresa ili svakodnevnog fizičkog napora.Prepoznatljivi angina pektoris simptomi su angiozni napadi koji traju od 3 do 5 minuta ,nakon čega se povlače-jenjavavaju, sve dok skroz ne isčeznu..Kod obolelih ova vrsta napada može biti izazavana i uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i minimalnim fizičkim naporima,kao što su vožnja bicikla ili penjanje uz stepenice.U tim slučajevima organizmu su potrebne veće količine kiseonika,koji tada usled napora ne dospeva u dovoljnoj količini u srce .

NESTABILNA ANGINA PEKTORIS SIMPTOMI ?

Postoji jasna razlika između ova dva oblika oboljenja,prvenstveno zbog toga jer nestabilna angina pektoris nastupa potpuno nenajavljeno,pri čemu se angiozni napadi javljaju čak i u snu i prilikom odmaranja.Do ovakvih simptoma dolazi najčešće zbog značajnog ili čak potpunog zapušenja krvnog suda,kada krv ume potpuno iznenada da prestane dolaziti u potrebnim količinama u srčani mišić.Ukoliko se ovo stanje produži,velika je verovatnoća da će oboleli doživeti infarkt.Simptomi nestabilne angine pektoris su puno izraženiji nego kod stabilnog oblika :napadi su produženi i traju najmanje 15 minuta,nekad traju i preko 30 minuta,čak i pored svih preduzetih neophodnih mera za smirenje,kao što su ležanje u krevetu i potpuno mirovanje…

SPAZMIČNA ANGINA PEKTORIS

Ovo je dosta redak oblik bolesti i procentualno je prisutna kod 2% od svih obolelih.Tipični angina pektoris simptomi za ovaj oblik su kontrakcije u predelu grudi i bolovi u prsnom košu.U velikom broju slučajeva osobe koje pate od njega su gotovo potpuno fizički neaktivne.Jako probadanje u grudima se sanira relativno brzo primenom odgovarajućih medikamenata, koje prepiše kardiolog.Lekovi za anginu pektoris se nikako ne smeju zloupotrebiti i koristiti na svoju ruku,već samo uz saglasnost kardiologa.Svakom bolesniku se savetuje da nauči svoje telo da prepoznaje pomenute simptome i tegobe te da se u slučaju javljanja novih znakova,obavezno jave svom kardiologu.Ukoliko se stabilna angina pektoris zapusti može preći u nestabilnu anginu,što je daleko teži oblik oboljenja i rizik od infarkta je daleko veći..

angina pektoris simptomi

UZROCI ANGINE PEKTORIS

Bol  i stezanje u prsima se javljaju  zato što koronarni krvotok nije u stanju da obezbedi srcu potrebnu količinu krvi, pa nastaje takozvana ishemija miokarda (slaba prokrvljenost). Najčešći uzročnik ovog oboljenja jeste ateroskleroza koja nerotko i dovodi do suženja prečnika (lumena) krvnih sudova srca. Povremeni i iznenadni skokovi krvnog pritiska dovode do vrtložnog kretanja krvi pa se štetni sastojci talože brže i ubrzavaju stvaranje suženja.Postoji velik broj faktora rizika koji pogoduju za nastanak angine pektoris, a pre svega u pitanju su povišen krvni pritisak, visoke vrednosti holesterola i triglicerida u krvi,šećerna bolest, gojaznost, stres,smanjena i slaba fizička aktivnost i naravno pušenje, ali ne trebaju se zanemariti ni genetske predispozicije.

ANGINA PEKTORIS DIJAGNOZA

Da bi se angina pektoris utvrdila i dijagnostikovala od strane lekara potrebno je dobiti sledeće odgovore od pacijenta:

  • Gde se bol javlja ?
  • Kako se manifestuje – utvrđivanje simptoma ?
  • Na koji način prestaje,isčezava ili se ublažava ?

Ovo su najvažnija pitanja koja kardiologu daju smernice za dalje.Sledeći anamnestički podaci koji su neophodni su (težina pacijenta,nivo šećera u krvi,da li je pušač,da li postoje rizici od koronarne bolesti kao što je povišen arterijski pritisak, povišen holesterol i sl..).Obavezno je uraditi EKG srca kao i fizikalni pregled. EKG pregled srca u mirovanju kad stabilne angine pektoris čak u 25-40 % slučajeva prikazuje sasvim normalne rezultate.Zato se za postavljanje dijagnoze rade i testovi opterećenja(na pokretnoj traci ili na biciklu) da bi se uz lagano povećanje intenziteta i napora mogli izazvati kako subjektivni tako i objektivni znakovi ishemije srca(nedovoljno snabdevanje krvlju ).

ANGINA PEKTORIS LEČENJE

Za lečenje ove koronarne bolesti srca, zvanična medicina preporučuje sledeće:

U slučaju da se dogodi napad angine pektoris daje se  1 -2 lingvalete nitroglicerina i nastoji se prekinuti dejstvo provokativnih činilaca. Preporuka je i davanje nekog anksiolitika kako bi se pacijent primirio, a samim tim i snizila srčana frekvencija. Ako nema nitroglicerina preporučuju se antagonisti kalcijuma (nifedipin), posebno u slučaju bola koji je povezan  sa povišenim krvnim pritiskom. Kod dugotrajnog tretmana bolesti kakva je angina pektoris potrebno je nastojati da se otklone gotovo svi faktori rizika:  gojaznost,pušenje, povišen i visok krvni pritisak, kao i da se postigne dobra kontrola glikemije kod bolesnika koji boluju od šećerne bolesti..Osnova za lečenje svake bolesti pa i angine pektoris je svakako eliminisanje svih gore pomenutih rizičnih faktora.Preporuka -pročitajte članak zašto nam je važan glikemijski indeks namirnica ?

ANGINA PEKTORIS PRIRODNO LEČENJE

Tegobe se značajno mogu ublažiti i uz pomoć lekovitog bilja.Evo šta nam preporučuju fitoterapeuti.

Za početak preporuka su ove 3 čajne mešavine za srce.

  • Pomešati jednake količine matičnjaka, gloga i nane,pa 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti po jednu solju 3 puta dnevno pre jela.
  • Pomešati jednake količine gloga, lavande, srdačice i nane, pa 4 kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana umesto vode u gutljajima.
  • Pomešati jednake delove nane, lavande, matičnjaka i gloga, pa 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti po jednu solju 3 puta dnevno pre jela.

ODLIČAN PRIRODNI LEK ZA ANGINU PEKTORIS KOMBINACIJA SURUTKE SA MEDOM

Pomešajte 5 dl surutke sa 3 kašike meda od bagrema, pa pijte po 1/3 mešavine 30 minuta obavezno pre doručka, ručka i večere. Terapija surutkom i medom treba da se drži  najmanje 60 dana, a pored što čisti krv i krvne sudove, odlična je i za čišćenje jetre.Obavezno pogledati članak surutka kao lek  .

TINKTURA OD GLOGA KAO LEK ZA SRČANI MIŠIČ

Angina pektoris se svakako može ublažiti i uz sledeću tinkturu:

  • Prelijte 20 grama lista i cveta gloga sa 1 dl (96%) alkohola.Pustite da odstoji 21 dan na sobnoj temperaturi.Posle toga procedite dobijenu tečnost i uzimajte svakodnevno 15-tak kapi zajedno sa vodom ,obavezno pre jela.Ako se dobijena tinktura još i razredi sa 5 delova vode,možete uzimati i do 40 kapi tokom dana tokom 3 sedmice.Najbolje je 20 kapi uzeti pre ručka i večere…

Prirodni lek za anginu pektoris je svakako i recept opatice Hildegard von Binden star 800 godina ,njega možete pročitati u članku vino za srce..

ANGINA PEKTORIS ISHRANA

Kada je u pitanju ishrana kod angine pektoris ,preporučuje se da oboleli uzimaju tri redovna obroka dnevno ,uz nezaobilazno pijenje tečnosti pred svaki.Jedite lagano,dobro sažvaćite hranu, nikako nemojte brzati i potrudite se da vam svaki obrok traje najmanje 20 minuta.Angina pektoris zahteva svojevrsnu disciplinu u jelu.Preporučuje se sveže ili bareno povrće, a svakodnevno treba pojesti jedan plod limuna, jabuke, grejpfruta ili pomorandže.Treba jesti kuvanu ili pečenu ribu i pileće belo meso, kao soju, sočivo, pasulj, azuki pasulj i tofu.

Slane grickalice i slatkiši su najstrože zabranjeni . Konzumirati namirnice bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, a sadrže ih ulje oraha, repica, soja i riblje meso (sardina,skuša, haringa), kao i ulje od koštica grožđa. Dozvoljeno je pojesti i jedno belance tokom dana, a od mlečnih proizvoda jogurt i obrano mleko (do 2,5 dl dnevno) kao i sir od obranog mleka (30-50 g dnevno). Jesti integralne žitarice i integralni pirinač.

ŠTA JE ANGINA PEKTORIS I KAKO SE LEČI ?

Sponzorisani linkovi:

One Response to angina pektoris simptomi | ishrana | lečenje

  1. Aleksandar Tomic каже:

    Postovani, jos od pre šest meseci borim se sa nekom bolesti a da ni razni doktori neznaju sta mi je. Isao sam svuda ali niko mi nista nece da kaze zvanicno samo kako je sve uredu. Imam problema sa ne tako cestim bolovima u grudima odma kod zaliska, to jest kod hrskavice dje se spajaju rebra, nekad prije bola gubim dah, i gubim se u prostoru i kao da cu pasti u nesvest ali se to nije desilo do sad, tom prilikom popijem jedan leksilijum od 3mg, i sve se smiri, abol u grudima se zadrzi i do sat vremena. Posle toga i do mjesec dana ja nemam nikakvi tegoba pa se opet javi. Radio sam ultra zvuk srca kod par priznatih doktora i rekli su da je sa mojim srcem sve u najboljem redu. Neznam vise sta da radim pa ako bi mi vi mogli reci sta se to desava kod mene. Unapred hvaka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nastavljajući koristiti stranice, pristajete na korišćenje kolačića Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori