Feature post image

upala žučne kese simptomi i ishrana

ŠTA JE UPALA ŽUČNE KESE I KAKO SE LEČI ?

Upala žučne kese (akutni holecistitis) najčešće je  praćena uz prisustvo kamenčića, a osobe starije od 50 godina imaju veće šanse da obole.U čak 90-95% slučajeva ovakvu upalu izaziva uglavljivanje kamenčića u vrat žučne kese ili u dovodni kanal, što ometa normalno pražnjenje žuči.

UPALA ŽUČNE KESE SIMPTOMI

Kao posledica dugog zadržavanja sadržaja, pritisak se u žučnoj kesici povećava, usled čega se ona širi, što rezultira otokom sluznice i razvija se akutna upala žučne kese. Pretpostavlja se da pojedini lekovi,kao što su neke vrste antibiotika, kontraceptivne pilule i statini (regulišu količinu masnoća u krvi), pospešuju stvaranje žučnih kamenaca a podstiču i razvoj ovog oboljenja.Žene su tokom trudnoće dodatno izložene riziku od stvaranja kamenčića u žučnoj kesi, a holecistitis je drugi najčešći uzrok akutnih upala u abdomenu trudnica, odmah posle zapaljenja slepog creva.Simptomi upale žuči su naročito izraženi u drugom i trećem trimestru, a operacije su veoma retke tokom trudnoće. Akutna upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani stomaka tri do pet sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja. U ređim slučajevima primetna je promena boje kože i sluzokože u žućkastu.Ukoliko se upala žučne kese ne leči moguć je niz komplikacija opasnih po život.

UPALA ŽUČNE KESE TERAPIJA I LEČENJE

Akutna upala žučne kese se leči medikamentima koji će smiriti jake i neugodne bolove u žuči ,popraviti opšte stanje našeg organizma i sprečiti napredovanje infekcije.Zvanična medicina preporučuje i prekid uzimanja tečnosti i hrane na usta ,dok se od lekova za smirivanje bolova preporučuju pentazocin -fortral i tramadol – trodon.Sa jakim antibioticima se leči akutna infekcija žuči i deluje se preventivno na pojavu novih komplikacija.Hirurško lečenje se preporučuje tek nakon smirivanja infekcije u akutnoj fazi bolesti i tada se najčešće izvodi odstranjivanje žučne kese – holecistektomija .Za ovu intervenciju lekari koriste standardni set instrumenata(laparotomijski set) i nema potrebe za dodatnom opremom i aparaturom.Lekari pristupaju žučnoj kesi sa medijalnim supraumbilikalnim ili subkostanim rezom uz pomoć standardnih hirurških instrumenata.Ukoliko žučni kamenčići nisu preterano veliki mogu se ukloniti ambulantno uz pomoć ultrazvučnih talasa,što je svakako olakšavajuća okolnost za pacijente.

upala žučne kese simptomi

ČAJEVI ZA ČIŠĆENJE ŽUČNIH KAMENACA

U ovom članku pripremili smo vam 3 odlične čajne mešavine koje rešavaju probleme sa žučnim kamencima.

  • Pomešati jednake delove smilja, stolisnika(hajdučke trave), kamilice i nane , pa tri supene kašike mešavine preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 60 minuta. Procediti i svakih sat vremena piti po 1 dl čaja.
  • Pomešati jednake delove kičice, kleke, nane i troskota, pa 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i svakih sat vremena piti po 1 dl čaja.
  • Pomešati jednake delove pelina, morača, cveta zove i hajdučice, pa tri supene kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i na svakih sat vremena piti po 1 dl čaja.

Upala žučne kese se može lečiti i uz ovaj jednostavan i efikasan napitak:

U pitanju je jabukov sok i jabukovo sirće,bolesnici koji su patili od bolesne žuči tvrde da je ovaj recept nezamenjiv.

  • Rastvoriti tri kašike jabukovog sirćeta u 2 dl soka od jabuke i popiti odjednom.

Nakon prvih desetak minuta moguće je da se bolovi žuči malo intenziviraju ,ali već nakon dvadeset minuta oni u potpunosti nestaju….

UPALA ŽUČNE KESE ISHRANA

Da bi ishrana kod upale žučne kese bila delotvorna uvek je potrebno izbegavati preterano vruću hranu i pića, jesti manje a češće (6 obroka na dan), a posle jela malo se odmoriti i mirovati.Izbegavati namirnice koje uzrokuju nadutost stomaka, a jesti one koje obiluju ugljenim hidratima i proteinima, ali su siromašne masnoćama. Preporučuje se dvopek, piletina i masna riba, a potrebno je izbegavati svež vrući hleb, testeninu s jajima, masna mesa, naročito mesne prerađevine, puno masne mlečne proizvode i jake začine.Preporučuju se i što veće količine svežeg povrća i voća, a naročito grejpfrut, grožđe, limun i kruške, kao i koštunjavo voće koje sadrži esencijalne masne kiseline. U toku dana treba popiti najmanje 6 čaša vode.Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom,posvetite više pažnje tome kako se hranite,jer je prevencija za bolesti žuči jako važna.Pročitajte obavezno i članak simptomi kamena u žuči

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f