Feature post image

jaka glavobolja kod dece | u trudnoći | uzroci

Jaka glavobolja i pritisak u glavi veoma često mogu biti uzrokovani od hrane koju unosimo. tako da mnogi koji pate od čestih glavobolja- migrena ni ne slute da se uzrok njihovog problema krije upravo u namirnicama koje redovno konzumiraju.U ovom članku bavićemo se upravo sa zdravom ishranom koja može da vam pomogne kod jake glavobolje

GLAVOBOLJA UZROCI

Na neke uzročnike glavobolja,kao što su hormonske promene, meteorološke prilike ili stres, ne može se uticati, ali je zato izvodljivo izbegavanje namirnica koje su poznate kao izazivači svakodnevne glavobolje. Bolovi u glavi koje uzrokuju neke vrste hrane prilično su česti, može se javiti i  glavobolja kod dece, ali se teško prepoznaju takve namirnice. Naročito je važno otkriti koje su to namirnice okidači za migrene i mantanje u glavi , a najbolji način da se detektuju uzročnici jeste da vodite dnevnik ishrane. Da su stres i glavobolja usko povezani potvrđuje izuzetno velik broj naučnih studija.Stručnjaci ističu da je potrebno da se udruži više činilaca kako bi se savladali odbrambeni mehanizmi organizma te da bi nastala jaka glavobolja. Na primer, ako ste pod stresom i pijete crveno vino, velike su šanse da ćete dobiti glavobolju. Sledeći put, kada budete pili vino u dobrom raspoloženju, moguće je da će bol u glavi izostati. Isto tako, ukoliko kombinujete crveno vino i masni sir, dva potencijalna okidača za glavobolje, povećava se rizik od pojave bola. Važnu ulogu ima i količina namirnice, pa tako jedna-dve kocke čokolade neće izazvati glavobolju, ali čitava tabla i te kako hoće.Ono što svakako otežava potragu za izazivačem jeste to što se simptomi glavobolja mogu ispoljiti i dan-dva nakon konzumiranja problematične namirnice, a to je naročito otežavajuća okolnost ukoliko tu hranu jedete često.

KAKO TO HRANA IZAZIVA ČESTE GLAVOBOLJE ?

Tenzijska glavobolja je najčešća ,a nju prati jak bol ,pritisak u glavi i čelu ,mnogi od nas se pitaju šta je uzrokuje-odgovor je vrlo jednostavan – nepravilna ishrana.Neki sastojci hrane, kao što su tiramini i nitrati, direktno utiču na mozak genetski predodređenih osoba, uzrokuju promene na nervima i krvnim sudovima, što kulminira pojavom jakih migrena. U nekim slučajevima hrana utiče na suženje krvnih sudova, remeti protok krvi i izaziva probleme s vidom, ali dešava se i da širi krvne žile te izaziva bol u glavi. Jaka glavobolja kod dece i odraslih  se javlja usled neprepoznate alergije ili preosetljivosti na neku hranu kako smatraju stručnjaci. U tom slučaju imunološki sistem određenu namirnicu vidi kao stranu supstancu i podstiče proces koji vodi vaskularnim promenama i glavobolji.Starogrčki filozof Plinije proglasio je sveže urme izazivačima česte glavobolje, a danas je poznato da ovo voće sadrži amine.Čokolada sadrži feniletilamine, agrumi oktopamin, a različiti alkoholni napici, prvenstveno crveno vino, mlečni proizvodi(stari sirevi – feta, parmezan, gorgonzola,kisela pavlaka), suvo meso i proizvodi sa kvascem izvor su ozloglašenog tiramina.Amini, organska jedinjenja azota, dovode do prave pometnje u mozgu, a treba znati da ih ima i u brojnim veoma snažnim psihoaktivnim supstancama. Preko hrane se unose u organizam u vrlo malim količinama, ali i to je sasvim dovoljno da se osete neprijatni efekti – pre svega jaka glavobolja.

VIRŠLE IZAZIVAJU SVAKODNEVNE GLAVOBOLJE

Ukoliko pratite naš blog već neko vreme,verovatno ste primetili da nismo ljubitelji viršli.Jedna naša čitateljka je napisala da ih ne daje više ni svojim ljubimcima,otkad je saznala za neke stvari,mi je potpunosti je podržavamo u tome.Naime viršle su pune nitrata,šećera i ničeg dobrog.Ako imate česte glavobolje, morate znati da su viršle, slanina, salama, šunka i ostali suhomesnati proizvodi koji sadrže natrijum – nitrit veliki izazivači ovih tegoba. Do ovog saznanja došli su naučnici s Kalifornijskog univerziteta u San Francisku.Zato proverite kako reagujete na pomenute namirnice, vodite dnevnik ishrane i pokušajte da ih isključite iz jelovnika na mesec dana kako biste otkrili da li će se jaka glavobolja smiriti i da li će se prorediti napadi migrena.Jaka glavobolja se može javiti i kod konzumiranja veštačkih zaslađivača kakav je aspartam.Kreatori ovog veštačkog zaslađivača ističu njegovu bezbednost, ali sve je više dokaza da je aspartam višestruko štetan po zdravlje. Osim što je dokazano da je kancerogen, može izazvati i glavobolju, pa naročito treba da ga se klone osobe koje pate od migrena. Zato budite oprezni pri kupovini industrijskih proizvoda i obavezno proučite deklaraciju. Ukoliko proizvod sadrži aspartam, zaobidite ga u širokom luku, a naročito ga nemojte davati deci.

MONONATRIJUM – GLUTAMAT UZROKUJE GLAVOBOLJE 

Smatra se da mononatrijum – glutamat, kojim obiluje hrana iz kineskih restorana, ne izaziva samo česte glavobolje već i prateće simptome kao što su žarenje u licu i grudima,prekomerno znojenje, grčevi u stomaku i vrtoglavica. Naučnici smatraju da neki ljudi ne mogu da razgrade ovo jedinjenje, zbog čega se ono gomila u njihovom krvotoku izazivajući burnu hemijsku reakciju i, posledično, nastaje jaka glavobolja. Mononatrijum – glutamat se u prehrambenoj industriji koristi kao pojačivač ukusa, a ima ga i u suvom biljnom začinu, supama iz kesice, kockama za supu i sl…

GLAVOBOLJA KOD DECE ŠKOLSKOG UZRASTA 

Britanski pedijatar Džozef Eger otkrio je da je glavobolja kod dece veoma često izazvana hranom, a da roditelji i pedijatri toga nisu svesni. Jedna studija dokazala je da hrana ima toliko moćan uticaj na pojavu glavobolja da se čak 93% dece-učesnika oslobodilo bolova u glavi kada su prestala da konzumiraju određene namirnice. Neki su rezultate osetili odmah, a neki nekoliko nedelja nakon prestanka upotrebe određene hrane. Krivac broj jedan za migrene kod dece jeste kravlje mleko, jer kod čak 30 odsto mališana izaziva glavobolju. Zatim slede jaja, čokolada, pšenica, sir, pomorandže, a tu su i slatkiši, suhomesnati proizvodi i slane grickalice. Britanski pedijatar dokazao je da je jaka glavobolja kod dece često u vezi i sa  epileptičnim napadima, koji se mogu kontrolisati izbegavanjem nekih namirnica. U toj studiji deca su jela samo hranu koja ne izaziva alergijsku reakciju. Rezultat istraživanja pokazao je da 55 odsto mališana više nije imalo napade, dok su se kod 25 odsto njih epileptični napadi proredili. Rezultati su izostali samo kod dece koja su bolovala isključivo od epilepsije, a ne i od migrene. Kada su ozloglašene namirnice počeli da vraćaju u ishranu dece, čak 89% mališana doživelo je nov napad. Namirnice koje su izazvale problem jesu kravlje mleko i sir, agrumi, pšenica, jaja, paradajz, svinjsko meso, čokolada i kukuruz.

DA LI JE KAFA ZDRAVA ?

Kada je u pitanju jaka glavobolja odgovor na ovo pitanje je polovičan,jer kofein može da olakša ali i da isprovocira bol.Većina ljubitelja kafe pri samom nagoveštaju jake glavobolje poseže za šoljicom ovog napitka. Međutim, stručnjaci upozoravaju na oprez, jer ovaj alkaloid ima dvostruko dejstvo – može da olakša glavobolju, ali isto tako i da bude njen okidač. Činjenica je da jedna šolja jake kafe može ublažiti blagu glavobolju, jer je kofein snažno sredstvo protiv bola. Ipak, on važi i za jednog od najčešćih izazivača svakodnevne glavobolje.Naime, u prvom trenutku nakon ispijanja kafe prošireni krvni sudovi se sužavaju, ali kada dejstvo kofeina prođe, postaju još uži, i javlja se jaka glavobolja. Poznato je i da „zavisnici“ od kofeina po prestanku konzumiranja kafe jedno vreme, kraće ili duže, imaju redovne i česte glavobolje  i mantanje u glavi .Ipak, ako spadate u osetljive osobe, koje se često suočavaju sa ovim neprijatnim bolom, vredi izdržati određeni period i potpuno se osloboditi zavisnosti od kafe i kofeina..

GLAVOBOLJA U RANOJ TRUDNOĆI 

Nagle hormonalne promene,stres ,glad ,emocionalno prejedanje  i još mnogo drugih faktora mogu biti okidači za pojavu glavobolja u trudnoći.Mnoge trudnice imaju migrene samo u prvom trimestru trudnoće,mada ima i onih koje jaka glavobolja prati tokom svih devet meseci.Slična situacija je i sa mučninama i povraćanjem koje takođe mogu da potraju jako dugo.Ono što biste trebali preduzeti je da izbegavate gore pomenute namirnice,pod obavezno izbegavajte zagušljive a naročito zadimljene prostorije bilo da patite od migrena ili ne,trudite se da držite ispravno kičmu,ako je potrebno promenite i kućno osvetljenje jer ume i ono da zasmeta,dovoljno se odmarajte,jedite redovno i kada vam je potrebno osamite se – potražite tišinu i mir.Ako i pored svega imate česte glavobolje obavezno se posavetujte sa stručnim licem i osobama koje prate vašu trudnoću,da biste uradile dodatne i neophodne pretrage…

jaka glavobolja uzroci

PRIRODNI LEK PROTIV GLAVOBOLJE 

Kao što neke namirnice mogu da izazovu glavobolju, postoje i one koje je sprečavaju, ili pak ublažavaju bolove i pritisak u glavi .Pre svih, to je hrana bogata omega-3 masnim kiselinama – morska riba, semenke i ulje od  lana, orašasti plodovi, ulje žutog noćurka. Redovna upotreba ovih namirnica može drastično smanjiti učestalost migrene. Posebno snažno sredstvo za ublažavanje glavobolja jeste djumbir, koji se može konzumirati svež ili sušen, u vidu čaja ili kao dodatak jelima (doza koja se preporučuje jeste trećina kašičice, četiri do pet puta na dan). Đumbir, kao i aspirin, deluje na prostaglandine koji upravljaju bolom i jaka glavobolja veoma brzo isčezava .

LEČENJE GLAVOBOLJE U ČETIRI KORAKA 

  1. Mesec dana izbegavajte sve namirnice koje spadaju u potencijalne izazivače glavobolja.
  2. Prekinite s konzumiranjem kafe i drugih kofeinskih napitaka (koka kola napici, crni i zeleni čaj, kakao…)
  3. Ako vam se  glavobolje prorede ili u potpunosti nestanu, počnite postepeno da uvodite hranu koju ste izbacili, jednu po jednu namirnicu, sa po četiri dana pauze. Ako se jaka glavobolja ponovo javi, moći ćete da procenite koja vam pravi hrana problem.Važno je napomenuti da se simptomi migrene javljaju obično 24 sata nakon konzumiranja određene namirnice.
  4. Redovno jedite morsku ribu, orahe, bademe,pijte bademovo mleko i jedite mleveno laneno seme .

Migrena i ishrana su veoma usko povezani,primenite bilo šta od ovih preporuka i mi iskreno verujemo da ćete olakšati tegobe.Jaka glavobolja muči mnoge,okidači su razni i svako od nas je individua za sebe i rešenja za ovaj problem nisu kod svih ista.Podelite ovaj članak i sa vašim prijateljima,i slobodno ostavite i vaš komentar ukoliko i sami imate rešenje kako izlečiti glavobolju ?

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

ninazdravkovic
18/09/2014 14:52

kioppo

f