Feature post image

Uv zračenje i izlaganje suncu koliko je opasno

Uv zračenje i izlaganje suncu 

Uv zračenje danas predstavlja globalni ekološki problem. U ovom tekstu ćemo vam pokušati pojasniti koliko je izlaganje suncu opasno. Saznaćete koja bi bila adekvatna zaštita od sunca i koja su aktuelna sredstva za sunčanje koja nas dovoljno štite.

Iako verovatno mislite da već znate sve o štetnosti sunčevih zraka, verujte da nije tako. Pored toga što danas postoji velik broj krema za sunčanje, postoje sitnice na koje često zaboravljamo. Te sitne zablude kojih nismo svesni, mogu biti ključne u prevenciji. Štetne posledice kod izlaganja suncu su višestruke.

Takođe treba da prihvatite da ne postoji čarobna krema za sunčanje koja će nas maksimalno zaštititi. Ne postoji takav zaštitni faktor, stoga se pridržavajte saveta koji slede.

Zašto nanosimo premalo sredstava za sunčanje

Preporučena doza sredstva za sunčanje za područje lica je veličine novčića tj kovanice. Odnosno sitna kapljica promera dva centimetra. Svakako kremu za sunčanje nanosite na sve izložene delove kože barem dvadeset minuta pre nego što izađete iz kuće.

Izlaganje sunčevoj svetlosti u najtoplijem delu dana nije ni malo bezazleno. Iako na kremama piše da deluju odmah, potrebno je neko vreme da sredstva za sunčanje dospeju u sve slojeve kože.

UV zračenje prodire i kroz oblake 

UV zraci su štetni u najtoplijim letnim danima kao i u onim oblačnim zimskim. Nanesite sredstvo za zaštitu bez obzira je li sunce vidljivo ili ne. Sunčevi UV zraci deluju i kroz oblake.

Nanosite redovno zaštitni faktor na kožu 

Nije važno koji zaštitni faktor ima vaše sredstvo za sunčanje jer je vreme delovanja jednako kod sredstava svih faktora zaštite.

Ukoliko vaša krema za sunčanje ima visoki zaštitni faktor  ona vas neće štititi od štetnosti sunca ceo dan. Prvenstveno zbog toga što prašina, znojenje i odeća uklanjaju sredstva s kože.

Za efikasnu zaštitu potrebno je sa se krema za sunčanje  nanosi na kožu svakih 90 minuta.

Krema za sunčanje i prenizak zaštitni faktor

Osobe bele i svetlije puti i sa osetljivom kožom trebaju puno viši faktor zaštite od onih sa prirodno tamnijom kožom. Možda će vaša koža brže potamniti uz manji zaštitni faktor i puno brže ćete dobiti taman ten. Ipak, biće i manje zaštićena i više izložena riziku od kancera kože i ostalih maligniteta.

Uz visok zaštitni faktor ( preko 20) koža će potamniti, ali će biti i zaštićena od štetnih UV zraka.

Izlaganje suncu i uv zračenje

Koja područja najčešće zanemarujemo

Postoje delovi tela koja najčešće zaboravimo zaštititi sredstvima za sunčanje.

To su koža temena, uši i stopala.

Bez obzira što je prekrivena kosom, koža temena i uši su takođe izloženi opasnim sunčevim zracima.

Naša stopala su često u pokretu, pa ih lako zaboravimo i zanemarimo. Koža stopala je tanka i i te kako joj je potrebna zaštita. Takođe, prašina i obuća skidaju sredstvo s kože, pa ga je potrebno što češće obnavljati.

Dodatni faktor i zastita od sunca

Nanošenje krema za sunčanje sa faktorom 15 ili 20 preko faktora 30 i više – neće pojačati delovanje zaštite. Ipak, dobro je koristiti visoki zaštitni faktor što je više moguće. Uz njega bićete daleko sigurniji jer je to puno bolja zaštita od sunca.

Make up umesto sredstva za sunčanje

lako većina kozmetičkih proizvoda za lice sadrži sredstva sa zaštitnim faktorima, oni sami po sebi nisu dovoljni. Dermatolozi potvrđuju kako bi bila potrebna 7 x veća količina tih sredstava od one koju inače nanosimo. Tek tada bi zaštita bila efikasna. Tačnije, bila bi podjednaka onoj koju pružaju pomenuta sredstva za zaštitu od sunca.

Uv zračenje je veoma ozbiljna stvar i ne shvatajte ga olako.

Lekovi i hrana dodatno povećavaju osjetljivost kože

Farmaceutski proizvodi kao što su kontracepcijske pilule i lekovi za regulaciju krvnog pritiska mogu povećati osetljivost kože na štetne sunčeve zrake. Takođe, limun, celer i peršun sadrže foto-senzibilne sastojke. Oni i u kombinaciji sa delovanjem sunčevih zraka mogu uzrokovati pojavu tamnijih mrlja na koži.

Uv zračenje i zanemarivanje usana

Usne su područje koje je konstantno izloženo suncu i sa kojeg se krema za sunčanje sa zaštitom najlakše skida. Dok pričamo, jedemo ili pijemo, skidamo i sredstva za zaštitu i zato ga trebamo češće nanositi.

Sjajilo za usne često ne sadrži zaštitu od sunca, pa je najbolje uzimati balzame sa što više faktora zaštite. To je bitno jer je koža usana vrlo osetljiva i tanka a to veoma često zaboravljamo ili uopšte nismo svesni.

dopuna teksta jul 2017. god.

Najefikasniji prirodni lekovi protiv opekotina od sunca

Uv zračenje može uzrokovati ozbiljne posledice po našu kožu, a najčešći simptomi su opekotine po koži. Osim skupocenih krema sa zaštititnim faktor, kao prva pomoć može vam poslužiti i paradajzov sok. Držite ga dobrih desetak minuta na iziritiranoj kožu. U ovu svrhu može vam poslužiti i sok od krastavca, dobro izgnječene kajsije ili pak domaća maska od meda.

Pored toga jako se dobro protiv opekotina od sunca pokazala mešavina jogurta sa ovsenim pahuljicama. Možete koristiti i izrendan krompir ili ga sasecite na kolutove. Tako ga trebate držati dvadesetak minuta na vašoj koži.

Osim njih pomoći će vam i obloge od sode bikarbone razblažene sa vodom.

Ukoliko primetite prve promene na koži, obavezno koristite gel od aloje koji izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Isto tako tokom noći stavljajte ulje kantariona.

Još jedan recept nam preporučuje narodna medicina, a to je nevenova mast protiv opekotina. Ona će ubrzati izlečenje i regenerisaće kožu u kratkom roku.

Sunčanje u trudnoći koliko je rizično

Izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 h nikom nije preporučljivo, a naročito ne trudnicama.Vodite računa da sunčanje u trudnoći podiže temperaturu tela, kao i krvni pritisak i može da izazove dehidrataciju organizma.

Sve nabrojano trpi i vaša beba i samo je dodatno izlažete nepotrebnom riziku. Kao posledica dehidratacije javlja se sunčanica koja može imati velike posledice po bebu.

Ona može izazvati čak i prevremeni porođaj, dok visoka temperatura u ranoj trudnoći može da ošteti plod. Zato je trudnicama preporučljivo „sunčanje u hladovini“. Čak i tako možete dobiti taman ten, doduše mnogo sporije ali ste bezbedni i vi i beba.

Trudnicama se preporučuje da piju puno tečnosti, najmanje 2,5 litre dnevno. Trebaju jesti laksu hranu -naša preporuka je lagana mediteranska kuhinja.

Obavezno nanosite kreme za sunčanje sa faktorom i stavljajte na glavu nezaobilazan šešir za plažu.

Preporučujemo Vam članak –  zašto nam noge otiču leti i kako smanjiti tegobe.

Sponzorisani linkovi:
f