Feature post image

Hormonski disbalans kod žena i kako ga prepoznati

Hormonski disbalans simptomi i prirodno lečenje

Muče Vas obilne, bolne i neredovne menstruacije ili napadi vrućine? Gojite se a ne znate ni sami od čega? Da li ste znali da su to mogući simptomi za hormonski disbalans?

Hormoni su odgovorni za usklađen rad svih organa u našem telu. Ukoliko dođe do njihovog poremećaja važno ih je vratiti u normalu da bi telo ponovo besprekorno funkcionisalo.

Ako imate hormonski disbalans lečenje može biti i na prirodan način. Ostanite sa nama i saznajte kako možete hranom uticati na ovaj poremećaj?

U daljem tekstu pročitajte koje su to prirodne metode ublažavanja simptoma menopauze. Koji su to faktori koji utiču na naš hormonski status i kako se manifestuje hormonska neravnoteža?

Šta su hormoni i čemu oni služe?

Hormoni su različita hemijska jedinjenja pomoću kojih se vrši prenos određenih signala u telu. Služe kao vrsta komunikacije između ćelija, odnosno žlezda koje ih luče i ciljnih tkiva ili organa na koje deluju. U našem telu ih produkuju žlezde sa unutrašnjim lučenjem.

Hormonska regulacija našeg tela pored nervnog sistema ima najvažniju ulogu u kontroli funkcionisanja naših organa. Važni su za skladan rad celog organizma. Imaju ulogu u metabolizmu, reprodukciji, ali utiču i na naše raspoloženje i psihičko stanje (npr. serotonin, dopamin). Tako da nam je već sada jasno koliko je važno da ne nastane hormonski disbalans.

Ukoliko dođe do nekakvih pomena u lučenju ovih supstanci to naše telo odmah oseti. Može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Neki od čestih simptoma za hormonski poremećaj kod žena gojaznost, pojava bolova, nesanica, smanjena seksualna želja i još mnoge tegobe.

Koje su to žlezde sa unutrašnjim lučenjem?

Takozvani “biološki sat” zaista postoji u našem telu. To je zapravo žlezda pod nazivnom hipotalamus i smeštena je u mozgu. Podeljen je na dva dela. Epifiza svojim hormonima reguliše dnevno-noćni ciklus spavanja. Dok hormoni hipofize imaju uticaj na osećaj žeđi, gladi, seksualnu želju, ali i rad srca i disajnih organa. Igra ulogu i u regulaciji telesne temperature.

Često spominjana štitna žlezda, a drugi naziv tireoida takođe luči hormone kojima utiče na naše telo. Ona se nalazi pri dnu vrata. Proizvodi hormone tironin, tiroksin i kalcitonin koji su veoma značajni za rast, brzinu odvijanja metaboličkih procesa i proizvodnju energije. U telu veoma često nastaje njihov hormonski disbalans.

Paratireoidna ili paraštitasta žlezda, proizvodi hormone koji regulišu metabolizam kalcijuma i fosfora. Sastoji se od četiri dela, a smeštena je iza štitnjače sa kojom je povezana. Zatim pankreas ili gušterača svojim hormonima reguliše količinu slobodnog šećera u našem krvotoku. Smeštena je u trbušnoj duplji, sa gornje strane. Luči glukagon i insulin. Usled disbalansa hormona pankreasa dolazi do nastanka šećerne bolesti.

Nadbubrežne žlezde takođe ima dva funkcionalna dela, koru i središnji deo. Kao što samo ime govori smeštena je iznad bubrega. Luči kortizol, kortizon, adrenalin takozvani hormon stresa, i manje količine ženskih i muških polnih hormona.

hormonski disbalans kod žena

Poremećaj polnih hormona kod žena

Hormonski disbalans kod žena je najčešće uzrokovan poremećajima normalnih vrednosti upravo polnih hormona. Za promene u raspoloženju ili poremećaje tokom ciklusa, oni su glavni krivci.

Jajnici luče ženske polne hormone. Ključni za normalan menstrualni ciklus žena su progesteron i estrogen. Oni omogućavaju normalan razvoj i oslobađanje jajnih ćelija.

Estrogen ima još ulogu u razvoju sekundarnih polnih karakteristika. Ima uticaj na stvaranje i raspored masnih naslaga karakterističnih za žensko telo. Međutim prirodni progesteron svoju ulogu znatno više ispoljava u periodu trudnoće. Naziva se i “zaštitnik trudnoće”, zbog njegovog značaja za donošenje na svet zdrave bebe. Posle porođaja se njegov nivo smanjuje na normalne vrednosti.

Prolaktin ima ulogu za normalan rad mlečnih žlezda, ali njega luči hipofiza. Posebno je važan tokom dojenja, kada se vremenom njegova koncentracija smanjuje.

Testisi kod muškaraca luče testosteron i androsteron, koji su zaduženi za produkciju spermatozoida. Međutim, testosteron je zastupljen i kod žena, gde je važan za ravnotežu sa ženskim polnim hormonima.

Normalna su variranja hormona tokom života

U telu žena se dešavaju ciklične promene u nivou polnih hormona. Zahvaljujući tim promenama dolazi do dozrevanja jajnih ćelija i ovulacije.

U danima ovulacije pored njih, nadbubrežna žlezda takođe stvara više kortizola. To može uzrokovati loše pamćenje, smanjenu koncentraciju i ne mogućnost zadržavanja pažnje tih dana.

Taj famozni PMS koji ume da bude mučan ima i svoja obrazloženja. Hormonski disbalans u tom delu ciklusa dovodi do dobro poznatih tegoba. Glad koju žene osećaju pred menstruaciju možemo objasniti time što se luči više insulina te se povećava potreba za hranom.

Migrene i glavobolje su česta pojava neposredno pred ili nakon menstruacije. Kao i nesanica zbog pada progesterona. Zatim osećaj otečenog stomaka tih dana, razdražljivost, nadutost i otečene grudi zbog zadržavanja tečnosti.

Hormonski disbalans i trudnoća su prirodno povezani i potpuno normalni. Zato se trudnoća i naziva “drugo stanje”.

Kod dece je to slučaj za vreme puberteta kada telo “sazreva”. Kod mlađih usled promena u hormonima nastaju bubuljice, akne, masna kosa i koža.

U menopauzi zbog smanjenja nivoa estrogena česti su napadi vrućine. Ali se mogu javiti i u drugom životnom dobu kao posledica hormonske neravnoteže.

Smanjena želja za seksom takođe nastaje usled niskog nivoa estrogena.

Međutim za svako životno doba i faze ciklusa postoje normalne vrednosti. Svako veće odstupanje od tih vrednosti uglavnom se odrazi na naše telo na neki način.

Simptomi hormonskog disbalansa i prvi znaci upozorenja

Sigurno ste čuli za nekoga kako mu je ubrzan rad štitnjače, za šta je karakterističan brz metabolizam. Takođe, može biti i smanjena njena funkcija, što opet uzrokuje usporen rad. Za poremećaj hormona štitne žlezde simptomi u oba ova slučaja se isto ispoljavaju. Poremećaji u menstrualnom ciklusu, lupanje srca, nagle promene u telesnoj težini, slabljenje kose i noktiju.

Ukoliko ih paratireoidna žleda luči previše može dovesti do nastanka kamena u bubregu kao i lakog lomljenja kostiju. Dok smanjen rad ove žlezde uzrokuje gubitak osećaja u dlanovima, stopalima i osećaja trnaca u njima. U krajnjim slučajevima dovodi čak i do privremene paralize. Tokom menopauze prirodno dolazi do smanjenog rada štitnjače.

Disbalans hormona koje proizvodi pankreas dovodi do nastanka dijabetesa. Za šećernu bolest karakteristični simptomi su malaksalost, neprekidan osećaj žeđi i variranje telesne težine.

Ukoliko je rad nadbubrežne žlezde pojačan, luči se više muških polnih hormona. To uzrokuje pojavu akni, pojačanu dlakavost kod oba pola kao i pojačan libido. A dovodi i do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Koji su najčešći problemi sa ženskim hormonima

U bilo kom životnom dobu može da nastane hormonski poremećaj kod žena, simptomi za to su razni. Disbalans estrogena ili progesterona se manifestuje promenama u ciklusu. Bolne menstruacije, poremećaji u redovnosti i obilnosti ili pak njen izostanak.

Promene po koži poput akni, psorijaze, otečene i bolne grudi. Pojava maljavosti na licu, povećanje kilaže bez nekog razloga, zadržavanje vode u telu. Zatim masna koža, pojačano opadanje kose, pojava izraslina na materici, čak i nastanak endometrioze.

Hormonski disbalans može dovesti i do drugih zdravstvenih problema. Kao što su povišen krvni pritisak, nizak nivo glukoze u krvi i poremećaji u funkciji štitne žlezde.

Javlja se sklonost gljivičnim infekcijama i uopšteno čestim upalama mokraćnih kanala. Smanjena želja za seksom, nizak libido i nemogućnosti začeća su česta pojava u ovakvim situacijama.

Poremećaji hormona često dovode i do promena raspoloženja i psihičkih tegoba. Problemi sa spavanjem, depresija i anksioznost, nervoza, napadi panike, manjak koncentracije i samopouzdanja, migrene, umor i vrtoglavice.

Poremećaji muških polnih hormona

Hormonski disbalans kod muškaraca može nastati zbog viška testosterona, ispoljava se agresivnijim ponašanjem i preterano izaženim nagonima. Dok njegova smanjena količina ukazuje na mogući problem neplodnosti i smanjen broj spermatozoida.

Simptomi hormonskog disbalansa su manjak energije, smanjen libido, gubitak kose i mišićne mase. Takođe neretko ih prati i smanjena sposobnost erekcije.

Ali i žene mogu imati problema sa ovim hormonima. Za višak muških hormona kod žena simptomi se uglavnom ispoljavaju preteranim znojenjem, aknama i pojačanom maljavošću. Ali mogu imati uticaj i na pojavu policističnih jajnika, neplodnost, neredovne menstruacije ili njihov izostanak.

Povišen nivo androgena mogu uzrokovati visok pritisak, dovode do dijabetesa, bolesti srca i povećanog holesterola. Dok se manjak testosterona ispoljava pojavom suve kosa, kože i noktiju i smanjenim libidom.

Šta je još specifično za hormonsku neravnotežu?

Pored ovih karakteristični promena, za manjak progesterona simptomi su spontani pobačaji, prerani porođaji i uopšteno otežano održavanje trudnoće. Dok poremećaj lučenja prolaktina dovodi do manjka mleka u periodu dojenja.

Ukoliko je lučenje estogena pojačano a progesterona smanjeno, može nastati fibroza materice. To je zadebljanje zida materice, često u vidu promena poput grudvica čak i do veličine jajeta. Usled tih promena može doći do obilnih krvarenja prilikom menstruacije. Ili dolazi do krvarenja u periodu između menstruacija. Do ove pojave najčešće dolazi u menopauzi, kada je hormonska ravnoteža narušena.

Zatim hormonski disbalans može uzrokovati rak dojke, u slučajevima uklanjanja jajnika ili kod hormonskih terapija. Usled smanjenja nivoa progesterona, kao i upotrebe oralnih kontraceptivnih pilula.

Tokom menopauze se hormonski status menja, dolazi do prestanka ovulacije, te se smanjuje nivo progesterona. Dok se produkcija estogena pojačava, pa tako može doći do prevelikog bujanja ćelija. U jednom trenutku se može desiti mutacija i razvoj tumora.

Šta dovodi do disbalansa hormona?

Kao što smo već rekli, postoje životne faze kada se telo menja i u tim periodima su normalne promene u hormonima. To se dešava za vreme puberteta i u periodu kada nastupa menopauza.

Hormonske oscilacije su karakteristične pred menstruaciju, a naravno i u trudnoći.

Međutim, hormonski disbalans kao zdravstveni poremećaj nastaje zbog štetnih uticaja spoljašnjih faktora. Usled unošenja veštačkih hormona u organizam duži vremenski period. Tada može trajno doći do poremećaja onih koje telo samo proizvodi. Zatim, javlja se kao posledica usled oboljenja štitne žlezde ili zbog dijabetesa.

Izloženost štetnim hemijskim supstancama, neredovno spavanje, stroge dijete i loša ishrana mogu uticati na hormone.

Česta konzumacija alkohola, kofeina i pušenje, preterana upotreba lekova, nedovoljna fizička aktivnost i stres spadaju u glavne štetne faktore. Stres direktno utiče na sintezu kortizola, što je odgovor organizma na izlaganje štetnim uticajima.

Gljivična infekcija kandida takođe  može napraviti čitav haos u našem telu, ukoliko se ne leči na vreme. Jedna od tih loših stvari jeste upravo poremećaj hormona kod žena. Luči supstance koje imaju estogeni efekat na naše telo. Zbog toga organizam smanjuje prirodnu produkciju estrogena. Tako utiče još na rad štitnjače i sintezu tiroksina.

Kontraceptivni metodi poput pilula nose sa sobom neke rizike, iako je hormonski udeo u njima veoma mali. Mogu imati uticaja na gojaznost, raspoloženje i povećati rizik od moždanog i srčanog udara. Dužim korišćenjem postoji mogućnost razvoja tumora jetre, raka dojke, pojave povišenog krvnog pritiska ili hipotireoidizma.

Izbegavajte korišćenje proizvoda poput farbi za kosu, sapuna, acetona, lakova za nokte koji u sebi sadrže nešto od sledećih sastojaka. Jedinjenje triloksan, paraben, formaldehid, amonijak, diaminobenzen, peroksid, glikolnu kiselinu.

Šta treba izbegavati u slučaju poremećaja nivoa hormona

Mlečni proizvodi utiču na disbalans hormona, ukoliko su krave bile podvrgnute hormonskom tretmanu ili tretirane antibioticima. Takvo mleko, pa i jaja mogu uzrokovati niz procesa koji će rezultovati povećanim novoom androgena.

Izbacite iz ishrane soju, pa i sojino mleko koje zbog svojih fitohormona ima uticaj na naše hormone. Potrudite se da smanjite upotrebu belog šećera i izbegavajte slatkiše. Kofein ima uticaj na povećanje nivoa kortizola, što opet slabi fukncije tiroidne žlezde. Omega-6 masne kiseline iz biljnih ulja mogu uticati na hormonsku ravnotežu.

Hormonski disbalans uzrokuju i otrovi koje nesvesno unosimo u organizam poput hrane koja je puna hormonima. Pesticidi koji se zadržavaju u povrću i voću, plastična pakovanja i kese, imaju uticaja na zdravlje.

Sve supstance koje imaju efekat na telo sličan estrogenu loše utiču. One remete hormonsku ravnotežu i vremenom mogu dovesti do nastanka tumorskih oboljenja.

Ukoliko patite od viška estrogena izbegavajte namirnice bogate fitoestrogenima, poput semenki lana, susama i suncokreta. Tako i soju i ostale mahunarke kao što su grašak i pasulj. U normalnim okolnostima su to zdrave namirnice koje održavaju hormonski balans, ali naravno u umerenim količinama.

Kako hrana utiče na hormone?

Prirodna regulacija hormona zavisi od pravilnog rada ednokrinih žlezda koje ih proizvode. Trebate biti fizički aktivni i voditi računa o zdravoj ishrani za normalno funkcionisanje organizma.

Pod zdravu hranu spadaju riba, integralne žitarice, voće i povrće. Bogati su vlaknima pa tako utiču na rad creva što je povezano sa nivoom glukoze u krvi. Zeleno povrće poput kelja, prokelja, kupusa i brokolija bogati su antikancerogenim supstancama, ujedno imaju preventivno dejstvo na pojavu raka dojke.

Kalcijum je važno unositi u organizam. Naročito u slučaju žena jer čak do 40 odsto ovog minerala iz krvi mogu izgubiti tokom menstruacije. Da bi ga nadomestile i sprečile osteoporozu vodite računa o ovome.

Magnezijum ublažava simptome PMS-a i reguliše poremećaj hormona kod žena. Banane, bademi, kakao, laneno seme i razno povrće je bogato ovim neophodnim mineralom.

Cink je preko potreban za pravilnu proizvodnju testosterona. U većim količinama ga ima u školjkama, crvenom mesu, kikirikiju i crnoj čokoladi. Od vitamina koji su takođe potrebni za hormonski balans, naročito su važni oni iz B kompleksa, vitamin C i E.

Regulisanje hormona prirodnim putem

Za hormonski disbalans prirodno lečenje je veoma efikasno. Postoje razni preparati na bazi ploda konopljike koji su se pokazali izvrsnim za normalizovanje hormonske ravnoteže. Sastojci konopljike redovnom upotrebom pomažu kod problema sa ciklusom.

Morske alge utiču na uravnotežen rad štitne žlezde, između ostalog zbog bogatstva kalijumom, gvožđem i jodom.

Biljka sladić ima sličan efekat kao kortizol. Dobro ga je koristiti u slučaju smanjenog nivoa ovog hormona u telu, sali u malim količinama.

Dok maslačak uz to što reguliše hormone, još čisti telo od toksina i bakterija.

Lišće imele umiruje ceo endokrini sistem, a dobra je i za ublažavanje simptoma menopauze.

Bosiljak je izvrstan u regulisanju glukoze u krvi i smanjuje nivo kortizola u telu. Zbog toga je dobar kao čaj za regulisanje hormona nadbubrežne žlezde, ukoliko je njihov nivo povišen.

Lišće bosiljka se kuva 10 minuta i procedi.

Ako imate hormonski disbalans konzumirajte omega 3 masnoće

Omega 3 masne kiseline imaju uticaja na sintezu hormona i na mesta ne ćelijskim membranama gde deluju hormonski signali. Tako da su za hormonski disbalans zdrave i namirnice bogate ovim masnim kiselinama. To su puter, soja, masna riba, maslinovo ulje, orasi, bundevine, lanene i čia semenke.

Koren biljke peruanska maka jača libido i povećava plodnost.

Razmuti se mala količina njenog praha sa vodom, čajem, jogurtom ili sokom, te popije.

Sadrži dosta gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, cinka, joda, kalcijuma i esencijalne masne kiseline. Koristite je svaki dan u trajanju od dva do tri meseca i regulisaćete hormonski nivo.

Ukoliko imate povišen nivo androgenih hormona potrebno je smanjiti telesnu težinu, promenom ishrane. Koristite hranu koja ima nizak glikemijski indeks.

Koristite namirnice bogate vlaknima zahvaljujući kojima se metabolizam testosterona pojačava, kao i njegovo izbacivanje iz tela.

Bavite se nekim sportom (preporučuje se joga) i pokušajte da izbegnete stres koliko je moguće. Zatim manjak cinka može biti uzrok povišenih androgena. Znači jedite namirnice bogate ovim mineralom poput bundevinih semenki, susama i mahunarki.

Smanjite simptome menopauze i regulišite ciklus

Za normalan ciklus pokušajte regulisanje hormona prirodnim putem.

Neven je idealna biljka za ženske probleme. On ublažava tegobe za vreme mestruacije, reguliše hormone naročito kada je estrogen povišen. A pruža pomoć i u slučaju endometrioze. Pojačava imunitet, štiti od infekcija, pozitivan uticaj ima na varenje i otklanjanje akni.

Biljka boražina je izvrsna za regulisanje kako predugih tako i prekratkih menstuacija. Utiče na bolne i obilne menstuacije, a delotvorna je i kod neplodnosti.

Peršun je isto sjajna namirnica da bi ste regulisali menstualni ciklus. Bogat je vitaminom C i gvožđem, a uz to sadrži još vitamine A i B. Odlično se pokazao kao čaj za hormonski disbalans.

Crvena malina je česta u mešavinama čajeva za regulisanje menstruacije, smanjuje grčeve i bolove. Za trudnice je sjajna namirnica kao i u obliku čaja za ublažavanje jutarnje mučnine i za bolje lučenje mleka.

Hormonski disbalans uzrokovan niskim nivoom estrogena je naročito česta pojava tokom menopauze. Za ublažavanje simptoma ovog poremećaja pogodne namirnice su susam, laneno ulje kao i ulje konoplje. Prvenstveno su delotvorne zbog sadržaja fitoestrogena.

Ovim biljnim hormonima bogata je i crvena detelina. Možete piti čaj od ove biljke ili koristiti tinkturu odnosno njen alkoholni rastvor.

Jedan od opštepoznatih narodnih lekova za hormonske poremećaje tokom menopauze u telu žena jeste seme piskavice. Ono sadrži takođe supstance koje deluju kao estrogen u telu čoveka.

Pravi se u obliku čaja, a pije 2-3 puta dnevno.

Šolja čaja od kantariona dnevno ili povremeno osim što ima antidepresivni efekat, poboljšava libido i ublažava napade vrućine.

Ostali saveti i preporuke za hormonski poremećaj

Da bi ste dobili pravu dijagnozu, potrebno je obratiti se lekaru čim primetite neke od navedenih simptoma. Ukoliko imate hormonski disbalans, važno je precizno ustanoviti koji hormoni su u pitanju i šta su uzročnici neravnoteže. Pored toga bitno je znati da li je uzrok poremećaja hormona njihov manjak ili višak.

Tek nakon toga možete na prirodan način regulisati svoje hormone. Nikako nemojte pokušavati samostalno terapiju ako niste sigurno na koje hormone je potrebno uticati. Kako ne bi došlo do kontraefekta i još ozbiljnijih zdravstvenih problema, obratite se stručnom licu.

U svakom slučaju hormonski disbalans bio prisutan ili ne, prevencija problema je uvek najbolje rešenje. Za dobro zdravlje nije na odmet da vodite računa o zdravoj i raznovrsnoj ishrani, kao i fizičkoj aktivnosti.

Saznajte više kod nas o simptomima manjka estrogena http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/manjak-estrogena-simptomi-posledice/

Sponzorisani linkovi:
f