Feature post image

Valunzi u menopauzi kako ih ublažiti

Šta su valunzi u menopauzi i koliko traju 

Valunzi u menopauzi javljaju se kod gotovo 85 posto žena srednje dobi. Nažalost, iznenadni naleti vrućine ne zaobilaze ni nešto mlađe osobe, što je sve primetnije poslednjih par decenija. Pomenute klimaterične tegobe mogu i te kako narušiti kvaliitet života, ali ne očajavajte, rešenja ipak postoje.

Ženama koje se suočavaju sa veoma neprijatnim simptomima savetuju se napici na bazi lekovitog bilja. U nastavku saznajte kako ublažiti valunge u menopauzi pomoću hmelja, žalfije i crvene deteline. Ostanite sa nama…

Šta treba da znamo o valunzima

Menopauza najčešće nastaje između 45. i 55. godine, i to nakon 12-mesečnog izostanka menstruacije. Jedni od prvih simptoma koji je prate jesu noćni valunzi i znojenje. Ovi nagli talasi vrućine izazivaju rumenilo i preznojavanje, a može se osetiti i ubrzano lupanje srca.

Nije poznat tačan uzrok njihove pojave, čak ni dan danas. Lekari smatraju da su valunzi u menopauzi rezultat širenja krvnih sudova usled pada nivoa estrogena. Najčešći simptom ovog stanja jeste noćno znojenje kod žena, što uzrokuje i nervozu, nesanicu i razdražljivost. Ipak, pravilna ishrana, naročito pred kraj dana, znatno može smanjiti noćne valunge i poboljšati kvalitet sna.

Faktori koji pojačavaju valunge

 • Pušenje cigareta.
 • Kofein i ispijanje većeg broja kafa tokom dana.
 • Alkoholna pića.
 • Svakodnevni stres.
 • Povišen šećer u krvi.
 • Prejedanje naročito u kasnim večernjim satima.
 • Tesna obuća i odeća od sintetičkih materijala.

Koliko dugo traju valunzi u menopauzi?

Iznenadni talasi vrućine mogu trajati svega 30 sekundi, ali i 15-20 minuta što je individualno. Nekad se javljaju samo na početku menopauze, ili traju ceo taj period, međutim, činjenica je da s vremenom ipak slabe.

Ono što je optimistično u vezi s valunzima jeste najnovija naučna teorija američkih stručnjaka. Po njoj žene koje su imale valunge, značajno ređe imaju kardiovaskularne tegobe. Test je urađen na 60,000 ispitanica. Došlo se do zaključka kako valunzi u menopauzi smanjuju kasnije rizike od infarkta srca i moždanog udara.

Kako ublažiti valunge u menopauzi pomoću ishrane

Valunzi u klimaksu mogu se značajno ublažiti ukoliko jedete namirnice bogate fitoestrogenima. To su zapravo dragoceni biljni hormoni koji sadrže materije slične ženskom polnom hormonu estrogenu. Zahvaljujući tome oni mogu imitirati njegov rad. Ublažavaju tegobe koje prate ženu u periodu klimakterijuma.

Uz sve navedeno, mogu sprečiti posledice koje u ženskom telu nastaju zbog nedostatka hormona estrogena. Najčešća tegoba je osteoporoza (krtost kostiju), ali tu su i kardiovaskularne bolesti. Osim toga, fitoestrogeni imaju značajnu ulogu u regulisanju telesne težine, snižavanju LDL holesterola i postizanju elastičnosti kože.

Postoje tri velike grupe fitoestrogena: izoflavonoidi, lignani i kumestanini.

 1. Najbolji izvori izoflavonoida jesu mahunarke -poput soje, sočiva, graška i pasulja.
 2. Lignane sadrže žitarice, voće i povrće. Najviše ih ima u semenkama lana, pšenici, žitu, ječmu, hmelju i pirinču.
 3. Klice su najbolji poznati izvor kumestanina.

Valunzi kod žena češće se javljaju ukoliko osoba puno sedi, konzumira cigarete i ima višak kilograma. Uz pravilan izbor namirnica i više kretanja, izbećićete ove neprijatne talase vrućine i znojenje u menopauzi.

Hormonska terapija u menopauzi

Simptomi menopauze praćeni valunzima pogađaju skoro 8 od 10 žena u petoj i šestoj deceniji života. Ipak mali broj pripadnica lepšeg pola, odlučuje se za hormonsku terapiju. Zašto je to tako? Prvenstveno zbog straha od mogućih posledica – poput karcinoma dojke.

Neretko, i kad su valunzi u menopauzi već prisutni, većina dama se odlučuje se da istrpi ove tegobe. Potpuno pogrešan pristup, u čemu se i lekari slažu.

Definitivno to ne mora biti uvek tako, jer lek za valunge postoji, a jedan od njih jeste fizička aktivnost. Pod ovim se ne misli na neki agresivan pristup vežbanju (teretane, zumba ples) i slično. Dovoljno je svakodnevno šetati, voziti bicikl i raditi lagane aerobne vežbe. Osim što ćete ublažiti tegobe, osećaćete se i puno bolje u svojoj koži.

Stručnjaci ističu kako su talasi vrućine i preznojavanja intenzivniji kod žena koje dosta vremena provode u sedećem položaju. Stoga je fizička aktivnost neophodna jer umanjuje postojeće simptome menopauze.

valunzi u menopauzi terapija čajevima

Isto tako, brojne biljke koje su izvor fitoestrogena mogu pomoći ženama, o čemu je bilo reči ranije.

Kako se leče valunzi u menopauzi prirodnim putem

Ukoliko su valunzi simptomi već prisutni, postoje brojni prirodni lekovi za njihovo ublažavanje. Evo šta nam to preporučuju fitoterapeuti.

Moćna žalfija ublažava tegobe

U gotovo svim priručnicima o lekovitom bilju spominje se kao jedan od najboljih lekova za sve ženske boljke. Naročito je cenjen čaj protiv valunga u menopauzi.

Žalfija je bogata fitoestrogenima, koji ublažavaju hormonsku neravnotežu i uspešno smiruju valunge. Može se koristiti  u obliku tinkture (uzima se po pola kašičice dnevno).

Uz nju preporuka je i blagi čaj sa dodatkom anisa, evo kako se pravi:

Pomešati 300 g žalfije i 100 g anisa, pa tri kašike mešavine preliti sa 5 dl tek provrele ključale vode. Napitak treba poklopljen mirovati najmanje sat vremena. Nakon toga se cedi i pije. Dozirajte žalfijin čaj sa anisom tri puta dnevno, po dva decilitra.

Napravite i vino sa žalfijom

Dve kašike sušene žalfije prelijte litrom belog vina i ostavite neka deset dana odstoji. Procedite vino i pijte pola čašice dvaput na dan, pre ručka i večere.

Kantarion smiruje živce

Osim što pomaže u slučaju valunga, noćnog znojenja i nesanice, kantarion otklanja depresiju i uznemirenost. Ukoliko vam nije dostupna sveža biljka, u dogovoru s lekarom mogu se koristiti i suplementi. Njih je najbolje nabaviti u u apotekama. Nikako ga nemojte na svoju ruku upotrebljavati, naročito ako pijete antidepresive.

Top mešavina za ublažavanje valunga

 • Izmešajte 50 grama jagorčevine, 25 grama lavandinih cvetova i 10 g kantariona. Uzmite 2 kašičice od mešavine i prelijte sa 2,5 deci ključale vode. Sklonite napitak na stranu i poklopite. Nakon 30 minuta procedite, zasladite dobrim medom i pijte uveče.

Valunzi u menopauzi se puno lakše podnose uz ovakve prirodne napitke.

Sprečite znojenje u snu pomoću crvene deteline

Kao i žalfija, i ova lekovita biljka predstavlja odličan izvor fitoestrogena. Koristi se u obliku čaja i to 4 g suvog cveta podeljeno u tri doze. Već nakon kratkog perioda valunzi u menopauzi se proređuju, a znojenje u snu potpuno izostaje.

Smatra se kako bi crvena detelina mogla sprečiti pogoršanje stanja kardiovaskularnog sistema i kostiju. Ovim tegobama sklone su mnoge žene posle menopauze.

U dogovoru s lekarom, trebalo bi koristiti preparate od crvene deteline na bazi izoflavona. Dozira se 40 do 86 mg dnevno. Međutim, ova biljka ne sme se koristiti u slučaju tumora zavisnih od hormona.

Jedite redovno beli luk

Malo je bolesti i tegoba za koje se beli luk ne spominje kao lek. Svoje mesto našao je i u terapiji valunga i to zahvaljujući svom fitoestrogenskom dejstvu.

Redovnom upotrebom jednog čena dnevno možemo izbalansirati hormone u telu i na taj način sprečiti valunge. Najbolje je jesti ga u svežem, ali može i u kuvanom obliku.

Nezaobilazna zelena salata 

Porcija zelene salate dnevno, ali i ostalog svežeg povrća, može vam pomoći kod nepredvidivih valunga. Povrće bogato vitaminom C treba biti obavezan deo vaše svakodnevne ishrane. Ovaj vitamin ima antiupalna svojstva, ali i ona koja stabilišu nivo hormona.

Pored toga, on potpomaže održavanje zdravog nivoa šećera u krvi, što je takođe korisno u borbi protiv valunga.

Čaj protiv valunga koji morate probati

Već smo govorili koliko valunzi u menopauzi mogu narušiti kvalitet života. Srećom postoje biljni preparati, a naročito čajevi koji će značajno smanjiti tegobe. Među njima je i čaj od hmelja. Saznajte više o njegovim prednostima i dobrobitima za zdravlje.

Hmelj se smatra najjačim prirodnim estrogenom, a njegov učinak zabeležen je u medicinskoj literaturi još u 18.
veku. Pored toga fitoestrogenski preparati na bazi hmelja relativno su novi i nepoznati.  Iako je on glavni sastojak piva, u slučaju valunga ne preporučuje se upotreba alkohola.

Mnogo bolje je koristiti lekoviti čaj  ili pak neki preparat na bazi hmelja koji se može nabaviti u apotekama.

Recept za čaj

Jednu kašiku cvetova hmelja prelijte sa punom šoljom provrele vode. Poklopite i sklonite sa strane dobrih dvadeset minuta. Posle procedite, po vašoj želji medom zasladite i pijte lagano u gutljajima. Ukoliko imate noćno znojenje, najbolje je mlak napitak piti 30 min. pre spavanja

Fenomenalna cimicifuga

Lekari u Evropi već decenijama za simptome menopauze propisuju preparate na bazi cimicifuge. Ova biljka kod većine žena efikasno smanjuje valunge, što je i dokazano. Izvanredna je hormonalna zamena za estrogen.

Cimicifuga sadrži nekoliko blagih fitoestrogena, ali deluje i kao antidepresiv, što doprinosi otklanjanju simptoma menopauze. Njeno dejstvo dolazi do izražaja već nakon nekoliko nedelja korišćenja.

Ne zaboravite na čaj od nane (mente)

Ovaj napitak osvežava i deluje rashladujuće, te pomaže i kada su valunzi u menopauzi posredi. Uklanja nervozu, napetost i omogućiće vam lagan san. Treba ga piti redovno, a priprema se tako što se:

Kašičica suve biljke prelije šoljom vruće vode (ne ključale). Nakon deset minuta se procedi i pije toplo, najbolje pred spavanje.

Valunzi iskustva naše čitateljke

Kod mene su valunzi u menopauzi nastupili veoma rano, još u 40 godini. Ni sama nisam bila svesna šta me je snašlo. Počelo je sa noćnim preznojavanjem, gde bi i po dva puta ustajala i presvlačila spavaćicu. To se kasnije nastavilo i na poslu. Verovatno su svi i primetili kako se ponašam čudno, „skini pa obuci košulju“, „zaveži i odveži kosu“. Sve to se ponavljalo više puta. Takođe, partner je primetio kako sam poprilično napeta i nervozna.

Priznajem, sama sebi sam bila čudna, javljali su mi se i valunzi pred menstruaciju. Intuitivno sam znala da je u pitanju rana menopauza. Obratila sam se mojoj doktorici, koja je sve to potvrdila i počela sam sa lečenjem. Za čudo nije mi predložila hormonsku terapiju, o kojoj sam čula svašta, već blage biljne preparate.

Sve sam nabavila u apotekama, a čajeve sam kupovala isključivo u rinfuzi. Korigovala sam ishranu i promenila svoj odnos ka fizičkim aktivnostima. Redovno vozim biciklo, a uz to idem na pilates i bazen. Osećam se puno bolje!

Jasmina, N. Beograd

 

Još nekoliko saveta za kraj

Valunzi u menopauzi nikome nisu prijatni, ipak da bi ste olakšali postojeće tegobe poslušajte još nekoliko saveta.

 1. Jedite češće i manje obroke. Imajte barem dve užine dnevno.
 2. Dan započnite činijom žitarica, to će vam pomoći u podizanju seratonima, hormona sreće. Lakše ćete podneti čitav period menopauze, koji može biti praćen lošim raspoloženjem, pa čak i depresijom.
 3. Pijte dosta vode i blagih nezaslađenih čajeva.
 4. Oblačite se slojevito i nosite isključivo pamučnu odeću.
 5. Izbegavajte jake začine, kofein i alkohol, naročito u večernjim satima.
 6. Nemojte večerati kasno i obilno i neka vam poslednji dnevni obrok bude lako svarljiv. Šejk od voća i klica odličan je izbor za večeru.
 7. Šetajte, vozite biciklo i vežbajte svakodnevno, minimum pola sata.
 8. Smanjite telesnu težinu ukoliko ste gojazni.
 9. Ako imate hipertenziju, važno je regulisati krvni pritisak pomoću propisane terapije.

Zanimljivost za kraj: Iako su češći kod žena, ni valunzi kod muškaraca više nisu novost, mada se javljaju retko. Takođe ih uzrokuju hormonalni poremećaji i odsustvo testosterona u kasnijem životnom dobu. Terapije koje se daju u slučajevima karcinoma prostate mogu izazvati neprijatne valunge.

Preporučujemo i naš raniji tekst: šta je menopauza?

Sponzorisani linkovi:
f