Feature post image

vitiligo bolest kože simptomi i lečenje

VITILIGO SIMPTOMI I LEČENJE

Vitiligo bolest kože ispoljava se delimičnim ili potpunim gubitkom pigmenta.Ne uzrokuje bol, svrab,niti perutanje, ne remeti rad organa i sistema, mada može da bude udružen sa drugim autoimunim bolestima (pankreasa,štitne žlezde, pernicioznom anemijom i jednom vrstom opadanja kose). Bele fleke na koži javljaju se na mestima koja su najviše izložena i naročito su primetne tokom letnjeg perioda.Depigmentacija kože kod vitiliga je veoma specifična te privlači brojne poglede i komentare, potrudite se da to nikada ne činite,jer obolelim osobama nikako nije prijatno. Najgore što im možemo prirediti je neprestano zurenje u pomenute bele mrlje,verujte da im je dovoljno što se svakodnevno suočavaju sa tim..

VITILIGO SIMPTOMI 

Za vitiligo bolest,glavne simptome smo već naveli u uvodu :depigmentacija kože kroz pojavu belih mrlja nepravilnog oblika.Pored njih nešto ređi simptomi vitiliga su pojava sedih vlasi na obrvama,trepavicama,bradi i kosi na području temena.Nešto ređe oboljenje prati i depigmentacija sluznice u ustima,pa čak i promena boje mrežnjače oka.Po mestima na kojim nastaje razlikujemo vitiligo na licu,zglobovima šaka, kolenima i stopalima i duž cele kože.Sve ove promene su najuočljivije leti,jer zdrava koža tamni pod dejstvom sunčevih zraka, dok vitiligom zahvaćeni delovi ostaju svetli jer su izgubili pigment. Od ovog oboljenja mogu oboleti osobe svih uzrasta, ali se najčešće javlja vitiligo kod dece i mlađih osoba (od desete godine pa na više,retko se javlja posle tridesete).Takođe da ne zaboravimo- depigmentacijom kože mogu biti zahvaćene i genitalije.Najnovije statistike koje su rađene poslednjih par godina u relevantnim institucijama,pokazuju da ovu bolest ima gotovo 2 odsto celokupne populacije,što svakako nije mala brojka.Kožna oboljenja ovog tipa narušavaju izgled pojedinca, što se u velikoj meri odražava na samopouzdanje i psihičko stanje obolelog.Još jednom podvlačimo potrudite se da ne zurite u bele fleke na koži ,kad ih kod nekoga ugledate i učinićete jako puno za te osobe..

BOLEST VITILIGO UZROCI

Postoji više teorija o uzrocima i mehanizmu propadanja pigmentnih ćelija, ali nijedna od njih ne objašnjava u potpunosti ovaj medicinski fenomen i slobodno možemo reći da su oni i dan danas tajna za celokupnu naučnu zajednicu.. Neka istraživanja dokazala su da je vitiligo bolest na samom početku u uskoj vezi sa emocionalnim stresom, opekotinama od sunca, fizičkim traumama i kontaktom sa hemijskim supstancama.Neurogena teorija,sa druge strane naglašava da hemijska supstanca iz nervnih završetaka uništava pigmentne ćelije ili zaustavlja proizvodnju melanina, dok zagovornici teze daje to autoimuna bolest, ističu da jedna vrsta antitela (IgG) razgrađuje melanocite.Veliku ulogu u celoj priči ima i genetika,jer su rađena istraživanja kod više porodica (evropskih,azijskih,latinoameričkih..i dr..) i došlo se do jedinstvenog zaključka da je u onim familijama kod kojih je bolest generacijama prisutna,ona u velikoj meri preneta i na potomke.Drugi ređe upotrebljavan naziv za ovu bolest je leukoderma ili bela koža.Kožna bolest vitiligo je krajnje nepredvidiva,može da nastane u bilo kom periodu godine,nekad se sama od sebe tokom života povlači a nekad progresivno napreduje…

KAKO IZLEČITI VITILIGO 

Za lečenje vitiliga koriste se brojni preparati i primenjuju različite metode. Osim kortikosteroida i vitaminskih derivata, najefikasnijom se pokazala terapija svetlom-fototerapija koja podrazumeva primenu fotohemoterapije ili usko pojasnih UVB zraka. Pomaže i primena posebnih fluorescentnih lampi ili uređaja sa optičkim vlaknima koji tretiraju velike površine u kratkom vremenskom intervalu.U pojedinim slučajevima dešava se da spontano dođe do repigmentacije kože, bez ikakve terapije, kada se zahvaljujući ponovnoj aktivnosti melanocita koži vraća normalan izgled.Ovo je dosta retka pojava,ali se ipak u manjem procentu dešava.Dužina terapije ponajviše zavisi od veličine bele mrlje na koži koju planirate da tretirate,sa bilo kojom od pomenutih metoda koju danas primenjuje savremena medicina.U ponudi na tržištu je i velik izbor krema za vitiligo,ali to nikako ne uzimajte samostalno,bez tačnih instrukcija dermatologa.U praksi se pokazalo da lečenje vitiliga u proseku traje od šest do osamnaest meseci i neretko zahteva puno testiranja,sve dok dermatolog ne pronađe preparart koji vašem tipu kože najviše odgovara.

VITILIGO SLIKE

vitiligo bolest slike

VITILIGO LEČENJE PRIRODNIM PUTEM

Osim zvanične medicine koja nudi celi arsenal različitih,metoda,preparata  i tehnika kako vratiti pigment ,fitoterapeuti takođe imaju svoje adute za lečenje vitiliga.To su brojne lekovite kupke,čajevi ,melemi i kreme za vitiligo.Bitno je istaći da  su mere samopomoći itekako važne.Kako je vitiligo bolest,koja ne izaziva nikakve bolne tegobe,sem onih psihičke prirode,mnogim devojkama su kozmetičle kreme u boji,kao i one za sunčanje od najveće koristi  za maskiranje problema.Ukoliko se bele fleke na koži ne primećuju,kao što je slučaj kod osoba svetlije puti van letnje sezone,tada i nervoze nema kao i manjka samopouzdanja.Na svakom od nas je da donese odluku da li će se podvrgnuti kakvom medicinskom tretmanu (repigmentacija,izjednačavanje nijansi tonova kože i sl..) ili  će pomoć potražiti u prirodi.U oba slučaja konsultacija sa dermatologom je neophodna.Evo i nekoliko rešenja za uklanjanje belih mrlja sa kože koje nam predlaže prirodna medicina..

GINKO KAO LEK ZA VITILIGO

Širenje vitiliga može usporiti svakodnevno uzimanje 40 grama ginko bilobe 3 puta dnevno. Jedno istraživanje pokazalo je da ginko biloba podstiče proces repigmentacije kože, ali pre početka terapije svakako se posavetujte sa lekarom jer ova biljka utiče na delovanje nekih lekova,pa može doći i do neželjenih efekata.Farmaceuti su takođe prepoznali njegov potencijal tako da postoji velik broj vitiligo krema koje sadrže upravo ginko.

ULJE OD TUJE ZA LEČENJE VITILIGA

  • Iseći 50 g vršaka grančica tuje, staviti u teglu i preliti sa 2 dl maslinovog ulja. Promešati, dobro zatvoriti teglu, a zatim ostaviti da stoji dve nedelje na toplom i tamnom mestu, i povremeno je protresti. Potom procediti ulje, sipati u tamnu flašicu i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Delove koje je zahvatila vitiligo bolest mazati tri puta dnevno, a kasnije depigmentisanu kožu ispirati čajem od kamilice.

MELEM ZA VITILIGO OD KANTARIONA

  • Osam supenih kašika sitno izdrobljenog lista i cvetam kantariona preliti litrom komovice ili šljivovice, sipati u flašu i ostaviti da stoji 20 dana u toploj sobi. Flašu svakodnevno treba promućkati. Melem koristiti za mazanje obolelih mesta.

PRIRODNI LEK ZA VITILIGO 

  • Pomešati dve kašike svežeg soka od šargarepe s kašičicom maslinovog ulja i isto toliko meda. Tri puta dnevno mazati depigmentisane delove kože, a posle 15-20 minuta kožu oprati čajem od rastavića.

DRUGA  KOŽNA OBOLJENJA 

Bele fleke na koži nisu retka pojava, a uzrokuju ih različiti faktori. Ponekad, mali deo kože biva mehanički iritiran ili zahvaćen ekcemom (zapaljenjem), što dovodi do gubitka pigmenta. Ovo stanje nije bolest vitiligo već je poznato kao bela pitirijaza (pityriasis alba),a često se javlja kod dece koja pate od brojnih alergija, astme ili ekcema. Sitne bele depigmentisane tačkice mogu biti posledica oštećenja kože nastalog usled dugotrajnog i intenzivnog izlaganja suncu, ili površinske gljivične infekcije kože , tzv. tinea versicolor (u slučaju ovog oboljenja, zahvaćena koža može biti i tamnije prebojena, naročito ako se osoba češe pa se stvori otvrdnuće). Međutim, postoje i ozbiljnija oboljenja kao što su psorijaza i vitiligo( o kom je bilo reči), koja takođe uzrokuju pojavu belih mrlja na koži, a ukoliko depigmentacija nastane na više mesta ili se znatno poveća, potrebno je konsultovati dermatologa.

TINEA VERSICOLOR GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE  

Tinea versicolor ili pityriasis versicolor je česta gljivična infekcija kože, čiji naziv potiče od latinske reći „tinea“, što znači crv ili moljac (koža izgleda kao da su je „jeli“ moljci). Gljivice ometaju normalnu pigmentaciju, što uzrokuje stvaranje manjih mrlja na gornjim delovima tela grudima i ramenima, vratu i nadlaktici. Ove fleke na koži  mogu biti svetlije ili tamnije od okolne kože i u većini slučajeva se javljaju kod mlađih osoba, a usled izloženosti suncu mogu postati izraženije. U lečenju se koriste antigljivične kreme, losioni i šamponi, ali ponekad se povlače čak nekoliko nedelja po završetku terapije. Ova infekcija često se ponavlja, naročito kada je toplo i vlažno vreme, mada njenorazvoju pogoduju i masna koža, hormonalne promene, pad imuniteta, prekomerno znojenje.

Tinea versicolor je slično kao i vitiligo bolest često prisutna kod dece u pubertetu, zbog masne kože i hormonskih promena, a vrlo retko se javlja kasnije nakon šezdesete godine života.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

marko jovanovic
06/05/2015 05:12

koristio sam ja protopic kremu i nije pomogla...

Goran Gajić
05/07/2016 22:07

Vitiligo je neizlečiv .... nemojte bacati pare na gluposti ! Ja ga nosim evo već 50 tak godina , uhvatio mi je preko 70 posto tela . Nema gde me nisu vodili ... Čuvajte se sunca i ne brinite . Navikne se čovek na sve . Kad vidim ove glupe tetovaže vitiligo mi je super ! Malo je neugodno kad si mlad , a drugačiji si.... U zadnje vreme primećujem da nas je sve više i više. Kažu da će mo mi sa vitiligom zavladati svetom !

f