Feature post image

Biljka vrbovica čaj za prostatu koji dokazano leči

Vrbovica čaj za prostatu upotreba i iskustva

Biljka vrbovica latinskog naziva Epilobium Parviflorum, u narodu poznata kao kiprovina, ciprovina, crveni noćurak, svilovina ili vrbova ružica, pomalo je skrivena od javnosti. Za nju  je malo ko čuo iako se kroz istoriju spominje kao najbolji lek za prostatu. Danas se sve više koristi ova biljka za probleme sa mokrenjem izazvane uvećanjem i upalom prostate, kao i mokraćnog mehura, oboljenja bubrega i urinarnog sistema muškaraca.

Pokazala se kao uspešnau rešavanju inkontinencije – nemogućnosti zadržavanja mokraće ili nekontrolisano mokrenje, kod oba pola. Po upotrebi prednjači svakako vrbovica čaj za prostatu i lečenje muških problema, mada se ovaj zdravi napitak sve češće daje i ženama za ublažavanje bolnih menstruacija i drugih boljki lepšeg pola.

Saznajte u nastavku za šta je sve ova biljka dobra i kako se uzgaja,  gde je možete nabaviti i po kojoj ceni. Naučite i kako sami da napravite domaći čaj vrbovice ili tinkturu.

Kako izgleda biljka vrbovica i gde je zastupljena

O lekovitim svojstvima trave svilovine znalo se još u 12 veku. Obilato je korišćena u vojnoj medicini u staroj Nemačkoj, Rusiji, Tibetu i Mongoliji. Američki indijanci su je koristili zimi za zaštitu kože i spravljali su poznati vrbovica čaj protiv zatvora i tvrde stolice kod beba.

U Severnoj Americi svilovina se veoma često koristi i ima široku upotrebu, stavljaju je čak i u slatkiše, sladoled i sirupe. Danas se u Engleskoj, Danskoj i Norveškoj koristi za uređenje parkova i ukrašava znamenite objekte, zahvaljujući svojim prelepim bojama.

U kasno leto biljka vrbovica ima dodatnu ulogu, od njenog polena i nektara pravi  se ukusan domaći med. U našoj tradicionalnoj medicini slabije je korišćena, o njoj se veoma malo znalo i pisalo, a dugo vremena bila je skroz zapostavljena i tretirana kao korov.

Opis i izgled biljke svilovine

To je prema opisu iskusnih travara višegodišnja zeljasta biljka. Nije preterano visoka, naraste od 50-150 cm u visinu. Stablo je okruglo i uspravno, obraslo spiralnim listovima zelene boje sličnim vrbi. Cvetovi su predivnog mirisa, koji je noću naročito izražen.

Vrbovica biljka cveta od juna do oktobra meseca. Cvetovi su maleni, a boja cveta varira i može biti bela, svetlo roza, ljubičasta i jarko crvena zavisno od tipa.

Samonikla je, najbolje uspeva u toplijim klimatskim područjima sa plodnom zemljom bogatom kiseonikom. Raste u listopadnim šumama, šumskim proplancima i čistinama i uz rubove borovih šuma. Kod nas najviše je ima u Istočnoj Srbiji, od koje se pravi i čuveni vrbovica čaj za prostatu.

Poznate vrste su: alpska, roza, močvarna, sitnocvetna, planinska, šljunkovita, tamnozelena i brežuljkasta biljka vrbovica.

Lekovita svojstva svilovine poznata vekovima

Najpoznatija i može se reći glavna uloga joj je u lečenju prostate, bešike i  hormonskog disbalansa, za koji se kao provereno sredstvo upotrebljava vrbovica čaj.

U svom  sastavu ima bioflavonoide koji su veoma bitni za ljude jer imaju antioksidativna svojstva i bore se protiv slobodnih radikala te usporavaju raznoj karcinoma. Imaju antivirusno i protiv bakterijsko dejstvo. Pomažu kod srčanih oboljenja, upala i alergija. Veoma bitne supstance iz ove grupe su kvercetini i miricetin kojih takođe ima u ovoj biljki, čak više nego u zelenom čaju.

Značajan element vrbovice je sitosterol koji se koristi u tretmanu koronarnih oboljenja i visokog holesterola. Pored toga, ova trava je bogata vitaminom C- koji je poznat antioksidans, velikog značaja za pravilan razvoj tkiva i zdravlje kože, za zdravo srce, krvni pritisak, protiv prehlada, za jači imunitet, zdravlje očiju.

Karoten se takođe nalazi u ovoj biljci, on  je neophodan za zdravu i lepu kožu i preplanuli ten, ali i za zdrave oči i bolji vid na daljinu.

Lekovita biljka vrbovica korisna je i u slučajevima krvarenja iz debelog creva. Topli napitak svilovine za probavu je veoma blagotvoran i učinkovito rešava problem proliva i iritacije creva.

Delotvorna je kod tegoba sa bubrezima, kao što su upale, bolovi, infekcije i tumor. Odlična je za ublažavanje upale mokraćnih kanala izazvanih bakterijama, ali i kod krvarenja u urinu. Vrbovica čaj je delotvorniji i spram poznatog napitka od rastavića.

Svilovina ublažava bolne menstruacije

Ženama se preporučuje korišćenje biljke svilovine za tretman poremećaja menstrualnog ciklusa nastalih usled hormona. Velik broj pripadnica lepšeg pola ima neprijatne bolne menstruacije, propraćene obilatim krvarenjem i grčevima. U ovakvim slučajevima preporučuje se domaći vrbovica čaj za koji se pokazalo da ima bolji učinak na ublažavanje ovih simptoma spram čaja od kima i žalfije.

U svetu se za kontrolu unutrašnjeg krvarenja koristi i prašak vrbovice za lečenje. On ublažava tegobe kod bolnih i upaljenih zglobova, migrena, glavobolja, a i ima protivupalno dejstvo.

Narodna medicina poznaje i mast vrbovice za tretiranje dečijih kožnih bolesti. Ona se kod nas nažalost ne koristi toliko, iako je veoma učinkovita i dokazano delotvorna.

Jedna podvrsta ove biljke pod latinskim nazivom Epilobium Angustifolia je čest sastojak kozmetičkih proizvoda i tonika za lice koji se koriste protiv  akni, ekcema, rozacee i drugih stanja kože. Odlična je za obnovu i hirataciju suve oštećene kože, kod problema sa ožiljcima i ranama.

Biljka svilovina se dodaje i u šampone, jer blagotvorno deluje na kosu i vlasište. Pomaže u uklanjanju peruti, jačanju kose i čišćenju kože glave. Prema nekim mišljenjima vrbovica je čak korisnija za kosu spram tinkture koprive.

Prirodni lek za prostatu i potenciju

Bolest prostate je svetski najčešći zdravstveni problem muškaraca. Ona pogodi svakog drugu mušku osobu stariju od 45 godina, ali ova starosna granica u novije vreme se smanjuje. Prostata je mišić koji zatvara mokraćni kanal i odgovorna je za stvaranje tečnosti koja provodi spermatozoide.

U zrelijoj dobi mušakraca javljaju se upale i uvećanje prostate, a nažalost sve češće i vrlo opasan rak ovog organa sa nažalost jako velikom smrtnosti. Neki simptomi ovih oboljenja su učestalo mokrenje, nemogućnost potpunog pražnjenja mehura, uriniranje koje je veoma često noću. Osim njih javlja se i slabost, problemi sa erekcijom i ejakulacijom, bol u donjem delu leđa i u predelu genitalija.

Često klasični medicinski tretmani nemaju rezultate, pa se ljudi sve više okreću prirodnim lekovima. U lečenju ovih oboljenja svetski broj jedan danas je vrbovica čaj koji se pokazao kao mnogo bolji i efikasniji od brusnice, soka i semenki bundeve, koji se često koriste u tretmanu.

Još je austrijska travarka i spisateljica Marija Treben u svojim danas veoma popularnim knjigama pisala o lekovitim svojstvima trave vrbovice prvenstveno u lečenju muških bolesti i stanja.

vrbovica čaj za šta je dobar

Istraživanja su pokazala da polifenoli u ovoj biljci smanjuju širenje ćelija prostate i na taj način pomažu u lečenju uvećanja, odnosno stanja koje se naziva benigna hiperplazija. S druge strane, sastav biljke vrbovice povoljno deluje i zaustavlja rast malignih ćelija. Sve sprovedene studije pokazale su kako je vrbovica čaj za prostatu najefikasnije prirodno sredstvo.

Iako se svilovina pokazala kao jako efikasna u rešavanju ovog oboljenja, preporučljivo je svakako ukoliko se pojave simptomi bolesti i pre korišćenja ove trave zatražiti pomoć i savet svog lekara.

Kako napraviti vrbovica čaj kod kuće?

Biljka svilovina ima jako puno vrsta, a u lečenju prostate najbolje je koristiti jednu od ovih: ružičasta, sitnocvetna, alpska, planinska, tamnozelena, brežuljkasta, močvarna i šljunkovita.

Čaj od vrbovice priprema se na sledeći način:

U 2 decilitra vrele vode stavite punu kašiku sveže ili osušene biljke, ostavite 10-15 minuta da odstoji a zatim čaj procedite i popijte. Najbolje ga je piti piti dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Koliko dugo piti čaj od vrbovice?

Da bi vrbovica čaj imao efekta morate biti istrajni i piti ga nekoliko nedelja. Olakšanje će međutim vrlo brzo stići. Ovaj napitak je lepog ukusa i ono što je još važnije – ne uzrokuje nikakve negativne efekte. Pored toga nema potrebe za pojačavanjem dnevnih doza od preporučenih, pridržavajte se navedenog.

Lekovita tinktura trave svilovine kako se pravi?

Za dobijanje tinkture vrbovice, potrebno je sledeće

200 grama svilovine prelijte sa 60 procentnim alkoholom i to tako da on za 2 cm prelije lekovitobilje. Smešu ostavite u staklenoj tegli mesec dana na toplom mestu. Kad prođe ovaj periodu mešavinu procedite i uspite u tamnu staklenu flašu.

Ovako dobijene vrbovica kapi koristite dva puta dnevno i to razmućene po 10-15 u malo vode ili soka.

Čaj od vrbovice iskustva korisnika preparata

Imam problem sa uvećanom prostatom, održavanjem erekcije, kao i slabu jutarnju erekciju. Inače 37 mi je godina, nisam ranije bio bolestan, normalno živim, radim kancelarijski posao, fizički aktivan, treniram rekreativno. Prosečna i normalna osoba, rekao bih.

Prvi simptomi su se javili pre 3 godine, počelo je prvo sa noćnim mokrenjem, trčao sam u wc svaka 2 sata, kasnije je to počelo i danju da me muči. Dobio sam osećaj da kada mokrim nikad se ne ispraznim skroz do kraja. Onda su počeli problemi sa erekcijom, nisam znao šta me je snašlo.

Probao sam u jednoj poznatoj privatnoj klinici specijalizovanoj za ovakva stanja. Sve u svemu nisam uspeo, a terapije tj. lekove i vakum aparat koštale su me skoro 650 eura. Lekovi mi nisu pomogli, možda su malo ublažili simptome ali problemi su i dalje postojali.

Stanje se čak i pogoršalo, a tim vakum aparatom, bar ja tako mislim, povredio sam krvne sudove i vene na penisu, pa je erekcija bila slabija nego pre. E tu nisam odustao, drugo mišljenje isto me je koštalo još i više, nekoliko hiljada.

Postavljena dijagnoza je bila psihička impotencija, odnosno  problem nije bio fizičke prirode. Dobio sam uput kod psihijatra, ali nisam otišao kod njega.

Ne znam zašto, ali rešio sam se za alternativne metode. Internet mi je bio izvor informacija, ja inače nisam zagovornik lečenja preko neta, ali ovo mi je jedino ostalo. Na brojnim sajtovima koji promovišu prirodno lečenje, kao najbolje rešenje nudi se uvek vrbovica čaj.

Odluka je pala, i pre 6 meseci sam počeo piti ovaj čaj za lečenje erektilne disfunkcije i prostate. Pijem ga ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje, svaki dan. Pored ovog čaja koristim ceđene sokove od paškanata, korena celera i šargarepe, koji se inače piju za lečenje prostate.

Prvi rezultati javili su se posle 3 meseca, preporod totalni, nisam mogao doći sebi, sve je funkcionisalo mnogo bolje. Problem su mi još uvek vene ali probaću i njih sanirati, tako što ću u sokove ubaciti i limun tj. vitamin C, jer je dobar za jačanje vena i kapilara.

Marinko, Novi Beograd

Gde kupiti čaj od vrbovice i cena

Vrbovica čaj se može pronaći u dobro opremljenim apotekama u većim gradovima. Cena u Beogradu mu je oko 200 dinara po paketu. Njega možete naručiti i preko interneta kod specijalizovanih prodavaca, veoma jednostavno na svega par klikova. Opet napominjemo, najpre se informišite o preparatu, kao i o proizvođaču.

Ukoliko želite sami da pravite domaći napitak, svilovina se može nabaviti samo u bolje snabdevenim buticima zdrave hrane ili kod lokalnih sakupljača bilja.

Ipak, imajući u vidu ozbiljnost stanja kod kojih se vrbovica čaj preporučuje, pre upotrebe je obavezno savetovanje sa lekarom, a posebno ukoliko koristite neke druge lekove. Nemojte ga uzimati samoinicijativno kod problema sa prostatom, bez prethodnih konsultacija sa urologom.

Ovaj blagotvorni napitak se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, a treba ga držati i van domašaja male dece. Biljka se čuva na suvom i hladnom mestu.

Iako čaj od vrbovice nuspojave gotovo i da nema, nije preporučljivo piti više od predviđene doze, makismalno 2 puta na dan.

Ukoliko želite dalje da se informišete o navedenim oboljenjima i prirodnim načinima lečenja, pročitate više u članku: kako lečiti karcinom prostate.

Sponzorisani linkovi:
f