Feature post image

Začinsko bilje u saksijama – uzgoj u stanu i kući

Kako zasaditi začinsko bilje u saksijama 

Volite ukus svežih začina u hrani koju pripremate? Znate li kako da sami zasadite začinsko bilje u saksijama? Podelićemo sa vama korisne savete kako da vam uzgajanje ovih biljčica uvek uspe..

Na relativno malom prostoru možete uzgajati veliki broj različitih začinskih biljaka. Ako živite u kući, posejte bilje blizu kuhinje, a ako živite u stanu, onda grupišite saksije ispod prozora, a možete ih gajiti i na balkonu. Važno je da biljke dobijaju sunčevu tj. dnevnu svetlost bar pola dana.

Začinske biljke su manje zahtevne od povrća prilikom uzgajanja, tako da im odgovara svaki tip zemlje. Poenta male kućne bašte jeste u tome da vam sveže začinsko bilje bude dostupno baš onda kada pripremate neko ukusno jelo!

Šta je sve potrebno za uzgoj začinskog bilja u stanu

Sledi detaljno uputstvo sa savetima kako da najuspešnije uzgojite lekovito začinsko bilje kod vaše kuće.

Kako započeti sa gajenjem začinskih biljaka

Za začinsko bilje u saksiji koje planirate gajiti u stanu, izbor dobro osvetljenog mesta je presudan. Stoga pronađite savršeno osunčani prozor, zatvorenu sobnu terasicu, šta god vam se učini praktičnim. U prostoriji je neophodno da temperatura bude između 19 i 22 stepeni Celzijusa. Takođe, osim osunčanosti i provetrenost mora biti dobra. Većini biljaka je potrebno svega 5-6 sati dnevnog svetla da bi uspele.

Savet plus: Tokom zime u nekim stanovima, zona uz prozor ume biti puno hladnija i temperatura je znatno niža od pomenute. To neće odgovarati vašim biljčicama, povedite računa o tome.

Kako odabrati idealne saksije za začinsko bilje

Gotovo sve posude sa prečnikom od 12 do 15 cm koje imaju na sebi drenažni otvor odgovaraće za uzgoj začinskih biljaka. Uvek birajte one veće saksije za začinsko bilje, kako bi omogućili korenu dovoljno mesta. Kada biljci date više prostora ona će se razviti više, a vi ćete imati bolju berbu.

Izbor zemlje je presudan 

  • Baštenska zemlja nije najbolji izbor za začinske biljke u stanu jer može zaguštiti korenje. Stoga nabavite drenažni miks prilikom sadnje i dobićete vazdušastu i rastresitu zemlju koju začinske biljke više vole i bolje napreduju.
  • Možete pomešati i običnu zemlju za cveće sa peskom u srazmeri 3 prema 1.
  • Još je bolji izbor zemlja namenjena za gajenje kaktusa, jer ona već u sebi  sadrži određene količine peska.

Zalivanje začinskog bilja tokom godine

Tokom zime većina začinskog bilja je „uspavana“, slabije napreduje zbog manjka svetlosti pa samim tim i zahteva manje vode. U tom periodu trebate biljčice ređe zalivati, čak šta više dopustite zemlji da se malo prosuši. Sve zavisi od vrste bilja ali i od saksije u kojoj se ono nalazi.

Kako bi ste najbolje proverili u kakvom je stanju zemlja, zabodite prst u nju ne više od 2-3 cm. Ako vam se učini previše suvom, zalijte je. Ako je sama površina zemlje u saksiji i li tegli suva, to onda nije potrebno.  Na ovaj način dočakaćete spremni proleće, kada će i vaše saksijske biljke postati znatno aktivnije.

zacinsko bilje saksije za uzgoj
Foto: Pixabay

Koje to začinsko bilje uvek uspeva?

Navešćemo 10 vrsta začinskog bilja se lako gaje u kućnim uslovima, a pružaju fantastičan miris i ukus hrani koju pripremate. Krenimo redom:

Divlji luk vlašac

Uzgoj: Ukus ovog začina je nalik crnom luku, samo je znatno blaži. U pitanju je višegodišnja biljka, koja cveta u proleće i rano leto (cvetovi su takođe jestivi). Vlašac možete da uzgajate iz semena, ali mnogo brže raste ako posadite mlade izdanke, i to odmah nakon poslednjeg mraza u proleće. Redovno ga potkresujte. Na svakih nekoliko godina, rasadite nešto izdanaka, čime ćete podstaći rast novih.

Kako se jede: Vlašac se odlično slaže uz gotovo sva slana jela. Najbolje je da ga dodate pred kraj kuvanja, jer će u suprotnom postati gorak. Višak vlašca možete zamrznuti i potom ga koristite kao i svež.

Preporučene vrste:

  • Compact Grolau“ je sjajna vrsta vlašca za uzgajanje u saksiji;
  • Grande“ razvija velike, široke listove;
  • Ako volite jaču aromu i ukus, probajte kineski vlašac koji je blaža zamena za beli luk.

Pročitajte i najbolje recepte sa vlašcem.

Aromatični bosiljak

Kada se spominje začinsko bilje u saksijama, nikakao ne smemo izostaviti bosiljak, omiljen je u mnogim domaćinstvima.

Gajenje: Utisnite seme ili proklijali zeleni deo iz semenki (bez korena) u zemlju, i to nakon poslednjeg mraza u proleće. Kada se pojave izdanci, odsecite ih (iskoristite u salati), jer to stimuliše rast novih listova. Drugo sejanje može biti direktno u zemlju početkom leta. Njegov miris odbija muve.

Kako se jede: Bosiljak je najbolje jesti svež. Kuvanom jelu ga dodajte, uvek se preporučuje dodavanje pred završetak kuvanja. Možete od njega napraviti aromatično ulje (ubacite sveže listove u flašicu ulja koje koristite), ili zamrznite pesto.

Preporučene vrste: „Genovese“ bosiljak je najbolji za kuvanje.

Preporučujemo tekst: za šta je sve dobar čaj od bosiljka.

Fantastične začinske biljke korijander, origano i majoran

Korijander

Uzgoj: Ovo začinsko bilje uspeva podjednako u saksijama i na otvorenom, a može da se poseje u proleće i ponovo u kasno leto. Dovoljno je samo rasuti seme po zemlji u bašti. Ova biljka ne toleriše presađivanje. Zrele semenke su začin citrusnog mirisa (pomorandža) koji je poznat pod nazivom 1 korijander. Da biste ga dobili, potrebno je sačekati cvetanje biljke, a potom sakupiti semenke kada poprime smeđu boju. Ovaj začin se čuva na tamnom i hladnom mestu.

Kako se jede: Svi delovi ove biljke poznate i pod nazivom kineski peršun (listovi, semenke i koren) su jestivi. Čak se i cvetovi mogu koristiti u salatama.

Preporučene vrste: „Santo“ traje duže od većine vrsta; „Delfino“ ima dekorativne, „čipkaste“ listove.

Saznajte više o zdravstvenim benefitima korijandera.

Začinsko biilje origano i majoran

Gajenje: Origano (i slični majoran) variraju u veličini, ukusu i načinu gajenja, ali je sve vrste lako gajiti iz semena ili izdanaka sa korenom. On može opstati preko zime kao i drugo začinsko bilje u saksiji, pa čak i u nezagrejanim prostorijama (garaže, podrumi).

Upotreba začina: Ukus listova origana je najjači u leto. Sušeni listovi takođe dobro čuvaju ukus. Višak origana može da se umeša u maslac. Kada se cvetovi otvore, možete da ih uberete i dodate čorbama, pečenom krompiru i povrću.

Vrste: Grčki origano ima najbolji ukus. Italijanski  je aromatična mešavina majorana i origana. Slatki majoran je verovatno jedina prava vrsta.

Saznajte više o lekovitim svojstvima divljeg origana.

Nana idealna začinska biljka za stan

Menta (nana)

Uzgoj: Nanu, koja je u većini područja višegodišnja biljka, posejte u proleće. Menta je mirisna začinska biljka koja može da se uzgaja iz semena, ali su sadnice koje se kupuju obično boljeg ukusa. Inače, nana se lako širi, pa je bolje da je gajite u saksijama. Secite izrasle vrhove kako biste podstakli novi rast.

Upotreba u ishrani: Menta se lako suši i osušena se dodaje brojnim jelima. Izgnječite sveže listove i pomešajte ih sa sirćetom i šećerom u vrlo ukusan sos/preliv.

Preporučene vrste: Pepermint i spearmint vrste su najbolje kao dodatak u kuvanju; ananas menta ima vrlo dekorativne listove.

Pročitajte kako se priprema savršen čaj od nane.

Ruzmarin uspeva u zatvorenom prostoru

Gajenje: Ruzmarin je najbolje kupiti kao formiranu (mladu) biljku. Ovo višegodišnje drvenasto začinsko bilje. može da se orezuje, presadi u saksiju i drži preko zime u zatvorenoj prostoriji.

Upoteba u kuhinji: Ruzmarin poboljšava ukus različitih vrsta jela, a naročito pečenog i grilovanog povrća i mesa. Njegove vrste se razlikuju u veličini i ukusu, premda sve imaju listove snažnog, oporog ukusa i čvrste grančice. Listići se brzo suše i lako čuvaju u staklenim teglicama. Cvetove, koji se pojavljuju u proleće i leto, možete koristiti u jelima sa jajima i povrćem.

Cenjene vrste: „Arp“ i „Hill Hardy“ bolje tolerišu hladnoću od ostalih vrsta. Za saksijski uzgoj ruzmarina, probajte vrstu „Blue Boy„.

Preporučeni tekst: ruzmarin popravlja pamćenje čak za 75%.

Začinsko bilje timijan 

Uzgoj: Ova drvenasta višegodišnja začinska biljka može se gajiti iz semena, rasada ili iz odsečene stabljike sa korenom. Orezujte procvetale grančice.
Kako se jede: Timijan poboljšava ukus mesa i povrća, a njegovo ulje olakšava razgradnju masti u mnogim namirnicama. Listovi se lako suše i mogu da se upotrebe za spravljanje aromatičnog sirćeta. Ubacite ih u belo vinsko sirce i držite u flaši na direktnoj sunčevoj svetlosti (prozor) oko mesec dana. Lišće je najjačeg ukusa pre cvetanja biljke.

Koje  se vrste preporučuju: Francuski i engleski timijan su najaromatičniji; ostale vrste su odlične za kućno gajenje u saksijama.

Peršun – dekorativna začinska biljka prepuna lekovitih sastojaka

Uzgoj: Peršun se može posejati, ali proces nicanja je vrlo spor. Zato je bolje da zasadite mlade izdanke, i to u proleće.

Koji delovi biljke se jedu: Sveži listovi peršuna su najboljeg ukusa i dodaju se pred kraj kuvanja, radi osvežavanja ukusa jela. Peršun se najbolje može očuvati ako se zamrznu listovi, ili ako se od njih napravi gremolata. Ona osim listova sadrži sok od limuna, beli luk i maslinovo ulje. Koren peršuna je takođe u širokoj primeni u većini svetskih kuhinja.

Najcenjenije vrste: Kovrdžavi peršun je izuzetno dekorativna biljka, ali većina kuvara preferira vrstu ravnih listova, koja se obično naziva ¡talijanski peršun.

Preporuka: Čaj od peršuna – efikasan napitak za izbacivanje bubrežnih kamenaca.

Žalfija – začinsko bilje izuzetne lekovitosti

Gajenje: Ova drvenasta višegodišnja biljka je prilično otporna na hladnoću (mraz). Ipak nove biljke treba da se odgaje iz „pelcera“ koji se svake druge godine odseca sa stabljike i koji je pustio koren.

Kako se jede: Žalfija se najčešće čuva i koristi u sušenoj formi, ali može se i usoliti, ili ¡sitniti i umešati u puter. Slatki cvetovi su sjajan dodatak jelima blažeg ukusa.

Najtraženije vrste: „Compact Berggarten“ je dobar izbor za manje prostore, idealno je začinsko bilje za uzgajanje u stanovima pokraj prozora. „Bela dalmatinska“ žalfija ima srebrne listove; „Tricolor“ je prošarana ružičastim i belim linijama.

Saznajte: kako se koristi žalfija u fitoterapiji kod respiratornih infekcija, raznih upala, za ispiranje usne duplje itd…

Neizostavni estragon – začin koji će vas oduševiti 

Ova začinska biljka se može jednostavno uzgajati u baštama.

Uzgoj: Zasadite kupovne sadnice (rasad). Ukoliko se stabljika prostire po tlu, pokrijte je zemljom i ona će pustiti korenje. Sredinom leta presecite biljku na pola, kako biste podstakli njen rast.

Kako se koristi u ishrani: Listovi imaju aromu nalik anisu i slađi su na početku sezone. U proleće možete korisiti ceo izdanak, a ne samo listove. U leto, listovi mogu da se koriste za pripremu jela koja se duže kuvaju. Estragon se lako suši i od njega se pravi aromatično sirće. Ubacite njegove listove u belo vinsko sirce i držite flašu na prozoru, na direktnoj sunčevoj svetlosti, oko mesec dana, a potom ga procedite.

Preporučene vrste: Najbolji je francuski estragon, koji treba kupiti kao biljku. Njegova aroma treba biti kiselkastog ukusa koji podseća na sladić.

Preporučeno: Najbolji recepti sa estragonom.

Gde kupiti začinsko bilje u saksiji i cena

Najbolje je da potražite izabrane začinske biljke u rasadnicima organskog bilja. Kupite saksije sa nekoliko izdanaka koji su proklijali iz semena. Možete da ih razdvojite i zasadite u nekoliko saksija, koje ćete prvih nekoliko dana držati na senovitom mestu.

Takode, možete gajite začinsko bilje iz odsečenih delova, koji su pustili koren. Ako ste kupili formiranu biljku, izaberite nekoliko zdravih mladica i sa njih skinite sve lišće, osim tri ih ćetiri sa vrha. Potom odsecite donje delove, tako da preostane samo mali deo zdravog zelenog tkiva. Zasadite odsečene delove u saksiju sa vlažnom zemljom, pokrijte ih plastičnom kesom na nekoliko dana.

Za ruzmarin, nanu i bosiljak iz rasadnika cene se kreću oko 150-250 rsd po sadnici. Za neke egzotičnije vrste začinskog bilja moraćete izdvojiti više novca. Uvek se dobro raspitajte kod samog prodavca o uzgoju biljke, saksijama, zemlji koja joj odgovara.

Preporučujemo – Kalendar branja lekovitog bilja 

IZVORI:

Best Herbs for container gardening

CRC Handbook of Medicinal Spices

Sponzorisani linkovi:
f