Feature post image

Žuti čaj za mršavljenje kako se koristi

Žuti čaj za mršavljenje i zdravlje

Žuti čaj je cenjen u Kini od davnina, ali sve više i u drugim krajevima sveta. Svrstava se među najkvalitetnije čajeve, hvaljeniji je i od crnog pa čak i zelenog čaja. Moćan je napitak za skidanje kilaže jer podstiče metabolizam, a od velikog je značaja za prevenciju nastanka celulita. Koristi se za postizanje blistavog tena i kože.

Poznat je kao antioksidant, pa se koristi i za prevenciju brojnih oboljenja, te je zbog toga u rangu sa lekovitim svojstvima belog čaja. Sadrži jako malo kofeina pa se koristi i za ublažavanje stresa i anksioznosti. Pomaže kod depresije jer poboljšava raspoloženje. Saznajete u nastavku kako se priprema lekoviti žuti čaj za zdrav organizam i na koji način pomaže kod mršavljenja..

Opis, sastav i rasprostranjenost žutog čaja

Baš kao i zeleni, beli i crni, žuti čaj dobija se od listova i pupoljaka biljke Camellia sinesis. Od davnina se verovalo u njegova lekovita svojstva, a danas je to i  nauka potvrdila. Poreklom je iz Kine gde ima dugu tradiciju pripreme, ali čak ni tamo danas nije lako dostupan i poprilično je redak.

Uzgoj ovog čaja je dosta težak, jer se ubiru dosta mladi listići koji su tada puni antioksidanasa. Zbog skupog i specifičnog načina proizvodnje u istoriji bio je isključivo pripreman za kraljevske porodice. Čaj je zlaćano žute boje, a da bi njegovi listići dobili tu prepoznatljivu boju, po kojoj se razlikuju od zelenog čaja, potrebno ih je mnogo duže sušiti.

Način na koji se obrađuju i pripremaju listići biljke od koje se pravi žuti čaj je od presudnog značaja. Listovi se mnogo duže fermentiraju od listova zelenog, a taj proces se razlikuje i od pravljenja crnog čaja. Ovaj lekoviti napitak iz Kine ima slična svojsva i dejstvo kao zeleni čaj.

Bitno je istaći da žuti čaj sadrži mnogo više antioksidansa od zelenog, sadrži i zavidnu količinu polifenola, aminokiselina i vitamina B12, B2 i A,, kao i vitamina C i E. Ko voli ukus zelenog čaja, obožavaće i ovaj lekoviti napitak koji ima još svežiji i slađi ukus.

Veću popularnost u novije vreme dobio je zahvaljujući istraživanjima koja su utvrdila da je žuti čaj za mršavljenje veoma efikasan zbog snažnog delovanja na metabolizam. Takođe sve više se govori i o njegovom pozitivnom uticaju na ljudski  organizam.

Lekovita svojstva i prednosti za zdravlje

Žuti čaj obiluje lekovitim svojstvima, odličan je antioksidans, bogat je vitaminima i deluje antistresno. Preporučuje se međutim ograničen unos, te je dozvoljena dnevna doza ovog čaja svega 2 šolje na dan. Ovde ćemo pomenuti samo neke od njegovih prednosti za zdravlje:

 • Reguliše i snižava masnoću u krvi. Nauka je potvrdila- žuti čaj ima sposobnost da snižava loš holesterol, a s druge strane povećava onaj dobar.
 • Koristi se u prevenciji nastanka dijabetesa. Ukoliko u familiji imate šećeraše i sami spadate u rizičnu grupu, obavezno ga preventivno koristite.
 • Poznat je kao antioksidant pa se koristi i u prevenciji pojedinih malignih oboljenja, jer je naučno dokazano da sprečava rast i razvnoj zloćudnog tkiva. Ovo svojstvo čaja potvrđuje i dugovečnost Japanaca koji zeleni i žuti čaj redovno konzumiraju, a poznati su kao narod sa veoma malom stopom obolelih od kancera.
 • Ovaj lekoviti napitak smanjuje rizik od nastanka raka dojke i raka pluća, a to se povezuje pre svega sa polifenolima koji se nalaze u sastavu ovog lekovitog napitka.
 • Značajan je za očuvanje kardiovaskularnog sistema, pa se preporučuje korišćenje žutog čaja za očuvanje srca i krvnih sudova.

kako se pije žuti čaj

 • Preporučljiv je osobama sa hipertenzijom, jer smanjuje i dovodi u ravnotežu visok krvni pritisak.
 • Pospešuje cirkulaciju u ekstremitetima i prokrvljenost organizma i ima moćno antioksidativno dejstvo.
 • Zbog snažnog antioksidativnog dejstva žuti čaj se koristi kao prevencija od nastanka arteroskleroze.
 • Blagotvorno deluje na nervni sistem, koristi se u terapiji depresije jer poboljšava raspoloženje, otklanja i umanjuje stres i anksioznost jer sadrži jako malo kofeina. Ukoliko koristite žuti čaj koncentracija će vam biti mnogo bolja, otklanja pospanost i umor.
 • Koristi se i za negu zuba. Zbog visoke koncentracije minerala, fluora i vitamina A, B-2, B-12, C i E sprečava pojavu karijesa.
 • Podstiče metabolizam i sagoreva masti, pa se sve češće preporučuje i korišćenje žutog čaja za skidanje viška kilograma.
 • Žutim čajem ujednačićete ten i prolepšati kožu, on održava vitalnost organizma, usporava starenje.

Upotreba žutog čaja za skidanje kilograma sa struka

Najveću popularnost lekoviti napitak dobija tokom letnjeg perioda, kada svi žele zategnuto telo bez viška kilograma. Žuti čaj za mršavljenje se koristi jer je dokazana njegova efikasnost u sagorevanju masti, ubrzavanju metabolizma i izbacivanju viška tečnosti iz organizma, čime doprinosi gubljenje kilograma.

Žuti lekoviti čaj pomaže i probavni sistem i olakšava stolicu. Međutim, on kao i drugi slični njemu, nije čaroban napitak za mršavljenje. Pun efekat postiže se samo redovnim konzumiranjem u dužem vremenskom periodu, a kako bi rezultati bili vidljivi potrebno je prilagoditi ishranu i ubaciti svakodnevno vežbanje.

Ovaj napitak ipak ne treba preterano piti, optimalno je dnevno popiti 2 do 3 šolje čaja.

Priprema žutog čaja 

Pripremanje nije mnogo drugačije od kuvanja neke druge vrste čaja.

Nakon što voda prokuva, skinite lončić sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. Potom, dodajte u vodu jednu kašikicu žutog čaja, to je količina na 2,5 decilitra vode. Na veću količinu vode, npr. na jedan litar stavlja se puna velika supena kašika ovog čaja. Kada ga dodate u vodu, neka odstoji bar 2-3 minute, a zatim ga iscedite. Ovo je bitno jer u tom periodu žuti čaj oslobađa antioksidanse, pa time ima bolje delovanje na organizam.

Bitno je napomenuti, čaj se nikada ne zaslađuje običnim belim šećerom! Ukoliko pak volite skatkast ukus napitka bolje ga je zasaditi kvalitetnim medom. Slobodno mu dodajte i neku drugu vrstu šećera kao što je kokosov, palmin ili smeđi.

Zavisno od ukusa u njega možete dodati i javorov sirup. On se opet najviše koristi u USA i Kanadi gde je omiljen, naročito prilikom pripremanja američkih palačinki.

Još jedna veoma važna informacija je da žuti čaj za mršavljenje najbolji efekat ima ako se pije dok je svež, odnosno neposredno nakon pripreme.

Žuti čaj za mršavljenje iskustva korisnika

Prema onom što se može pročitati na raznim forumima, ljudi oko nas su upoznati sa benefitima ovog napitka. Iako se kod nas žuti čaj teško pronalazi u prodaji, koristi se često. Popularizovale su ga i neke svetske dive kao što su Meg Rajan i Dženifer Aniston, pričajući o zdravim navikama i zdravom životu.

Ovde ćemo vam preneti iskustva nekolicine korisnika koja su podelili na popularnim domaćim forumima:

Nabavila sam po preporuci žuti čaj za mršavljenje, moram biti iskrena neće vam napraviti čudo preko noći, niti ćete se istopiti od njega! Ja ga volim, jedva sam ga  našla. Sviđa mi se ukus, hidrira me i osvežava. Sviđa mi se što ne sadrži puno kofeina.

Sofia, NS

Pijem različite čajeve, dopadaju mi se crni i beli, zeleni kako kad. Žuti sam probala, sviđa mi se njegov ukus. Nisam omršavila od njega, naravno. Bez vežbanja i  restriktivnog unosa hrane nema ni topljenja suvišnih kilograma.

Kaća, Niš

Za one koje muči jaka kiselina u želudcu pravi je spas. Blag je i fin. Mada treba paziti kada se kupuje, jer svašta danas nude pod tim imenom.

Mirka, Valjevo

Moram se pohvaliti kako sam super smršala uz žuti čaj. Nisam na nekoj klasičnoj dijeti, ali smanjila sam obroke, ne jedem noću i izbacila sam grickalice. Vežbam. Čitala sam da se čaj koristi za mršavljenje jer ubrzava metabolizam i hidrira telo. To mi je bitno jer se dosta znojim posebno na treninzima. Od samog čaja nećete smršati, ali će vam pomoći u tom procesu.

Vida, Pančevo

Gde ga kupiti i koja mu je cena

Pomučićete se da ga nađete žuti čaj, veoma je redak, i nije toliko poznat široj javnosti.  Kod nas jako mali broj bolje snabdevenih prodavnica ga prodaje, jedan među njima gde ga možete naći je Mercator, prodaje se u filter vrećicama, a cena mu je oko 300 – 450 dinara.

Dostupan je i u pojedinim prodavnicama zdrave hrane, ali kao što smo rekli veoma mali broj prodavnica u Srbiji je snabdeveno ovom vrstom čaja. Mi smo ga  pronašli u tržnom centru Ušće U Beogradu, a možete ga naručiti i online – preko interneta.

S duge strane ako volite da putujete, skoknite do Osijeka tamo ćete sigurno naći ovaj mali eliksir zdravlja. Prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju na ambalažu i rok trajanja preparata.

Budite oprezni prilikom korišćenja napitka iz Kine

Mnoge od vas zanima uzrokuje li žuti čaj nuspojave i neka druga neželjena dejstva. Iako poznat po brojnim lekovitim svojstvima, njegovo preterano konzumiranje može dovesti i do nekih poremećaja! Prekomeran unos žutog napitka može prouzrokovati dijareju, visok krvni pritisak, kao i probleme sa jetrom.

Zbog toga osobe koje imaju već slične tegobe, moraju biti oprezne sa konzumacijom i trebaju se pridržavati dnevne preporučene doze ovog čaja.

Žuti čaj u trudnoći i prilikom dojenja žene mogu koristi, ali ograničeno. Ukoliko ste i pre trudnoće imali naviku da ga često konzumirate, najbolje je da se  konsultujete sa doktorom pre nego što nastavite sa daljim korišćenjem napitka.

Ukoliko ne možete da pronađete fantastični žuti čaj u mestu u kom živite, slobodno kao alternativu koristite odličan zeleni čaj za dijetu. Po svom sastavu, osobinama i  lekovitim svojstvima ova dva napitka su gotovo identična.

Ako imate probleme sa viškom kilograma, preporučujemo vam i tekst o preparatu Nutrivix, u njemu ćete pronaći iskustva korisnika.

Sponzorisani linkovi:
f