Feature post image

Analna fisura simptomi i prirodno lečenje

Tokom velike nužde osećate razdirući bol, a kada se obrišete na parčetu wc papira vidite tragove krvi? Defekacija je izuzetno neprijatna te pokušavate da je izbegavate, no tada dobijete zatvor i tvrdu stolicu, pa bol onda bude još veći. Zašto se stvara krv u stolici i šta uzrokuje bol? Ako se pronalazite u nekoj od ovih situacija vrlo je verovatno da je analna fisura problem sa kojim se borite.

Bez brige, ovaj rascep na anusu se brzo leči, a tretman je lak. Nastavite sa čitanjem teksta i otkrićete sve što vas može zanimati o bolnoj ranici.

Saznajte šta vas očekuje kod lekara, u kojim slučajevima se analna fisura operiše, koliko traje oporavak i kako se leči na prirodan način.

Šta je analna fisura i kako izgleda?

Analna fisura predstavlja ranicu na anusu, tačnije procep dužine od par milimetara koji može biti prilično bolan. Dakle, to je jedan manji rascep čmara koji nastaje usled prevelikog naprezanja mišića sfinktera.

Dakle, glavni uzrok sa nastanak analne fisure upravo je to, naprezanje prilikom vršenja velike nužde. Svemu dodatno doprinosi opstipacija, koju neretko prati i tvrda neredovna stolica.

Sfinkter je, takozvani, mišić stezač, njegova je uloga da zadrži mokraću u urinarnom traktu. Pozicioniran na kraju debelog creva služi kontrolisanju defekacije.

Kada se on previše napregne tada dolazi do pucanja kože i stvara se procep. Ta ranica je nekad toliko slabo vidljiva izgleda kao posekotina papirom, te često može biti izostavljena pri pregledu.

No, ono što je za analnu fisuru karakteristično jeste da se na samom analnom otvoru pored posekotine nalazi i papila, zbog koje se neretko meša sa hemoroidima.

Hemoroidi i analna fisura nisu ista stvar

Hemoroidi predstavljaju proširene vene koje se nalaze ispod sluzokože na samom kraju debelog creva. Sa druge strane fisura anusa je posekotina na toj sluzokoži. Nažalost, postoji mnogo slučajeva da neko ima i hemoroide (bilo unutrašnje, bilo spoljašnje) i analnu fisuru.

Fisura anusa može biti duboka, i tad je češće manje bolna. U takvim slučajevima teže zarasta i javlja se ožiljno tkivo koje još više otežava defekaciju. Plitke fisure zarastaju kroz par nedelja, ali kad se jednom pojave postoji veća mogućnost da se vrate.

Analna fisura i hemoroidi glavne razlike
Foto: Pixabay

Simptomi analne fisure

Jedan od prvih simptoma kada je analna fisura u pitanju jesu tragovi krvi na wc papiru. Ako prilčno često ili svaki put posle nužde vidite crvene fleke na papiru, fecesu ili wc šolji veoma je verovatno da imate posekotinu na čmaru.

Krv je uvek svetlo crvena i ne meša se sa izmetom, baš zato što se rascep nalazi na samom kraju analnog otvora. Ako vam je pak stolica crne boje, to znači kako u njoj ima krvi koja je svarena i to je daleko ozbiljnije stanje.

Kod analne fisure krvi nikad nema puno u smislu da ne teče u mlazu. Ipak nekad je obilnija pa se pojavljuje i kada se obrišete više puta nakon nužde.

Bol koji razdire prilikom nužde je drugi najčešći simptom. Sluzokoža na anusu je izuzetno osetljiva i u tom predelu se nalazi dosta nervnih ćelija. Zato je bol mnogo jači nego kod obične posekotine.

Analna fisura je dublja ako bol ne prestaje i do nekoliko sati nakon vršenja nužde. Zbog toga ukoliko redovno vršimo defekaciju rascep ne može zarasti. Tako se sa svakom velikom nuždom rana ponovo otvara ili produbljuje.

Kako bi izbegli tu neprijatnost mnogi izbegavaju bolan odlazak u wc. To stvari dodatno pogoršava jer se tako stvara zatvor i na taj način se upada u začarani krug.

Sledeći bitan simptom je papila, odnosno čvorić koji se pojavljuje odmah uz anus. Bolan je na dodir, a nastaje od naprezanja prilikom pražnjenja. Kao što smo već spominjali, ovo je jedan od najčešćih razloga zašto se analna fisura meša sa hemoroidima.

Svrab i osećaj nelagode su prilično česti. Neugodan svrab nastaje zbog konstantnog zarastanja i nastajanja fisure, ali i zbog nedovoljno dobrog održavanja povređenog mesta. Možete primetiti i blagi sekret na donjem vešu koji se ispušta iz anusa, koji se isto luči zbog rascepa.

Kako se postavlja dijagnoza kod analne fisure

Kada odete kod doktora prvo će vas ispitati o vašoj porodičnoj anamnezi i ispitati simptome. Samo po simptomima, gastroenterolog može da ima prilično dobru sliku o vašoj dijagnozi. Ali da bi bio u nju siguran uvek je potreban fizički pregled anusa.

Dijagnoza analne fisure je obično prilično jednostavna. Određuje se na prvi pogled kada se na anusu vidi manja ranica i papila.

Fizički pregled je zapravo digitorektalni pregled. Doktor navuče rukavice i namaže ih vazelinom kako bi pregled bio što bezbolniji. Međutim, u nekim slučajevima rascep na anusu nije toliko vidljiv. Tada je potrebno korišćenje određenih metoda i instrumenata da bi se dijagnoza ustanovila.

Šta je anoskopija i kako se primenjuje?

Anoskopija je prvi način za otkrivanje analne fisure. U anus se stavlja kratka i fleksibilna cev koja doktoru omogućava bolje osmatranje kože anusa. Pregled anoskopom je neprijatan i bolan samo zbog fisure. Što je važno brzo se završava i za njega nije potrebna dodatna priprema.

Ipak, ova metoda je poprilično invazivna, te neretko može doći i do sitnog krvarenja. Razlog tome je to što je anosokop dosta širok i može iziritirati sluzokožu anusa prilikom pregleda.

Ukoliko i dalje postoje poteškoće sa dijagnozom onda se radi fleksibilna sigmoidoskopija. Fleksibilna cev sa sijalicom i kamericom na vrhu će dozvoliti doktoru da bolje osmotri anus. Ona se izvodi u slučajevima kada je fisura nastala u njegovoj unutrašnjosti.

U slučajevima da se analna fisura ne može nikako naći, ili da doktor sumnja na neku drugu dijagnozu, onda se radi kolonoskopija.

Tanka i fleksibilna cev se stavlja u anus kako bi se osmotrilo čitavo debelo crevo. Ovakav pregled češće imaju osobe starije od 50 godina koje imaju veće šanse da obole od raka debelog creva. Tada je pored krvarenja iz anusa simptom retka stolica i bol u stomaku.

Kako omekšati stolicu na prirodan način?

Tvrda stolica je indirektni uzročnik nastanka analne fisure. Ona čini da se više naprežemo prilikom defekacije što za posledicu ima pucanje mišića sfinktera koji su preslabi da toliki pritisak izdrže.

Ono što će vam doktor prvo preporučiti kod lečenja bolnog rascepa na anusu jeste da više pažnje obratite na ishranu. Nepravilna ishrana može bitno pogoršati vaše stanje jer čini da svaki odlazak u wc bude otežan.

Kako biste imali mekšu stolicu neophodno je da najpre ispijate dovoljno vode na dnevnoj bazi. To je oprilike oko 2 litre, u zavisnosti od težine. Meso, testo, pržena i suva hrana usporavaju varenje i čine stolicu tvrdom. Umesto ovih namirnica jedite što više čorbaste hrane, kuvana jela.

Ubacite mnogo voća i povrća u ishranu. Vlaknasta hrana bitno poboljšava varenje, a ako vam je problem da unesete dovoljno vlakana pijte ih kao suplemente. Izbegavajte brzu hranu i što više obroka spremajte kod kuće.

Hrana koja pospešuje varenje jesu i semenke: čija semenke, suncokretove, bundevine, susam, lan

Pijte probiotski jogurt ili domaći kefir, koji je takođe odličan za varenje i omogućiće vam dobru peristaltiku creva.

Obavezno! Doručak iz pekare zamenite muslijem sa suvim voćem sa jogurtom. Odličan izbor su i same ovsene mekinje. Primetićete već nakon par dana ćete kako vam je stolica mekša i sama defekacija puno lakša. Problemi sa hemoroidima i analnom fisurom biće znatno manjeg intentziteta.

Medicinske metode lečenja analne fisure

Analna fisura se sa odgovarajućim tretmanom može zalečiti za svega četiri nedelje. Toliko joj je potrebno za prirodno zarastanje. Neophodno je da stolicu sve vreme održavate mekom, a doktor će vam prepisati i nekoliko krema koje će ubrzati čitav proces. Ovo su pojedini preparati koje vam specijalista može preporučiti:

Faktu mast za fisuru

Koristi se podjednako za hemoroide i za fisure. Ona ublažava bol i nelagodnost prilikom defekcije, zaustavlja svrab i neprijatan osećaj. Smanjuje čvorić koji se stvara na kraju analne fisure i umiruje iritiranu kožu. Opušta mišić što pospešuje zarastanje. Može se koristiti i ukoliko vam ranica na anusu krvari.

Takođe, ono što je važno istaći Faktu mast se može koristiti duži period čak i više godina. Nemate potrebu da prekidate sa terapijom čak i ako vam je analna fisura zarasla. Ipak u takvim slučajevima je bolje da pređete na neki potpuno prirodni preparat poput nevenove kreme i slično.

Nitroglicerin

Krema će podstaći protok krvi što će ubrzati zarastanje fisure, a sfinkter će biti opušten, čime se rascep neće dalje širiti. Ono što treba napomenuti jeste da nitroglicerin krema može izazvati glavobolju, pa zato nije omiljen izbor doktora. Glavobolja će proći nakon nekoliko dana redovnog korišćenja.

Anestetik krema

Preporučuje se da bi defekacija bila manje bolna. Jedna od takvih je Lightedep Ultra. Ubrzo nakon nanošenja gubi se osećaj neprijatnosti.

Botoks

I ovo je jedan neuobičajan način lečenja. Botoks se ubrizgava u kožu anusa da bi se mišići sfinktera opustili, jer analna fisura je nastala upravo njihovim preteranim zatezanjem. Dok traje botoks nećete moći da zadržavate defekaciju nego ćete odmah morati obaviti nuždu čim osetite prirodnu potrebu.

Lekovi za krvni pritisak

Isto pomažu kod opuštanja mišića sfinktera, koriste se obično kada nitroglicerin nije pokazao rezultate.

Kad je operacija fisure neophodna i kako se izvodi?

Analna fisura se prilično retko leči operacijom. Neophodna je u slučajevima hronične fisure. Operacije su brze kao i oporavak, pa je pacijent radno sposoban već istog dana.

Analna dilatacija

Ovo je kratak hirurški zahvat u trajanju od 10 minuta. Izvršava se pod lokalnom anestezijom. Izrvršava se tako što se blago proširi otvor anusa, te mišići sfinktera postaju opušteni. Ne postoji mogućnost komplikacija, a bolovi prestaju već sledećeg dana. Nakon operacije analna fisura zarasta za mesec dana.

Lateralna unutrašnja sfinkterektomija

Podrazumeva da se napravi rez kako bi se podstaklo opuštanje sfinktera, nakon toga zarastanje ide veoma lako i brzo. Operacija fisure se vrši pod totalnom ili spinalnom anestezijom. Inače kratko traje, ali može biti malo duža ako hirurg uvidi potrebu da treba u potpunosti otkloniti fisuru sa anusa.

Zadržavanje u bolnici može trajati samo par dana jer pacijent nije u stanju da kontroliše defekaciju zbog opuštenih mišića sfinktera. Bolovi prestaju već par dana nakon operacije.

Oboleli će morati tokom čitavog života da obraća pažnju na ishranu kako bi izbegao nastanak nove fisure, iako sa opuštenim sfinkterom je ta mogućnost daleko manja.

Koliko je česta ranica na anusu kod dece?

Analna fisura iako se može dogoditi u bilo kom periodu života. Nažalost česta je kod dece i malih beba. Kod mališana najčešće nastaje zbog tvrde stolice, jer je njihova sluzokoža na anusu i dalje previše nežna da bi mogla podneti naprezanje.

Između 5 i 15 posto dece ima problem sa zatvorom, što podrazumeva da vrše veliku nuždu manje od tri puta nedeljno. Neretko na peleni možete naći trag fecesa, zbog koga možete pomisliti kako beba ima dijareju.

Starija deca isto mogu imati opstipaciju i kontrolišu se da idu u wc jer je defekacija previše bolna. Time stvaraju još veći problem jer može doći i do trajnije opstipacije. Kada do defekacije dođe, koža puca i stvara se bolna fisura. Tako detetu asocijacija na vršenje nužde postaje bol koji će maksimalno izbegavati.

Zatvor se može izbeći raznovrsnom kuvanom hranom, čorbicama, voćnim smutijima, sa što više ceđenih sokova i vode. Ako vam se dete žali da ga boli guza kad vrši nuždu odvedite ga kod pedijatra. Analna fisura iako se lako leči nekad zahteva intervenciju hirurga.

Analna fisura prirodno lečenje

Od prirodnih lekova doktori će vam preporučiti mlako-toplu sedeću kupku u kojoj trebate boraviti 20 minuta.

Stavite u kupku čaj od kamilice ili nane. Nemojte ubacivati hemikalije koje mogu još više iziritirati rascep na anusu. Blago se operite, a onda se opuštajte u kupki. Ona bi trebalo da opusti mišiće sfingtera i pospeši zarastanje ranice.

Zaceljenje će ubrzati i nevenova mast, koja se inače maže na sitne ranice, modrice ili posekotine. Kreme od nevena nisu skupe, a mogu se naći u svakoj apoteci ili zdravoj hrani. Namažite svakog dana posle tuširanja, ili posle vršenja nužde.

Bio balsam krema je odlična za analne fisure, fistule, čireve, posekotine. Ima blagotvorno antiinflamatorno dejstvo. Trenutno smanjuje iritaciju, bol i ubrzava proces zarastanja neprijatne pukotine. Smatra se da je ovo jedna od najboljih krema na biljnoj bazi za manje povrede i iritacije.

Staroplaninski melem protiv hemoroida će vam preporučiti svi travari jer je jednako delotvoran za lečenje hemoroida, kao za i analne fisure. U svom sastavu ima bornu kiselinu koja pokreće proces skupljanja i obnove mišićnog tkiva. Melem je i antiseptik, te brzo smanjuje bol. Kako je na prirodnoj bazi ne može imati nikakvih neželjenih posledica.

Kako sam se rešila analne fisure – iskustva čitateljlki

Imala sam fisuru o kojoj sam ćutala godinu dana. Prosto me je bilo sramota da se požalim pred mužem ili prijateljicama kako me boli kad vršim nuždu.

Nisam isprva ni znala šta je, samo sam znala da me boli i kako se svaki put pojavljuje krv na toalet papiru. Počela sam da čitam na internetu šta bi to sve moglo značiti i preplašila se kad sam pročitala da je to simptom za rak creva.

Onda sam otišla kod doktora koji je ustanovio kako je u pitanju samo analna fisura. Rekao je da će mi biti potrebna manja hirurška intervencija, jer se već pojavilo ožiljno tkivo i kako je rascep nešto dublji.

Operacija fisure je odrađena pod lokalnom anestezijom i mogla sam odmah otići kući. Bilo mi je neverovatno kojom brzinom je bol prošao, a godinu dana sam se pitala da li da odem na operaciju ili ne. Nije ništa strašno, traje pet minuta i nema komplikacija.

Dragica (56)

Brzo živim, puno radim, pa se stalno hranim u brzoj hrani, a to ima posledice. Imam dobar višak kilograma i stalne zatvore od kojih se naprežem stalno kada vršim nuždu.

Tada su i počele te fisure na anusu koje su mi samo bile kap koje su prelile čašu.

Onda sam pokušala da vodim više računa u ishrani, počela da jedem više voća i povrća. Nisam zapravo bila na dijeti, samo sam se trudila da jedem što više vlakana. Uz pomoć neven kreme i dobre hrane, fisura ne samo da se zalečila, već sam izgubila i nekoliko kilograma. Sad je odlazak u wc brz i bezbolan, kao što i treba.

Danijela (38)

Šta treba još reći o fisurama

Analne fisure su u većini slučajeva prilično bezazlene, samo u retkim slučajevima su pokazatelji za znatno ozbiljnija stanja. Tada idu ruku pod ruku sa još nekoliko simptoma.

Ranice na anusu se prilično lako leče, ishranom, kremama ili veoma brzim operacijama. Koliko je tretman lak toliko sam bol koji fisura stvara može biti veliki, a rešenje je krajnje jednostavno.

Samo male promene u ishrani i životnom stilu mogu pomoći da zalečite ovaj bolni rascep u anusu. Biće vam potrebno vreme i to četiri, pet pa i više nedelja u kontinuitetu bez jakog naprezanja prilikom defekacije i zatvora stolice. U suprotnom svaka nova mehanička povreda vraća vas na početak.

Ono što ide uz zdravu hranu je, naravno, i fizička aktivnost koja još više poboljšava varenje. Kada dobro varite neće biti potrebe za naprezanjem prilikom defekacije, pa će mišići sfingera biti opušteni.

Nikako ne zaboravite da pijete najmanje 2 litre vode dnevno. Bez nje jednostavno nema mekše i volumiziranije stolice.

Takođe, nemojte zadržavati poriv da vršite nuždu nego je obavite kad god to osetite. Funkcionalna opstipacija stvara probleme sa varenjem, a analna fisura se tako ne leči.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anal-fissure/symptoms-causes/syc-20351424

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anal-fissure/diagnosis-treatment/drc-20351430

https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/anal-fissure-expanded-information

https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=uf4764

Sponzorisani linkovi:
f