Feature post image

Epilepsija kod dece i odraslih

ŠTA JE EPILEPSIJA KOD DECE I ODRASLIH – LEČENJE

Bolest epilepsija predstavlja poremećaj koji nastaje usled naglog pražnjenja velikog broja neurona u mozgu, što dovodi do karakterističnih napada. Najčešća je epilepsija kod dece, mlađih ljudi ali i osoba starijih od 65 godina, a sličan epi napad može da se javi i kod osoba koje nemaju epilepsiju, usled metaboličkih poremećaja, trovanja, apstinencijalnog alkoholnog sindroma, visoke temperature, infekcije, elektrošoka i drugih faktora. Koji su uzroci i simptomi epilepsije, te kako se ona leči  prirodnim i alternativnim metodama, saznajte u nastavku ovog teksta..

EPILEPSIJA SIMPTOMI KOD ODRASLIH I DECE 

Da bi se ovo neurološko oboljenje moglo pravilno dijagnostikovati, važan je podatak da li su ponovljene napade neposredno pratili i neki specifični znaci bolesti. Osoba koja je doživela više od dva epi napada (neprovocirana) smatra se obolelom od ove bolesti. Takođe, zna se manifestovati i epilepsija kod dece u snu. Sam epileptični napad može se javiti na više načina zavisno od uzrasta osobe, kao i mestom (koji je deo mozga prilikom napada zahvaćen). Evo i koji su najčešći simptomi epilepsije:

 • iznenadna promena raspoloženja od osećaja besa do stanja bezrazložne tuge,
 • promena ukusa i mirisa,
 • osećaj varničenja,
 • neobični zvukovi,
 • nelagoda u stomaku praćena mučninom sa povraćanjem,
 • trnci u rukama,
 • deja vu – osećaj da smo nešto već videli i doživeli,
 • pogrešno percipiranje stvari oko sebe,
 • osećaj propadanja,
 • nemotivisani pokreti ,
 • iznedadno i naglo lupanje srca,
 • različiti neobični osećaji.

EPILEPTIČNI NAPAD PO FAZAMA

Nakon što smo ugrubo nabrojali kako se najčešće manifestuje epilepsija kod dece i odraslih osoba, sada ćemo se i pozabaviti svakom od ovih faza …

Prodrom ( epilepsija kod dece i odraslih)

Ovaj stadijum prethodi akutnom napadu. Za vreme prodroma osoba često menja raspoloženje i ponašanje ili ima glavobolju koja traje satima, čak i danima. Dolazi do promena čula mirisa i sluha, bolesnik neretko ima halucinacije. S pojačanjem električne aktivnosti koja obuhvata ceo mozak dolazi do gubitka svest i pada.

Aura

Prodrome ne treba zameniti s takozvanom aurom koja predstavlja početak epi napada i uključuje lupanje srca, okretanje glave i očiju, kao i senzorne halucinacije.

Tonična faza ( epilepsija kod dece i odraslih)

Traje od 10-20 sekundi i manifestuje se kontrakcijama svih mišića uz:

 • kratkotrajno savijanje trupa unapred, a zatim unazad,
 • podignute očne kapke i pogled uperen naviše,
 • naizmenično grčenje mišića donje vilice i jezika,
 • kontrakcije mišića grudnog koša, što dovodi do stvaranja epileptičnog krika,
 • vegetativne fenomene: povećenje krvnog pritiska, ubrzanje pulsa, pojačan pritisak u bešici, širenje zenica, bleda, a zatim i modra boja lica.

Klonična faza

Traje od 30-45 sekundi, a počinje blagim drhtanjem i napreduje do snažnog grčenja svih mišića tela i lica, kao i vilice i jezika, te pojave krvave pene u ustima.

Faza oporavka ( epilepsija kod dece i odraslih)

Svest se vraća nakon tri do pet minuta, a oboleli je konfuzan, dezorijentisan i javlja se nekontrolisano mokrenje . Vegetativni fenomeni imaju tendenciju oporavka, uspostavlja se disanje ali se neretko javlja i krkljanje. Ova faza se završava snom iz kojeg se osoba budi iscrpljena i malaksala.

EPILEPSIJA PRVA POMOĆ

Ukoliko se zateknete pored osobe koja ima auru, pomozite joj da se ugodno smesti u krevet ili na pod i pod glavu joj stavite odgovarajući jastuk, ćebe ili neki drugi mekani materijal koji ga neće dodatno nadražiti. Bolesniku treba lagano olabaviti odeću i udaljiti od njega sve oštre ili tvrde predmete, ukoliko se nalaze negde u blizini, kako bi se zaštitio od mogućeg povređivanja. Nemojte pokušavati nasilno da mu otvarate vilicu, niti da mu ograničavate kretanje tokom  epi napada, jer usled snažnih kontrakcija može doći do ozbiljne frakture kostiju. Obolelom ne treba davati vodu, lekove i slično, sve dok potpuno ne povrati svest. Vrlo je važno da prisutne osobe ostanu pribrane i da s pažnjom prate situaciju, naročito ukoliko se epilepsija kod dece manifestuje prvi put. Svaki podatak je dragocen, kako za samog bolesnika, tako i za lekara (da bi se detaljno utrvrdili svi simptomi epilepsije neposredno pre i za vreme epi napada). epilepsija kod dece

KOJE SU VRSTE EPILEPSIJE?

Prema poreklu, bolest epilepsija kod dece i odraslih se deli na idiopatsku (nepoznatog uzroka) i simptomatsku, koja nastaje usled povrede glave, krvarenja u mozgu, nakon moždanog udara–  šloga, bakterijskog i virusnog encefalitisa, operacije na mozgu, komplikacija na porođaju, trovanja alkoholom ili tumora.

DA LI JE EPILEPSIJA NASLEDNA?

Kada se rano utvrdi epilepsija kod dece, obavezno se traže podaci o drugim slučajevima u porodici, da bi se dobio detaljan neurološki status cele familije. Važno je napomenuti da nije svaka forma oboljenja nasledna, stoga su i neophodne sve pomenute dodatne pretrage. U praksi se pokazalo da se bolest epilepsija nasleđuje tek u deset posto slučajeva, a ako je samo jedan roditelj oboleo šanse su daleko manje.

KETOGENA DIJETA ZA EPILEPSIJU

Epilepsija kod dece se u velikoj meri može držati pod kontrolom uz pravilnu ishranu, isto važi i za odrasle osobe. Svi oboleli moraju da izbegavaju konzumiranje alkoholnih pića i da redovno umereno vežbaju. Primenjuje se i tzv. ketogena dijeta, što podrazumeva izbegavanje namirnica koje sadrže isključivo ugljene hidrate (hleb, keks, testo, ostali proizvodi od žita, pirinač, palenta, krompir, slatkiši). To znači da, kada je reč o dnevnom unosu kalorija, doza masti mora da bude tri puta veća od količine ostalih nutrijenata. Naravno, potrebno je voditi računa o vrsti masnoća: najpreporučljivije su one iz biljnih hladno-ceđenih ulja, orašastih plodova i semenki. Sa druge strane, veoma je važno ograničiti unos životinjskih masti kroz jaja, meso i mlečne proizvode, povećati udeo povrća i voća i svakodnevno konzumirati oko dva litra vode ili biljnih čajeva. Organizmu je neohodno obezbediti što veću količinu vitamina B (preporučuje se pivski kvasac) i magnezijum.

ISHRANA KOD EPILEPSIJE – ZABRANJENE NAMIRNICE

Monosodium glutamate (monosodijum glutamat – MSG), emulgator koji se najčešće dodaje radi poboljšanja ukusa (E 621), ulazi u sastav mnogih industrijskih namirnica, iako je dokazano da razara mozak, remeti lučenje hormona i podstiče razvoj mnogih bolesti, među kojima je i epilepsija kod dece i odraslih, demencija, jake glavobolja, Alchajmerova bolest i multipla skleroza. Ovaj neurotransmiter stimuliše nervne ćelije koje potom stradaju usled preterane električne aktivnosti. Takođe, velika količina neurona odumire i pre nego što se manifestuju klinički simptomi bolesti. MSG se rutinski dodaje brzoj hrani, supama iz kesice, različitim začinskim mešavinama, brojnim preparatima za mršavljenje, suhomesnatim proizvodima , slanim grickalicama, sirnim namazima, majonezima, gotovim jelima…

ALTERNATIVNO LEČENJE EPILEPSIJE BILJEM 

Pripremili smo vam nekoliko odličnih receptura iz narodne medicine, a naš prvi izbor je:

Čaj od ivanjskog cveća – recept

U narodnoj medicini ivanjsko cveće se preporučuje kao prirodni lek za epilepsiju, histeriju, horeju(grčenja mišića i trzanja udova, trupa, glave i lica), nervne bolesti, kod zastoja urina i tegoba izazvanih peskom i kamenom u bubregu.

 • Recept: Dve kašike ivanjskog cveća preliti sa dve šolje provrele vode i nakon dva sata što bolje procediti. Piti po pola čaše 4 puta na dan, pre obroka.

Bolest epilepsija kod dece i odraslih se nikako ne sme uzeti zdravo za gotovo, niti se smeju pripremati recepti na svoju ruku -bez konsultacija sa fitoterapeutom i lekarima.

Drugi prirodni lekovi za epilepsiju 

 •  U 3 decilitra vode jedan minut kuvati 2 supene kašike kamilice, 1 dl vinskog sirćeta i kašičicu meda. Piti pomalo, po čašicu, dva puta dnevno.
 • Kada bolesnik oseti da će nastupiti epileptični napad, od pomoći može biti udisanje pare od kuvanog belog luka.
 • Preliti lavandu sa belim vinom pa piti u gutljajima tokom dana.
 • Tinktura ružmarina važi za odličan prirodni lek protiv epilepsije.
 • Listovi žalfije kuvani u vinu odličan su napitak protiv drhtanja, grčeva i padavice.
 • Čaj od imele:15 g grančica s listovima i plodovima bele imele preliti sa šoljom vrele vode. Piti po supenu kašiku tri puta na dan. NAPOMENA: Ako se uzima u većoj količini, imela može da bude toksična, pa je neophodna konsultacija s fitoterapeutom.
 • Epilepsija kod odraslih se može držati pod kontrolom i uz čaj od valerijane: preliti šoljom vruće vode 2 do 3 g valerijane i posle 20 minuta procediti. Piti 2-3 puta na dan.
 • Jesti što više crnog luka ili piti sok od ovog blagotvornog povrća. Od luka epi napadi postaju slabiji i rede se ponavljaju.
 • Preliti 10 g origana sa 3 dl vrele vode, kuvati 15 minuta, pa procediti. Piti po pola čaše tri puta dnevno dan, petnaestak minuta pre jela.

Nadamo se da ste saznali šta je i kako se leči epilepsija kod dece i odraslih – prirodnim i alternativnim metodama, ukoliko vam se dopao članak, podelite sa prijateljima..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f