Feature post image

Toksoplazmoza u trudnoći

 ŠTA JE TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOĆI  I KAKO SE LEČI

Ovu infekciju prenose domaće životinje, kućni ljubimci i to najčešće mačke, naročito je nezgodna toksoplazmoza u trudnoći jer kod trudnica gotovo da nema vidljivih simptoma oboljenja, a dolazi do infekcije ploda. Reč je o infektivnoj bolesti koja spada u grupu antropozoonoza, a uzrokuje je mikroorganizam Toxoplasma gondii, parazit koji egzistira u organizmu prenosioca (najčešće su to mačke) i dospeva u spoljašnju sredinu preko mačjeg izmeta. Bolest se može preneti preko nedovoljno termički obrađene hrane, prljavih ruku, kao i kongenitalno sa majke na plod. Buduće mame bi na osnovu svega ovoga trebale prihvatiti da mačke i trudnoća nisu baš najidealnija kombinacija. U našem članku vam dajemo par korisnih saveta i rešenja za ovaj problem..

TOKSOPLAZMOZA SIMPTOMI 

Da bi se otkrila toksoplazmoza u trudnoći, postoji jedna otežavajuća okolnost, a to je da se infekcija veoma teško prepoznaje, jer ne postoje specifični simptomi toksoplazmoze, naročito kod odraslih zdravih osoba. Ako se i jave onda su dosta slični znacima blaže gripe: oteklo i bolno grlo, bolovi u mišićima i blago povišena temperatura, a mogu se javiti mesecima nakon inficiranja i obično traju samo nekoliko sedmica. Međutim, kada se jednom zarazite neugodnim parazitom toksoplazme, infekcija će dugo ostati u vašem telu i neretko se dešava da se aktivira za nekoliko meseci kasnije, a ponekad i tek za nekoliko godina. Kada je u pitanju toksoplazmoza u trudnoći, veoma je interesantan podatak da se puno teže prenosi infekcija u prvom tromesečju trudnoće (od 14 do 17 odsto), u drugom tromesečju oko dvadeset i pet odsto, dok je najintenzivnija u trećem trimestru, kada se javlja od 65 pa čak do 90 odsto slučajeva. Ukoliko posumnjate da imate ovu infekciju, obavezno se obratite vašem ginekologu ili lekaru, koji će vas tada uputiti na dodatne pretrage, među kojima je svakako najvažnija analiza krvi na toksoplazmu, na osnovu koje ćete utvrditi jeste li inficirani ili ne, od čega vam ponajviše zavisi i dalja terapija..

TOKOSPLAZMOZA LEČENJE 

Kod velike većine odraslih osoba koje su zaražene toksoplazmom ne treba nikakvo lečenje. Međutim, toksoplazmoza u trudnoći, nije ni najmanje naivna i poprilično je zahtevna. Budućim mamama se  stoga propisuje odgovarajuća terapija ,koja zapravo treba da spreči oboljenje deteta. Pomoću ultrazvuka lekar može lako ustanoviti da li je plod već zaražen, a ako je infekcija nastupila, trudnici će propisati lekove koji će sprečiti dalje pogoršanje stanja. Ukoliko nema vidljivih znakova infekcije, ordiniraju se antibiotici koji za 50 odsto smanjuju rizik od nastanka bolesti.

KAKO SPREČITI MOGUĆE KOMPLIKACIJE U TRUDNOĆI?

Kuće i mace jesu slatki, ali treba li se kućnih ljubimaca odreći tokom trudnoće? Istina je svakako negde na pola puta, mačke i trudnoća baš i nisu idealan spoj. Mnoge žene, ne samo one koje žive u kući, drže kućnog ljubimca za kog su sentimentalno vezane i ne žele da ga se odreknu kada zatrudne. To je u redu, ali pod određenim uslovima. Evo najvažnijih:

  • toksoplazmoza u trudnoćiSve aktivnosti i radnje oko mačke ili psa (hranjenje, pranje, a posebno promenu peska) neka obavlja neko od ukućana a ne vi.
  • Tokom trudnoće što manje budite u kontaktu s mačkom ili psom.
  • Redovno i često perite ruke nakon svakog kontakta s ljubimcem, ono što vam svakako ne treba je toksoplazmoza u trudnoći.
  • Ukoliko mačka ili pas izlazi napolje, posle ulaska u kuću operite životinji šape, a potom i svoje ruke.
  • Dobro perite voće i povrće, jer je i ono moglo doći u kontakt s mačjim ili psećim izmetom, u kom se nalaze ciste protozoe, uzročnika infektivne bolesti toksoplazmoze.
  • Dobro termički obradite meso i jaja, jer se uzročnik toksoplazmoze uništava već na 60 stepeni.
  • Izbegavajte svaki moguć kontakt sa ovcama.
  • Ako se bavite poslovima u bašti, obavezno nosite rukavice.
  • Dobro perite escajg i kuhinjski pribor, pogotovo onaj sa kojim ste obradili sirovo meso.

KOLIKO JE OPASNA TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOĆI – ISKUSTVA

Ukoliko ste u drugom stanju, a sumnjate na infekciju, najpre se konsultujte sa ginekologom u vezi s utvrđivanjem serološkog statusa (određivanja titar antitela) na toksoplazmozu. Ovi testovi se izvode početkom trudnoće i od neprocenjive su važnosti za dalju prenatalnu dijagnostiku, a pomoću njih se prati titar antitela IgG i IgM. Radi lakšeg razumevanja, treba znati da visok titar antitela IgG ukazuje da je to toksoplazmoza igg koju je osoba već prebolela (ponekad i sa nespecifičnim simptomima, tzv. skrivenu), dok porast IgM antitela ukazuje na akutnu, trenutnu infekciju. Takođe, treba znati da se prava potvrda da je u pitanju ova infekcija dobija izolacijom uzročnika izamnionske, plodove tečnosti.

Toksoplazmoza u trudnoći je svakako veoma opasna ali se na svu sreću, dosta se retko pojavljuje , tj u proseku obole samo dve trudnice na hiljadu trudnoća. Međutim, ako se pojavi, mora se shvatiti veoma ozbiljno, jer može uzrokovati prerani porođaj, pobačaj, a ponekad i rađenje mrtvog deteta.U trudnoći se parazit toksoplazme s majke može preneti na plod, a zaražena deca imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Budući da toksoplazma u trudnoći prelazi u fetalni krvotok tek nakon šesnaeste nedelje , razvijaju se teške anomalija fetusa. Kod oko deset odsto zaražene dece primećuju se simptomi toksoplazmoze već prilikom rođenja: infekcija očiju, žutica, upala pluća, iritacija kože i osip, oštećenje nervnog sistema.

Ukoliko vam se članak toksoplazmoza u trudnoći svideo, podelite ga i vašim prijateljima..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f