trnjenje ruku sindrom karpalnog kanala

trnjenje ruku i prstiju | sindrom karpalnog kanala

trnjenje ruku i prstiju – sindrom karpalnog kanala 

Trnjenje ruku u vidu bockanja, peckanja, mravinjanja ili utrnulosti u medicini je poznato kao parestezija i može zahvatiti dlanove, nadlanice i prste, a smatra se normalnim ukoliko ne traje duže  od nekoliko minuta. U zavisnosti od uzroka, gubitak osećaja u rukama može biti kratkotrajan,često se javlja i  trnjenje ruku noću što se dešava prilikom spavanja na ruci sa savijenim laktom ili zglobom, ali ponekad nastaje naglo i razvija se postepeno. Ukoliko se utrnulost ruku ne povuče  ni posle nekoliko sati, ili čak postane hronična, neophodno je obratiti se lekaru, jer može ukazivati na neko ozbiljnije oboljenje i dovesti do trajnog gubitka osećaja u šakama i  prstima.

TRNJENJE PRSTIJU NA RUKAMA UZROCI

Nervi prenose signale iz različitih delova tela do mozga i obrnuto, a trnjenje ruku se najčešće povezuje s njihovim oštećenjem.Smanjen dotok krvi, bilo koja vrsta pritiska ili uklještenje živaca izazivaju utrnulost u određenom delu tela, čiji su uzroci mnogobrojni – loša cirkulacija,životno doba te određene bolesti. Već pri prvoj manifestaciji simptoma potrebno je utvrditi da li su u pitanju funkcionalne ili organske promene te da li je reč o prolaznom simptomu u stanju povišene nervne napetosti.

KARPALNI KANAL SIMPTOMI 

Sindrom karpalnog kanala  nastaje kao posledica pritiska na središnji živac (nervus medianus) u predelu karpalnog kanala (canalis carpi).Karpalni tunel sastoji se od osam sitnih koščica s donje strane ručnog zgloba, a kanal s gornje strane zatvara poprečni karpalni ligament. Kroz tu „cev“ iz podlaktice u šaku ulaze središnji živac i tetive mišića odgovorne za pokretanje prstiju i obložene tankom opnom koja ih podmazuje i olakšava pokretanje. One su osetIjive na dugotrajniji napor i nadražaje.

SINDROM KARPALNOG KANALA U TRUDNOĆI

Trnjenje prstiju u trudnoci,osecaj golicanja,bol u rukama posledica su sindroma karpalnog tunela.Većina trudnica suočava se s blagim oticanjem ruku koje nastaje usled nakupljanja vode u tkivima. Otok pritiska središnji nerv i izaziva trnjenje ruku i prstiju a oko 60%budućih mama pati od ovog sindroma .Karpalni kanal simptomi  se pojavljuju između drugog i trećeg tromesečja, a
nestaju ubrzo nakon porođaja.Pročitajte obavezno tekst ishrana u trudnoći .

trnjenje ruku sindrom karpalnog kanala

TRNJENJE RUKU DRUGI UZROCI 

Za  trnjenje ruku,šake i prstiju uzročnik može biti i dijabetička neuropatija (oštećenja perifernih nerava usled dijabetesa), od koje pati čak dve trećine obolelih. Ukoliko ne stavi pod kontrolu, može izazvati vaskularna oštećenja koja ponekad zahtevaju amputaciju.Trnjenje u rukama mogu izazvati i  migrena,artritis, multipla skleroza, radikulopatija (išijas), autoimune bolesti, infekcije, izloženost zračenju, određenim hemikalijama i teškim metalima, prekomerno konzumiranje alkohola i  pušenje cigareta, promrzline, ujedi životinja i insekata, trovanje morskim plodovima i upotreba pojedinih lekova.Za ovaj sindrom najodgovorniji su  teška fizička aktivnost, ponavljanje određenih pokreta ili radnji na nivou zgloba (obično kod daktilografa ili Ijudi koji dugo rade za računarom), kao i trudnoća i hormonski poremećaji.

TRNJENJE RUKU I  UKLJESTENJE NERVA  – SINDROM LAKATNOG TUNELA

Nastaje kao posledica uklještenja ulnarnog nerva u laktu.S unutrašnje strane lakta, između male koštane kvrge i zadnjeg koštanog dela lakta, nalazi se uzano udubljenje koje s opnom zategnutom između pomenutih kostiju formira lakatni ili kubitalni tunel.Kroz njega prolazi ulnarni nerv iz nadlaktice u podlakticu. Ukljestenje nerva se manifestuje kao bol, trnjenje ruku  ili sniženje senzibiliteta s unutrašnje strane šake, u malom prstu i na unutrašnjoj polovini domalog prsta te  kao oslabljeni stisak šake. Ukljestenje nerva  je najčešće uzrokovano zadebljanjem opne ili prelomom male koštane kvrge.

PERIFERNA NEUROPATIJA SIMPTOMI

Ovo akutno ili hronično oštećenje nerava perifernog nervnog sistema (pre svega mielinskog omotača nervnih vlakana) posledica je upalnih ili autoimunih procesa koji izazivaju trnjenje ruku ili gubljenje osećaja dodira u delovima tela pod kontrolom obolelog nerva. Ukoliko se periferna neuropatija  ne stavi pod kontrolu, može se proširiti na velike mišićne grupe i organe.

TRNJENJE RUKU  I CERVIKALNA SPONDILOZA 

Cervikalna spondiloza degenerativno je oboljenje vratne kičme, a proces propadanja zahvata pršljenove, medupršljenske diskove, ligamente i zglobove.Degenerativne promene posledica su starenja (nastaju u četrdesetim godinama i češce su kod muškaraca), nepravilnog držanja tela, određenih medicinskih i hormonskih poremećaja, kao što su dijabetes, osteoporoza, ostopenija i tumor
kostiju. Uklještenje cervikalnih nerava praćeno je ograničenom pokretljivošću gornjih ekstremiteta, ukočenost, bol
i trnjenje ruku i prstiju.

REJNOOV SINDROM I TRNJENJE PRSTIJU NA RUKAMA

Ovaj sindrom podrazumeva oboljenje krvnih sudova, a nastaje usled grčeva i blokade protoka krvi u prstima. Između 3% i 20% odrasle populacije pati od Rejnoovog sindroma, koji uglavnom pogađa žene. Često trnjenje ruku i osećaj hladnoće u prstima, čak i kada je spoljašnja tempertura prijatna, može ukazivati na Rejnoov sindrom.

LOŠA CIRKULACIJA I UTRNULOST RUKU

Potpuna blokada ili nedovoljan priliv krvi u ruke i prste izaziva trnjenje ruku i  osećaj ukočenosti. U slučajevima težih oblika aritmije, srce nije u stanju da napumpa dovoljno krvi, što narušava njen dotok u vitalne organe kao što su mozak i ekstremiteti, što za posledicu ima ishemiju  (suženje krvnih sudova) i odumiranje tkiva.

TRNJENJE RUKU I MOŽDANI UDAR

Iznenadan prekid dotoka krvi u delove mozga koji kontrolišu motorne aktivnosti ruku takođe može izazvati trnjenje prstiju na rukama.Prvi simptomi moždanog udara  u javljaju se u vidu blažih ishemičkih promena kao sto su golicanje i trnjenje u rukama, a ukoliko se ne reaguje na vreme, može doći do potpunog gubitka pokretljivosti ruke.

NEDOSTATAK VITAMINA I MINERALA

Trnjenje ruku i prstiju ponekad je posledica nedostatka hranljivih materija – kalcijuma (hipokalcemija), magnezijuma, cinka te vitamina D i B12.

TRNJENJE RUKU  – KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA

Za postavljanje dijagnoze često je dovoljan detaljan neurološki pregled, no ukoliko se posumnja na određenu bolest, sprovode se radiološko snimanjekompjuterska tomografija (CT), magnetna rezonanca ili elektromioneurografija (EMNG). Testovima krvi utvrđuje se postojanje toksina ili infekcija koji pogađaju nervni sistem. Pregledom se otkrivaju poremećaji u nervnom sistemu, bilo da se radi o centralnim (na nivou mozga) ili perifernim oštećenjima nerava.

TRNU MI RUKE  – KOJA JE NAJBOLJA TERAPIJA  ?

Pristup lečenju zavisi od uzroka problema i ponekad zahteva angažovanje čitavog tima lekara specijalista: neurologa, radiologa, fizijatra, endokrinologa,ortopeda, kardiologa, reumatologa…Za trnjenje ruku često se primenjuju fizikalna terapija,masaža tela, lekovi, a po potrebi i hirurške intervencije. Ukoliko je trnjenje prstiju na rukama povezano s dijabetesom, neophodno je redovno kontrolisanje nivoa šećera u krvi, dok se nedostatak vitamina i minerala  nadoknađuje odgovarajućim suplementima. Ishrana bogata vlaknima i antioksidansima snižava holesterol i podstiče cirkulaciju, što olakšava tegobe. Joga i meditacija takođe povoljno deluju na nerve, a
kada je trnjenje ruku  izazvano određenim lekovima, potrebno ih je, u dogovoru s lekarom, zameniti ili prestati s njihovom upotrebom.

Za prevenciju i rešavanje  problema  kao što je trnjenje ruku preporučujemo  da pročitate i  sledeće tekstove:Biljna vlakna za zdavlje,ateroskleroza i ishrana,alkalna hrana i dijeta,ishranom protiv raka, kako pravilno masirati,reumatoidni artritis ishrana , dijeta za giht  i dr…

Takođe pročitajte i članke: bolovi u peti i petni trn,esencijalni tremor i drhtanje ruku.

trnjenje ruku i prstiju 

Sponzorisani linkovi:

27 мишљења на „trnjenje ruku i prstiju | sindrom karpalnog kanala“

 1. Molim Vas da mi pomognete sa odgovorom. Imala sam povredu na radu u roku samo 6 mjeseci.. Sklapala sam velike alminumium komade (zavrtanje ogromnih poklopaca za te komade ). Sve rucno. Bilo je jeko tesko za moje ruke.morala sam upotrebiti, sake ali isto tako morala sam da upotrijebim i dio ruku izmedju sake i lakta, kada bih se poklopac zaustavio na pola zavrtaja , kod ostecenih navrtaja. Inace nikad pre nisam imala nikakvih problema sa rukama.Nemam sindrom artritisa radila sam test.Ali posle ove povrede koja mi se desila (za 6) mjeseci, morala sam prestati raditi. Izvrsenae su mi po dvije operacije na obe ruke, karpatanal i trigerfinger, Moje ruke su postala nesposobne izmedju 70% i 80%.Svako ponavljanje nekih radnji rukama (stisak, dizanje , gurane i dr…) moj bol se vraca kao pre operacije. Sad su mi poceli da trne dijelovi ruke sa gornje povrsine sa bolom kad povijam saku prema dole, i kad taknem nerv u dijelu zgloba sake manifestuje se bolam refleks tog nerva ili tetive prema prstimaMolim vas da mi odgovori te sta bih bila dijagnoza za moje ruke????? Hvala vam unapred.

 2. molim za pomoc…. vec duze vreme imam problem sa rukama kako sa tim sto stalno trnu a imam i jake bolovecak i do ramena . moram vam reci da isti problem imam i sa nogama isto tako sto mi trnu noge i otkazuju mi noge , ne u isto vreme ali sam dva puta do sada izgubila kontrolut.j. nisam mogla da iskontrolisem pokrete nogu i padala sam dva puta. drugi put mi se desilo danas a prvi put pre oko godinu dana. recite mi kojoj specijalnoj ustanovi trebam da se obratim.moram da dodam da sam dobila dosta kilograma i postala sam mnogo senilna, inače rođena sam 1962. jos da dodam da mi mnogo otiču i ruke i noge tako da mi prsti na rukama budu naduveni a cipele iskljucivo nosim ravne i broj vece zbog toga

 3. Prije 4 mjeseca mi je obavljena operacija desne sake zbog karpalnog tunela.10 dana nakon skidanja poveza saka je bila oteknuta i to je trajalo narenih 10 dana,Trnjenje je prestalo ,ali i dalje imam bolove u predjelu sake.Zglobovi prstiju krckaju i imam poteskoca da savijem tri prsta,posebno ujutro i navece.Molim da mi neko odgovori da li je sve to normalno ,da li trebam uzimati nesto,mozda fizioterapija ili…

 4. imam 30 godina, bolujem od multiplaskleroze 13 godina utrnule su mi obe ruke (DLANOVI I PRSTI)ne znam sta da radim sta mogu uciniti da to trnjenje prestane, unapred zahvalna !!!

 5. ja sam već imala jednu peraciju,karpanalnog kan..17 .7.2013.al mi nije uspjela operacija pa sam operirala ove godine 15 .2.2014i čekam vađenje konaca dali će uspjeti sad nema pojma ali nije lako da ti jednu ruku ,režu po istom mjestu dva puta.dali je to normalno sama neznam, ali ove bolove gore što navode ja sam to sve imala.

 6. Postovani,imam problem sa trnjenjem ruku ali i praceno sa jakim bolovima.To je krenulo posle mog drugog porodjaja od kojeg je proslo vec 6 godina.Radila sam sve moguce analize i rf faktore nekad je reuma prisutna nekad ne neznam sta bi to moglo biti,primala sam i po 20-tak injekcija a nista nije krenulo na bolje,bila sam i kod neurologa dao mi je da pijem bioelektru i bilobil i opet isto.Jako puno sam citala o ovome na internetu i sad neznam al ja mislim da je u pitanju karpal sindrom pretpostavljam.Bolove koje imam ali samo preko noci su neizdrzljivi,remete mi san ustajem savijam se od bolova nocima ne spavam,a bez prestanka mi trnu i preko dana cak i kada jedem moram da pravim pauze izmedju zalogaja jer imam osecaj da imam „drvene ruke“imam tek 26 god i jako se plasim kakav ce mi zivot biti u buducnosti.Molim vas dajte mi neki savet,kome da se obratim tj kom lekaru.Unapred zahvalna

  1. Pozdrav Valentina,morate uraditi dijagnostiku do kraja da bi započeli adekvatno lečenje,i obavezno lekaru navedite sve simptome kao i ovde..Želimo vam svako dobro !

 7. halo mevlida ,,mozete mi objasnit ,,sta je razlog da vam nije uspela ope ,,ja se ovi dana spremam ,,za ope ,,imala sam povredu na poslu ,,pala sam niz stepenice i oslonula se na dlan ,,i imam vec tri meseca ,,bolovanje i sada operaciju isto nerava ,,kao ostetila sam nerve prilikom pada ,,tako mije ortoped i neurolog ,,rekli ,,pame sada strah ,da idem kad cu da vama ije uspela ,,molim vasd odgovorite mi bar nesto ,,vas savet ,,lijep pozdrav ,,za vas i brz opravak zelim vam ,,

 8. Postovani,nikada do sada nisam imale ove probleme.Pre petnaestak dana pocela je da mi trne desna saka tokom noci.Kao sto rece jedna devojka gore,remeti mi san,ustajem puno puta,masiram saku,nemogu nista da pipnem ni ujutru neko vreme jer nemam osecaj u ruci.Inace imam 32 godine i u petom sam mesecu trudnoce,pa da li to ima neke veze i hoce li proci nakon porodjaja ako je od toga?pozdrav

  1. Poštovana Majo, problem sa trnjenjem ruku obavezno spomnenite i vašem lekaru koji prati trudnoću.Trudnice često pate od nedostatka kalcijuma,magnezijuma i drihuh minerala ,pa je verovatno i to jedan uzročnika u vašem slučaju.Konsultujte se obavezno oko toga,i ne uzimajte ništa na svoju ruku..Lep pozdrav !

 9. Postovani, vec vise od deset dana imam bolove u desnoj saci,koji povremeno idu do prstiju, ili pak gore do lakta, bolovi su jaki pri svakodnevnom obavljanju osnovnih radnji,(otvaranje vrata, pranje zuba) a nocu me maltene boli bez prestanka.Uporno trazim polozaj u kojem me nece boleti ali besuspesno. Uzimala sam brufen, rapten duo, mazala sam sa sinedol gelom i konjskim balazamom i nista poboljsanja. Imam 36 godina i nikog u porodici sa slicnim problemima. Napominjem da sam vec imala bolove pre nekoliko meseci na istoj saci, ali je problem bio resen sa uzimanjem jednog brufena. Nisam ni nista tesko dizala, niti sam pala, nista. Ruka mi ne trne niti mi je natecena, niti ikakvu promenu vidim.Molim za pomoc.

 10. volela bih da cujem misljenje.pre 15 dana imala sam posekotinu nozem tj.ubod sake,ali bas sredina od 3,4sm.odmah sam pokusala da pomerim prste i ruku sve je funkcionisala,javila se hirurgu,stavili dva konca i kraj.medjutim prvi konac je bio uzaso bolan da su mi 3 i 4 prst utrnuli i bili zategnuti,rekli su mi da je to normalno i da ce proci.medjutim i nakon 15 dana rana nije bas zarasla ostao mi jedan konac al su prsti i dalje utrnili,mogu da savijam ,osecaj slabiji.Pitam dali je moguce da postoji neka povreda nerva ili su prilikom sivenja nesto povredili,jer opet kazem da je jedan konac bio ok al drugi je povukao oba orsta u saku prilikom sivenja i tako da ih nisam mogla pomeriti.Hvala unaprjed.

 11. Imam 68 godina, trnu mi ruke, naročito desna šaka sa jakim bolovima u zglobovima a najviše kod zadnja tri prsta. Trnjenje prstiju i bolovi u zglobovima se pojačavaju kad je šaka zgrčena: rad sa mišem na računaru, držanje volana pri vožnji automobila i uopšte kada držim neki predmet. Bolovi se pojačavaju tako da povremeno moram da ispravim šaku pri čemu zadnja tri prsta ne mogu potpuno da se isprave a čuje se i krckanje u zglobovima. Uvek prilikom zatvaranja i otvaranja šake bolovi u zglobovima prstiju su prilično jaki. Zbog bolova u šakama a naročito u desnoj šaci ne mogu da ponesem neki veći teret kao ranije. Trnjenje se oseća kao peckanje na vrhovima prstiju ali su veći problem jaki bolovi u zglobovima.
  Da li se ovo može da leči i šta da preduzmem?

 12. Добар дан. Налазим се на почетку четрдесетих. Имам један проблем којем нисам придавао већи значај, наиме тренирам редовно. Бавим се бодибилдингом као и кардио тренинзима. У задњих две године долазило је до трњења прстију леве шаке, обично у оидређеном положају руке, најчешће када сам за воланом свог аутомобила. Од пре неки дан имам проблем другачије природе. Током ноћи из сна ме је пробудио необичан осећај, прво у пределу леве стране врата као и у трапезном делу који води од врата ка левом рамену. Осећај је изгледа као да сте носили велики терет на левој стране и да вас је то нажуљало, где сте услед тога добили благу упалу тих мишића. Одатле се кроз руку спушта благи осећај утрнулости и затегнутости одређене тетиве, ( колико ја умем да проценим ) а који води до палца леве руке, где је највећи осећај утрнулости, могло би се рећи епицентар. Поред палца утрнулост осећам и у кажипрсту леве руке као и у великом прсту, с тим да је осећај све слабији како се удаљавамо од палца. Волео бих да мчујем Ваше мишљење и савет. Хвала Вам унапред.

 13. Poštovani, molim VAS za savet, putem EMNG registrovana mi je kompresija n.medianusa u kanalu ručja obostrano teškog stepena, sa nemerljivim senzitivnim brzinama provođenja, produženim distalnim latencama motornog odgovora i umerenim gubitkom motoneurona u mišićima tenara obostrano, šta uraditi nakon ovakve dijagnoze? Godinama idem na fizikalne terapije ali nema dugotrajnijeg poboljšanja. Imam 62 godine. Da li se ovo može izlečiti ili samo operacija? Pročitala sam komentare da su neki išli na operaciju? Gde se operacije rade, te da li se putem redovnog socijalnog osiguranja, može takva operacija uraditi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.