Feature post image

bolovi u vratu i ramenima lecenje | ukocen vrat

Bolovi u vratu i ramenima u većini slučajeva nastaju usled grčenja mišića, koji zbog toga postaju kruti, što sprečava normalno pokretanje zglobova. Bolovi u ramenu i vratu često su posledica kontinuiranog stresa, dugotrajnog držanja tela u istom položaju (prilikom vožnje,sedenja za računarom, rada na pokretnoj traci u fabrici, spavanja na neudobnom jastuku ili u nepravilnom položaju – na primer, na stomaku).

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA UZROCI

Sportska i trzajna povreda vrata  se javlja jako često kod saobraćajnih nesreća ,stoga i  dugotrajni bolovi u vratu i ramenima nastaju kao posledica tih povreda , a to mogu biti i degenerativne promene poput sledećih tegoba :ispravljena vratna lordoza (prirodna krivina kičme), spondiloza (degenerativno oštećenje kičmenog stuba), skolioza, diskus hernija, retko tumori  i upale… lako je mogućih „krivaca“ mnogo, kod mlađih ljudi najčešće je reč o posledicama savremenog načina života, u šta spada emotivna i psihička napetost, nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja u nepravilnom položaju.

VRATNA KIČMA SIMPTOMI

Bolovi u vratu i ramenima  nisu uvek i jedini simptomi , veoma često se javlja ukočenost vrata i ograničena pokretljivosti u vratnom delu kičme, postoji čitav niz simptoma koji plaše bolesnika jer ih ne može dovesti u vezu s vratnom kičmom. Na primer, trnjenje ruku i prstiju , koje je čest pratilac problema s vratnom kičmom, moze asocirati na slog ili infarkt srca, naročito ako je u pitanju leva strana. Osećaj „knedle u grlu“ često dovodi pacijente endokrinologu, gde se podvrgavaju testiranju hormona štitne žlezde. Tu su još i anksioznost i depresija, što neretko pogađa osobe s hroničnim problemima s vratnom kičmom, kojima se onda propisuju lekovi za smirenje i antidepresivi a da precizan uzrok problema nije definisan. Pri okretanju i savijanju glave, oštećeni pršljenovi pritiskaju krvne sudove koji ishranjuju kožu glave i mali mozak, pa privremeno dolazi do smanjenja jer je cirkulacija u vratu oslabljena, čak dolazi i do prestanka protoka krvi . Ovo stanje dovodi do osećaja nesvestice, zamagljenja vida, često i bola u poglavini s osećajem žarenja u potiljačnom delu glave. Trnjenje u licu, zujanje u ušima i poremećaj vida takođe su na spisku mogućih simptoma. Sve ove tegobe bude sumnju na neko ozbiljnije neurološko oboljenje, pa pacijenti gotovo redovno odlaze neurologu i ORL specijalisti.Naravno, ovi simptomi mogu biti izazvani i drugim uzrocima, pa je pregled fizijatra obavezan.

VRATNA KICMA BOLOVI U VRATU –  KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA ?

Kada su u pitanju bolovi u vratu i ramenima ,odmah da napomenemo da rendgenografija vratne kičme nije obavezna, osim u slučaju da se posumnja na neki ozbiljniji uzrok (tumor, povreda…). Laboratorijske analize neophodne su ukoliko pacijentovo stanje upućuje na upalne reumatske bolesti. U slučaju pojave dodatnih simptoma, poput izražene slabosti ruku i nogu, otežanog hoda,problema s pražnjenjem creva i bešike,ili ukoliko ne bude poboljšanja ni nakon fizikalnih terapija, potrebna je dodatna dijagnostika (MR, CT, EMNG ili dopler krvnih sudova), te konsultovanje specijalista.

BOL U VRATNOM DELU KIČME – PREVENCIJA

Budući da statistike pokazuju da bolovi u vratu i ramenima pogađaju sve više ljudi, naročito mladih, koji neretko imaju problema i sa vratnom kičmom, o posledicama savremenog načina života treba razmišljati na vreme. Prevencija obuhvata pravilno drzanje tela tokom hodanja, sedenja i ležanja, korišćenje adekvatnog jastuka (ne postoji univerzalan model – isprobajte različite anatomske ili heljdine jastuke),redovno izvodite vežbe za kičmu, naročito onih statičkih za vratni deo. Potrebno je izbegavati nagle pokrete i klimanje glavom, te – ako je moguće – smanjiti stres. Povremena masaža vrata i leđa takođe može biti od pomoći.Više pročitajte u članku masaža tela..

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA LECENJE

Kad lekar postavi dijagnozu, savetovaće pacijentu mirovanje i po potrebi nošenje cervikalne kragne, upotrebu analgetika i fizikalne procedure -laser, magnet, ultrazvuk… Kada bolovi u vratu i ramenima i upale prođu, uključuju se vežbe jačanja kao i vezbe za istezanje kicme, koje su ključ lečenja i sprečavanja novih povreda i „kočenja“, a koje treba raditi najmanje tri do četiri meseca u kontinuitetu.

TOPLI I HLADNI OBLOZI 

Bilo da se  jave slabi ili  jaki bolovi u vratu , ne zaboravite staviti  obloge.Topli oblozi ubrzavaju cirkulaciju i opuštaju mišiće, pa samim tim i bolovi u vratu i ramenima polako popuštaju. U ovu svrhu mogu se koristiti termofor, infracrvena sijalica (možete je nabaviti po vrlo pristupačnoj ceni i montirati na bilo koju lampu) ili peškir natopljen vrućom vodom. Bolna mesta zagrevaju se najmanje 10 minuta. Od pomoći svakako može biti i naizmenično stavljanje obloga(toplih i hladnih), koje lekari u poslednje vreme sve češće preporučuju.

CERVIKALNA KRAGNA

Nošenje cervikalne kragne, koja bi trebalo da bude napravljena tačno po meri, još je jedanod načina da se spreče bolovi u vratu i ramenima. Naročito se savetuje onim osobama koje provode mnogo vremena pored monitora , jer ona rasterećuje vratne mišiće.

bolovi u vratu i ramenima lecenje

BOL U RAMENU I VRATU ALTERNARIVNO LEČENJE

  • Hiropraktika : je grčka reč koja se prevodi kao „urađen rukama“.Naime,u pitanju je veština koja podrazumeva precizno usmeravanje pravilno dozirane sile na zglob koji je izmešten.Hiropraktičar precizno utvrđuje lokaciju odakle kreću problemi i traži uzročnika tegoba, nakon čega ih otklanja ili ublažava pomenute posledice.
  • Akupunktura : Ovo je prirodan način lečenja kojim se rešava primarni problem kao što su recimo, bolovi u vratu i ramenima, pri čemu se i ceo organizam vraća u ravnotežu. Drevna kineska disciplina pokazuje izuzetno dobre rezultate i u sprečavanju bolesti. Akupunktura podrazumeva korišćenje igala koje se aplikuju u određene tačke na telu (akupunkturne tačke), raspoređene duž takozvanih meridijana. Treba naglasiti da zabadanje ovih iglica nije bolno, ali za one koji se plaše – postoji i alternativno resenje za stimulaciju ovih tačaka.
  • Holisticka masaza : uzima u obzir i fizičko i emotivno stanje pacijenta. U tretiranju vrata koriste se široke masažne površine da bi se bolno područje zagrejalo i opustilo. Zatim se putem akupresure bolnih tačaka iscrpno istražuje i masira celo područje vrata, ramena i baze lobanje. Lagano istezanje vrata otklana napetost okolnog područja, a nakon masaže pacijant se oseča relaksirano, što se odražava i na telo dok bolovi u vratu i ramenima popuštaju.
  • Aplikator Kuznjecova: Ova metoda dobila je ime po ruskom naučniku Kuznjecovu, a sastoji se od primene platna s plastičnim iglicama koje se stavlja na vratni (ili bilo koji drugi) deo kičme. Potom se pritiska dlanovima, a nakon 60 sekundi pravi se pauza. Zatim se tretman ponavlja. Ukoliko pacijent ne oseča nelagodnost, na aplikatoru može ležati 15 do 20 minuta. Na ovaj način se ubrzava cirkulacija krvi , smanjuje se teskoba i otklanjaju se glavobolja i bolovi u vratu i ramenima .

DA LI SE BOLOVI U VRATU I RAMENIMA JAVLJAJU KAO POSLEDICA ANKSIOZNOSTI ?

Strah, ljutnja i frustracija mogu uzrokovati ukočenost vratnih mišica a da čovak ne bude svestan toga. S vremenom se javlja hronična ukočenost vrata i upala vratnih mišića,što znatno utiče na kvalitet života, svakodnevno funkcionisanje i radnu sposobnost. Lečenje ovog problema uglavnom je dugotrajno i zahteva velik angažman, pa se dešava da pacijent postepeno gubi motiv za borbu jer bolovi u vratu i ramenima ne nestaju preko noći, što neminovno vodi razvoju različitih psihičkih poremećaja, kao što je anksioznost i depresija.Međutim, ponekad nije lako razlučiti je li bol u vratu izazvao neke psihičke probleme, ili je to ipak u pitanju anksioznost i dugogodišnje akumuliranje napetosti ,koji su doveli do spazma vratnih mišića i posledičnih tegoba u ovoj regiji. Postavljanje dijagnoze znatno otežava klinička slika koja je slična u slučajevima anksioznosti i tegoba s vratnom kičmom (trnjenje u prstima, vrtoglavice, mučnina, glavobolja, knedla u grlu i si.). Zato će lekar savetovati snimanje cervikalne kičme rendgenom ili magnetnom rezonancom, kako bi se proverilo stanje pršljenova, a zatim i primenu terapije. Ukoliko rezultati izostanu, u lečenje bi trebalo uključiti i psihoterapeuta.

Jesu li i glavobolje posledica problema s vratnom kičmom?

Pored migrenoznih i nekih drugih oblika glavobolja, česte su i one cervikogene, koje potiču od vrata. Mogu biti blage, srednje ili jake, a prepoznaju se po tome što obično boli jedna strana glave ili potiljak. Takođe, ponekad su praćene mučninom,retko povraćanjem, stoje karakteristično za migrenozne glavobolje. Uzrok su oštećeni pršljenovi i diskusi vratnog dela kičme, dok napetost mišića pojačava intenzitet bola. Dakle, koliko god problem delovao komplikovano, rešenje uvek postoji i kad su u pitanju bolovi u vratu i ramenima .

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA LEČENJE ČAJEVIMA

Pripremili smo vam i nekoliko lekovitih biljnih čajeva koju će svakako pomoći kada su bolovi u vratu i ramenima u pitanju,naravno uz dodatak gore navedenim terapijama..

  • Pomešajte  dve  supene kašike cveta zove(sitno iseckanog) i kašiku cvetova kamilice. Izručite sve u 7 decilitara vrele vode i ostavite 120 minuta da odstoji – poklopljeno . Procedite i pijte po šolju vrućeg napitka pre svakog glavnog obroka. Nakon što ste konzumirali ovaj čaj, stavitena vrat  oblog od omorike i držite narednih sat vremena . Oblog ćete napraviti tako  što ćete u pola čaše (1dl) sitno iseckanih cvetova i pupoljaka omorike izručiti u 6 decilitara vinskog sirćeta. Flašu dobro zatvorite i držite na toplom deset  dana. U tom periodu je treba promućkati više puta po danu. Kad prođe 10 dana flašu procedite i koristite.
  • Dve velike kašike lista nane(sitno iseckanog) i supenu kašiku sa listovima matičnjaka izručite u 7 dl vruće vode i ostavite poklopljeno dva sata. Proceditei pijte po šolju vrućeg napitka pre glavnih obroka. Kao i u prvom  receptu nakon konzumacije čaja, tokom narednih sat vremena  na vratu trebate držati oblogu koja se priprema ovako: po 2 supene kašike cveta i lista hajdučke trave(sitno iseckane), lista od  ruzmarina i cveta i lista od  kantariona stavite u 8 decilitara domaće rakije prepečenice. Flašu dobro  zatvorite i držite  je u toploj prostoriji narednih 20 dana. Mućkati više puta dnevno. Procedite i koristite kao oblogu  3 puta dnevno po  sat vremena .

VAŽNO: Čajeve možete zasladite sa medom po ukusu. Recepte koristite po 5 dana, sve dok bolovi u vratu i ramenima ne prestanu.

Preporuka: Tigrova mast ublažava bolove u vratnoj kičmi

KAKO LEČITI UKOČENOST VRATA PRIRODNIM PUTEM

Ukočenost u vratu kao i bolovi u vratu i ramenima su svakako veoma neugodno iskustvo za svakog,pripremili smo vam još nekoliko recepata..

  • Uzeti dve  supene kašike sitno izdrobljenog cveta i lista od  kantariona, cveta divljeg kestena, lista ruzmarina i  cveta jorgovana i jednu supenu kašiku od kamfora izručite u 1 litar domaće rakije. Flašu zatvorite i držati je u toploj prostoriji dvadeset  dana. Mućkajte je više puta dnevno . Kada prođe 20 dana , procedite je i masirajte bolna mesta .
  • 10 velikih kašika bobica od ljubičaste kleke (sitno zdrobljenih) koje su starije od dve godine ,prelijte sa  litrom proključalog sirćeta(razblaženog).Poklopite i ostavite da odstoji naredna 2h.Dobro procedite pa gust deo koji je ostao stavite na jednu lanenu krpu.Poprskajte sa tečnošću koju ste procedili i stavite na vrat kao oblogu.Držite je tri puta dnevno po sat vremena.
  • 10 velikih supenih kašika rotkve(sitno iseckane) i pet kašika narendanog rena izručite u litar i po proključalog vina.Poklopite i ostavite da odstoji 120 minuta,zasladite napitak sa 6 kašika prirodnog meda.Pijte po decilitar napitka pre svakog glavnog obroka,a ono što vam ostane iskoristite za masiranje vrata.Od gustog i proceđenog dela  napravite obloge ,koje trebate držati sat vremena na vratu nakon masaže.

VAŽNA NAPOMENA:Recepte koristite po pet dana, sve dok ukočenost vratnih mišića ne popusti ..

KAKO SE LECE BOLOVI U VRATU I RAMENIMA PRIRODNIM PUTEM

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Dobrila Mučalov
05/04/2014 20:06

ovde ima jako dobrih saveta pokusacu daj boze da pomogne

Zora Vujadinovic
06/04/2014 17:31

JAKO DOBRI SAVETI !

Nedžada Novalić
11/04/2014 15:04

korisni savjeti,pokušat ću....možda pomogne :D

f