Feature post image

bubrežni kamenac simptomi terapija

BUBREŽNI KAMENAC SIMPTOMI I LEČENJE

Bubrežni kamenac se obično manifestuje kroz jak bol u boku (sa strane, između rebara i kukova), zatim kroz bol u donjem delu stomaka ili sa strana. U ovom članku daćemo vam detaljane informacije o tome kako nastaje kamen u bubregu, šta ga uzrokuje, koji su simptomi, kakvu terapiju preporučuje zvanična medicina,ali i više odličnih prirodnih receptura koje vam mogu itekako olakšati tegobe.

Ishrana kod kamena u bubregu je takođe veoma važna,uz nezaobilazan pojačan unos tečnosti,pa da krenemo redom….

KAKO SE MANIFESTUJU SIMPTOMI BUBREŽNOG KAMENCA

Kamen u bubregu relativno je učestalo oboljenje, naročito na našem podneblju. Povezuje sa kvalitetom vode i načinom ishrane, pogađa oko 14 odsto stanovništva, a muškarci obolevaju tri puta češće od žena. Dešava se da bubrežni kamenac ne izaziva nikakve simptome, pa se neretko otkriva slučajno, prilikom ultrazvučnog pregleda koji je indikovan iz nekih drugih zdravstvenih razloga.

Iako u nekim slučajevima kamenac u bubrezima ne izaziva tegobe, puno češće se one ipak jave i veoma su neprijatne.Najčešći simptomi bubrežnog kamenca jesu bolovi koji se kreću u rasponu od blagih do toliko intenzivnih da je pacijentu potrebna hospitalizacija – bolničko lečenje..

  • Bubrežne kolike – javljaju se snažni bolovi u slabinama (između rebara i kukova) i to u talasima ili  bolovi u donjem delu stomaka. Obično potraju od 20 do 60 minuta, a izaziva ih bubrežni kamenac dok prolazi kroz uretru (neretko se tu i zaglavljuje), koja ga potiskuje prema bešici. Usled snažnih bolova, pacijent se obilno preznojava ili oseća mučninu i neophodna mu je pomoć stručnog lica.Ovakva bol koja nastupa u talasima može da se širi i ka preponama ..
  • Krv u mokraći (mokraća postaje tamno smeđa,rozkasta ili crvena) izaziva je kamen u bubregu koji iritira zidove uretre dok prolazi on grebe i potkačuje..
  • Urinarne infekcije češće su kod osoba koje imaju bubrežni kamenac. Infekcija može izazvati groznicu, bol i peckanje pri mokrenju kao i učestalo mokrenje.Ukoliko simptomi ukazuju na kamen u bubregu, bolesnik se upućuje na rendgensko snimanje trbuha ili skeniranje bubrega i uretre. Cilj je da se detektuje kamenac u bubrezima i proveri da li je blokiran protok urina.

Kamenci u bubrezima imaju različit hemijski sastav, ali u oko tri četvrtine slučajeva sadrže soli kalcijuma i to su ujedno i najčešće vrste kamena u bubregu -puno ređe sadrže urate, struivite ili čistine. Mogu da se formiraju u bubregu, uretri (cevi koja odvodi urin iz bubrega) ili u mokraćnoj bešici, raznih su veličina i oblika (od sićušnih, mikroskopskih kristala do kamenja prečnika nekoliko centimetara).

Bubrežni kamenac koji je manji od pet milimetara obično se izbacuje bez tretmana, dok veći (preko devet milmetara) retko samostalno prolaze.

KAKO NASTAJE KAMEN U BUBREGU I ŠTA GA UZROKUJE?

U većini slučajeva razlog zašto se formira kamen u bubrezima nije poznat. Naslaga može nastati ukoliko je u urinu povišen nivo određenih supstanci koje se pretvaraju u kristale, stacioniraju u bubregu i postepeno povećavaju gradeći bubrežni kamenac.

Rizik od nastanka kamena u bubregu povećava se ako postoji lična ili porodična istorija oboljenja, ali i neke navike u ishrani. Tu se prvenstveno misli na povećan unos namirnica bogatih kalcijumom, saharozom i fruktozom, oksalatima (ima ih u spanaću, kikirikiju i bademima), kao i hrane čijim metabolisanjem nastaju urična kiselina i citrati (belančevine životinjskog porekla).

Nedovoljan unos kalijuma (sveže voće i povrće) i previše često konzumiranje mineralne vode s visokim procentom rastvorenih elemenata takođe povećavaju opasnost od formiranja kamena. Uzročnik ove pojave može biti i dehidratacija, to jest previše koncentrovan urin. Na primer, nedovoljan unos vode u organizam, pojačana fizička aktivnost ili rad na visokim temperaturama dovode do većeg gubljenja tečnosti kroz znoj nego preko urinarnog trakta.

Zastoj mokraće, anomalije bubrega i urinarnih puteva, oštećenje sluznice mokraćnih organa, a posebno infekcije (prvenstveno bakterijama koje luče enzim ureazu) takođe mogu dovesti do porasta nivoa pojedinih materija u organizmu (kalcijum, oksalat, mokraćna kiselina i cistin),što uzrokuje formiranje kamena. Bubrežni kamenac ponekad uzrokuje i uzimanje određenih lekova – diuretika, citostatika ili medikamenata koji se koriste u lečenju side.

BUBREŽNI KAMENAC TERAPIJA I LEČENJE 

Terapija za bubrežni kamenac ponajviše zavisi od veličine i položaja kamena, koji se ponekad zaglavi u kanalu između bešike i bubrega ometajući tako oticanje mokraće, što može uzrokovati infekciju i propadanje bubrega.Napad bubrega i bubrežne kolike svrstavaju se najjače bolove koje poznaje medicina, nailaze u talasima, a praćeni su mučninom i povraćanjem.Savremena terapija manje je invazivna i novije procedure uveliko su zamenile otvorene hirurške postupke.Zvanična medicina nudi više rešenja za ovaj izuzetno neogodan problem,evo nekih od njih..

ESWL METODA ZA RAZBIJANJE KAMENA U BUBREGU

Ekstrakorporalna litotripsija udarnim talasima(Extracorporeal Shock Wave Lithotripsv – ESWL) – Udarni talasi se prenose do bolesnika kroz vodenu sredinu i tako razbijaju bubrežni kamenac. Sitniji komadi razbijenog kamena se potom izbacuju kroz mokraću.ESWL metoda je u velikoj prednosti u odnosu na druge ,jer je procedura potpuno neškodljiva.Bolesnici se ne izlažu štetnom zračenju,što je značajan podatak za mlade devojke i žene koje planiraju trudnoću.

Takođe ovom metodom se može razbijati i kamen u bubregu kod dece,jer nije štetan,a sa druge strane precizan i efikasan.Razbijanje kamenaca može izvoditi samo stručno lice – urolog.Sama procedura traje najduže sat vremena,i izvodi se tako što se aparat prisloni na leđa ka bubrezima,te se šalju elektomagnetni udarni talasi prema njima. Talasi lagano prolaze kroz kožu i azbtkiva bogato sa vodom,a kad naiđu na čvrst bubrežni kamenac ,oslobode veće količine energije i razbijaju ga. Da je ESWL metoda razbijanja kamenca, delotvorna,neškodljiva i bezopasna ,govori nam i podatak da se pacijen odmah po intervenciji pušta kući i nije potrebno bolničko lečenje…

RAZBIJANJE KAMENA U BUBREGU – OSTALE METODE 

  • Perkutana nefrolitotomija (PNL) koristi se za bubrežni kamenac koje nija pogodan za primenu ESWL metode. Nefroskopom (tanak teleskopski instrument), kroz mali otvor na koži slabine, ulazi se u bubreg. Kamen se mehanički razbija i sitni delovi se izvlače nefroskopom. Ova procedura se obično izvodi pod opštom anestezijom.
  • Uretroskopija:Tankim instrumentom kroz mokraćni kanal i bešiku ulazi se u uretru, a kamen se razbija laserom. Ovaj tretman pogodan je za skoro sve vrste kamenaca.
  • Operacija kamena u bubregu hirurškim putem :Bubrežni kamenac se može ukloniti i klasičnim operativnim zahvatom. On se primenjuje u malom broju slučajeva, kada novije metode ne daju rezultate ili ih nije moguće sprovesti, ili pak ukoliko je kalkulus velikih dimenzija.

bubrežni kamenac simptomi

LEČENJE KAMENA U BUBREGU PRIRODNIM PUTEM

Pored brojnih metoda za razbijanje i izbacivanje kamena iz bubrega koje nam nudi zvanična medicina,postoje i brojne lekovite recepture,kupke,oblozi i čajevi na bazi lekovitog bilja,koji nam svakako mogu značajno olakšati tegobe -kako tvrde brojni fitoterapeuti.Kao prvi i dokazano efikasan recept navešćemo žitaricu proso,koja je naročito dobra za urinarne infekcije i čišćenje bubrega.Ovaj prirodni lek za kamen u bubregu,jako dobro čisti sav nataloženi mulj u bubregu,koji se tu godinama skupljao i rešava problem za samo 10 dana .

Evo kako se priprema:

U toploj vodi isprati 200 grama žitarice proso i presuti u staklenu teglu zapremine 3 L. Dosuti prokuvane vode do dve trećine tegle i dobro poklopiti.Teglu toplo umotati i tako ušuškanu ostaviti da odstoji celu noć. Izjutra ćete primetiti bledunjavu tečnost koja priznajemo nije najlepšeg izgleda.Upravo je ona prirodni lek za bubrežni kamenac koji trebate piti bez ikakvih ograničenja tokom dana. Sada prespite tu tečnost u drugu teglu,trudite se da proso ostane u prvoj,ali ga nemojte bacati,već ga iskoristite kao izuzetno zdrav doručak.Napravite kašu od prosa,tako što ćete na jednu šolju prosa,dodati tri šolje vode i kuvati petnaestak minuta.

Terapija prosom traje deset do petnaest dana i to tako da svako veče pravite novu turu napitka.Bubrežni kamenac će se uspešno istopiti i izmokrićete ga. Sav mulj,sluz, kao i pesak u bubregu će izaći napolje.Napominjemo da i pesak može biti itekako neugodan,naročito ako zakrči mokraćovode.

Probadanje u bubregu prestaje već nakon par dana od primene terapije, jer je napitak efikasan kod urinarnih infekcija i upala, te će uspešno obnoviti napadnuto tkivo.Ova dostupna i jeftina namirnica je odlična prevencija za kamence u bubrezima,te je svakako napravite i isprobajte kod kuće.

BUBREŽNI KAMENAC PRIRODNO LEČENJE

Pored efikasnog napitka od žitarice proso isprobajte još nekoliko odličnih receptura koje otapaju bubrežni kamenac.

  • Kupka od rastavića za izbacivanje peska i manjih kamenčića: Potopite 100 grama rastavića u litar hladne vode i ostavite tako da odstoji celu noć. Sutradan malo zagrejte, procedite i dodajte vodi za kupanje, pa sedite u kadi oko 20 minuta tako da voda doseže nešto iznad bubrega. Nakon kupke se ne trebate brisati, već samo umotati u peškir i utopliti u krevetu naredni sat vremena. Za vreme ovog tretmana potrebno je i da pijete piti topao čaj od rastavića a mokraću zadržavajte što duže, da bi ste bubrežni kamenac nakon toga izbacili pod jakim pritiskom.
  • Mešavina limuna i maslinovog ulja podstiče razlaganje bubrežnih kamenaca. Može se koristiti i kao dresing za salatu.
  • Lubenice sadrže 90% vode i veoma efikasno ispiraju bubrege sprečavajući tako da nastane bubrežni kamenac. Posebno su korisne za one koji imaju pesak u bubregu.
  • Pored rastavića, može pomoći čaj od kukuruzne svile, listova i pupoljaka breze, uve, korena zečjeg trna, selena, celera, peršuna… Treba imati na umu da lekoviti čajevi ne mogu zameniti terapiju koju propisuje lekar i svakako su neophodne konsultacije .

KAMEN U BUBREGU ISHRANA

Evo i nekoliko osnovnih smernica kada je u pitanju ishrana kod kamena u bubregu jer je poznato da so, fosfor, proteini, masti, mokraćna kiselina i patogeni mikroorganizmi glavni su neprijatelji bubrega. Savetujemo vam kako da ih pravilno koristite :

BUBREŽNI KAMENAC I SO

Bubrezima ne prija so i trpe ako moraju izbacivati veliku količinu natrijum-hlorida. Ljudi troše dosta soli a da toga uopšte nisu svesni, a ona dokazano stvara bubrežni kamenac. Preporučeni dnevni unos iznosi maksimalno pet grama, što je gotovo dvostruko manje od onoga što konzumira većina nas, jer se, pored dodate, u hrani nalazi i dosta skrivene soli.

Šta da radite? Bolje je da salatu začinite mešavinom aromatičnog bilja i začina, a da kuvano povrće uopšte ne solite. U pastu i pirinač dodajte malo soli nekoliko minuta pre nego što ih procedite. Ako so stavite na početku kuvanja, izgubiće se čak 30 odsto od te količine.

Pazite i na skrivenu so u topljenim i zrelim sirevima: 100 g ovih proizvoda sadrži oko 3 g soli, pa se radije opredelite za mladi, posni sir, naročito rikotu (samo 10 mg soli na 100 g proizvoda) ili lajt mocarelu (0,5 g na 100 g proizvoda).

Smanjite i unos konzervirane hrane, jer sadrži oko 200% više soli nego sveže namirnice i posledično uzrokuje bubrežni kamenac. Sipajte u jelo samo nekoliko kapi soja sosa, jer se radi o pravoj slanoj „bombi“ – 100 g ovog začina sadrži oko 5.700 mg natrijuma, tri puta više od tvrdog, ovčijeg sira.

SMANJITE UNOS PROTEINA TOKOM DANA

Previše proteina na duže staze slabi funkciju bubrega i neretko se usled toga taloži mulj ,te se stvara pesak i bubrežni kamenac..Moderan način ishrane zasniva se na gotovo dvstruko većoj količini belančevina od preporučene. Pazite i na nivo fosfora, on znatno pogoršava stanje već oslabljenih bubrega, a namirnice koje ga sadrže (grožđe, mlečni proizvodi, orasi, neke salame i kobasice) nisu slučajno izbačene iz jelovnika bubrežnih bolesnika.

Šta da radite? Naviknite se da ne unosite više od 0,8 do 1 g proteina dnevno po kilogramu telesne mase. Drugim recima, ako imate 60 kg, ne treba da konzumirate više od 60 g belančevina tokom dana.

Da biste se orijentisali, znajte da 100 g juneće šnicle ili pilećih grudi sadrži 20 g proteina, 100 g sušene govedine 35 g, jedno jaje 55 g,a 100 g sira ima oko 30 g proteina, čak i ako se prodaje pod etiketom lajt(light). Da biste izbegli prevelik unos fosfora u organizam, izbegavajte aromatizovanu vodu, koka-kolu i pića s ukusom i dodatkom čokolade svi oni mogu uzrokovati bubrežni kamenac. Budite oprezni i s voćnim sokovima, jer mogu podići nivo mokraćne kiseline u krvi, što stvara opasnost od gihta. Idelana količina jesu dva do tri voćna soka nedeljno.

VIŠAK SALA NA STOMAKU UZROKUJE BUBREŽNE INFEKCIJE

Ako spadate u grupu ljudi ćija je telesna građa jabukolikog tipa, povećavate šanse za bubrežni kamenac i brojne infekcije? Previše masti u predelu stomaka pogoduje razvoju upalnih procesa tokom kojih se oštećuju krvni sudovi povezani s bubrezima, što, na duže staze, može prouzrokovati slabljenje njihove funkcije. Koji su prvi simptomi? Povišen nivo proteina u mokraći.

Šta da radite? Vašim će bubrezima prijati ako „istopite“ salo u predelu stomaka. Istraživanje na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru pokazalo je da smanjenje obima struka za 4,5 cm u periodu od šest meseci snižava nivo belančevina u mokraći za 25%. Uzmite krojački metar i izmerite obim struka preko gornjeg dela karličnih kostiju.

Ako je obim preko 88 cm (98 cm za muškarce), imate problem s abdominalnom gojaznošću i morate se odmah baciti na skidanje sala sa stomaka. Broj unesenih kalorija najbolje ćete smanjiti ukoliko ustanete od stola čim zadovoljite prvu glad. Jedite manje, a češće (preporučuje se pet obroka dnevno), nikada ne preskačite doručak, ne konzumirajte hranu na brzinu i s nogu.

Neophodno je i da se bavite nekom aerobnom fizičkom aktivnošću, kao što su vožnja bicikla ili trenažera, plivanje, „fit walking“, lagani džoging – tri puta sedmično po četrdeset minuta. Ako vam bilo kakvo vežbanje teško pada, hodajte brzim korakom, najbolje s aparatom za merenje koraka.

Za dobrobit svojih bubrega neophodno je da napravite bar 10.000 koraka dnevno ako želite da izbegnete bubrežni kamenac.

Nadamo se da smo uspeli odgovoriti na pitanje kako izbaciti kamen iz bubrega,vama preporučujemo i tekst: kako se leče urinarne infekcije.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Miro
06/02/2015 11:21

Postovani! Prije tri dana(3.2.2015)izvrseno mi je uklonjen kamenac iz mokracnog kanala(3mm) ,gdje se , naravno, zaglavio.Zahvat je obavljen , ali kamenac nije skroz izvucen van, vec je ispusten u mokracni mjehur.Mokrio sam krv nakon samog zahvata,ali nije uradjena kontrola mokrace, tako da jos uvijek ne znam dali je,konacno,vani.Zbog stalnih snimanja nisu me htjeli izloziti jos jednom dodatnom.Dali je normalno imati bol,ne bas prejakog intenziteta,u predjelu bubrega,jer ne mogu locirati bol koja je vise kao grc, ali je izdrzljiva?Molio bih da mi netko odgovori, jer ovo mi je totalno nepoznato(osim bolova pri napadima kamenca) Od sada cu da koristim sve te cajeve i napitke da bih izbjegao kamence. Hvala Miro

Jure
02/10/2016 21:37

Preporučujem svima prirodni proizvod Renimin. Imao sam puno problema na nivou bubrega, ovaj sirup pijem mesecima unazad, meni je odlično. Pozdrav

f