Feature post image

bulimija simptomi | posledice | lecenje

BULIMIJA SIMPTOMI I LECENJE

Bulimija simptomi se najčešće ne ispoljavaju javno,te nam osobe obolele od bulimije izgledaju potpuno normalno i u većini slučajeva ostavljaju utisak da nemaju nikakav zdravstveni problem.Kako prepoznati ovaj mentalni poremećaj ,sprovesti lečenje i sprečiti  ozbiljnije posledice bulimije ?

BULIMIJA SIMPTOMI

Za ovaj mentalni poremećaj  karakteristično je prejedanje koje bulimična osoba ne može da kontroliše tokom jedenja, te na taj način preopterećuje svoj  želudac,sve dok telo ne odbacic hranu  – povraćanjem.Simptomi bulimije se mogu javiti kod oba pola ,mada se puno češće javljaju kod žena nego kod muškaraca.

ANOREKSIJA I BULIMIJA

Bolest bulimija i anoreksija imaju isti mehanizam delovanja: osoba se očajnički suprotstavlja gojenju, i to na vrlo neadekvatan i destruktivan način. Uz gladovanje,namerno povraćanje uz različite tablete za mršavljenje i smanjivanje apetita kao i diuretika i laksativa, stoji uvek isti stav: „Nesmem ni  po koju cenu da se ugojim, pošto-poto moram da izgledam mršavo.“ U najvećem broju slučajeva,  bulimija simptomi se javljaju kod anoreksičnih odoba koje okrivljuju sebe jer nisu uspele da dugotrajno kontrolišu poriv za uzimanjem hrane.

STA JE BULIMIJA ?

Bolest bulimija se najčešće javlja kod osoba ženskog pola i neretko nastaje u sklopu graničnog poremećaja ličnosti kao što su histerija, depresija, šizofrenija i razne druge fobije.Takođe, njen sastavni deo jeste i anksioznost jer je osoba u stalnoj strepnji da će se ugojiti. Bulimičare prati opsednutost hranom i većinu svog vremena troše na na nabavku i pripremanje obroka, brojanje kalorija prilikom jela koje potom izbacuju povraćanjem. Kada ne jedu, razmišljaju 0 svim mogućim dozvoljenim“ i „zabranjenim“ vrstama namirnica, što je i razumljivo, jer potpuno iscrpljen organizam prosto vapi za hranom. Bulimija simptomi uzrokuju da osobe ne dobijaju na težini pa izgledaju veoma mršavo i iscrpljeno zbog čestog povraćanja. Međutim, bulimičari ipak nisu mršavi kao anoreksične osobe jer jedu i nemoguće je da povraćanjem izbace sve što su unele.

BULIMIJA BOLEST – KOJI SU UZROČNICI ?

Istraživanja su pokazala da genetika i u ovom slučaju igra veliku ulogu, pa ako je u porodici već bilo slučajeva bulimije,šanse da osoba oboli od ovog poremećaja mnogo su veće. Bulimija simptomi kao i sam poremećaj se puno češće javljaju kod emotivno nestabilnih osoba i perfekcionista. Roditelji koji konstantno kritikuju fizički izgled svog deteta i komentarišu količinu hrane koju pojede, takođe mogu biti okidač za ovo oboljenje. Veliki problem predstavljaju i mediji koji glorifikuju mršavost (često i ekstremnu), pa su žene pod stalnim pritiskom da li su dovoljno lepe i privlačne i opsesivno procenjuju sve što pojedu. Žestoke restriktivne dijete i mjihovo često praktikovanje mogu takođe uzrokovati bulimiju, jer hrana postaje najvažnija stvar u životu.

BULIMIJA POSLEDICE 

Pored narušenog mentalnog statusa, ova bolest ugrožava i fizičko zdravlje jer često povraćanje dovodi do neravnoteže elektrolita u krvi. Javljaju se nedostatak kalijuma i oštećenje kostiju i zubne gledi, a stradaju i jetra, pankreas i reproduktivni organi. Žene koje pate od bulimije često ne mogu da zatrudne, dok je amenorejaizostanak menstruacije redovna pojava. Učestali bulimija simptomi  nažalost ostavljaju  posledice i na srce koje postepeno slabi pa ako poremećaj dugo traje postoji opasnost od razvoja ozbiljnih kardioloških bolesti, čak i smrti. Takode, kao posledica dugotrajnog gladovanja javljaju se preosetljivost na hladnoću,opstipacija (zatvor), nizak krvni pritisak, usporen rad srca, snižena telesna temperatura i hormonalni poremećaji.

bulimija simptomi posledice

BULIMIJA LECENJE

Kako je uglavnom reč o psihičkom poremećaju, adekvatno lecenje bulimije nije moguće bez  pomoći stručnjaka, a od presudne važnosti jeste podrška porodice i okoline,. Teško da će osoba sama shvatiti da joj je neophodna pomoć, ali bliske osobe treba da reaguju čim primete da se nešto čudno dešava – i ako se jave gore pomenuti  bulimija simptomi.. Pritom bulimičara ni slučajno ne treba osuđivati već mu se mora pružiti podrška i razumevanje.

BULIMIJA POMOĆ IZ PRIRODE – HOLISTIČKI PRISTUP LEČENJA 

Reč je o vrlo kompleksnom poremećaju,te lecenje bulimije zahvata holistički pristup. Pre svega, treba raditi na mentalnom nivou i pobediti anksioznost i druge psihičke poremećaje.U tom slučaju, od velike pomoći mogu biti joga, meditacija i akupunktura, ali i brojne lekovite biljke koje pomažu da se osoba oseća bolje i da se prejedanje drži pod kontrolom.Kombinacijom pomenutih metoda smanjuju se ispadi i iščezavaju bolumija simptomi.

Fitoterapija preporučuju sledeće:

ČAJ OD VALERIJANE  smiruje nervnu napetost, nervozu i anksioznost te doprinosi da se osoba oseća bolje i vremenom popuštaju bolumija simptomi,te je prejedanje sa povraćanjem pod

  • Recept: Preliti kašičicu sitno seckane valerijane sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi, nekoliko putadnevno.

ČAJ OD MATIČNJAKA– koristi se u lečenju raznih neurotičnih poremećaja, naročito anksioznosti, uznemirenosti, nesanice, ali i organskih oboljenja uzrokovanih psihičkim stanjem(srčana aritmija, grčevi u mišićima, visok pritisak).

  • Recept: Preliti kašičicu sitno iseckanog matičnjaka sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.

ČAJ OD KANTARIONA– pomaže u lečenju blažih oblika depresije i brojnih drugih mentalnih poremećaja. Međutim, ne sme se piti u većim dozama niti u kombinaciji sa antidepresivima jer umanjuje njihovo dejstvo.

  • Recept: Preliti kašičicu sitno iseckanog kantariona sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.

ŠTA PREPORUČUJU NUTRICIONISTI 

Savet nutricionista svim osobama koje pate od bulimije jeste da svakodnevno jedu pomorandže koje ubrzavaju proces varenja i ublažavaju osećaj naduvenosti i težine koji prati ovaj poremećaj. Svaki zalogaj treba dobro sažvakati jer se na taj način brzo izaziva osećaj sitosti i sprečava prejedanje. Nakon svakog obroka, izađite napolje i prošetajte makar dvadesetak minuta. Tako ćete stimulisati varenje i otkloniti napetost i nervozu.Pročitajte takođe i tekst: anksiozni poremećaj.

BULIMIJA SIMPTOMI I POSLEDICE

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f