Feature post image

Zona dijeta jelovnik, recepti i iskustva

ZONA DIJETA  I PREHRANA U ZONI

Zona dijeta je još jedna visoko proteinska dijeta pri kojoj se redukuje unos ugljenih hidrata tokom dana. Dijeta u zoni se pridržava koncepta pravilnog balansa masti,ugljenih hidrata i proteina u svakom obroku. Na taj način prehrana u zoni kontroliše nivo insulina i donosi nam odlične rezultate kod mršavljenja, ali i druge koristi po naše zdravlje u celini .

BARRY SEARS PRAVILO 40:30:30

Zona dijeta je osmišljena od strane američkog biohemičara dr. Barry Sears-a,njegov osnovi koncept je pravilo 40:30:30. Šta ono predstavlja ? Prehrana u zoni je jedinstvena jer naš svaki obrok treba da sadrži 40 posto ugljenih hidrata, zatim 30posto  proteina i 30 odsto  masti. Ovaj jedinstven koncept i zdrav način ishrane je  privukao velik broj poznatih ličnosti, naročito je popularan među holivudskim zvezdama, među njima su Demi Mur, Sandra Bulok i dr.

Dr.Sears tvrdi da dijeta zona stabilizuje nivo šećera u krvi i uravnozežuje rad hormona.Po njemu je svaka gojaznost uzrokovana izlaskom iz zone,i to na način da ukoliko unosimo daleko veći broj ugljenih hidrata ,povećavamo i nivo insulina u krvi,koji nam izaziva glad i pojačanu želju za hranom. To je ujedno i osnovni razlog za povećan BMI –  indeks telesne mase kao i taloženje masnih naslaga po stomaku i butinama(pročitajte tekst anticelulit dijeta)

ŽIVOT U ZONI KNJIGA 

U svojoj knjizi Barry Sears između ostalog odgovara na neka od pitanja:

 • Da li su savremene dijete i nutricionističke teorije dobre ili  pogrešne ?
 • Može  li pravilna ishrana biti odgovor i lek za sve savremene  bolesti ?
 • Zbog čega je zona dijeta daleko uspešnija kod sportista nego kod ostalih polaznika?
 • Zašto srčani bolesnici treba da izbegavaju ugljene hidrate u ishrani ?
 • Kako balansirati nivo glukagona i insulina u organizmu ?
 • Da li prehrana u zoni može trajno skinuti kilograme ?
 • Kako doći do savršene forme i fizičke kondicije ?
 • Kako smanjiti rizike od karcinoma i teških bolesti?

ZONA DIJETA RECEPTI

Recepti u zoni se baziraju na namirnice koje sadrže poželjne ugljene hidrate i to u većem broju.U njih ubrajamo uglavnom povrće i voće. Ograničenja ipak postoje kod konzumiranja krompira i pirinča. Takođe hleb treba jesti umereno. Ishrana u zoni može biti odlična prevencija kod srčanih oboljenja i dijabetesa,preporučuje se 5 obroka po danu- tri glavna obroka i dve užine.

 • Bademi i masline su izuzetne namirnice za održavanje ravnoteže masti i ugljenih hidrata u organizmu. Kontrolišu lučenje insulina i daju našem telu podsticaj da sagori masne naslage,naročito u predelu stomaka.Sve to čine  zahvaljujući  monozasićenim masnim kiselinama kojima su obe namirnice bogate.zona dijeta
 • Pasulj, sočivo, jogurt,mleko i pavlaka sa niskim sadržajem masti,kao i piletina bez kožice su izvanredan izvor proteina. Zona dijeta se pridržava pravila da je 55 grama proteina dnevno minimalna potreba našeg organizma da bi normalno funkcionisao. Ovaj broj se prilagođava našim kilogramima i godinama.
 • Jedite hleb od ječma jer je veoma bogat sa ugljenim hidratima,izbegavajte beli hleb(u svakom slučaju i da ne držite dijetu).
 • Puno bolji izvor uglj.hidrata od testenine,hleba i krompira jesu voće i povrće-obiluju vitaminima i mineralima,sadrže dijetetska vlakna i mnogo manje kalorija.Preporuka za svaki dan je salata od povrća- velika po zapremini a sadrži malo kalorija,pomaže bolje varenje hrane eliminiše zatvor stolice i pročićuje krv..

JELOVNIK DIJETE U ZONI

Kako je dr Barry Sears još 70-ih godina prošlog veka počeo da istražuje ovaj način ishrane , te je 1995 godine izdao knjigu život u zoni od tada  do danas je  izašlo mnogo edicija sa kompletnim jelovnicima kad je zona dijeta u pitanju.Vođen preranom smrću svoga oca (u 53-god od srčanog udara), Sears je proučavao kakva je uloga masti kod najčešćih kardiovaskularnih oboljenja kod savremenog čoveka. Izlažući koncept 40:30:30 pobudio je interesovanje stručne javnosti i njegova knjiga je postala pravi bestseler. Mi ćemo vam ovom prilikom dati primer jelovnika za jedan dan.

 • doručak:omlet od 4 belanca,dve šolje kuvanog povrća uz maslinovo ulje(1 kašičica) i 1,7 dl sveže ceđene pomorandže.
 • međuobrok :sir gauda 30 grama
 • ručak:tuna(120g) u sosu  od paradajza
 • međuobrok:jogurt sa niskim procentom masti (1%)
 • večera:120 grama bifteka mariniranog u luku,gljivama,zelenim fefoeronima i maslinovom ulju.

KAKVA SU ISKUSTVA SA ZONA DIJETOM

Iz gore pomenutog jelovnika ,primetićete da zona dijeta nije baš jeftina te je prosečnom stanovniku sa ex-yu prostora može i te kako predstavljati problem.Ukoliko se ipak odlučite za ovaj koncept mršavljenja ,vodite računa da pijete najmanje 2 litre vode dnevno i da redovno vežbate.

Prehrana u zoni je mnogim polaznicima već nakon mesec dana normalizovala celokupno zdravstveno stanje i skinula  višak kilograma.Studije su pokazale da ishrana u zoni 40:30:30 značajno smanjuje nivo triglicerida,holesterola , reguliše nivo insulina i šećera u krvi kao i arterijski pritisak.

Dijeta u zoni u proseku skida oko pola kilograma nedeljno,nije teška i osećaćete se dobro i bićete raspoloženi svo vreme,ne spada u brze dijete za mršavljenje te ne odgovara onima koji žele u kraćem vremenskom periodu puno bolji rezultat.

NAPOMENA :obavezno kosultujte vašeg lekara, zona dijeta se nikako ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.Preporučujemo vam da pročitate i sledeće tekstove:lečenje raka prirodnim putem,secerna bolest simptomi i lecenje,mesna dijeta za mršavljenje,hrono ishrana i dr..

ZONA DIJETA OD DR BARRY SEARS-A

Sponzorisani linkovi:
f