Feature post image

Čukljevi na nogama lečenje bez operacije

Čukljevi na nogama predstavljaju neprijatan problem koji u poslednje vreme ima sve više ljudi. Nastaju kao posledica nekvalitetne obuće koju nosimo (uske i neudobne cipele) ali veliku ulogu igra i genetika.

Lečenje čukljeva bez operacije obuhvata širok spektar postupaka.  Njihov glavni cilj jeste ublažavanje tegoba te usporavanje napredovanja ovog deformiteta. Važno je i da se oboleli blagovremeno i adekvatno upozna sa prirodom samog oboljenja.

Dobra vest za osobe sa ovim problemom jeste to da se oni uspešno leče i bez operacije. Ova neoperativna tehnika je poznata kao Bowen terapija. U nastavku saznajte kakva su iskustva sa ovom tehnikom. Pored toga podelićemo sa vama i par rešenja kako se rešiti čukljeva prirodnim putem, koja nam nudi narodna i alternativna medicina.

Šta su čukljevi?

Čukljevi su jedan od najčešćih deformiteta stopala kod odrasle populacije. Reč je o hrskavičastim izbočinama na prednjem delu stopala koje se formiraju usled poremećaja položaja kosti palca.

Statistika pokazuje da su čukljevi kod žena češći nego kod muškaraca. U velikoj meri na njihovu pojavu utiču genetske predispozicije ali i nošenje neodgovarajuće obuće. Ako stalno nosite tesne cipele,  stvara se pritisak na prednji deo stopala i sve su šanse da dobijete čukljeve

Osim toga, i prekomerna težina može biti uzrok, jer opterećuje noge. Dok su u pojedinim slučajevima čukljevi samo estetski problem koji narušava izgled noge, ali ne izaziva nelagodu, u drugim mogu biti prava noćna mora. Oni izazivaju crvenilo kože, bolove i otoke koji otežavaju normalan hod i dugoročno narušavaju kvalitet života.

Ukoliko su tegobe ozbiljne, pacijent se najčešće podvrgava operaciji. Ipak, u lakšim slučajevima pomažu i različite vrste ortopedskih pomagala. Osim toga, i lekovito bilje može biti od koristi, ali važno je biti uporan i redovno sprovoditi tretmane dok ne nastupi poboljšanje.

KAKO SE IZVODI BOWEN TERAPIJA

Nije u pitanju operacija čukljeva niti bilo kakva agresivna i invazivna metoda. Bowen terapija je namenjena za prirodno opuštanje stopala, koja trpe najveće opterećenje. Ona tokom života stradaju, kao i usled urođenih ili stečenih deformiteta kičme. Jedan od razloga za čukljeve jeste i nošenje potpuno ravne obuće, koja podstiče stvaranje bolne kvrge na palcu.

Čukljevi na nogama ne znaju za starosnu dob

Od čukljeva podjednako pate i mladi i stari, muškarci i žene. Stručnjaci koji se bave ovom tehnikom smatraju da je ljudsko telo vrhunska mašina koja ima sposobnost da se sama leči. Osobe koje uporni čukljevi na stopalima muče već neko vreme treba da vode računa o izboru obuće i držanju tela. S vremena na vreme trebate hodati bosi kako bi sprčili nastanak ove hrskavičaste izbočine.

U terapiji deformiteta potrebno je istovremeno raditi na rasterećenju stopala i celokupne kičme. U otklanjanju bolnih čukljeva najčešće se prvo saniraju bolovi u kičmi. Već nakon nekoliko tretmana bolovi u palcu noge i stopalima se smanjuje za 50 odsto, a kasnije sve više, dok potpuno ne iščeznu.

BOWEN TEHNIKA ČUKLJEVI NA NOGAMA

Bowen terapija sastoji se od nežnih pokreta palčevima i drugim prstima ruku po mišićnom i vezivnom tkivu, preko gole kože ili lagane odeće. Tim pokretima se šalju poruke nervnom sistemu i aktivira ranije pohranjena ćelijska memorija o njihovom opuštenom i uravnoteženom stanju.

Bowen tehnika se primenjuje sat vremena i uključuje obavezne, česte pauze. To će telu pružiti dovoljno vremena da adekvatno reaguje i započne proces izlečenja. Osim neprijatnih bolova, oboleli žele da se oslobode i ružnih deformiteta.

U rešavanju ovog problema koristi se intenzivna masaža stopala, takozvana refleksologija. Intenzivnim pritiskom na skraćene tetive vraća se pravilan položaj prstiju stopala, a promene su vidljive već nakon nekoliko tretmana.

Čukljevi na nogama se smanjuju, a oslonac na stopala se menja. Ipak, efikasnost tretmana zavisi i od samog pacijenta, koji mora aktivno učestvovati i disciplinovano se pridržavati protokola za razmekšavanje čukljeva.

Obično im se propisuju posebne vežbe za stopala i palčeve, kao i kupke te odgovarajuće kreme.

Kupka i vežbe s lastišem traju dvadeset minuta, a kreme razmekšavaju sekundarnu tvorevinu koja se formirala na zglobu.

Čukljevi se ne mogu izlečiti za jedan dan

Preskakanje kućnog lečenja obolelima znatno usporava terapiju, što se jasno vidi tokom tretmana. Ponekad, zbog nediscipline takvih osoba, umesto tri meseca, ove izrasline traju dvostruko duže. Stoga je dobra praksa da oboleli uglavnom poštuju savete stručnjaka, jer ne žele više da trpe bol i da imaju deformisano stopalo.

Ono po čemu se Bowen terapija razlikuje od svih ostalih tehnika „s rukama na telu“ jeste to što se ne radi o prisilnoj manipulaciji.  Naime, dozvoljava se telu da postigne ono što je neophodno da bi samo sebe izlečilo.

čukljevi na nogama lečenjeTerapeuti koji praktikuju ovu metodu kažu da telo samo zna koliko mu je vremena za to potrebno. Ipak jednoglasni su u tome da su rezultati izuzetni kada su čukljevi na nogama u pitanju.

Promene na stopalima se uočavaju već nakon prvog tretmana, a telo sebe nastavlja da leči i tokom narednih dana. Često je sasvim dovoljno svega nekoliko seansi da bi se postigao dobar rezultat. Terapeut može fokusirati samo na jedan problem, kao što su pomenuti čukljevi na nogama, ili da radi na telu kao celini.

Bowen terapija za čukljeve iskustva

Čukljevi na nogama spadaju samo u mali deo onoga što tretira Bovenova terapija. Stručnjaci tvrde da se ovom metodom postižu odlični rezultati u suzbijanju mišićno-koštanih problema.

Ova tehnika pomaže i kod:

 • bolnih zglobova,
 • grčeva u ramenima,
 • povreda nastalih kontinuiranim naprezanjem,
 • poremećaja povezanih sa kolenima i kukovima,
 • istegnuća skočnog zgloba,
 • bolova u leđima,
 • išijasa, skolioze, kifoze,
 • otežanog pokretanja vrata,
 • a dobro se pokazala i u slučaju svih vrsta sportskih povreda.

Bowen terapija može da leči i:

 • sterilitet,
 • migrene i  jake glavobolje,
 • astmu i oboljenja bronhija,
 • polenske alergije,
 • probleme s bubrezima,
 • noćna mokrenja,
 • poremećaje u digestivnom traktu.

Ova metoda pomaže u suzbijanju posledica stresa, protiv tenzije, depresije i hroničnog premora. Čak i u lečenju posledica moždanog udara ili Parkinsonove bolesti. Preporučuje se svim članovima porodice, od novorođenčadi do starih osoba, bilo da imaju akutno ili hronicno oboljenje.

Stoga treba znati da čukljevi na nogama nisu jedino oboljenje koje lečimo Bovenovom tehnikom. Ona pomaže telu na svim nivoima – na fizičkom, mentalnom i emocionalnom planu, a placebo efekat je potpuno isključen. Sve ove tvrdnje su dokazane rezultatima koji su postignuti u radu s bebama i životinjama.

Bowen terapija pruža izuzetnu relaksaciju sportistima, trudnicama i osobama sa invaliditetom.

LEČENJE ČUKLJEVA PRIRODNIM PUTEM RECEPTI

Čukljevi na nogama se uspešno mogu sanirati i uz pomoć lekovitog bilja i narodnih receptura, pripremili smo vam nekoliko njih..

Lovorov list za lečenje čukljeva

 • U odgovarajuću emajliranu posudu usipajte supenu kašiku što sitnije isickanog lista od lovora i dolijte na njega 3 dl vode.
 • Lagano kuvajte narednih pet minuta. Sve izručite u termos i tako ga ostavite da prenoći sve do jutra.
 • Kada se probudite odmah procedite i pijuckajte u malenim gutljajima i nikako nemojte naglo popiti ovako dobijeni napitak.

Doziranje

Tri večeri uzastopno pravite ovaj napitak, tako da sutradan konzumirate svež. Napravite manju pauzu od nedelju dana, pa ponovite vaš tretman. Već nakon prve dve ture, čukljevi na nogama će početi da se povlače, dok će u potpunosti da isčeznu za 60 dana.  Preporučujemo vam da pročitate za koje tegobe je još koristan lekoviti čaj od lovora.

Lovorov list se može kombinovati i sa 96 procentnim alkoholom

 • Uzmite 5 krupnijih listova i prelijte ih sa 1 dl alkohola.
 • Pustite sedam dana da odstoje zajedno i kasnije dobro procedite.

Sa mešavinom koju ste dobili premazuju se čukljevi na nogama. Prethodno trebate noge dobro napariti u tri litre tople vode u koju ste ubacili supenu kašiku sode bikarbone.

Nakon parenja prebrišite stopala, namažite ih sa mešavinom, obucite odgovarajuće kraće čarape (isključivo pamučne) i lezite u vaš krevet.

Domaći sapun i jod ublažavaju i otklanjaju tegobe

Recept br.1

Sitno narendajte domaći sapun i nanesite ga na oboleli deo stopala, te što bolje izmasirajte. Nakon masaže isperite vaša stopala i što bolje ih prosušite. Umočite običan štapić za uši u posudu sa jodom i preko bolnih čukljeva sa njim napravite(nacrtajte) mrežu (vertikalne i horizontalne linije koje su na međusobnom rastojanju od jedan centimetar. Kada se ona dobro apsorbuje i prosuši na koži stopala tek tada nazujte vaše čarape. Ova tehnika za lečenje čukljeva treba da se primenjuje trideset dana bez prekida.

Recept br.2

Čukljevi na nogama se mogu tretirati i sa rastvorom joda i soka od limuna u podjednakoj srazmeri. Ova mešavina pomaže i kod bolova u peti, pročitajte obavezno recepte za petni trn.

Recept br.3

Ukoliko se u 10 ml joda stavi 5 isitnjenih tableta andola ili aspirina, dobićete izuzetan lek za bolne zglobove ali i bolne čukljeve. Važno je smesu dobro izmućkati, dok se tablete potpuno ne rastvore, tako da se ne vide u jodu. Sve pomenute izrasline na stopalima premazujte sa ovim rastvorom. Kasnije noge trebate dobro utopliti i tako ostaviti tokom cele noći. Čukljevi na nogama će brzo početi da se povlače i efekti su više nego dobri.

Čukljevi i obuća – saveti za kupovinu

Da bi se čukljevi na nogama sprečili i lečili na vreme veoma je važan izbor obuće koji tokom dana nosimo. Stoga, nikada ne treba kupovati ono što se prvo ugleda. Morate izdvojiti dovoljno vremena da se obuća proba i dobro istestira. Potrebno je u cipelama prošetati po prodavnici i ustanoviti da li su zaista udobne ili nas ipak stežu.

Obuća bi trebalo da bude kožna i da ima potpeticu od dva do četiri centimetra, koja će rasteretiti kičmu. Takođe ovim treba da se pozabave i muškarci a ne samo žene jer i muške cipele moraju imati malu petu. Ukoliko muškarac ima neki deformitet na stopalu, neophodno je da ode kod ortrotičara, koji će mu izmeriti opterećenje i utvrditi gde je problem. Na osnovu toga prave se odgovarajući ulošci koji će rasteretiti stopalo.

Da rezimiramo….

Nadamo ste da ste zadovoljni objašnjenjem šta su i kako nastaju čukljevi na nogama (Hallux valgus). Nadamo se da će vam ovu saveti pomoći, kako da se rešite izraslina na stopalima bez operacije i invazivnih metoda.

Predlažemo vam da isprobate i mast i tinkturu od gaveza. Dobro se pokazalo i nevenovo ulje za čukljeve. Takođe redovno koristite kupke za stopala naročito je efikasna kamilica..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f