isijas simptomi | lecenje | terapija | uzroci | vezbe

ISIJAS SIMPTOMI I LECENJE

Isijas simptomi su danas izuzetno česti i prisutni kod velikog broja ljudi.Kako je u pitanju veoma često oboljenje termin išijas se odomaćio,mada se neretko koriste i drugi nazivi kao što su krstobolja,bolovi u krstima i slično…U nastavku teksta ćemo vam pokušati dati odgovore koji su uzročnici, simptomi i naravno sta je isijas i kako se leci ?

STA JE ISIJAS

Nervus isijadikus je najduži i najdeblji živac u telu, a sastavljen je od pet manjih nerava koji izlaze iz lumbosakralnog dela kičme i spuštaju se niz noge gde se granaju u manje živce u natkolenici, predelu kolena,lista, stopala i prstiju.Usled starenja organizma i degenerativnih promena na međupršljenskim diskusima, podizanje tereta iz nezgodnog položaja tela ili izvođenje pogrešnog pokreta dovodi do pucanja prstena diskusa i izbijanja njegovog središnjeg dela, koji počinje da pritiska odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Ovaj poremećaj naziva se isijas – isijalgija  i najčešće nastaje u donjem delu leđa (lumbalni deo kicme) . Išijas u trudnoći je takođe dosta česta pojava koja nastaje usled većeg opterećenja kičmenog stuba i pogađa buduće mlade majke..

IŠIJAS SIMPTOMI

Simptomi išijasa kada je u pitanju bol u donjem delu ledja i kičme se obično javljaju nakon jačeg naprezanja i progresivno se šire ka zglobu kuka, pa niz potkolenicu i list noge pa sve do prstiju. Išijas u nozi prati  i osećaj „mravinjanja“ u nogama, ponekad se čak smanjuje osećaj za dodir na palcu noge, što ukazuje na to da je reč o oštećenju diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena. Ahiilov refleks je snižen ili ugašen i to je najpouzdaniji znak išijasa. Bolovi se pojačavaju s pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh), a istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja njihovog intenziteta. Uz probadanje u ledjima ,često je prisutno i grčenje mišića duž kičmenog stuba, što predstavlja odbrambenu reakciju na bolne pokrete, elastičnost ovog dela kičme biva ograničena, naročito unazad i može se javiti hipotonija mišića (mlitavost) . Bolest isijas karakteriše i nemogućnost stajanja na prstima i peti posledica je slabosti fleksora (mišić savijač) i ekslenzora (mišić opružač) palca i fleksora stopala neretko se javljaju i trnci u prstima.

ISIJAS LECENJE

Za lečenje išijasa je veoma važno, da se utvrdi uzrok pre nego što se započne s bilo kakvom terapijom, nakon čega se određuje način na koji će se bolest lečiti . U akutnoj fazi, neophodno je hitno lečenje jer su bolovi u ledjima u većini slučajeva nepodnošljivi. Kao najefikasniju meru lekar propisuje primenu injekcija analgetika i kortikosteroida, nakon čega lumbalni deo kičme treba grejati pomoću termofora. Takođe, preporučuje se i uzimanje sredstava za relaksaciju mišića sa sedativnim dejstvom, a često se daju i injekcije vitamina B1,B6 i B 12.U akutnoj fazi najkorisnije je postavljanje u položaj na leđima sa natkolenicama u vertikalnom i potkolenicama u horizontalnom položaju, takozvani Vilijamsov položaj.Po smirivanju bolova primenjuje se fizikalna terapija s ciljem da se ojačaju mišići u toj regiji. Bolesnik treba da spava na ravnoj postelji, da izbegava podizanje tereta pri ispravljanju,ne pravi nagle pokrete i da sam sprovodi odgovarajuće vezbe za isijas. U slučaju poremećaja potencije i funkcije sfinktera, velike slabosti i atrofije mišića, znakova pritiska na kičmenu moždinu i dugotrajnih bolova, neophodna je hirurška intervencija.

ISIJAS VEZBE I PREVENCIJA

Vezbe za isijas koje jačaju mišiće stomaka, ledja i nogu, uz pravilno držanje tela i održavanje normalne telesne težine su ujedno i najbolja prevencija. One će smanjiti pritisak na donji deo kičme i sačuvati je od oštećenja. Preporučuju se plivanje, joga, pilates, trčanje,aerobik koji izuzetno delotvorno utiču na bolna ledja. Međutim, ako je isijalgija već duže vremena prisutna, pacijent treba da se posavetuje sa lekarom koji će preporučiti određene fizičke aktivnosti.

VEZBE ZA ISTEZANJE LEDJA

Program, koji se sastoji iz vežbi za istezanje leđa, a kasnije za jačanje trbušne i leđne muskulature, treba započeti čim popuste bolovi, dakle u krevetu, i poželjno ga je u početku kombinovati sa fizikalnom terapijom i masažom tela. Naročito se preporučuju vežbe u bazenu jer voda rasterećuje telo. Naravno, terapija i specifične vezbe za isijas određuju se za svakog pacijenta posebno, u zavisnosti od oštećenja i niza drugih faktora kao što su forma pacijenta,  intenzitet bolova i slično.

isijas simptomi

KAKO IZLECITI ISIJAS UZ POMOC LEKOVITOG BILJA

Išijas simptomi se svakako mogu ublažiti i uz pomoć lekovitog bilja,u kombinaciji sa gore pomenutim metodama.Pa krenimo redom:

ČAJ OD ZOBI PROTIV IŠIJASA

Kao prvi recept odabrali smo jedan jednostavan napitak za koji vam je potrebna kašika zobi  i čaša vode(2dl).Kuvajte zob petnaestak minuta pa ga zatim skinite sa vatre.Ovako dobijen čaj od zobi  pijte pre svakog glavnog obroka.Ovaj prirodni lek za isijas se pokazao još delotvorniji ako se kombinuje se oblogama od zobi (kuvane i vruće), koje se prislanjaju na obolelo mesto-najbolje je staviti je u čistu čarapu ili pletnenu kesu.Menjajte obloge svaka 4h i trudite se da su uvek vruće kada ih prislanjate na telo..

Takođe daćemo vam i terapiju čuvenog travara Životića koja se sprovodi  ukupno 30 dana…

JORGOVAN I LJUTIĆ

 • Sipati u veliku staklenu teglu po 5 kašika cveta jorgovana i cveta ljutića, pa sve preliti sa litar ljute komovice ili šljive.
 • Teglu dobro zatvoriti i držati na toplom mestu 20 dana i više puta dnevno promućkati.
 • Procediti i masirati bolna mesta tri puta dnevno po 10 minuta.
 • Nakon toga isprati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.
 • Isijas terapija  sa jorgovanom i ljutićem traje 6 dana.

ISIJAS TERAPIJA SA RUZMARINOM I KANTARIONOM

 • Sipati u veliku staklenu teglu po 5 kašika lista i cveta kantariona i lista ružmarina, pa sve preliti sa litar ljute komovice ili šljive.
 • Teglu dobro zatvoriti i držati na toplom mestu 20 dana i više puta dnevno promućkati.
 • Procediti i masirati bolna mesta triputa dnevno po 10 minuta.
 • Nakon toga isprati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.
 • Terapija traje 6 dana.

ORAH I BELI LUK

 • Sipati u veliku staklenu teglu po 3 kašike sitno iseckanog lista oraha, istucanog belog luka, lista ružmarina i lista i cveta suručice, pa sve preliti sa litar ljute komovice ili šljive.
 • Teglu dobro zatvoriti i držati na toplom mestu 20 dana i više puta dnevno promućkati.
 • Procediti i masirati bolna mesta tri puta dnevno po 10 minuta. Nakon toga isprati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem. Terapija traje 6 dana.

REN KAO LEK ZA ISIJAS

 • Dobro oprati i osušiti veliki list rena, pa ga posuti smešom od po kašike belog luka(sitno iseckanog), cveta ljutića, lista belog jasena i ljute paprike.
 • Obolelo mesto namazati maslinovim uljem, pa tek onda priviti oblog.
 • Držati oblog ujutru i uveče najviše po 2 sata, to jest dok se ne oseti jako peckanje kože.
 • Nakon toga bolna mesta isprati mlakom vodom, namazati uljem i utopliti.
 • Terapija traje 6 dana.

LIST KUPUSA,REN I LJUTE PAPRIČICE

 • Uzeti veliki list kupusa i sa njega ukloniti sve žile, pa preko njega posuti po kašiku sitno iseckanog svežeg lista rena i sveže ljute papričice.
 • Bolno mesto namazati uljem, a zatim priviti oblog i držati jedan sat, to jest sve dok se ne oseti peckanje.
 • Nakon toga bolna mesta isprati mlakom vodom, namazati uljem i utopliti.
 • Ponavljati 3 puta dnevno.
 • Terapija traje 6 dana

Napomena : Tokom tridesetodnevne terapije po recepturi travara Životića pijte i sledeći čaj za išijas :

 • Pomešati po kašiku sitno iseckanog cveta i lista repušnjače, lista belog jasena, lista ružmarina, osušenih stabljika razvodnika, lista i cveta divlje dan i noći i cveta nevena, pa sve preliti sa litar ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata.
 • Procediti i piti u toku dana dok traje bolest

Nadamo se da ćete poneku recepturu iz našeg članka primeniti i u praksi da će vam doneti rezultate u lečenju.Svakako je pre primene bilo kakve terapije,masaže,prirodnih lekova,neophodna konsultacija sa vašim lekarom.Povezani tekstovi:diskus hernija,bolovi u vratu i ramenima,trnjenje prstiju,petni trn i dr..

ISIJAS SIMPTOMI ,TERAPIJA I LECENJE PRIRODNIM PUTEM

Sponzorisani linkovi:

3 Responses to isijas simptomi | lecenje | terapija | uzroci | vezbe

 1. Nenad каже:

  Zasto niste dozvolili kopiranje sadrzaja, niti stampanje, zar mislite da neko ovo u eri kompjutera treba da prepisuje rucno i da ima takvih mozgova da sve zapamte, ne razumem Vas stav?

  • dijeta.info каже:

   Poštovani Nenade,onemogućeno je zbog krađa i zloupotreba.Dozvoljeno je svako deljenje našeg sadržaja putem socijalnih mreža , možete da podelite naš tekst na profil,grupu,stranicu gde god smatrate da je potrebno i korisno.Klasično kopiranje smo onemogućili zbog krađa i zloupotreba drugih blogova.Više njih je naše tekstove preuzimalo i postavljalo ih kod sebe kao svoje, ne navodeći nas kao autore.Mi nemamo ništa protiv da se to radi,ako se linkuje i navede na naš sajt kao izvor.Naravno ,situacija sa našim svetom je potpuno drugačija,svima je lakše da „pozajme“ za 5 sekundi i postave kao svoje ,a sebe predstave kao pisca interesantnog teksta.Eto to je glavni razlog :)

 2. Srdjan каже:

  Nalazim se u sredini gde nisam bas siguran u znanje i profesionalizam lekara i u mnogome (zahvaljujuci internetu ) sam prepoznao sve simptome bolova koje imam i Vas clanak MI JE MNOGO POMOGAO. Zahvaljivati se necu ali bi mozda, koliko je to moguce, mogli da postavite i neke opste vezbe za oporavak i odrazavanje muskulature kao prevenciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.