Feature post image

Drhtanje ruku i esencijalni tremor ruku

Drhtanje ruku simptomi esencijalnog tremora

Drhtanje ruku ili esencijalni tremor jeste oboljenje koje se ispoljava ritmičkim podrhtavanjem najčešće šake ili cele ruke pri izvođenju voljnih pokreta, na primer, pisanja ili uzimanja hrane. Tremorom mogu biti zahvaćeni i mišići vrata i donje vilice, što može uticati na govor i glas, a u retkim slučajevima osoba ima problema s održavanjem ravnoteže celog tela. Bilo koja vrsta mentalnog ili psihičkog stresa pogoršava drhtanje rukutremor ruku, stvarajući privid psihosomatskog oboljenja.Istraživanja pokazuju da se kod osoba s esencijalnim tremorom češće javlja Parkinsonova bolest, ali treba napomenuti da se ove vrste tremora razlikuju. Naime, esencijalni tremor javlja se samo u pokretu ili u određenom položaju,za razliku od Parkinsona, kad nastaje u mirovanju i nema poremećaja u kretanju. Takođe, polovina pacijenata s esencijalnim tremorom ima i dugotrajne nevoljne grčeve misića različitih delova tela.

DRHTANJE RUKU KOD MLADIH OSOBA

Oboljenje se može manifestovati i u mlađoj dobi, a zatim se povući i javiti kasnije, ili pak nastaje u srednjim godinama i postepeno se pogoršava. Drhtanje ruku se ponekad zaustavlja na blažem obliku, te ne uzrokuje veće tegobe u svakodnevnom životu, ali je u nekim slučajevima veoma izražen i u velikoj meri otežava svakodnevne aktivnosti.

DRHTANJE RUKU UZROK

Najčešće je reč o familijarnom poremećaju, koji se nasleđuje nezavisno od pola. Ispitivanja su pokazala da se drhtanje ruku  javlja i usled oštećenja ćelija u malom mozgu, ali i moždanom stablu. Takođe, kao uzročnici oboljenja prepoznaju se i heterociklični amini,
kojih, na primer, ima u kafi Ili cigaretama. Isto tako, ovo oboljenje može biti uzrokovano hroničnim trovanjem olovom ili alkoholnim pićima. Faktor rizika za esencijalni tremor ruku jeste i starosna dob, jer se najčešce javlja kod osoba od 60 i više godina. Stres
može uticati na pogoršanje bolesti i pojačano drhtanje ruku, ali ne i na njen nastanak.

DRHTANJE  RUKU – ESENCIJALNI TREMOR –  KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA ?

Dijagnoza za esencijalni tremor ruku se postavlja pri pregledu neurologa. Osnovni kriterijum jeste pojava drhtavice pri izvođenju voljnih pokreta, uz pogorsanje u stresnim situacijama. Pregledi kompjuterizovanom tomografijom (CT) i nuklearnom magnetnom rezonancom (NMR) mozga u većini slučajeva daju uredne nalaze.

ESENCIJALNI TREMOR RUKU  -VRSTE

Tremor ruku se klasifikuje prema brzini i ritmu drhtanja, ali i po tome gde nastaje i koliko često. Statički  tremor (položajni) javlja se kad se ispruže ruke, a najbolje se uočava pošto se rašire prsti. Posebnim spravama – akcelerometrom – mere se frekvenca i amplituda tremora.Ovakvo drhtanje ruku najčešće se sreće kao fiziološki tremor ruku, koji predstavlja smetnju kad je preteran, na primer, u slučaju treme prilikom javnog nastupa. Statički tremor ruku javlja se i kao simptom neuroze, alkoholizma ili tireotoksikoze. Ukoliko nastane posle 65. godine života, naziva se senilni tremor ruku, a ako se javi i kod drugih članova porodice – familijarni tremor. Pri uzimanja alkohola se smanjuje, ali se po prestanku njegovog dejstva pogoršava. Ukoliko se javi drhtanje ruku pri  mirovanju, moguća je pogrešna dijagnoza Parkinsonove bolesti. Za lečenje se koriste beta blokatori(propranolol idrugi),clonazepam i primidon.

drhtanje ruku esencijalni tremor

PARKINSONOVA BOLEST SIMPTOMI 

Parkinsonova bolest za osnovni simptom ima drhtanje ruku u mirovanju. Ovo oboljenje nervnog sistema podrazumeva postepeni gubitak funkcija određenih nervnih ćelija mozga. Parkinsonova bolest dovodi do poremećaja pokretljivosti i motornih aktivnosti, ali i drugih patoloških stanja na mentalnom i psihičkom planu. Istraživanja pokazuju da ova hronična neuro-degenerativna bolest nastaje kao posledica izraženog nedostatka neuro- transmitera dopamina, odgovornog za kontrolu voljno koordinisanih pokreta i početka motoričkih radnji. Smatra se da je uzrok za Parkinsonove bolesti kombinacija genetičkih činilaca i uticaja okoline.

Intencioni, kinetički, akcioni tremor nastaje u slučaju oštećenja malog mozga, ali je i najćešći simptom multiple skleroze. Može se javiti u ogromnim amplitudama, pa se svaki voljni pokret pretvara mlataranje ekstremitetom.Intencioni tremor ćest je znak hepatocerebralne degeneracije (vilsonova bolest).Alternirajući, posturalni ili rubralni tremor nastaje prilikom zauzimanju odredenog položaja (na primer, kod ispruže ruke).To je grub tremor celih ekstremiteta u vertikalnom smeru, s progresivnim uvećanjem amplitude. Glavu i trup zahvata pri sedećem položaju i uobičajen je u slučaju multiple skleroze.Osim organskih, postoji i histerični tremor ruku, koji je nepravilan, grub i promenljiv, a gubi se s odvraćanjem pažnje.Teško ga je razlikovati od organskog tremora.

KAKO SE MANIFESTUJE PARKINSONOVA BOLEST

Pored tremora u mirovanju, glavni simptomi Parkinsonove bolesti jesu ukočenost mišića ruku, nogu i vrata i usporavanje pokreta, koje prvo asimetrično zahvata ruke, a kasnije noge i glavu. Ukočenost se najčešće javlja u vratu, ramenom pojasu, šakama i stopalima, što uzrokuje tipičan položaj bolesnika s Parkinsonovom bolesću: polupognut stav s nogama savijenim u kolenima i rukama u laktovima.Treći simptom – usporenost – karakteriše kašnjenje u započinjanju pokreta i smanjenje njihove amplitude. Normalni pokreti, poput  mahanja rukama pri hodanju, treptanja i gestikulacije u razgovoru, znatno su smanjeni.

PARKINSONOVA BOLEST PROGNOZA

Često se javljaju depresija.demencija, poremećaj spavanja, otežano mokrenje i zatvor stolice. Tu su i promene u rukopisu i govoru.Brzina napredovanja bolesti razlikuje se od bolesnika do bolesnika, ali važno je da se oboljenje otkrije na vreme kako bi terapija bila što efikasnija .

TREMOR RUKU LECENJE

Drhtanje ruku se može  ublažiti lekovima, nošenjem tegova za ruke, primenom relaksacionih tehnika, pa ćak i hirurški.
Najčešće se upotrebljavaju medika- menti izgrupe beta blokatora, poput propranolola. Primidon takođe ispoIjava pozitivne efekte, dok fenobarbiton pokazuje nešto slabije rezultate.Interesantno je napomenuti da alkoholna pića ublažavaju ili dovode do
potpunog povlačenja esencijalnog tremora i drhtanje ruku prestaje. Medutim, zbog toksičnih efekata ne preporućuje se lečenje alkoholom. Hirurška terapija primenjuje se u slučaju težih oblika, kad lekovi ne daju očekivane rezultate.

DRHTANJE RUKU – NARODNI RECEPTI

Čaj od koprive protiv nervoze i drhtanja ruku

  • kašiku sitno iseckane koprive preliti sa 200 grama vode
  • Poklopiti,procediti i piti nakon 10 minuta
  • Piti 3 x dnevno

Čaj od koprive je pored nervoze odličan izbor i za zdravo srce, malokrvne osobe i astmatičare.

recept br.2

Za drhtanje ruku odlično se pokazao i list od kadulje -žalfije i to istučen u prah.

  • Prah je potrebno dodati jelu i to jednu supenu kašiku i konzumirati jednom dnevno.

Pročitajte još interesantnih članaka na našem blogu :kako prekinuti štucanje , kako  lečiti  kurje oko ,ishranom protiv raka,limfom simptomi i lečenje,šta je masna jetra,čajevi za gastritis,alergija na ambroziju i mnoge druge.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Verica Milutinovic
29/09/2013 06:36

ja imam u porodici mladu osobu koja ima drhtajne ruku od 22g staje uzrok tome

Zoran Dzombic
04/01/2014 18:22

Ja sam se toliko tresao da ništa nisam mogao piti iz čaše ili jesti kašikom i nakon mnogih pregleda uzrok je-POREMEĆAJ HORMONA ŠTITNE ŽLIJEZDE-.To sam sanirao i održavam i hvala Bogu sada je(poslednjih 15 god)OK.

Bozidar Bozo Nukic Krcivoj
16/01/2014 13:00

zasto se meni stalno tresu ruke

f