Feature post image

Faktu mast za hemoroide – upotreba i iskustva

Hemoroidi se javljaju kao posledica savremenog načina života i ne štede nikoga. Dovoljno je da naćuljite uši ili bacite pogled na forume kako biste uočili da je ta pojava sveprisutna. Srećom, faktu mast za hemorode se pokazala jako dobro u terapiji.

Šuljevi pogađaju, makar jednom u toku života, skoro polovinu evropske populacije. Ovu bolest prati krvarenje, ponekad i sluz iz anusa, zatim bolovi, posebno tokom defekacije, peckanje i svrab. Osećaj je zaista neprijatan i zahteva delovanje bez odlaganja.

Jedan od prvih proizvoda za kojim posegnemo, da olakšamo muke, je krema i to posebno Faktu mast za hemoroide. Analize tržišta pokazuju da je ova krema najprodavaniji lek za hemoride.

Razne druge kreme protiv hemoroida, manje ili više efikasne, su ugledale svetlost u poslednje vreme. Predlažemo vam da zajedno otkrijemo zašto je i dalje, u moru novih proizvoda, Faktu krema prvi izbor većine onih koji pate od proširenih vena u predelu anausa.

Pročitajte još šta su hemoroidi i zašto nastaju, kako se manifestuju,  koji su faktori rizika, kako se trajno leče. Saznajte zašto medicinski preparati sami po sebi nisu  dovoljni ako ne promenimo životne navike i ne okrenemo se zdravom životu.

Šta su hemoroidi (šuljevi)?

Umesto termina hemoroidi pravilnije bi bilo reći bolest hemoroida. Zašto? Zato što su hemoroidi normalne formacije oko anusa.

Reč je o mreži isprepletanih  krvnih sudova koji se nalaze u samom anusu ( unutrašnji hemoroidi) i oko anusnog otvora ( spoljašnji hemoroidi). Dakle, njihovo je prisustvo prirodno i stalno od rođenja.

Kada nastaje problem sa hemoroidima? Onda kada krvni sudovi oteknu, povećaju volumen, izlaze iz anusa, počnu da krvare, postanu bolni i osetljivi i izazivaju razne druge poteškoće.

Bolest hemoroida je zastupljena i kod muškaraca i kod žena, javlja se uglavnom posle 40. godine. Vrlo je retka pojava kod dece.

Koji su uzroci za nastanak hemoroida?

Precizan uzrok ne postoji, ali postoje faktori rizika koji mogu biti okidač za pojavu bolesti. Navedimo neke od njih:

 • Problemi sa tranzitom crevnog sadržaja. Ovde se pre svega misli na zatvor stolice međutim i dijareja može da pospeši hemoroide pa i analne fisure.
 • Ishrana. Pojedine namirnice pogoršavaju i pojačavaju simptome. To su akohol, jaki začini, namirnice siromašne vlaknima,  a bogate mastima.
 • Sedenje i fizička neaktivnost. Profesije koje zahtevaju dug boravak u sedećem položaju, službenici, vozači, piloti. Svedoci smo da u posledje vreme ovome nisu izloženi samo profesionalci, već I veliki deo stanovništva koji mnogo vremena provodi sedeći ispred raznih ekrana.
 • Određeni sportovi kao što su jahanje, motociklizam, biciklizam, veslanje.
 • Pojedini lekovi recimo laksativi, antidepresivi i hipnotici.
 • Vrućina takođe pogoduje hemoroidima.
 • Trudnoća, porođaj, predmenstrualni period kod žena.
 • Nasledni faktor i anatomija tog dela tela.
 • Podizanje teških predmeta i teški fizički poslovi.
 • Gojaznost.
 • Slabnjenje elastičnog tkiva koje krvne sudove drži uz zid anusa i anusnog otvora.
 • Preterani dotok arterijske krvi.

Ne oklevajte da se obratite lekaru, iako je u apotekama, bez recepta,  dostupan veliki broj preparata za terapiju hemoroida. Čak i faktu mast za hemoroide vam je dostupna svuda, ipak morate se najpre obratiti stručnom licu.

Lekar će utvrditi o kakvoj vrsti hemoroida se radi. U odnosu na to dati odgovarajući lek.

Koji su najbolji lekovi za hemoroide

Kreme, gelovi, čepići protiv hemoroida sadrže uglavom lokalne anestetike koji će najpre ublažiti bol. Zatim u njima se nalaze i antiseptici za sprečavanje infekcija, kaoi sredstva za umirenje iritacija.

PREPORUKA: Pročitajte i kako hamamelis deluje na hemoroide.

Kreme i gelovi se koriste za unutrašnje i spoljašnje hemoroide, dok su supozitorije, čepići namenjeni za tretman unutrašnjih hemoroida.

Među najpopularnijim preparatima su i faktu čepići namenjeni unutrašnjim šuljevima. Njih nikako ne kupujte na svoju ruku bez prethodnog odobrenja lekara. Naime, supzitorije su tvrde te se moraju veoma nežno aplikovati u analnu regiju, postoji velika mogućnost da se dodatno povredite.

Isto tako ukoliko koristite faktu mast za hemoroide sa plastičnim aplikatorom (nalazi se u svakoj kutiji) budite naročito obazrivi. Stvaranje novih ranica i povređivanje sluzokože anusa vam svakako nije potrebno.

Faktu mast sastav preparata

Osnovni aktivni sastojci Faktu kreme su polikrezulen i cinkohain-hidrohlorid.

1 gram krema sadrži 50 mg polikrezulena i 10 mg cinkohain-hidrohlorida. Ovi sastojci deluju protiv upala, infekcija i ublažavaju bolove u analnoj regiji.

Ono što Faktu mast protiv hemoroida čini jedinstvenom je to što ne sadrži kortikosteroide i što deluje samo na bolesno tkivo, dok zdravo ostaje nedirnuto.

Povezano: šta su kortikosteroidi i kako se koriste..

Krema prekriva oštećenja, a mali krvni sudovi se skupljaju i zatvaraju. Tako da krvarenje prestaje, a sa njim i neprijatan osećaj vlaženja i peckanja.

Budući da sadrži antiseptične sastojke Faktu krema sprečava razvoj bakterija u regiji anusa. Cinkohain je anestetik koji ublažava bolove i svrab.

Koliko dugo se sme koristiti Faktu mast za hemoroide i analne fisure?

Osobe koje muku muče sa šuljevima i fisurama mogu slobodno odahnuti. Naime, Faktu se može koristiti i do 10 godina. Podrazumeva se ukoliko se aplikuje jednom do dva puta dnevno po uputstvu. Ona ne sadrži kortizone i nije agresivna poput drugih krema.

Kako deluje Faktu mast i kako se pravilno koristi?

Budući da su hemoroidi su praćeni bolovima, krvarenjem i svrabom Factu krema deluje na sve simptome i prateće pojave ove bolesti.  Koristi se podjednako za unutrašnje i spoljašnje hemoroide.

Primena Faktu kreme za odrasle:

Naneti 2 do 3 puta dnevno kremu na bolno mesto, po mogućnosti  utrljati masiranjem. Ako se nanosi na unutrašnje hemoroide, pre toga bi trebalo otići u toalet i obaviti defekaciju.

VAŽNA NAPOMENA: Mast Faktu se nanosi isključivo na čistu kožu. Zato je neophodno da analnu regiju sapirate mlakom vodom, a zatim i osušite pre nanošenja kreme. Idealno bi bilo da defekaciju vršite odmah ujutru, obavite higijenu, pa potom i tretman.

Kako se koristi plastični aplikator?

Za primenu unutar rektuma koristi se aplikator koji se dobija uz kupljenu kremu. Aplikator se stavi na tubu i uvuče anus. Blagim pritiskom na tubu, kroz otvore na aplikatoru, izlazi tačno određena količina masti koja se raspoređuje na obolelo mesto. Lagano okrećite tubu Faktu krema će se ravnomerno rasporediti po unutrašnjosti.

Kao što smo već napomenuli, budite oprezni sa aplikatorom, postoji mogućnost da se povredite ako ga ne koristite po uputstvu.

Sme li se upotrebljavati Faktu uz druge kreme ili ne?

Factu krema se koristi i dozira samo uz preporuku i savet lekara, stoga nemojte preduzimati ništa na svoju ruku. Nemojte je kombinovati sa drugim sredstvima, niti samostalno određivati trajanje terapije.

Ako mislite da je dejstvo kreme blago ili prejako takođe se obratite  lekaru.

Faktu čepići u kojim slučajevima se primenjuju

Faktu supozitoruje se koriste za unutrašnje hemoroide. Posebno ako su praćeni pojavama kao što su zapaljnski i hemoragijski procesi, analne fisure, analni ekcemi. Primenjuju se i za tretman rana posle uroloških intervencija.

Factu čepići se koriste tako što se 2 do 3 puta dnevno stavljaju u rektum posle pražnjenja creva i higijene cele regije. Takođe se moraju lagano aplikovati da ne bi došlo do povređivanja.

Factu cepici supzitorije
Foto: Unsplash

Savet plus:

Pre stavljanja čepića u anus, malo ga zagrejte među prstima. Ne bi bilo loše i da omekšate ivice, tako će se mogućnost povređivanja svesti na minimum.

Kada nastupi poboljšanje stanja i simptomi hemoroida se ublaže, slobodno nastavite koristiti jednu supozitoriju dnevno. Informacije o načinu doziranja su važe samo ako vam lekar nije drugačije prepisao.

Šta još pomaže kod hemoroida?

 • Krećite se, hodajte što više u toku dana, budite aktivni. To će pospešiti varenje, popraviti peristatiku creva i uticati na brže i redovnije pražnjenje.
 • Hranite se uravnoteženo. Birajte namirnice bogate vitaminima C, E i B3, vlaknima (žitarice, voće, povrće). Jedite hranu bogatu ologoelemntima kakav je selen. Neka na vašoj trpezi češće bude riba. Izbegavajte jake začine i energetske napitke.
 • Pijte dosta tečnosti. Pročitajte i naš tekst o najboljim čajevima za hemoroide.

Pored fizičke aktivnosti i hrane vrlo su važne  sledeće stvari. O njima se ne priča tako često. Kako biste sprečili pojavu hemoroida radite i ovo:

 • Vodite računa o higijeni analne regije. Nežno i temeljno je očistite posle defekacije. Za tu namenu koristite mlaku vodu i blago bebi ulje. Isperite vodom, a potom osušite kožu mekim peškirom posle kupanja. Nakon svega nanosi se faktu mast za hemoroide.
 • Ne odlažite odlazak u toalet. Mnogi čekaju da se vrate kući i da na miru obave pražnjenje creva. Suzdržavanje od defekacije pospešuje straranje hemoroida.
 • Izbegavajte da dugo sedite na WC šolji. Igranje igrica, čitanje vesti, proveravanje Fejsbuka i Instagrama ostavite kada izađete iz toaleta. Dugo sedenje i  pojačani napori mogu oštetiti analne krvne sudove.
 • Ne izbegavajte odlazak kod lekara. Krv u stolici, bolovi, nadutost u predelu anusa ne ukazuje nužno na hemoroide. To mogu biti simptomi apscesa, herpesa , kancera i drugih manje ozbiljnih oboljenja. Pregled je nužan. Ako se ustanovi da je reč o hemoroidima lečenje jednostavno i uspešno. Hemoroidi se mogu ukloniti i operativnim putem. Ponekad se javlja i tromboza hemoroida. To je stanje koje zahteva hitnu interveciju lekara.

Šta raditi u slučaju obilnijeg krvarenja iz anusa?

Hemoroidi se efikasno leče, uz pravilnu terapiju (faktu mast) bolovi i drugi simptomi nestaju posle nekoliko dana. Međutim vrlo često se šuljevi i ponovo javljaju, stoga treba obratiti pažnju na higijenu života. Zato morate usvojiti zdrave životne navike i redovno se pregledati, jer postoji opasnost od pojave hronične bolesti.

Stoga, ako se i pored terapije stanje pogorša bez oklevanja se obratitite lekaru. Ponekad se krvarenje prilikom defekacije ponovi i ono može biti jačeg inteziteta. Ako primetite da vam je stolica vrlo tamne boje, da se pojačavaju bolovi, temperatura skače iznad 38 °C odmah idite u ambulantu.

Isto tako ako ne možete obaviti defekaciju duže od 48 sati sve su tu znaci koji mogu biti vrlo ozbiljni i zahtevaju ozbiljno lečenje.

VAŽNO:

Hemoroidalna bolest se javlja u IV stadijuma. I i II stadijum bolesti se uspešno leči kremama, promenom ishrane i životnih navika. U takvim slučajevima faktu mast za hemoroide će gotovo uvek ublažiti tegobe.

III i IV stepen hemoroida su puni ozbiljniji, jer tada hemoroidi prolabiraju (izlaze van anusa).  U tim slučajevima je neophodno podvezivanje (Baron ligatura) , a u najtežim scenarijima izvodi se i hirurški zahvat.

Koje su nuspojave i neželjena dejstva Faktu masti

Korišćenje Faktu kreme protiv hemoroida može izazvati sledeće kontraindikacije:

 • Preosetljivost na sastojke Faktu kreme.
 • Povrmeno se odmah nakon nanašenja javljaju pojačani svrab i osećaj peckanja. Oni potiču od aktivnih sastojaka masti, ali nestaju vrlo brzo .
 • Moguća je pojava alergija u vidu crvenih pečata. Ova pojava je praćena I pojačanim svrabom.
 • Vrlo retko, u izolavanim slučajevima, se javljaju alergijske reakcije u vidu otićanja lica i grla i koprivnjače. U slučaju bilo kakve alergije odmah prestanite upotrebljavati Faktu mast.
 • Factu čepići sadrže sojin lecitin. Ako ste alergični na soju nemojte uzimati ovaj preparat.
 • Pre uzimanja bilo kakvog leka obavestite svog lekara ako patite od alergija, hroničnih ili akutnih bolesti.

Faktu mast iskustva i najbolji rezultati korisnika

Forumi sa pitanjima i odgovorima u vezi sa hemoroidima liče na prave grupe za podršku. Na njima se razmenjuju vrlo korisne informacije, različita iskustva ali i reči ohrabrenja i saosećanja.

Čitajući forume došli smo do zaključka da su hemoroidi vrlo zastupljena pojava u našim krajevima. Od njih pate skoro sve generacije. Uzroci koje smo pobrojali se javljaju kao glavni okidači za pojavu šuljeva.

Mnogi su kao početak rešenja i lečenja pominju Faktu mast i ostale proizvode.  Zato što je njihovo delovanje skoro trenutno i vrlo brzo otklanjanju najneprijatnije simprome kao što su krvarenje, bol i svrab.

Pročitali smo da pored Faktu kreme i čepića postoje i maramice natopljene Faktu rastvorom. One su vrlo praktične za održavanje higijene oko anusa, kada ste na poslu ili na putu.

Pomenili smo kako je Faktu mast za hemoride, kao i bilo koji drugi preparat samo početak sveobuhvatnog lečenja šuljeva. Ono naime podrazumeva promenu životnih navika, pojačanu higijenu, smanjnjenje stresa.

Redovno i pravilno pražnjenje creva je presudno u borbi protiv hemoroida. Velike količine tečnosti, hrana bogata vlaknima i kretanje.

Iskustvo čitaoca sa Faktu kremom iz prve ruke

Dugo se mučim sa hemoroidima. Ograničavaju me u puno toga a najviše sam se mučio kada trebam obaviti veliku nuždu van kuće, ta činjenica me uvek užasavala. Jedan od razloga zašto godinama ne idem na more jesu hemoroidi. Sama pomisao na put od 15  i više sati mi stvara nelagodu u stomaku.

Ipak, odlučio sam prošle godine se da se obračunam sa šuljevima jednom za svagda. Išao sam na sve moguće preglede pa i na anoskopiju. Dijagnostikovani su mi hemoroidi II stepena. Od tada slušam savete lekara i sve redom primenjujem.

Koristim faktu mast za hemoroide nakon defekacije, a tokom dana nanosim i blagu nevenovu kremu – sve po preporuci lekara.

Ishranu sam skroz promenio, izbegavam sva moguća prženja, jake začine i masnu hranu. Unosim puno više vlakana. Alkohol ne konzumiram i pijem najmanje 2 litra vode tokom dana. Takođe rekreativno šetam i trčim pored reke.

Situacija je puno bolja. Sada su mi hemorodi I stepena i idu na bolje. Nadam se da ću se konačno osmeliti da odem i na more.  Trenutno me ograničava drugi faktor – finansije…

Goran, Vršac

 

Da li se Faktu mast koristi u trudnoći?

Ne postoji dovoljno veliki broj istraživanja da li se sme koristiti Faktu mast u trudnoći. Ispitivanja na životinjama nisu pokazala nikakav direktan ili indirektan negativan uticaj na trudnoću, embrion, razvoj ploda, niti na post-natalni period.

Pitanje zdravlja majke i ploda je uvek delikatna tema. Ne treba davati uopštene savete i uputstva. Stoga ako ste trudni, planirate trudnoću ili ste se skoro porodile pažljivo i uz stručnu pomoć birajte sve što unosite u organizam i što koristite za negu i lečenje.

U period trudnoće i dojenja oprezno postupajte sa svojim zdravljem, dušom i telom.

Može li se Faktu mast nabaviti u apoteci bez recepta?

Odgovor je da. Kao i većina drugih preparata za hemoroide, Faktu mast i čepići su dostupni u slobodnoj prodaji. Možete ih kupiti u svakoj apoteci, bez lekarskog recepta.

Prodaja ovog leka preko Interneta je zabranjena u našoj zemlji. Cena tube je oko 500 dinara.

Kako se pravilno čuva Faktu krema?

Faktu mast i čepiće držite dalje od domašaja dece. Čuvajte ih na temperature nižoj od 25°C. Upotrebite do datuma koji je naznačen na ambalaži.

Moguće je da se na krema vremenom promeni boju, ali to neće uticati na njen kvaliteti delotvornost..

Dešava se da se na čepićima pojave bele mrlje. Reč je grudvicama masnoće, koje ne predstavljaju nikakvu opasnost niti umanjuju efikasnost leka.

Budete li primenjivali sve ovo, hemoroidi će postati daleka prošlost.

Saznajte  više o analnoj fisuri i prirodnom lečenju..

Izvori:

https://www.medicinenet.com/effective_hemorrhoid_treatments/views.htm

https://www.mims.com/philippines/drug/info/faktu?type=full

How to apply hemorrhoid cream

Sponzorisani linkovi:
f