Feature post image

Dijeta bez ugljenih hidrata recepti i iskustva

Dijeta bez ugljenih hidrata ili sa veoma niskim unosom UH može biti i vaš izbor za mršavljenje. U svetu je poznata kao Low Carb diet!

Postoji dosta metoda mršavljenja koje imaju isti ili sličan koncept. Razlika je samo u stepenu ograničenja unosa ugljikohidrata i konkretnim namirnicama.

Kako se zapravo drži dijeta bez UH i koliko ona može skinuti kilograma? Čega se sve trebate pridržavati – saznajte u tekstu koji sledi..

Dijeta bez ugljenih hidrata – osnovna pravila i smernice

Važno je da imate:

 • Povećan unos proteina i masti tokom dana,
 • Izbegate namirnice poput voća, žitarica i zrnastog povrća za vreme držanja dijete.

Osnovna svrha dijete bez ugljenih hidrata je mršavljenje tj. smanjenje telesne težine. Međutim neke dijete sa sličnim konceptom izbacivanja UH iz ishrane imaju i druge (zdravstvene) namene:

Ukoliko je baš dijeta bez ugljenih hidrata za mmršavljenje vaš izbor, obavezno se prethodno konsultujte sa vašim izabranim lekarom ili nutricionistom! Ovo je naročito važno ako imate dijagnostikovan dijabetes ili neko drugo hronično oboljenje.

Zapamtite, to pravilo važi kod bilo koje dijete za mršavljenje, stoga ne sprovodite ih nikako bez konsultacija tj. na svoju ruku.

Šta sve zahteva dijeta bez UH?

Pošto su ugljeni hidrati jedna vrsta makronutritijenta, koja se nalaze gotovo u svakoj hrani i piću, ograničenja u količinama su presudna.

Kod industrijski prerađene hrane dodaju se ogromne količine ugljenih hidrata, bilo u obliku skroba ili šečera. Upravo su takve namirnice najštetnije po vaš organizam i pri tom i najviše goje.

Promena nezdravih prehrambenih navika i prelazak na zdravu hranu predstavlja velik uspeh kod svakog pojedinca. To ne mora biti nužno držanje stroge dijete u kojoj se svaka kalorija broji. Naime, bitno je da usvojite nove zdrave navike u ishrani. Sve to nije baš tako lako danas, iako se u prvi mah tako čini. Izazova je mnogo….

Tako recimo, odbacivanje raznih grickalica, slatkiša, mesnih prerađevina iz redovne ishrane je korak broj 1.

Preporučujemo svakom da to proba. Bilo da nas prati zbog mršavljenja ili ne. Dakle, zapamtite – izbegavajte industrijsku hranu!

dijeta bez ugljenih hidrata koliko skida
Photo: Pixabay

Vlaknasta hrana sadži ugljene hidrate u svom prirodnom obliku

Prirodni izvori ugljenih hidrata:

 • povrće,
 • voće,
 • žitarice,
 • mleko,
 • semenke,
 • mahunarke,
 • mleko.

Glavni pokretač, motor, gorivo za naš organizam čine upravo ugljeni hidrati. Kod šećera i skroba koji se tokom varenja dele na jednostavne šećere, on se apsorbuju u krvotok. Tu ga poznajemo kao glukozu (šećer u krvi).

Glukoza zatim ulazi  u naše ćelije zahvaljujući insulinu. Jedan deo ovih šećera u krvi organizam koristi za energiju, pokreće nas i sve naše aktivnosti. Od disanja, hodanja ili trčanja, za bilo koju od tih radnji. Ostatak glukoze se dodatno skladišti – magacionira u jetri, drugim ćelijama, mišićima. Takođe, što je čest slučaj pretvara se u masti.

Dijeta bez ugljenih hidrata se oslanja na teoriju da je insulin najodgovorniji za nastanak sala i masti, jer upravo on metaboliše šećer. Taj isti šećer se kasnije koristi za energiju i za masti.

Kod niskog unosa UH, organizam je podstaknut da manje luči insulin te je naše telo dodatno podstaknuto da sagori rezerve tj. višak masti. Na ovaj način skidamo višak kilograma i oporavljamo telo u celosti.

Takođe kao što smo ranije napomenuli dijeta bez ugljenih hidrata smanjuje rizike kod raznih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Iza dijete sa niskim ili bez unosa UH stoji teorija kako je insulin odgovoran za nastanak masti i sala u telu. Naime, on metaboliše šećer koji se koristi za energiju u masti.

Zagovornici ovih dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata upravo to vide kao odlučujući činilac za zdravo mršavljenje.

Manjim lučenjem insulina, telo troši uskladištene rezerve masti, što je u našem slučaju odlučujuće za skidanje kilograma i sala.

Ovakav koncept ima i Atkinsonova dijeta o kojoj smo već pisali na blogu, pa pročitajte i taj tekst ako dosad već niste. Ukoliko vam se čini da će te tokom dijete bez UH biti konstantno gladni, uverićemo vas da nije baš tako.

Dijeta bez ugljenih hidrata jelovnik

Nekoliko važnih napomena pre sastavljanja jelovnika:

 • Hrana se ne meri i ne važe, odobrene namirnice možete jesti koliko vas je volja.
 • Jedu se tri obroka po danu.

Koliko kilograma skida dijeta bez ugljenih hidrata?

 • Tope se kilogrami pod uslovom da se pridržavate dijet plana i konzumirate tačno propisane namirnice koje dijeta bez UH dozvoljava.
 • Po autorima ove dijete već za 6 dana biste trebali imati 5 kg manje.

VAŽNO: kao i kod drugih metoda mršavljenja i ovde važi ono pravilo: ne uzimajte sve zdravo za gotovo.

Primer: jedno parče hleba ili bilo koji drugi unos ugljenih hidrata u organizam apsolutno poništava dotadašnji uspeh. Stoga vam je potrebna naročita disciplina kada kreneta sa dijetom…

Šta se sme jesti – lista dozvoljenih namirnica!

 • MESO: možete jesti sve vrste mesa od: ćuretine, svinjetine, govedine, piletine, jagnjetine, divljači, guske, patke i ostalo. Ono čega se trebate pridržavati je da meso ne smete pohovati, dok su sve ostale opcije dozvoljene (roštilj, pečenje, kuvano, sušeno meso i drugo). Industrijski prerađeno meso poput viršli zaobilazite – pune su šećera i nisu nimalo zdrave.
 • RIBU: Bez ikakvih ograničenja sve vrste ribe pripremajte i jedite na bilo koji način. Obiluju dragocenim omega masnim kiselinama koje su jako važne i zdrave.
 • SALATE: Dijeta bez ugljenih hidrata dozvoljava gotovo sve vrste salata… Na meniju treba da vam se nađu zelena salata, paradajz, krastavac, kupus, sveže paprike, pečene paprike, salata od cvekle, spanać, luk, radič. Slobodno pripremajte i salate od morskih plodova. Možete ih začiniti sa maslinovim uljem, solju, malo bibera, peršunom i sl. Dozvoljene su i proteinske salate poput one sa jajima.
 • POVRĆE (sve sem zrnastog). Dozvoljeni su blitva, karfiol, artičoke, šparoge, kelj, poriluk, tikvice, patlidžan, celer, korabice, prokelj. Takođe, šargarepe jedite svakodnevno. Nisu dozvoljeni krompir, pasulj, riža i grašak!

Šta se sme piti?

 • Obična, mineralna negazirana voda.
 • Nezaslađeni biljni čajevi.
 • Kafa bez sećera, po mogućnosti pijte zelenu kafu.
 • Alkohol je isključen prvih 6 dana dijete, kasnije možete čašu belog vina.
 • Sok od limuna tj. limunadu je neophodno konzumirati zbog detoksikacije organizma, podrazumeva se sveže isceđenu.

Dijeta bez ugljenih hidrata šta se ne sme jesti?

Lista namirnica koji trebate izbegavati je poduža

 • Testenine (sve vrste), hleb, pirinač, grašak, pasulj, krompir, riža, krušne mrvice, belo brašno, kikiriki, viršle, bademi.
 • VAŽNO – Ne smete pohovati hranu niti praviti zaprške kod pripreme.
 • Mleko i mlečni proizvodi nisu dozvoljeni: jogurt, kiselo mleko, kefir, pavlaka, margarin, mleko za šlag, šlag, puter. Razni sirevi kao i voćni pudinzi.
 • Dijeta bez ugljenih hidrata apsolutno nema efekta ako ćete samo i okusiti čokoladu, slane grickalice, slatkiše, sladoled, kolače.
 • Dijeta bez UH u potpunosti isključuje voće iz ishrane.
 • Obavezno tokom dijete uzimajte magnezijum, mangan, kalijum, cink, Vitamin C i D u obliku šumeće tablete. Dozirajte svaki dan po jednu kako biste nadoknadili manjak ovih minerala i vitamina.

Još jednom podvlačimo:

Ne zapoćinjite dijetu bez ugljenih hidrata bez prethodnih konsultacija sa nutricionistom ili vašim lekarom. Samo potpuno zdrave osobe mogu da je drže.

Dijeta bez UH iskustva polaznika

Kod držanja ovakvih dijeta mora se biti naročito oprezan, jer premali unos ugljenih hidrata može dovest do ketoze. Ona sa posledicu može imati vrtoglavice, mučnine i loš dah.

Dijeta bez ugljenih hidrata u početnoj fazi postiže fantastičan rezultat koji se kasnije normalizuje. Stručnjaci smatraju da svaki prekomeran gubitak kg. u malom vremenskom periodu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

PREPORUKA: Pročitajte tekst dijeta 10 posto, ukoliko ste zainteresovani za bezbedniji i mirniji dijetni režim.

Kod dijete bez UH, kombinovanje obroka je prepušteno vama. Nema ograničavanja u količinama unosa dozvoljenih namirnica. Iz iskustva vam potvrđujemo da je ovo pravilo najbolje primenjivati na salatama i dozvoljenom povrću ako vam je skidanje većeg broja kilograma u planu.

Iskustva korisnice sa dijetom

Držala sam dijetu bez UH tačno 14 dana i u tom periodu sam skinula 5,5 kg. Bila sam na prilično rigoroznom režimu ishrane, izbacila sam iz ishrane svo voće i mlečne proizvode. Vitamine i minerale sam unosila kroz šumeće tablete.

Pila sam velike količine vode i čajeve bez šećera barem 2,5 litre dnevno. Puno mi je pomoglo što sam izbacila instant kafu (2:1). Znala sam da se u njima nalaze velike količine šećera. Ni danas je ne pijem.

Kao što znate dijeta bez ugljenih hidrata ne toleriše ni najmanje količine šećera i toga sam se pridržavala.

Srećno svima sa mršavljenjem…

Jasna (Zemun)

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Violeta Bakic Grujic
31/07/2013 21:52

sve je tacno , drzala sam vise puta I najefikasnija od svih, a regulise I krvni pritisak, bitno je poceti je ponedeljkom.

Nena
01/08/2013 03:54

Kako izdrzati bez woca?

dijeta.info
01/08/2013 07:33

Nije lako,ali tako je kod ove proteinske dijete,šta da se radi ! :)

f