Feature post image

gnojna angina grla simptomi | kod odraslih | kod dece

Gnojna angina grla simptomi kod odraslih i dece

Gnojna angina grla je veoma česta infekcija kod dece do treće godine života, ali ne zaobilazi ni odrasle osobe.Da bi se upala krajnika kod odraslih i dece sprečila najvažniji su jak imunitet  i dobra higijena ruku,ukoliko do upale ipak dođe,važna  je doslednost u primeni terapije.Veliku pomoć  u prevenciji i smanjenju tegoba ima i lekovito bilje.

GDE SE NALAZE KRAJNICI

Tonzile(krajnici) su jajolike žlezde smeštene sa obe strane grla, koje igraju značajnu ulogu u odbrani organizma od različitih bolesti. One su deo imunološkog i limfnog sistema, a zadatak im je da spreče da u telo prodru bakterije i virusi, uzročnici oboljenja. Zbog ove uloge često stradaju: delujuju kao sunđer koji skuplja nečistoću, kod osoba sa slabije razvijenom otpornošcu ili prilikom značajnijeg pada imuniteta često pokleknu pred najezdom mikroba, te dolazi do zapaljenja. Upala krajnika (tonzilitis), ili  gnojna angina grla , jedno je od najčešćih oboljenja kod dece i ubraja se među glavne razloge poseti lekaru. Ukoliko bolest poprimi hroničan oblik, pa spreči tonzile da valjano obavljaju svoju funkciju (te donose više štete nego koristi) – radi se operacija krajnika pri čemu se oni uklanjanju hirurškim putem.

GNOJNA ANGINA SIMPTOMI 

Najčešći uzročnici zapaljenja krajnika jesu virusi, ali to mogu biti i neke vrste bakterija, mada se oboljenje javlja i u sklopu nekih drugih, neretko i sistemskih bolesti. Gnojna angina  se može se primetiti i  golim okom: krajnici su crveni i uvećani, prekriveni žućkastom sluzi ili gnojnim belim flekama. Simptomi angine su :bol grla prilikom gutanja,  promuklost, a bolest prate i povišena telesna temperatura, opšta slabost, malaksalost,bol u mišićima, otok i neosetljivost limfnih žlezda na vratu. Ukoliko je uzročnik bakterija, može se javiti i izuzetno neprijatan zadah iz usta , dok se mlađa deca neretko žale na bol u glavi i stomaku. Ponekad se javlja i teža klinička slika, koja zahteva hitno obraćanje lekaru, posebno ako su teškoće pri gutanju veoma izražene,a disanje znatno otežano. Takođe, u slučaju ekstremne malaksalosti i preosetljivosti, neophodna je lekarska intervencija…

BAKTERIJSKA ANGINA GRLA

Upala krajnika može biti  izazvana  od nekoliko vrsta bakterija, kao što su: streptokoke (stvaraju takozvano strep grlo, teži oblik angine koji može uzrokovati komplikacije u vidu reumatske groznice ili oštećenja srca), stafilokoke, pneumokoke, ali i pojedine gljivice.

GNOJNA ANGINA KOD DECE

Ovom oboljenju najpodložnija su deca do treće godine, jer još uvek nemaju potpuno razvijen imunološki sistem, mada obolevaju i predškolci i deca školskog uzrasta, budući da borave u sredinama koje su izložene mikrobima (vrtići, škole).Gnojna angina se prepoznaje po belim tačkicama na tonzilama. Kod nekih vrsta pege su smeštene u kriptama krajnika, a njihova okolina je pod upalom.Često se dešava da nelečena prehlada pređe u upalu uha, jer je Eustahijeva tuba, kanalić koji povezuje nos i uho, kratka i pod drugačijim uglom nego kod odraslih, te se inflamacija lakše širi. Isto tako, na grlo se može „spustiti“ i upala gornjih disajnih puteva. Lekar će potom proveriti jesu li otekle žlezde na vratu i potražiti osip, poznat kao šarlah, koji se dovodi u vezu sa pojavom „strep grla“. Naposletku će opipati stomak da proveri da li je uvećana slezina, stoje ukazuje na mononukleozu,koja takođe izaziva infekciju tonzila.

GNOJNA ANGINA KOD ODRASLIH

Iako je znatno prisutnija kod dece gde se često udružuje i sa upalom uha i upalom gornjih disajnih puteva,upala krajnika je dosta česta i kod odraslih naročito kod onih gde je prisutan pad imuniteta.Ukoliko posumnja da su upalu izazvale bakterije, doktor će predložiti analizu brisa grla, čiji rezultati obično budu gotovi za 24 do 48 sati. Neophodno je uraditi kompletnu krvnu sliku (KKS), a na osnovu nalaza s lakoćom se može utvrditi da li je reč o virusnom ili bakterijskom zapaljenju.Kad je u pitanju gnojna angina grla obavezno se prepisuje antibiotik.

VIRUSNA ANGINA

Najčešće je izaziva adenovirus i ovaj oblik je najzastupljniji među populacijom.Karakteristično je jarko-crveno grlo i lekar tada prepisuje samo lek protiv bolova i antiseptik. U tom slučaju lecenje grla traje sedam do deset dana, a pacijent za to vreme mora mirovati i uzimati što više tečnosti,koja će sprečiti isušivanje i iritaciju grla.

GNOJNA ANGINA LECENJE

Ukoliko je uzročnik bakterija, otorinolaringolog će propisati antibiotike, najčešće penicilin, koji uspešno leći anginu izazvanu streptokokama tipa A, ili će pronaći zamenu ako je pacijent alergičan na ovaj medikament. U zavisnosti da li je u pitanju gnojna angina bez temperature  ili sa njom,jedino lekar može prepisati i dozirati  odgovarajuće lekove.Od izuzetne je važnosti da bolesnik nastavi sa uzimanjem terapije čak i kada nastupi poboljšanje, pa i nestanak simptoma . Tako će se sprečiti povratak bolesti, koja se u tom slučaju javlja u težem obliku, jer prekidom terapije stvaramo rezistentnost na lek. Samoinicijativno korišćenje lekova, a posebno antibiotika nije preporučljivo budući da samo lekar na osnovu pregleda i analiza može utvrditi dan li je u pitanju gnojna angina grla. Ukoliko je u pitanju virusna angina ,antibiotici neće biti ni od kakve pomoći,ali će uticati na floru u stomaku, što može izazvati niz problema (proliv, poremećaje u varenju zbog uništavanja dobrih bakterija, gljivične infekcije…), kao i smanjenu osetljivost na ove lekove. Ako se pak radi o bakterijskoj infekciji, laici ne mogu odrediti odgovarajući antibiotik, niti mogu proceniti njegovu potrebnu dozu.

HIGIJENA I PRAVILNA ISHRANA KAO PREVENCIJA ZA BOLESTI GRLA

Kako su mikrobi glavni uzročnici za bolesti grla, higijena je najbolja preventiva: redovno, pravilno i temeljno pranje ruku, pre i posle obroka. Takođe, pravilna ishrana te optimalno konzumiranje tečnosti i vitamina važni su za jačanje imunološkog sistema, koji će se u tom slučaju lakše izboriti sa virusima i bakterijama. Kada je reč o tonzilitisu kod školske dece, da se zaraza ne bi širila, bolesnog mališana ne bi trebalo slati u kolektiv.

gnojna angina grla simptomi

GNOJNA ANGINA PRIRODNO LECENJE

  • Već kod prvih znakova angine najbolje je oko vrata staviti vruće obloge  i preporučuje se mirovanje i ležanje u krevetu.Za obloge oko vrata su se najbolje pokazali čaj od žalfije,gline i sirćeta ,za oblog oko grudi se dodaje lavanda ,ulje eukaliptusa,kao i kupke za noge…
  • Preko noći se preporučuje da u vunenu čarapu stavimo skuvan i izgnječen krompir(sa ljuskom) i da se obmota zajedno sa šalom-ovo je poznat narodni lek za upalu grla.
  • Za ispiranje grla i grgorenje u ustima najbolji su čaj od kamilice,mente i žalfije..Može da posluži i slani rastvor.
  • Masirajte vrat eukaliptusovim uljem i pijte što više tečnosti po danu.
  • Koristite propolis kapi ,pokušajte pronaći i bombone od žalfije.
  • Nemojte jesti puno mlečnih prerađevina,ukoliko je gnojna angina žestoka ,bazirajte ishranu na mekanoj kašastoj i vlaknastoj hrani…

NAPITAK OD CVEKLE RECEPT

Na pitanje kako se leci gnojna angina ,odgovore smo pronašli u ruskoj tradicionalnoj medicini.

Potrebni su vam cvekla( što veća) i 9% alkoholno sirće.

Priprema:

  • cveklu što sitnije izrendajte i dodajte supenu kašiku sirćeta. U srazmeri 250 grama cvekle = 1 kašika sirćeta .
  • Dobro promešajte i ostavite da odstoji do 20 minuta.
  • Procedite  napitak kroz plastičnu cediljku ili  kroz gazu.

Napitak od cvekle se koristi za ispiranje grla i to svakih dva do tri sata,ukoliko progutate  tečnost još bolje,preventivno ćete delovati i na infekcije gornjih disajnih puteva.

Povezani tekstovi:infektivna mononukleoza,pad imuniteta,kako sniziti temperaturu

gnojna angina grla simptomi | kod odraslih | kod dece

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Svetlana Tomić Nedeljković
22/12/2014 10:54

Poštovani, Imam 56 godina i već godinu dana dijagnozu Tonzillitis shr Systa tonzile lat sin nemam temperaturu ali sve više zabrinutost zbog tig plihova u grlu nekad većih nekad manjih ispiram grlo žalfijom, sodom bikarbonom solju po nekad me uši bole vrat zateže a nekad nemam nikakvih smetnji brisevi su stalno čisti Molim za pomoć da li postoji način da ovo prođe srdačan pozdrav ceca

alma
20/06/2015 00:27

Ja lijecim tako 3 veceri ili jutra za redom, po citavu glavicu bijelog luka pojesti sa necim i caj od zalfije piti i ispirati i ode cak i kad su bijele fleke na krajnicima .Za djecu tesko ali kod mene ovo uvjek upali iako doktor kaze nemoguce lijeciti bez Antibiotika.

f