Feature post image

Urinarne infekcije simptomi i prirodno lečenje

Urinarne infekcije kao što su upala besikecistitis, upala mokracnih kanalauretritis pogađaju svaku ženu makar jednom u životu. Od ovih tegoba obolevaju i muškarci ali znatno ređe od pripadnica lepšeg pola.

URINARNE INFEKCIJE SIMPTOMI

Tegobe u nekim slučajevima potpuno izostaju, a mogu se kretati u rasponu od veoma blagih do izuzetno bolnih i neprijatnih, praćenih blago povišenom temperaturom. Simptomi upale bešike  obično započinju sa iznenadnim bolom i osećajem težine u mokraćnoj bešici. Javlja se i često mokrenje, što je zapravo odbrambena reakcija organizma koji na taj način želi da se oslobodi bakterija, kao i peckanje prilikom mokrenja. Ono što pacijente najviše plaši jeste prisustvo krvi u mokraći, tada ume biti beličasta ili mutna mokraća.. Groznica može bili znak da se infekcija proširila na bubrege, a u tom slučaju neretko je praćena bolom u slabinskom delu ledja, povraćanjem i mučninom.

URINARNE INFEKCIJE KOD ŽENA

Ponajviše zbog anatomske građe urogenitalnog sistema,žene su daleko podložnije infekcijama od muškaraca.Upala besike najčešće pogađa mlade žene koje tek stupaju u seksualne odnose, kao i starije posle menopauze. Iako tegobe mogu da budu vrlo neprijatne, ove infekcije lece se jednostavno i brzo primenom odgovarajućih medikamenata kao i biljnim čajevima – prirodnim uroantisepticima. Međutim, ukoliko se terapija ne sprovede na vreme, infekcija mokracne besike može da se proširi na bubrege i izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

KAKO NASTAJU URINARNE INFEKCIJE ?

Često se misli da se urinarne infekcije prenose isključivo seksualnim putem, sa zaraženog partnera, ali to nije tačno. Ipak, seksualni odnos predstavlja rizik jer bakterije koje se nalaze između anusa i vaginalnog otvora lako prelaze do bešike i mokraćnih . Dakle, upalu izazivaju mikroorganizmi koji se inače nalaze u urogenitalnom traktu i crevima. Infekcija mokraćnih kanala se češće dešava kod žena, pošto je put koji bakterije treba da pređu do mokraćne bešike mnogo kraći nego kod muškaraca.

KOJI SU FAKTORI RIZIKA ZA URINARNE INFEKCIJE

 • smanjen unos tečnosti
 • nedovoljna higijena
 • kamen u bubregu
 • često kupanje u bazenima,kadi
 • dugotrajno i učestalo zadržavanje mokraće (odlaganje mokrenja)
 • uvećana prostata
 • polne bolesti (hlamidija,gonoreja…)
 • pad imuniteta i oslabljen imunitet
 • preterana higijena – prekomerna upotreba sredstava za higijenu uništava dobre bakterije koje treba da budu u ravnoteži sa onima koje su opasne.

ANALIZA MOKRAĆE I NALAZ URINOKULTURE

Prvi korak u uspostavljanju dijagnoze jeste analiza mokraće, kojom se proveravaju prisustvo bakterija i nivo crvenih i belih krvnih zrnaca.Po preporuci lekara, može se uraditi i urinokultura,kako bi se utvrdilo o kojoj bakteriji je reč i na kakvu je terapiju osetljiva. Ukoliko se potvrdi postojanje urinarne infekcije, uvode se antibiotici, a savetuje se i povećen unos tečnosti jer nam često mokrenje pomaže da izbacimo bakterije iz urinarnog trakta.

PRAVILNA ISHRANA ZA ZDRAVLJE URINARNOG SISTEMA

Protiv urinarnih infekcija pomaže ishrana sa manje soli, koncentrovanih belančevina (meso, jaja, mlečni proizvodi, riba…), prečišćenog škroba (belo brašno)  i slatkiša sa belim šećerom.Ove namirnice dodatno podstiču upalu i povećavaju kiselost krvi. S druge strane,treba konzumirati što više voća, povrća i integralnih žitarica. Takođe, savetuje se unos veće količine vitamina C kako kroz hranu,tako i preko suplemenata (dovoljno je 500 mg dnevno). Za jačanje imuniteta neophodno je jesti namirnice bogate vitaminima A i E, kao i mineralima selenom i cinkom.

urinarne infekcije simptomi

URINARNE INFEKCIJE LEČENJE

BELI LUK

Uništava viruse,bakterije i gljivice, pa se za ovo povrće često kaže da je lek za sve boljke. Kada je u pitanju  upala mokracnih kanala ,može se konzumirati kao dodatak jelima, a savetuje se i mešavina soka od pomorandže ili nekog drugog voća i soka jedne glavice belog luka.

ČAJEVI ZA URINARNE INFEKCIJE

UVIN ČAJ PRIPREMA

 • Kašiku suvog lišća uve preliti šoljom ključale vode i nakon 15 minuta procediti.
 • Piti tri puta dnevno, sveže pripremljen napitak.

Ovo je sigurno najpoznatija biljka koja se u narodu koristi u terapiji urinarnih infekcija, a skoro da ne postoji ni lekar zvanične medicine koji je nece preporučiti svojim pacijentima

ČAJ OD BRUSNICE PRIPREMA

 • Kuvati 30 g brusnice u pola litra vode,dok ne ispari polovina tečnosti.
 • Zasladiti medom (po ukusu) i piti viša puta dnevno.

Izuzetno delotvorna za urinarne infekcije naročito kod eserihije koli.

ČAJ OD PERŠUNA PRIPREMA

 • Kašičicu korena ili lišća peršuna preliti šoljom vrele vode, nakon 10 minuta procediti i piti tri puta dnevno.
 • Terapija traje samo dva dana.

Osim što je dobar za lecenje urinarnih infekcija, čaj od ove biljke koristi se i kod upale prostate i otežano mokrenje.

ČAJ OD RASTAVIĆA PRIPREMA

 • Koristi se osušeno lišće: četiri-pet kašika rastavića preliti litrom ključale vode, ostaviti da odstoji pola sata pa procediti.
 • Piti tokom dana najbolje posle jela.

Ovaj prirodni lek za urinarne infekcije, je pogodan za izbacivanje peska  iz  bubrega i mokraćnih kanala. Olakšava bolno mokrenje i sprečava zadržavanje mokraće.

CAJ OD KUKURUZNE SVILE PRIPREMA

 • Supenu kašiku  kukuruzne svile(osušene) staviti u 3 dl vrele vode kuvati 3 minuta, a zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
 • Piti 3x na dan po solju ohlađenog čaja.

U narodnoj medicini kukuruzna svila važi za izvanredno sredstvo za lecenje upale besike i mokraćnih kanala, a redovnom upotrebom pomaže i rastvaranje kamena i izbacivanja peska iz bubrega .

Povezani tekstovi:upala jajnika

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

miladin
06/09/2015 18:50

cime naj brze izleciti zapaljenje besike

f