Feature post image

Heliko bakterija simptomi, ishrana i prirodno lečenje

Heliko bakterija je jedan od najčešćih uzročnika bolesti gornjeg digestivnog sistema, a procenjuje se daje ovim mikroorganizmom zaražena polovina čovečanstva.Helicobacter pylori infekcija napada sluznicu želuca, jer joj prija kisela sredina u kojoj jedino i opstaje.

Procenjuje se da je ovim mikroorganizmom inficirana polovina čovečanstva, ali se simptomi bolesti ne razvijaju kod svih (što zavisi od imunoloških svojstava organizma) i tako neprimetno može boraviti u našem telu decenijama, pa čak i celog života. O tegobama koje izaziva ova bakterija saznajte više u nastavku teksta….

Pogledajte naš video o heliko bakteriji

HELIKO BAKTERIJA – BOLEST PRLJAVIH RUKU

Heliko bakterija ima oblik zareza sa nekoliko bičeva na jednom kraju, sve to je čini vema pokretljivom, a pripada gram-negativnim bacilima. Osim u želudačnoj sluznici može se pojaviti i u zubnim naslagama, ranicama u usnoj duplji, pljuvački i stolici. S obzirom na to da se kao i sve druge bakterije,veoma lako prenosi preko nečistih ruku, češće se pojavljuje u slabije razvijenim zemljama u kojima je helicobacter pylori infekcijom zaraženo i do 80 odsto stanovništva, dok je u razvijenim zemljama taj procenat od 20 do 50%.

Stoga je i logično da se ova infekcija naziva još i bolest prljavih ruku.Ovaj termin je prihvaćen širom planete ,a delimično se odomaćio i kod nas u zemljama ex-yu.

Ukoliko se pitate kako se prenosi heliko bakterija postoji nekoliko objašnjenja.Mnogi ljudi zaraze se još u detinjstvu, prvenstveno zbog loših higijenskih navika. Najčešće je teško utvrditi pravi put prenošenja heliko bakterije, jer infekcija može opstajati godinama bez simptoma.

U  najvećem broju slučajeva heliko bakterija se dijagnostikuje  puno kasnije tokom života. Zagađena hrana ( ukoliko je nedovoljno oprano povrće i voće), neispravna voda ,kao i prljave ruke najčešći su putevi prenosa ove infekcije (fekalno- oralni prenos). Takođe,helicobacter pylori infekcija se može  preneti i metodom „usta na usta“ sa zaraženih  na zdrave osobe.

HELIKO BAKTERIJA SIMPTOMI

Najčešći simptomi heliko bakterije i infekcije su bolovi u  želucu i stomaku, gorušica, nadutost stomaka, slaba probava i otežano varenje, mučnina, povraćanje,neprijatan zadah .Neki pacijenti sa hroničnim gastritisom nemaju nikakve tegobe, ali se one, s druge strane, mogu intenzivirati ukoliko, na primer, dođe do pojave čira na želucu udruženog s infekcijom. Pored jakog bola, koji je najdominantniji znak, dolazi i do gubitka apetita, pa samim tim i telesne težine, a javlja se i krv u stolici, što se dešava u oko 25 odsto slučajeva. Međutim, postoje i drugi simptomi koji upućuju na to da se heliko bakterija nastanila u našem organizmu – depresija, nedostatak energije i snage ,anksioznost ,hronični umor, nesanica, promene na koži.

Intenzitet tegoba je različit, pa će tako kod nekih bolesnika preovladavati želudačne smetnje, dok će drugi snažnije osećati indirektne simptome.Preventiva podrazumeva blagovremeno otkrivanje infekcije, to jest odlazak lekaru već nakon prvih simptoma, te sprovođenje higijensko-dijetetskog režima s pravilnom i raznovrsnom ishranom.Vakcina protiv infekcije helikobakterijom još uvek je u fazi ispitivanja, ali će se, po nekim procenama, masovno primenjivati za tri-četiri godine.

KAKVE POSLEDICE MOŽE IZAZVATI HELICOBACTER PYLORI BAKTERIJA ?

Da kažemo još i to da je heliko baterija u želucu otkrivena još 1982. godine zahvaljujući australijskim doktorima Beri Maršalu i Robin Varenu.Od tada se zna da nastanak gastritisa , čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ne izazivaju samo pojedini lekovi, kao što se do tada mislilo, a u faktore rizika spadaju i konzumiranje alkoholnih pića, pušenje i u današnje vreme nezaobilazni stres. Međutim, posle otkrića heliko bakterije sve je više dokaza da upravo ona ima najveću ulogu u nastanku bolesti želuca, naročito u kombinaciji sa štetnim lekovima, kada se opasnost od pojave čira na želucu značajno uvećava i to za čak 60 odsto.

Pored toga, prema najnovijim podacima, sve je veća udruženost helicobacter pylori bakterija i karcinoma ili (MALT )limfoma želuca, to daje novu, mnogo ozbiljniju dimenziju  za ovu bakterijsku infekciju, naročito zbog toga što još uvek nije utvrđeno zašto se ove opake bolesti razvijaju samo kod pojedinih pacijenata.

heliko bakterija simptomi

HELIKO BAKTERIJA IZDISAJNI TEST OTKRIVA DIJAGNOZU

Ureaza izdisajni test je neinvazivna dijagnostička metoda koja se sprovodi tako što pacijent popije tabletu u čijem je sastavu urea sa ugljenikom C13 (neradioaktivni izotop ugljenika). Heliko bakterija sadrži enzim ureazu, koji metaboliše ureu sa Cl 3, oslobađa C02 (ugljen-dioksid) i izbacuje ga prilikom izdisaja zajedno sa C13. Ovo je vrlo senzitivan test i svuda u svetu prihvaćen je kao najbolji pokazatelj uspešnosti terapije protiv Helicobacter pylori infekcija, ali i kao prva metoda dijagnostikovanja oboljenja.

Pored navedenog, dijagnoza se može uspostaviti i sa pregledom krvi (seruma) ili pregledom pljuvačke na antitela, što je nešto manje pouzdana metoda, jer može dati i lažne pozitivne rezultate na IgG antitela koja opstaju u krvi dugo nakon izlećenja infekcije. Heliko bakterija u želucu se može detektovati i pregledom stolice na antigene bakterije, ali se ova procedura retko primenjuje. Ukoliko je reč o ozbiljnim simptomima i osobama preko četredeset godina s pozitivnom porodičnom anamnezom,pribegava se invanzivnoj, ali i najpouzdanijoj dijagnostičkoj metodi a to je svakako gastroskopija.Kod ove metode se uzima uzorak direkt iz želudčane sluznice, koji se zatim šalje na detaljnu patohistološku analizu.

HELIKO BAKTERIJA LEČENJE

Terapija ove infekcije prvenstveno podrazumeva potpunu promenu ishrane i životnih navika. Treba jesti redovno i često, u manjim količinama, a pritom je neohodno izbegavati jako začinjenu i  ljutu hranu gotovo uvek, kao i konzumiranje alkohola.Heliko bakterija u želucu  se leči i medikamentima, kako nam preporučuje zvanična medicina ,što uključuje kombinaciju najmanje tri leka – dva antibiotika i inhibitor protonske pumpe, koja smanjuju kiselost želudačne sredine i, posledično, stvara nepovoljne uslove za razvoj bakterije. Primenjuju se i lekovi iz grupe probiotika u eradikacionoj terapiji, dok se H2 antagonisti daju kada helicobacter pylori infekcija još nije dokazana. Ukoliko dođe do komplikacija i novih oboljenja izazvanih sa helikobakterijom, nastavlja se odgovarajuće lečenje i uvode nove terapijske mere. Na primer, karcinomi i limfomi želuca najčešće se leče hirurškim putem.

HELIKO BAKTERIJA TERAPIJA I NUSPOJAVE

Kod oko 50% pacijenata javljaju se nuspojave terapije, koje su uglavnom blage, ali se, u oko deset odsto slučajeva lečenje heliko bakerije prekida ili se menjaju doza i kombinacija lekova. Neke od reakcija na lekove jesu osećaj „metalnog“ ukusa u ustima i poremećaj rada creva, zbog čega može doći do pojave neugodnih grčeva u stomaku, proliva-dijareje, zatvora stolice ili crno prebojene stolice (u takvim slučajevima u lečenje se uvode probiotici). Ukoliko pacijent nastavi da konzumira alkohol, mogu se javiti jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, pojačano i prekomerno znojenje i ubrzan puls.Takođe procenjuje se da oko 20 odsto pacijenata nakon terapije ne biva potpuno izlečeno i u tom slučaju je neophodno promeniti protokol i uvesti nove medikamente (najmanje jedan antibiotik različit od onih koji su se koristili za lečenje tokom prvog tretmana). Nakon toga sprovodi se ponovno testiranje kako bi se utvrdilo da li je heliko bakterija u želucu izlečena. Terapija se smatra uspešnom ukoliko četiri nedelje posle završetka tretmana gastroskopija ili ureaza izdisajni test pokazuju negativne rezultate na Helicobacter pylori infekciju .

HELIKO BAKTERIJA ISHRANA 

Jedan od najvažnijih faktora za izlečenje od infekcije je pravilna ishrana za heliko bakteriju.U kombinaciji sa odgovarajućim medikamentima (koje može prepisati isključivo stručno lice – lekar),kao i uz prirodne čajeve,donosi odlične rezultate.Infekcija helikobakterijom može biti udružena sa intolerancijom na gluten, pa bi bolesnik trebalo da izbegava hleb, testenine, peciva,to jest sve namirnice koje sadrže brašno od pšenice, raži ili ječma.Više o ovom načinu ishrane pročitajte u našem tekstu bezglutenska ishrana i dijeta,kao i u tekstu simptomi celijakije.

Takođe, u ishrani nisu poželjni soja i kravlje mleko, kao i kofein, alkohol, so, industrijski prerađena hrana, masno crveno meso i gazirana pića. Heliko bakterija u želucu svakako zahteva disciplinu i doslednost u ishrani.U jelovnik bi trebalo uvesti hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, naročito jabuke, brusnicu, luk, celer, mahunarke,koje jednostavno nazivamo vlaknasta hrana.Od mesa treba izbegavati sva prženja ,kao i roštilj,jedite ribu makar dva puta sedmično.Izbegavajte veštačke zaslađivače i šećere.Još ideja za ovaj vid ishrane pročitajte u tekstu alkalna dijeta.Potrudite se da jedete manje kiselo voće..

PRIRODNI LEK ZA HELIKO BAKTERIJU 

Naš prvi predlog je laneno seme,koje se pokazalo kao izuzetno efikasno sredstvo za želudac,spominjali smo ga više puta u našim člancima ali nije na odmet ponoviti još koji put.Evo šta vam je potrebno za ovaj krajnje jednostavan recept:

  • Supenu kašiku lanenog semena ,prelijte sa šoljom(2dl) proključale vode.
  • Poklopite šolju i pustite da odstoji najmanje dva do tri sata.
  • Nakon toga procedite i uzimajte po supenu kašiku lanenog semena ,neposredno pred svaki obrok.

Sluz iz lanenog semena će dospeti na zidove vašeg želuca,umanjiće bol u želucu,smanjiti tegobe kod infekcija,naročito ako je u pitanju gastritis,koji karakteriše osetljiva i nadražena sluznica.Inače heliko bakterija ne mora biti jedini razlog da biste svakodnevno konzumirali seme od lana,ono se preporučuje i zdravim osobama,makar kašika dnevno,jer je odlična prevencija za mnoge bolesti ,poboljšava varenje,uspostavlja redovnu stolicu i dr..

Nadamo se da smo vam dali tražene odgovore na pitanja šta je i kako se leči heliko bakterija ,ali vam svakako predlažemo da pogledate i članke rak želuca,čir na želucu,gastritis simptomi jer smo u njima dali još prirodnih receptura koje biste svakako trebali pročitati ..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Monika
06/10/2014 22:06

Da li se pije samo tekućin od lana ili i sjemenke se uzmu?

dejan
05/12/2014 03:12

ja imam tu prokletu bakteriju i vec desetak godina lekari u kragujevcu me lece od nje dosta puta sam gutao sondu a ni sam neznam koliko sam puta pio razne terapije za tu bakteriju koje su mi lekari prepisivali ali nikako da je izbacim iz organizma . dosta stvari sam i sam probao preko raznih travara ali bez rezultata ......................

petar
01/02/2015 03:37

Poštovanje g.Dejane, neka Vam je mala utjeha,upoznao sam prije nekoliko godina svećenika iz Švicarske koji je tada bio u problemima HP.preko 25g.Hvala bogu više nije kao što i Vama želim. Imate jedinstvenu kombinaciju ČAJ + TINKTURA protiv HELICOBACTER PYLORI u Krnjaku,Hr. admin edit: g.Petre postavljanje linkova nije dozvoljeno na našoj stranici !

f