Feature post image

Karanfilić kao lek protiv holesteola i zubobolje

Karanfilić ima latinski naziv Syzyglum Aromaticum, a u našem narodu je ova biljka poznata i kao klinčić. Njegova isceliteljska svojstva pominju se od davnina u prastarim spisima indijske ajurvede i kineske tradicionalne medicine. Nešto kasnije u VII veku, pominje se i kod zapadnih fitoterapeuta i iscelitelja. Tada su ga izuzetno cenili kao dobrog borca protiv kuge, koja je u tom periodu harala Evropom.

Biljka uspeva samo u tropskoj klimi, pa se danas masovno uzgaja u Indoneziji, Madagaskaru, Maleziji, Brazilu, Zanzinbaru i Šri Lanci. Ipak, zahvaljujući veštim srednjovekovnim trgovcima, koji su u njemu videli šansu za dobru zaradu, karanfilić je dospeo i na područje Starog kontinenta.

Ovaj izuzetni prirodni antioksidans, je odličan analgetik i antiseptik, naročito se ceni u savremenoj fitoterapiji.

Kako da iskoristite sve blagodeti klinčića kao začina u pripremanju omiljenih jela? Na koji način upotrebiti karanfilić kao lek protiv bakterija, virusa i gljivičnih infekcija, saznajte detaljnije u nastavku..

Kako se pravi čaj od karanfilića i lovora (recept protiv kašlja)

Kako izgleda biljka klinčić?

Karanfilić je srednje visoko, osetljivo, zimzeleno drvo tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae). Ima interesantnu krošnju u obliku piramide i velike, kožaste, jajolike listove koji se uvek javljaju u parovima. Listovi klinčića su vrlo aromatični, a prijatan miris imaju i njegove grančice. Ima sitne crvene cvetove zvonastog oblika, koji se javljaju u gustim grupama, u dva perioda tokom vegetacije.

Karakterističan miris klinčića ume dobro zamaskirati mirise drugih namirnica. Upravo zbog toga se karanflić u prošlosti i koristio, kao i zbog svoje prepoznatljive nešto oštrije arome, ali i za lečenje različitih tegoba.

Još dok su ružičasti cvetni pupoljci, klinčići se beru uglavnom ručno ili tresu uz pomoć štapova od bambusa. Potom se suše na suncu. Sušenjem menjaju boju u bakarno-smeđu, po kojoj je karanfilić prepoznatljiv. Oni su dugi od 12-16 mm i liče na male ekserčiće (na lat. jeziku se zovu Clavus, što i znači ekser).

Stabljike se završavaju istaknutim cvetnim pupoljcima koji su četvordelni. Njihov miris je topao, pomalo opor i dovoljno aromatičan, a ukus klinčića bi se mogao i opisati kao slatkast i pri tom vrlo jak.

Ukoliko želite utvrditi kakvog su kvaliteta pupoljci klinčića koje ste sami nabavili, najbolje je da sprovedete jedan mini-test. On je pri tom vrlo jednostavan, a na osnovu njega lako možete utvrditi radi li se o originalu ili dobro zamaskiranom falsifikatu.

Evo kako se on radi test:

Klinčiće (pupoljke) izručite u čašu napunjenu sa vodom i pratite da li plutaju vertikalno. Ako je tako u pitanju je dobar proizvod koji možete koristiti. Ukoliko ekserčići tonu ka dnu, ili se kreću po horizontali, onda ih nemojte upotrebiti.

Lekovita svojstva karanfilića poznata od davnina

Iako je klinčić najviše poznat i cenjen u kulinarstvu, kao ukusni i aromatični začin, on takođe ima brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski narodni lekari koristili su karanfilić kao lek još od pamtiveka. Ponajviše se koristio za lečenje smetnji kod otežanog varenja. Efikasan je i kod proliva, bruha (kile), lišajeva na koži, atletskog stopala i svih drugih gljivičnih infekcija. U lekovite svrhe uglavnom se koriste njegovi cvetni pupoljci.

Čudesna svojstva karanfilića odavno su poznata lekarima i fitoreapeutima širom sveta. Klinčić sadrži izuzetno lekovite materije (eugenol, kariofilen i tanine). Oni deluju antimikrobno, te uspešno ubijaju sićušne parazite, gde god se nalaze u organizmu.  On je nezaobilazan sastojak u antiparazitnom programu dr Clark. Tamo se se uz tinkturu crnog oraha i praha od divljeg pelina, koristi za uništavanje jajašaca nastanjenih u telu.

Karanfilić kao lek za holesterol

Njegovom umerenom  konzumacijom sprečićete nastanak celog niza savremenih bolesti, kako unutrašnjih tako i spoljnih. Osnažićete imunitet već ako pijete čaj od karanfilića, koji pri tom olakšava probavu. Ipak, dozirajte ga u manjim količinama, kako ne bi došlo do kontraefekata.

Antiinflamatorna svojstva pre svega imaju eterična ulja od ove začinske biljke. Tradicionalna medicina često se oslanja na lekovitost karanfilića primenjujući ga na razne načine kao sredstvo za ublažavanje unutrašnjeg i spoljašnjeg hroničnog bola i upale. Karanfilić je bogat eugenolom, organskim jedinjenjem koje funkcioniše kao antioksidans ublažavajući upale tkiva i sistema organa.

Šta još ulazi u lekoviti sastav karanfilića?

Klinčić je veoma bogat dragocenim mineralima poput gvožđa, cinka, mangana, bakra, magnezijuma, selena i kalcijuma. Od vitamina prisutan je B6, nezaobilazni C, K i E vitamini, bogat je niacinom, tiaminom  i riboflavinom. Odličan izbor za svaki dan je sveže samleven karanfilić u prahu. Takođe, preporučuje se upotreba i u koncentrovanom stanju tj. ispijanje eteričnog ulja sa vodom.

Upravo se za najkvalitetniji produkt od ove biljke smatra eterično ulje karanfilića. Njega sami možemo iskoristiti mlevenjem neposredno pre pripreme preparata.U protivnom, njegove lekovite materije izvetre i gube lekovitost.

Smatra se za dobrog borca protiv uporne kandide. Ova gljivica ume napraviti pravi metež u našim crevima, te se ubrzano raširuje po celom telu. Klinčić uspešno eliminiše celi niz bakterija počev od stafilokoka, pneumokoka i streptokoka.

Karanfilić kao lek je sam po sebi dovoljan, ako ga koristimo svakodnevno pripremajući naša omiljena jela i dodavajući ga kao začin. Sve to je karakteristično za ajurvedu, gde se osim klinčića, dosta koristi i kurkuma začin.

Kao aromatičan začin koristi se ceo ili u prahu, a kao lek često se primenjuje i topikalno za lečenje tegoba sa desnima i zglobovima. Etarsko ulje od karanfilića deluje izuzetno snažno, pa je za puni efekat potrebna veoma mala količina.

Kako se pravi ulje klinčića i koristi protiv mučnine

Najosnovniji recept za dobijanje ulja karanfilića glasi ovako:

Uspite u odgovarajuću teglu četvrtinu šolje pupoljaka od klinčića. Prelijte ih sa kvalitetnim maslinovim uljem (1 puna šolja). Sve dobro zatvorite, odložite i pustite neka miruje 24 sata. Kada ceo dan prođe procedite dobijeno ulje te ga  prebacite u odgovarajuću staklenu teglicu sa jakim poklopcem. Sve dobro pričvrtite i ostavite na hlađenju u frižider. Uvek držite zatvoreno.

Kako sprečiti mučninu i povraćanje 

Eterično ulje karanfilića (svega nekoliko kapi) dodajte u vodu i lagano promešajte i dobili ste izuzetan prirodni lek protiv mučnine. On će pri tom i smanjiti nagon za povraćanjem i potpuno ga zaustaviti. Ovaj napitak je naročito koristan tokom letnjeg perioda, kada su pomenute tegobe više javljaju zbog izutetno visokih temperatura.

Isti recept možete koristiti i da biste očistili Vaš organizam od neželjenih parazita i brojnih bakterija. Takođe, možete ga upotrebiti spolja za ublažavanje posledica opekotina. Klinčić će uspešno sprečiti nastanak infekcija na površini kože, a pri tom će ublažiti i bolove, ako ga blago nanesete i utrljate.

Za ispiranje usta i  protiv zubobolje

Ispirajte usnu šupljinu sa malo razređenog ulja od klinčića ili žvaćite same pupoljke biljke. Ovo je naročito delotvorno kada vas muči hronična grlobolja i imate česte upale grla. Karanfilić kao lek će na ovaj način smiriti sva zapaljenja sluznice u ustima i ždrelu. Pozitivne efekte osetićete vrlo brzo po njegovoj konzumaciji.

Isto tako ulje karanfilića pronaćićete u brojnim kupovnim preparatima zajedno sa drugim lekovitim biljem. Takvi prirodni pripravci su delotvorni kod ispiranja usta, kao i za ublažavanje lošeg zadaha. Takođe ovom metodom nećete dozvoliti karijesu da se agresivno širi, a ako vas muči zubobolja ovaj domaći lek obavezno upotrebite.

Karanfilić za holesterol i trigliceride više nego dobar

U pitanju je proverena narodna receptura, koja dokazano obara visok nivo triglicerida i LDL holesterola u krvi.

Evo kako možete napraviti ovaj čudesan napitak od svega dva sastojka:

Pet grama pupoljaka karanfilića stavite u staklenu flašu sa vodom i odložite na 48 do 72 h u frižider. Povremeno tokom dana „obiđite“ vašu bocu i u par navrata protesite sadržaj.

Nakon trećeg dana napitak možete početi uzimati i to svako jutro u dozi jedne male kafene šoljice (oko decilitar dnevno). Kada potrošite prvu količinu vašeg domaćeg leka, slobodno napravite i sledeću turu. Posle druge boce malo se zaustavite, tj. napravite pauzu od tridesetak dana, koliko je potrebno da odmorite Vaš organizam.

Karanfilić kao lek ponovo možete uzimati kada prođe mesec dana, ako za to ima potrebe. Najbolja praksa je da pre uzimanja leka uradite detaljnu krvnu sliku, te je obavezno ponovite nakon primene napitka. Samo tako možete utvrditi kakve su Vam vrednosti holesterola i triglicerida.

Iskustva sa klinčićem su jako dobra i  to već nakon ispijanja „prve ture napitka,  te nema potrebe za pravljenjem nove. Naš savet i preporuka, svakako je to da o svim predloženim koracima, najpre porazgovarate sa vašim lekarom. Ovo naročito važi za osobe koje su već na terapiji, te uzimaju određene medikamente, što se posebno odnosi na sve hronične bolesnike.

Đumbir, cimet i klinčić za mršavljenje

Jeste li spremni za top recept namenjen topljenju masnih naslaga sa struka? Ovaj napitak je stvarno delotvoran, a u sebi ne sadrži nikakvu hemiju – a glavna zvezda je karanfilić? Verujemo da vam se i sama ideja sviđa, a možda Vam sve ovo zvuči i previše dobro! Šta god pomislili, naša preporuka je da ovaj recept treba isprobati, evo i kako se pravi:

Pomešajte po trideset grama karanfilića, cimeta i đumbira u prahu i odložite na tamno mesto. Svakog jutra obavezno pre doručka, supenu kašiku dobijene mešavine razmutite u 1 do 2 decilitra vode. Napitak popijte odmah, pre doručka dok još niste jeli.

Primenjujte terapiju najduže trideset dana, nakon čega se pravi pauza…

Ono što karakteriše karanfilić kao lek je pre sveg njegovo izuzetno delovanje na probavni trakt. Uz njega se hrana bolje, brže i lakše vari, imunitet je snažniji, cirkulacija je bolja. Iskustva su više nego dobra jer nema nadimanja, žgaravice, mučnine i ostalih neprijatnih stomačnih tegoba.

Uz cimet i đumbir njegovo delovanje se dodatno pojačava, te je naročito koristan za sve Vas koji planirate skinuti višak masnoća oko struka. To je svakako i moguće uz svakodnevne vežbe za stomak. Rezultati neće izostati i masni jastučići nestaju, pod uslovom da ste uporni i dosledni.

Karanfilić je vrlo efikasan kod problema sa probavom i stolicom. On će pomoći u opuštanju glatke muskulature digestivnog trakta, zbog čega će podstaći bolje varenje i ubrzaće usporen metabolizam. Ako vas muči tvrda stolica, opstipacija, zatvor i otežano pražnjenje debelog creva, trebali bi ste razmisliti o njemu.

Izaziva li klinčić nuspojave i neželjena dejstva

Pošto usporava zgrušavanje krvi, sa posebnim oprezom treba da ga koriste osobe sa koagulopatijama. Naročito ukoliko im je dijagnostikovana Hemofilija A ili B, pogotovo teži oblici, kod kojih se javljaju i spontana krvarenja u zglobove. U Srbiji je registrovano oko 700 obolelih (svih koagulopatija).

Takođe osobe sa hronično obolelom jetrom i bubrezima, šećeraši, pacijenti sa lupusom i karcinomom prostate, trebaju izbegavati karanfilić. Ukoliko nemate pomenute dijagnoze, ali pri tom svakodnevno uzimate i to oralno aspirin, brufen, heparin ili neki drugi antikoagulans, nemojte ga koristiti..

Neželjena dejstva se mogu javiti ako nanosite direkto na kožu ulje karanfilića, a da vam je pri tom ona osetljiva. Tada zna doći do pojave crvenila, iritacija pa čak i alergije, te je opšta preporuka da se ono izbegava. Ako bi ga upotrebili razblaženo sa nekim drugim uljem, do ovih problema ne bi trebalo doći.

Karanfilić u trudnoći  nije poželjan, ali ovo nije do kraja ispitano, kao i način na koji on deluje na sam plod. Tokom dojenja ga takođe nemojte uzimati, a preporuka je da se ne daje ni maloj deci. Naime, klinčić ume uzrokovati probleme sa stomakom i varenjem, jetrom pa i gubitkom ravnoteže.

Recept za čaj od klinćića

Prelijte dva do tri pupoljka karanfilića sa dva i po decilitra vode koja je provrela. Poklopite sa vrha i pustite neka napitak odstoji barem petnaest – dvadeset minuta. Procedite dobijeni čaj i pijte najviše do tri puta u toku 24 sata.

Farmaceuti preporučuju kombinovanje ovako napravljenog čaja sa dve kapsule karanfilića u prahu i ti do dva puta dnevno. Stoga, ako vam je potreban dobar afrodizijak, koji pri tom nije ni najmanje štetan možete računati na klinčić .

Eliksir za ublažavanje upale i jačanje imuniteta

U šerpi pomešajte kašičicu kurkume u prahu, pola kašičice semena kardamoma, četvrtinu kašičice karanfilića, kašiku godži bobica, po prstohvat kajenske paprike i crnog bibera. Sastojke prelijte šoljom i po vruće vode i krčkajte oko 20 minuta. Procedite tečnost i ostavite neka se sve hladi. Kasnije pomešajte sa dve kašike semeki konoplje, kašikom gija ili kokosovog ulja i kašikom meda.

Još jedna zanimljivost o klinčiću

Zbog svog izuzetnog mirisa, billjka karanfilić se oduvek primenjivala u kozmetici, naročito kod izrade parfema. Još u 16. veku bio je veoma tražen i popularan. U čuvenu mirisnu kombinaciju su se dodavali lavanda, mošus i ambra. Bio je jedan od sastojaka smese kojom su se punile zaštitne maske lekara, koji su se kretali među obolelima od kuge za vreme najgore epidemije. Danas je jako cenjen njegov miris, koji je nezamenljiv doprinos mirisima mnogih ženskih parfema.

Karanfilić kao lek je efikasan u uništavanju glista, takođe ublažava zubobolju, a deluje i kao repelent i insekticid.  Naročito je efikasan protiv dosadnih komaraca. Ulje klinčića danas se relativno lako može pronaći u bolje opremljenim biljnim apotekama, prodavnicama sa začinima i sličnim mestima.

Sponzorisani linkovi:
f