Feature post image

Laneno ulje za kosu i za mršavljenje

LANENO ULJE ZA KOSU I KOŽU

Laneno ulje je višestruko korisno za naš organizam jer  sadrži esencijalne omega 3 masne kiseline koje su izuzetan izvor energije,održavaju naše stanične strukture, kao i zdravlje u celini.Ulje od lana je jedan od najvećih izvora ovih esencijalnih kiselina u prirodi.Pored njih sadrži mnogobrojna dijetalna vlakna,aminokiseline i razne druge nutritijente.

LANENO ULJE KOLIKO JE ZDRAVO

Mnoga naučna istraživanja  su pokazala da je laneno ulje izuzetno delotvorno za prevenciju malignih bolesti .Naime,kod velikog broja obolelih od karcinoma utvrđeno je da u organizmu imaju daleko više zasićenih nego nezasićenih kiselina,što lan uspešno nadoknađuje.Više o ovoj temi pročitajte u tekstu Budwig dijeta . Autorka pomenute dijete dr.Johanna Budwig je ukazala na važnost upravo tog faktora – povezanost između zasićenih masti sa nastankom kancera u organizmu.

LANENO ULJE KAO LEK

Ulje od lana je izuzetno lekovito i ima širok spektar delovanja kod prevencije najrazličitijih tegoba i bolesti. Deluje pozitvno na naš organizam, ukoliko se koristi svakodnevno.Neke od bolesti na koje laneno ulje dokazano deluje preventivno  i pomaže pri bržem ozdravljenju:

 • karcinom dojke i prostate
 • upala jajnika
 • moždani udar
 • ateroskleroza
 • srčani infarkt,aritmija i ostale kardiovaskularne tegobe
 • kamen u žuči – laneno ulje  sprečava  nastanak sitnih kamenčića
 • infekcija mokraćnih kanala i upala bešike
 • bolovi u zglobovima i artritis
 • klimaks kod žena – ublažava simptome kod menopauze
 • kod kožnih oboljenja ekcem ,psorijaza ,akne na licu .Pored kožnih bolesti  laneno ulje je našlo svoju primenu u kozmetici za negu kože,kose i dr…
 • poboljšava probavu -deluje blago laksativno pri čemu su semenke lana nešto delotvornije od ulja.
 • jača organizam  i sprečava nagli pad imuniteta
 • poboljšava razgradnju masnoća u telu

LANENO ULJE ZA MRŠAVLJENJE

Kako ubrzava metabolizam i omogućuje redovno pražnjenje creva lan je dobar izbor za mršavljenje.Laneno ulje poput drugih ulja sadrži oko 900 kcal na 100 grama samo po sebi neće vam preko noći istopiti kilograme.Semenke od lana su dobar izbor ako se samelju i izjutra pojedu uz šolju niskomasnog jogurta.Međutim skidanje sala sa stomaka nije moguče bez redovne fizičke aktivnosti i kompletnog dijetetskog režima ishrane.

LANENO ULJE UPOTREBA

Pored konzumiranja semenki od lana (koje je neophodno samleti da bi naš organizam iskoristio maksimalno njihovu vrednost) ,upotrebljava se i ulje od lana.Pronaćićete ga u bocama u tekućem stanju kao i laneno ulje u kapsulama – zbog lakšeg i jednostavnijeg konzumiranja .Važno je napomenuti da ga nije preporučljivo kuvati jer gubi stabilnost na nešto višim temperaturama, ulje gubi svoja lekovita svojstva i omega 3 masne kiseline se raspadaju.Visoko kvalitetno laneno ulje ima blag ili gotovo nikakav miris ,kao i vrlo blag orašast ukus.

laneno ulje kao lek

LANENO ULJE ZA KOSU 

U kozmetičke svrhe  lan je našao višestruku primenu,jedna od njih je i zdravlje kose te se može pronaći u mnogim preparatima i šamponima.Mi nećemo ovde reklamirati nikakav pojedini proizvod,ali imamo lična iskustva sa korišćenjem jedne kašike lanenog ulja dnevno u ishrani.Naime suva i ispucala kosa na vrhovima se stabilizovala i regenerisala,naravno to se ne desava preko noci i treba biti uporan,takođe naša preporuka je kombinacija lan iznutra i prirodni šampon od koprive spolja.

LANENO ULJE I POSNI SIR

Ovo je jedan od recepata iz Budwig protokola koji vam svakako preporučujemo.

 • 2,5 decilitra lanenog ulja i 450 grama švapskog sira sipajte u blender
 • dodajte im malo bademovog,sojinog ili pirinčanog mleka i 4 kašike meda
 • Sve dobro izmiksajte

Pored ove kombinacije ulje i sir možete iskombinovati sa svežim voćem i povrćem organskog porekla,žitaricama ili uz jezgrasto voće

LANENO ULJE DOZIRANJE

Preporuka nutricionista je svakako da nabavite što kvalitetnije  organski uzgojeno ulje od lana . Koristite 1 do 3 velike supene kašike tokom dana.Nemojte prekoračiti ovu količinu.Ukoliko pijete određene lekove protiv zgrušavanja svakako se posavetujte sa lekarom.Isto važi u slučaju da dojite ili ste u drugom stanju .Laneno ulje je najbolje čuvati u frižideru i to dobro zatvoreno.Prilično je osetljivo na svetlost,povišenu temperaturu  i lako oksidira.

Pročitajte i sledeće tekstove: ishranom protiv raka,maslinovo ulje za kosu,hladno cedjeno suncokretovo ulje,susamovo ulje i dr.

LANENO ULJE KAO LEK RECEPTI

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Slavica Nenadov
10/12/2013 04:42

probaćamo verujem u prirodu

Stevo Jovanovic
07/01/2014 09:46

POCINJEM DANAS 7.01.2014 GOD.DA KORISTIM LANENO ULJE,UGLAVNOM ZBOG PROBAVNOG TRAKTA.PRATICU NJEGOV UTICAJ.

Darinka Kokir
19/01/2014 13:22

O da mi odavno koristimo lan u svim kombinacijama im veoma je dobar

f