Feature post image

Senilna makularna degeneracija oka

Šta je makularna degeneracija oka

Senilna makularna degeneracija oka je oboljenje žute mrlje (makule). To je mali deo mrežnjače zahvaljujući kojem raspoznajemo i najsitnije detalje. On nam omogućava čitanje, upravljanje putnim vozilom, razlikovanje spektra boja i raspoznavanje likova.

Kada makula ne funkcioniše pravilno, tada nam je centralni vid zamagljen, iskrivljen ili postoji samo tamna mrlja.  

Degeneracija makule povezana je sa starenjem i glavni je uzrok slabovidosti i slepila kod osoba starijih od 50 godina. U daljem tekstu saznajte koji su prvi simptomi ovog oboljenja, te kako da ga sprečite i lečite prirodnim putem.

Makularna degeneracija simptomi oboljenja

Degeneracija makule može izazvati dosta različite simptome. Dešava se da neke tegobe u početnoj fazi potpuno izostanu ili se uopšte i ne detetktuju. Postoje slučajevi kada do gubitka vida dolazi samo na jednom oku, dok drugo može godinama dobro funkcionisati. Međutim, kada su ovim oboljenjem zahvaćena oba, brzo se registruje centralni gubitak vida.

Kod ovog tipa bolesti oka postoji suva i vlažna forma

Suva makularna degeneracija oka dosta je češći oblik obojenja, javlja u više od 85 odsto slučajeva. Ipak, vlažna forma ovog očnog oboljenja najčešći je uzrok gubitka centralnog vida.

U slučaju suve forme, fotoreceptori i pigmentne ćelije mrežnjače dosta sporo propadaju i do gubitka vida dolazi postepeno. Jako retko je ona nagla, izuzev slučaja kada je bolest uznapredovala ili poprimila vlažni oblik. Ovo još uvek nije moguće predvideti kada će se desiti i pored najsavremenije dijagnostike.

Vlažna degeneracija karakteristična je po rastu novih sitnih vena ispod makule, koje su osetljive, lako pucaju i krvare. Posledice ovog procesa jesu zadebljanje i oštećenje makule praćeno krivljenjem slike i brzim gubitkom centralnog vida. 

Prvi simptom kod suvog oblika makularne degeneracije oka jeste zamućenje vida i  slabije raspoznavanje detalja. Neretko oboleli nije u stanju videti predmet koji mu se nalazi neposredno ispred očiju, poput lica ili slova. Moguća je i pojava male, ali progresivno rastuće crne mrlje u središtu vidnog polja.

Vlažna makularna degeneracija  je karakteristična po tome što oboleli  vidi ravne linije kao zakrivljene.  To se događa kada nakupljena tečnost iz popucalih krvnih sudova počne podizati makulu. I u ovom slučaju moguća je pojava male crne mrlje.

 

makularna degeneracija oka simptomi oboljenja

 

Kako se može sprečiti propadanje žute mrlje?

U najnovijoj studiji koju je objavio časopis  „Archives of Ophtamology“ istaknuto je sledeće.

Svega tri porcije voća dnevno smanjiće rizik za nastanak senilne makularne degeneracije.

Ovo očno oboljneje je ujedno i glavni uzročnik gubitka vida kod većine odraslih ljudi. Preko stotinu hiljada ispitanika učestvovalo je u ovom istraživanju. U toki njega naučnici procenjivali uticaj konzumiranja određene količine voća i povrća na zdravlje očiju. Naročita pažnja se posvetila karotenoidima i vitaminima A, C i E. Svi oni poseduju jaka antioksidativna svojstva.

Prilikom prikupljanja podataka za istraživanje, koje je trajalo preko 18 godina, otkriveno je da je voće izuzetno važno za zdravlje očiju.

Savet plus – jedite smokve!

Dodate li nekoliko smokava svakog dana jogurtu ili salati znatno ćete doprineti jačanju imunološkog sistema i popravljanju vida.

Naime, porcija smokava od otprilike 50 g sadrži vlakna, vitamin B6 i pantotensku kiselinu. Ona takođe spada u grupu vitamin B-kompleksa. Obavezno u ishranu uključite minerale bakar, mangan i kalijum.

Pored toga što doprinosi zdravlju očiju, smokve utiču i na krvni pritisak i redukciju telesne težine.

Kako se leči degeneracija makule?

Specifično lečenje makularne degeneracije ne postoji. Naročito kada je u pitanju suvi oblik bolesti oka, tada se terapije uglavnom svode na primene antioksidanasa, vitamina i cinkaProces se može usporiti i uzimanjem B12, B6 vitamina i folne kiseline, a korisni su i lutein i zdrave omega-3 masti.

Makularna degeneracija oka u slučaju vlažne forme leči se primenom fotodinamske terapije laserom ili tkz. pametnim lekovima. Stručan naziv je anti-VEGF terapija.

Ovi medikamenti dovode do povlačenja novih vena na mrežnjači oka. Pri tom krvarenje oka se značajno smanjuje ili potpuno prestaje, a zadebljanje makule se povlači. Upravo je ova metoda vodeća u lečenju vlažne forme senilne makularne degeneracije.

Ipak, ne postoji ni jedna zvanična terapija koja u potpunosti vraća već izgubljeni vid. Pored toga može se sprečiti dalje napredovanje kod ove bolesti oka. Osim starenja, u faktore rizika spadaju pušenje cigareta, slabija i lošija cirkulacija, kao i genetska predispozicija.

Senilna makularna degeneracija oka  može nastati i usled oksidativnog stresa (delovanje slobodnih radikala u telu). Zatim zbog povišenih vrednosti holesterola u krvi, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Većina ljudi koji pate od ovog oboljenja ima naslage ispod mrežnjače, koje se uvećavaju vodeći ka daljem propadanju žute mrlje.

Kakva se ishrana kod makularne degeneracije preporučuje?

Makularna degeneracija oka je oboljenje kod kojeg veliku ulogu u prevenciji ima zdrava ishrana. To se pre svega odnosi na konzumiranje zdrave biljne hrane – voća i povrća, pre svega svežeg zelenog i lisnatog. 

Potrebno je ostaviti pušenje, kretati se, održavati optimalnu telesnu težinu i redovno kontrolisati krvni pritisak i holesterol. 

Određeni sastojci hrane mogu sprečiti ili usporiti razvoj makularne degenracije oka, što je potvrdio i National Eye Institute.  Oni su nakon velikog istraživačkog projekta otkrili da su to upravo namirnice bogate sa E i C vitaminom. U njima se nalaze brojni antioksidanti, beta-karoteni, zeaksantin i lutein, kao i sa dragocenim omega-3 masnim kiselinama i cinkom.

Namirnice koje trebate jesti za dobar vid

  • Spanać – višestruko je koristan kod bolesti očiju jer sadrži vitamin C , beta- karotene i velike količine luteina i zeaksantina. Oni se tako mogu naći u velikim koncentracijama u samom tkivu makule. Budući da apsorbuju od 40 do 90 posto plavog svetla, ovi antioksidansi na oči deluju poput krema za sunčanjeRezultati najnovih studija potvrdili su da konzumiranje hrane bogate luteinom i zeksantinom povećava gustinu pigmenta u makuli. To obezbeđuje zaštitu mrežnjače i svakako smanjuje rizike od pojave bolesti kakva je makularna degeneracija oka .
  • Šargarepa – beta-karoten iz ovog povrća snažan je antioksidans koji štiti oči od makularne degeneracije i katarakte.
  • Paprika, kupus i brokoli – obiluju C vitaminom, antioksidansom koji takode štiti oči od oštećenja. Jedu se isključivo u svežem obliku, a brokoli se može kratko prokuvati na pari.
  • Slatki krompir – dobar je izvor beta-karotena i priprema se kao običan krompir.
  • Ginko biloba – ekstrakt ove lekovite biljke, koja je prava riznica antioksidanasa. U Evropi se koristi za lečenje degeneracije žute mrlje.
  • Borovnice – pravi su rudnik hranljivih materija. One štite oči od različitih bolesti, kakva je i senilna makularna degeneracija, uključujući  i noćno slepilo.
  • Indijski šafran – Naučnici tvrde da ovaj začin doprinosi očuvanju vida, naročito u poznijim godinama.  Odlaže simptome makulerne degeneracije koji vode ka „staračkom slepilu“

Preporučujemo Vam i članak kako prepoznati sindrom suvog oka.

Sponzorisani linkovi:
f