Feature post image

Miomi na materici – simptomi, lečenje, operacija

Miomi na materici  se najčešće javljaju kod žena u reproduktivnoj dobi. Šta su miomi ? U pitanju su dobroćudni tumori  tj. izrasline koji se puno ređe javljaju u vagini i na jajnicima. Njihov drugi naziv je fibroidi. U nastavku saznajte koji su to najefikasniji lekovi za priodno lečenje mioma…

Prirodni lek koji briše sve ciste i miome – pije se samo 3 kašike dnevno!!!

MIOMI NA MATERICI SIMPTOMI

Simptomi mioma se javljaju kod 30 % obolelih pacijentkinja ,tada se najčešće se manifestuju kao:

Još uvek nije  utvrđeno zašto nastaju miomi na materici ,ali ono što se sa sigurnošću može potvrditi je da njihov rast pospešuje hormon estrogen,te da sa miom najčešće javlja kod nerotkinja u životnoj dobi posle 35 god i pre menopauze.Takođe u praksi se pokazalo da su fibroidi ,puno ćešće prisutni kod gojaznih žena.

KOJE KOMPLIKACIJE MOGU UZROKOVATI MIOMI NA MATERICI

Pritiskajuči jajovode i jajnike,deformišući matericu ,miomi mogu izazvati i nepolodnost.Maligni tumor kod mioma je dosta redak u praksi i javlja se u veoma malom broju izdvojenih slučajeva od 0,1 -0,5%.Miomi materice mogu uzrokovati i nastanak anemije usled obilnih menstrualnih krvarenja.

MIOMI U TRUDNOCI

Miom uterusa se često dijagnostikuje upravo za vreme trudnoće i njegova učestalost je od 0,1-3,9 % kako navode pojedini autori.Kod  buducih mladih majki zabeležen je porast upravo u prvoj polovini trudnoće.za razlog se uzima nagli porast nivoa hormona kao i pojačan protok krvi u području uterusa. Miomi na materici se mogu i uvećavati tokom trudnoće(mada se mnogi autori sa ovim ne slažu),zabeležen je njihov rast uglavnom kod žena koje su imale povećan indeks telesne mase neposredno pre trudnoće. Otkrivaju se i lako dijagnostikuju ginekološkim i  ultrazvučnim pregledom !

miomi na materici

MIOMI NA MATERICI LECENJE

Uz ginekološki pregled i ultrazvuk ,miome otkriva veoma uspešno i magnetna rezonanca. Njihovo lečenje ponajviše zavisi od veličine kao i od simptoma koje se pojavljuju. U slučaju manjih mioma sprovodi se terapija medikamentima. Kod većih sa izraženim simptomima radi se hirurško odstranjivanje mioma.

MIOMI NA MATERICI OPERACIJA

Kod mlađih žena koje se nalaze u reproduktivnoj dobi i koje žele rađati, hirurški se odstranjuje samo miom na zidu materice ukoliko je to moguće. Histerektomija – amputacija materice se obavlja u slučaju da nije moguće odstraniti samo miom, kao i kod žena koje više ne planiraju rađati. Ovaj zahvat se može izvesti abdominalnim ili vaginalnim putem. U slučaju da miomi na materici ne prave veće probleme, a da je pri tom žena izvan reproduktivne dobi, operacija se ne primenjuje.

ISHRANA KOD MIOMA

U slučaju mioma ,preporučuje se zeleno i lisnato povrće,proso,ovsena kaša,heljda i integralni pirinač.Takođe namirnice kao što su :krompir,pasulj,sočivo,šargarepa,mango i papaja podstiču proizvodnju progesterona koji pravilno uravnotežuje-balansira rad jajnika  i smanjuje nivo estrogena  u vašem telu.

MIOMI NA MATERICI PRIRODNO LECENJE

U alternativnoj  i narodnoj medicini se koriste mnogi čajevi za miome,pa krenimo redom:

Čajna mešavina broj 1 :

  • Uzmite po dve supene kašike sitno iseckanog cveta belog sleza, lista žalfije, po jedni kašiku lista kupine, koprive, cveta kamilice, cveta zove, cveta i lista kantariona, hajducke trave i vrbine kore te sve zajedno  izručite u 1,8 l proključale vode.
  • Poklopite i ostavite da odstoji 90 minuta.
  • Procediti,prohladiti i zasladiti po želji medom,
  • Ovaj čaj za miome se pije po 2 decilitra pred doručak,ručak i večeru i pre počinka.

Lekoviti napitak kombinujte sa pečenim nakiselim jabukama i medom koji trebate jesti ujutru i predveče. Terapija se drži 10 dana pa se pravi pauza od takođe 10 dana.

Čajna mešavina broj 2 :

Evo još jednog recepta za miome na materici

  • Izdrobite dve kašike lista koprive,ranjenika,kupine i po kašiku iseckanog cveta i lista hajdučice, cveta zove, lista žalfije i cveta divlje nane.
  • Izručite sve zajedno u 1,8 litara proključale vode.
  • Ponoviti postupak kao u prvom receptu.

KUPKA OD HAJDUCKE TRAVE RECEPT

  • 100 grama  mešavine od cele biljke ostaviti preko noći da odstoji u hladnoj vodi.Izjutra vodu zagrejte dok ne baci ključ a zatim tečnost dodajte vodi za kupanje.Ovu kupku primenjujte svaki dan.

SOK OD NEVENA 

  • Cvetove,stabljike i listove dobro operite i iscedite dok su još vlažni u sokovniku.Ovaj lek za miome pijte tri do četiri puta nedeljno.

TINKTURA OD NEVENA

  • Stavite šaku nevenovih cvetova u litar kvalitetne domaće rakije.Držati flašu na suncu naredne dve sedmice,na temperaturi oko 20 stepeni.Tinkturu  možete koristite kao oblogu ali i kao kapi,kada je potrebno da popijete izjutra oko petnaestak kapi.

LECENJE MIOMA BILJEM – MAČJI NOKAT

Pored pomenutih receptura i narodnih lekova, lekari i istraživači iz Evrope preporučuju i biljku Uncaria tomentosa ili mačji nokat. Ova biljka je našla primenu u najpoznatijim evropskim i američkim ginekološkim klinikama. Ona dokazano štiti od maligniteta i smanjuje miome na materici.

VAŽNA NAPOMENA: Nikako ne uzimajte ovu biljku bez konsultacija sa stručnjakom. Ne preporučuje se deci, dojiljama i trudnicama. Sa mlečnim proizvodima se ne sme kombinovati nipošto!!!

Od ostalih receptura preporučuju se: kora višnje, aloja, koren božura, seme konoplje i dr..

Preporučujemo vam da pročitate i sledeće tekstove: upala jajnika, urinarne infekcije, rak grlića materice i dr..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f