Feature post image

Kako se koristi moringa prah iskustva korisnika

Šta je moringa prah i kako se koristi

Moringa prah se potpuno opravdano smatra superhranom, jer obiluje brojnim nutrijentima i hranljivim materijama. Poreklom je iz južne Azije, ali se može naći i u tropskim predelima. Po svom antioksidativnom svojstvu, ta biljka je tri puta jača od aronije.

Koristi se u lečenju visokog krvnog pritiska, anemije, kolitisa, osteoporoze, dijabetesa, impotencije i prevremenog starenja. Moringa prah zelenkaste je boje i uspešno reguliše nivo holesterola i glukoze u krvi. Izaziva opšte interesovanje iz sasvim opravdanih razloga, a odomaćio se naziv zeleno zlato. Za zdravstveno osvešćene ljude, koji žele da održavaju dobro opšte stanje telesnih sistema – ova biljka svakako je pravi izbor.

Gde raste drvo života i kako se uzgaja

Moringa drvo potiče iz Indije, Pakistana, Avganistana, Bangladeša i podnožja Himalajskih planina. Danas se biljka raširila po suptropskom regionu sve do Afrike, Azije, Havaja i Tajlanda. Tačnije uspeva u svim delovima sveta gde je toplije od 0 stepeni.  Ovu biljku nazivaju i drvom života.

Njoj najviše odgovaraju temperature preko 10 stepeni C. Dobro trpi sušu, ali joj nikako ne odgovara vlaga i hladnoća. Inače je cenjena kao najhranljivija biljka koja je do sada poznata čovečanstvu. Zbog toga zeleno zlato moringa prah, kako tvrde naučnici sa pravom nosi epitet superhrane.

Drvo moringe naziva se još štapić-drvo, zbog oblika svojih jestivih plodova (zelene mahune ispunjene semenkama). Svaki deo njenog stabla može se iskoristiti:

  1. Lišće i mahune jedu se kao povrće;
  2. Moringa prah dobijen sušenjem listova, služi kao antibakterijsko sredstvo za pranje ruku;
  3. Kora drveta, semenke i koren koriste se za lečenje srčanih problema, regulaciju dijabetesa i povišene telesne temperature;
  4. Ulje moringe primenjuje se u kozmetici, jer deluje antiupalno i regenerativno…

Za jednu biljku to je svakako neverovatan potencijal!

moringa prah kao lek

Na žalost uzgoj moringe je gotovo nemoguć na našem podneblju, jer ova tropska biljka ne trpi temperature ispod 5 stepeni. Tada se smrzava i nemoguće ju je oporaviti. Zahtevna je, treba joj toplo peskovito zemljište, koje nije previše vlažno, jer koren joj trune ukoliko je u prevupe vode. Nije zgodna za rasađivanje i traži puno sunca.

Kakav je sastav biljke moringe

Moringa prah nije neki novotkriveni čarobni začin, već se on u ajurvedi koristi gotovo 4000 godina. Upravo ga ajurvedska medicina upotrebljava kod skoro 300 različitih zdravstvenih stanja i oboljenja, stoga je i biljka veoma raširena.

Na zapadu se koristi od 70-ih godina prošlog veka, i sve više se traže moringa prah, ulje i čajevi. Naročito je interesantna činjenica da se poslednjih godina vode brojni projekti širenja svesti o ovoj biljci na Afričkom kontinentu.

Naime, ona uspeva u potpuno neplodnoj zemlji, ima izuzetno visok broj nutrijenata i hranljivih sastojaka – oko 90 glavnih, a preko 500 ukupno.

Biljka moringa obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E i K. Pored toga bogata je kalcijumom, hromom, bakrom, fluorom, gvožđem, manganom, magnezijumom, fosforom, kalijumom, natrijumom, selenom, i cinkom…

U njoj nalazimo dragocene amino-kiseline, kao što su izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilanin, treonin, triptofan, valin. Najbolji je saveznik imunosistema, jer poboljšava cirkulaciju, reguliše nivo šećera u krvi i ubrzava metabolizam.

Pored toga u njenom sastavu nalazimo proteine u visokom procentu preko 20 odsto. Prisutna su i dragocena biljna vlakna, hlorofil- kojeg ima skoro 4 puta više nego u pšeničnoj travi.

Sve pomenute nutrijente moringa prah sadrži u jako visokim količinama, ima jako dobru međusobnu kombinaciju.

Daćemo vam jedan primer:

Moringa biljka ima 25 puta veće količine gvožđa od spanaća, a značajno manji broj nepoželjnih oksalata, te je apsorbcija ovog minerala puno lakša. Upravo po tome je ova biljka posebna i smatra se kraljicom superhrane i zna se da je puno hranljivija od hempa, baobaba.

Lekovita svojstva zelenog zlata su neverovatna

Ova biljka ima celi spektar korisnih dejstava, krenimo redom:

Nutritivni stimulans

Lišće je najhranjiviji deo biljke i sa njim se dobija čuveni moringa prah zelene boje. Odličan je izvor proteina, kompleksa B-vitamina, vitamina C i K, kao i beta-karotena.

Na Zapadu se prah moringe koristi kao dodatak ishrani, a u zemljama u razvoju – kao sredstvo za rešavanje problema s neuhranjenošću.

Prevencija srčanih oboljenja

Budući da sadrži polifenole i karotenoide, moringa kapsule pomažu u prevenciji srčanih oboljenja. Jedna indijska studija pokazala je da redovno uzimanje tableta s ekstraktom moringe doprinosi snižavanju nivoa lošeg holesterola (LDL), ali i porastu nivoa dobrog holesterola (HDL).

Kontrola nivoa glukoze u krvi

U Aziji se moringa prah tradicionalno koristi u terapiji za dijabetes, jer ekstrakt ove biljke može spustiti nivo glukoze u krvi nakon obroka.

U jednoj drugoj studiji filipinskih stručnjaka primećeno je da moringa čaj zaista obara nivo glukoze u krvi kod osoba koje imaju problem s glikoregulacijom.

Zaštita od kancera

Moringa biljka je bogat izvor fenolnih i flavonoidnih antioksidansa, u kojima se nalaze antikancerogena hemijska jedinjenja, uključujući hlorogensku kiselinu, kvercetin i rutin.

U studijama je potvrđeno da ekstrakt moringe može zaštititi DNK od oštećenja koja uvećavaju rizik od kancera.

Sprečavanje stomačnih tegoba

Moringa prah je snažno antibakterijsko sredstvo. Pasta koja se pravi od praha ove biljke može podjednako očistiti ruke kontaminirane bakterijom koja uzrokuje dijareju kao i sapun.

Takođe, može uništiti i sprečiti širenje ešerihije koli i salmonele.

Moćno antiviralno dejstvo moringa praha

Sudeći po rezultatima tajlandske studije, ekstrakt biljke može uništiti virus koji uzrokuje herpes na usnama (Herpes simplex tip 1) . Moringa prah je podjednako efikasan kao i antiviralni medikament -aciklovir mast.

Isceljivanje čireva

U nekoliko studija potvrđeno je da biljka moringa isceljuje čir na želucu, koji uglavnom uzrokuje helikobakterija.

Izuzetan prirodni antioksidans

Moringa prah je moćniji antioksidans od aronije, acai i godži bobica, te se izuzetno ceni u fitotreapiji. Sama biljka je dobra za probleme sa noćnim slepilom, jer ima između  ostalog jako puno A vitamina.

Jednostavno rečeno, jako je teško reći šta to moringa biljka nema u svom sastavu. Da se pred naučnike postavi zadatak, da sastave idealnu biljku – ona bi definitivno najviše ličila na moringu.

Moringa prah upotreba i primena

Moringa prah dobija se sušenjem listova biljke, u formi suplementa, kiselkastog je ukusa i može se umešati u razna jela ili vodu i napitke. Ipak, on se ne sme zagrevati, tj. sa njim se ne prave vrući napici – jer bi se tako uništile hranjive materije.

Ako se odlučite da čajni napitak pripremite ga sami –  to je krajnje jednostavno:

  • Potrebno je samo preliti listove vrelom vodom i naknadno se dodaje kašičica domaćeg meda.

Veoma je cenjen moringa čaj koji u sebi već sadrži začine pa je ukusniji, u njega se dodaje izvesna količina zelenog čaja, te se dobija izuzetna antioksidans kombinacija.

Moringa prah je prava superhrana koja sadži velik broj nutrijenata, te ga svako može uzimati kako mu je zgodno. Uz to može se koristiti i čist napitak sa bilo kojim prirodno ceđenim sokom, smoothijima, preko jela.

Generalno se ne preporučuje kuvanje, zbog gubitka određenih nutrijenata, ali kome je potrebno gvožđe onda je zgodno skuvati.

Koje su preporučene dnevne doze?

Uvek se treba pridržavati specifičnih uputstava proizvođača kod svakog preparata. Kao i u slučaju delovanja bilo kog suplementa, rezultati nisu trenutni, već se ispoljavaju nakon određenog vremena kontinuirane upotrebe.

Deca starija od 12 meseci i odrasle (zdrave) osobe, mogu uzimati po kašičicu praha tokom dana, razmućeno u šolji mlake vode.

Ukoliko ste u drugom stanju, dojite, hronični ste bolesnik, nemojte uzimati moringa prah a da se prethodno niste konsultovali sa lekarom. Ovo napominjemo čisto iz predostrožnosti, jer dosad nisu zabeležene kontraindikacije na ovaj proizvod.

3 Top načina kako upotrebiti prah moringe

  1. Dodajte ga hranjivom napitku od svežeg voća ili povrća (smuti) radi uvećanja sadržaja proteina i antioksidansa.
  2. Umešajte ga u toplu čorbu (ne sme biti vruća).
  3. Ako vam se ne dopada kakav ukus ima moringa prah, umešajte ga u prirodno ceđeni pomorandžin sok.

Ulje moringe za kosu i negu lica

Preparati koji su kod nas zastupljeni to su:  ulje, sapun, čaj i moringa prah.

Ulje koje se dobija od semenki, veoma je cenjeno u kozmetici, te se smatra da je čak bolje i od čuvenog argana. Koristi se za negu kože, ali i kod određenih zdravstvenih problema.  Ono je i jestivo, jer sadrži dosta nutrijenata, ali je na prvom mestu namenjeno negovanju kože.

Lako se upija ima odličan srazmer omega 3, 6 i 9 masnih kiselina kao i njen list i jako dugo traje. Rok trajanja ulja moringe je preko 5 godina. Korišćeno još u starom Egiptu za vreme Kleopatre, što potvrđuju urme u kojima je pronađeno, čija je starost bila više hiljada godina.

Dobro je bukvalno za sve probleme sa kožom: ekcemi, bore, rane i posekotine. Ono brzo prodire u kožu i značajno ubrzava zaceljivanje rana.

Takođe, može se koristi moringa ulje za kosu jer nije masno, daje sjaj ali ne ostavlja osećaj masnoće. Koža vlasišta ga jako brzo apsorbuje, te kosa postaje meka i svilenkasta. Faktički za sve manje probleme sa kožom ova biljka je izuzetna, mada su ljudi pomoću nje rešavali i ozbiljne posekotine.

Kako se pravi sapun od moringe?

Moringa sapun pravi se kombinovanjem ulja u jednakoj srazmeri sa maslinovim, i on je izuzetno dobar za kožu ruku i lice. Jako je prijatan, odlično hidrira i ostavlja kožu vlažnom. Potpuno je prirodan, lepo miriše i u sebi nema nekih agresivnih supstanci koje štete. Za punu negukože najbolje je koristiti najpre sapun a zatim i ulje moringe.

Iskustva korisnika sa moringa prahom

Prenosimo vam iskustva i rezultate naših čitalaca..

Nema šta već nisam koristila za oporavak vlasišta i uvek mi se činilo da sam na istom.  Sa farbanjem sam počela još kao tinejdžerka i tu je verujem i izvor svih mojih problema sa opadanjem. Već sa 23 god kosa mi se značajno proredila i postala vidljivo suva na vrhovima. Prijateljica mi je preporučila moringa ulje za kosu i ja sam ga odmah nabavila. Koristim ga već 11 meseci i prezadovoljna sam. Kosa mi je ponovo gusta, sjajna (nikako masna) i veoma meka na dodir. Preporuka!

Katarina, 24 god.

Koristim moringa prah 6 meseci i nemam više problema sa želučanom kiselinom. Pre dve godine dijagnostikovan mi je hronični gastritis, čiji je uzročnik helikobakter. Prešao sam na strog dijetetski režim, kako ne bi dozvolio da se bolest zakomplikuje i dovede do čira. Uspevao sam donekle da se nosim sa žgaravicom, sve dok nisam nabavio „zeleno zlato“. Primenjujem jednostavan recept, razmutim kašičicu moringe u čaši mlake vode i popijem odmah izjutra. Nemam više nikakvih gastritičnih smetnji.

Dušan, 42 god.

Pijem moringu sa pomorandžinim sokom već nekoliko meseci. Pomogla mi je kod problema sa nesanicom. Lakše utonem u san i budim se ko nov čovek. Stvari koje su me ranije izuzetno iritirale, poput gradskog prevoza koji je na 15 metara od mene, sad mi više ne smetaju. Svima preporučujem moringa prah, a čuo sam da je podjednako dobra i čajna mešavina od zelenog čaja sa moringom – moram i to probati.

Lazar, penzioner 66 god.

Prah moringe cena u Beogradu

Iako se do pre samo 2 -3 god prah, čaj i ulje moglo naručiti samo preko ebay-a ,ili prijatelja iz inostranstva, danas ga možete nabaviti i u našoj prestonici. Svaka bolje snabevena biljna apoteka ima ove preparate.

Cena moringa praha za pakovanje od 100 grama iznosi 750 do 800 dinara, a ako kupujete veće količine, ona je dosta povoljnija. Proizvod možete nabaviti i online putem interneta.

Vodite računa da kupujete isključivo organski moringa prah, od poznatog certifikovanog proizvođača, da ne bi ste dobili „zeleno zlato“ sumnjivog porekla. Nažalost prevare su česte, ne samo kod ovog proizvoda.

Postoje li kontraindikacije i neka neželjena dejstva

Kako su posredi potpuno prirodni preparati izuzetne biljke, do sada nisu zabeležena neželjena dejstva niti kontraindikacije. Trudnicama i dojiljama se ipak preporučuju konsultacije sa lekarom, pre korišćenja.

Upotreba u kulinarstvu

Osim što se moringa prah i ulje koriste u kozmetici i lekovite svrhe, možete ga uključiti u svakodnevni jelovnik: Upotrebite ulje za salate jer ima jako prijatan blago-orašast ukus.

Jedna zanimljivost za kraj

Jeste li znali:

Seme moringe je izuzetno snažan detoksikator i ono se koristi za prečišćavanje vode. Jedna semenka koja teži oko 100mg može da prečisti litar tečnosti u roku od sat vremena. Tako se recimo od rečne vode koja je mutna, dobija potpuno fizički, hemijski i biološki čista voda.

Verujemo da vas je moringa prah zainteresovao, sa razlogom je nazvan zelenim zlatom.

Sponzorisani linkovi:
f