Feature post image

Alergija na histamin simptomi

ŠTA JE ALERGIJA NA HISTAMIN I KAKO SE LEČI ?

Alergija na histamin kod dece i odraslih se najčešće javlja kao veoma jaka reakcija našeg tela na neke specifične namirnice, to je zapravo intolerancija na hranu . Histamini  su sa druge strane prirodni sastojci mnogih proizvoda i neretko i pokretači pomenutih akutnih alergijskih reakcija. Šta je histamin  ? U pitanju je organsko jedinjenje azota, veoma značajno za naš imunitet u celosti , kao i za regulaciju fizioloških funkcija stomaka. U velikom broju slučajeva, on ne predstavlja veći problem za čovekov organizam jer ga specifičan mehanizam u našim crevima uspešno neutrališe. Međutim, osobe kod kojih ovaj mehanizam ne funkcioniše dovoljno dobro, mogu patiti od alergija na histamin. Ovo oboljenje i pored toga što ne ugrožava život, svakako remeti našu svakodnevicu, a manifestuje se kao veoma burna reakcija tela nakon konzumiranja određenih namirnica.

ALERGIJA NA HISTAMIN SIMPTOMI BOLESTI 

Histaminska alergija se može manifestovati sa više različitih simptoma. Važno je reći da su veoma slični alergijskim simptomima, jer se i u slučaju alergijskih reakcija povećava lučenje histamina u telu. Simptomi kod alergija na histamin se grubo dele po regijama na telu gde se promene najčešće i dešavaju:

  • Problemi u probavnom traktu (bolovi i grčevi u stomaku, zatvor stolice, naduvenost stomaka, dijareja-proliv ili dosta meka stolica, mučnina praćena povraćanjem)
  • Glava i lice (jaka glavobolja, migrena, nesvestica, hroničan umor, otekline lica i crvenilo, često kijanje, začepljen nos ili povećana sekrecija iz nosa),
  • Simptomi na koži  (osip praćen vidnim crvenilom i  neugodnim svrabom, koprivnjača),
  • Grudni koš (astma, aritmija srca, nizak krvni pritisak,nešto ređe i otežano disanje),
  • I ostalo (nesanica i drugi poremećaji spavanja- anksioznost, iznenadne promene raspoloženja, snižen krvni pritisak, hladnoća ).

Alergija na histamin se dijagnostikuje kada su prisutna dva ili više simptoma koje smo nabrojali . Hrana bogata histaminom se nakon konzumacije može zadržati i do 48 sati u našem telu, a simptomi intolerancije su ponekad samo trenutni, nekad se javljaju tokom nekoliko časova po konzumaciji ,a u najgorem slučaju povlače se nakon jednog dana.

ALERGIJA NA HISTAMIN DIJAGNOZA I LEČENJE

alergija na histamin simptomiDijagnoza nepodnošljivosti histamina određuje se testiranjem njegove količine i enzima diaminooksidaze u krvi, zatim jednomesečnom ishranom bez ovog sastojka i zaključnom kontrolom. U terapiji se koriste i grupni lekovi – antihistaminici, koji sprečavaju vezivanje za receptore te ubrzavaju razgradnju i izlučivanje oslobođenog histamina iz organizma.Njihovom upotrebom postiže se izlečenje u oko 75 odsto alergija na histamin . Međutim važno je znati da se on ne oslobađa samo tokom ovih reakcija. Naime, u organizam može biti unet i spoljnim putem, konzumiranjem raznih vrsta namirnica i pića koje ga prirodno sadrže kao aktivni sastojak, ili tokom čije razgradnje on nastaje. Histamin postoji i izvan organizma, u lekovima, piću ili hrani. Naročito u onoj koja duže dozreva ili se obrađuje. Da ne bi dospeo do krvi i potom provocirao alergijske simptome, ovaj biogeni amin mora se razgraditi u našem tankom crevu. Ukoliko u crevu nema dovoljno enzima koji ga razgrađuju, mogu se ispoljiti simptomi slični alergiji, ali je tad, zapravo, reč o stanju koje opisujemo kao intolerancija na histamin. Nivo histamina u hrani zavisi od procesa dozrevanja i stepena svežine namirnica. Što se hrana duže čuva i pušta da dozreva. to će njegov sadržaj  biti veći, te će stoga i poteškoće za onoga ko pati od alergija na histamin biti izraženije. Kao primer možemo uzeti sveže meso, koje ne sadrži histamin, ili ga sadrži veoma malo. Međutim, u njegovoj daljoj preradi odnosno u procesima dozrevanja povećava se količina ovog amina. Isto važi i za ribu. Sveža riba ne sadrži histamine, ili ih sadrži vrlo malo, ali se na temperaturama iznad četiri stepena Celzijusa amino-kiselina histidin (kojom riba obiluje) razgrađuje u histamin. Takođe, dalja prerada, koja uključuje dimljenje soljenje ili sušenje, konzerviranje i mariniranje, može povećati količinu histamina.

GDE SVE NALAZIMO HISTAMIN U HRANI ?

Kod veoma neugodnih alergija na histamin ,najčeći uzročnici tegoba se nalaze upravo u namirnicama koje ga u većoj ili manjoj meri sadrže. Evo nekih od njih. Velik broj alkoholnih pića sadrži histamin ( belo i crno vino,pivo i šampanjac),dimljena i konzervirana riba,zatim riba koja nije dovoljno sveža poput sardina,skuše,tune,inćuna,srdela,haringi ,somovine,lososa,kao i brojni drugi morski plodovi koji su nam danas dostupni u supermarketima. Hrana bogata histaminom je  svakako i dimljeno meso,gotovo sve mesne prerađevine(pršut,salama, šunka  i drugo sušeno meso,slanina i kobasice),spisak produžavamo na tvrde i buđave sireve,kao i one koji se mogu razmazivati po hlebu.Od povrća tu su:paradajz, spanać, pečurke, ukiseljeno povrće (kupus i zelje), patlidžan..od voća avokado, banane,kivi, ananas, mango, crvene šljive, citrusi (limun, pomorandže, mandarine), kruške, maline, papaja, jagode i ostalo crveno voće kikiriki, orasi,indijski orah i semenke suncokreta..Od ostalih namirnica histamin u hrani nalazimo u kečapu i senfu, vinskom sircetu, balzamiko sirćetu ,čokoladi, kakaou, kafi, crnom čaju, hlebu i pecivima s kvascem, šećer…

HISTAMIN DIJETA

Različiti su nivoi tolerancije na ovaj amin, koji variraju od osobe do osobe. Nažalost, ne postoji hrana bez histamina ,tj ona koja uopšte ne sadrži ovaj sastojak.  Za osobe kod koje je dijagnostikovana  alergija na histamin ,jedino rešenje jeste eliminacijska ishrana ili histamin dijeta. Važno je prepoznati histamin u hrani  tj namirnice koje sadrže njegov visok nivo , zatim namirnice što podstiču njegovo oslobađanje, te one koje inhibiraju razgradnju ovog jedinjenja u organizmu. Dakle, jedino rešenje u slučaju intolerancije na histamin jeste promena navika u ishrani, ali i brižljiva evidencija namirnica koje se konzumiraju. Tako se telo postepeno čisti od toksina, a tolerancija raste – zbog svojevrsnih promena koje nastaju u imunološkom sistemu. Ipak, pre prelaska na eliminacijsku ishranu s niskim sadržajem histamina, potrebno je posetiti dijetetičara i uraditi sve neophodne testove. Najvažnije sredstvo u borbi s intolerancijom jeste dnevnik ishrane, koji predstavlja zabeleške svega što osoba konzumira u određenom vremenu, te pojavljivanja svih simptoma s kojima se suočava. U dnevnik se upisuje i vreme konzumiranja određene hrane i pića, zatim količina (može i približno),period reakcije i opis simptoma alergije .Takođe, važno je upisati medicinsku terapiju (lekove koje uzimate), ali i to jeste li pod stresom itd. Cilj vođenja ovog dnevnika jeste da se s vremenom dobije grupa namirnica sigurnih za upotrebu, ali i onih čije konzumiranje izaziva simptome kod alergija na histamin.

INTOLERANCIJA NA HISTAMIN ISKUSTVA 

Koliko alergija na histamin može biti neprijatna tegoba u našoj svakodnevici,podelila je sa nama  M.J. iz Zemuna,pročitajte njeno iskustvo..

  • „U novembru mesecu 2007 g. čvrsto sam odlučila da pokušam da smršam nekoliko kilograma.Tada nisam ni slutila da ću sasvim slučajno saznati kako sam alergična na histamin. Sama sam pronašla dijetu na intenetu i poverovala sam da će mi konzumiranje ribe i južnog voća pomoći da se oslobodim suvišnih kilograma. Nakon što sam jednog dana za ručak pojela komad kuvane ribe i poveći paradajz, a kasnije i više komada citrusnog voća ( mandarina i pomorandži ), te večerala takode južno voće – pojela sam i šaku kikirikija. Tokom noći probudilo me je otežano disanje, jako suzenje očiju, curenje iz nosa i grebanje koje je pratio bol u grlu pri gutanju. Misleći de je u pitanju sezonski grip, skuvala sam blag biljni čaj i u njega nacedila veću količinu limuna. Međutim, osim što sam se neprestano gušila, na koži su mi se počeli javljati mekani plikovi, u početku samo na licu (kapci,usta), da bi se zatim bolni otoci crvene boje proširili i na ostale delove tela, zahvatajući sigurno 70 odsto moje kože. Preplašena i umorna od višesatnog češanja, jakih glavobolja, grebanja i bolova u grlu koji se uopšte nisu smanjivali, zakazala sam hitan pregled kod dermatologa. Nakon pregleda i pitanja šta sam od namirnica konzumirala prethodnog dana, doktorka mi je odmah rekla da je u pitanju koprirvnjača, za koju pretpostavlja da je glavna posledica alergija na histamin. Dobila sam injekciju i propisana mi je terapija antihistaminicima, a doktorka mi je preporučila da vodim dnevnik i ishrane. Na sreću, uspela sam da se izborim sa ovim problemom..“

Preporučujemo tekstove:  alergija na ambroziju i alergija na gluten ..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f