Feature post image

Nedostatak vitamina b12 u organizmu

Nedostatak vitamina b12 i kako ga nadoknaditi hranom

Svakodnevno uzimanje vitamina vrlo je važno za pravilno funkcionisanje organizma. Ipak, zbog svoje delotvornosti na najvažnije faktore u ljudskom organizmu – posebno se izdvajaju vitamin B12 i folna kiselina. Nedostatak vitamina b12 u organizmu može uzrokovati brojne komplikacije, među kojima je najčešća megaloblastna anemija.

Ovaj vrlo složen i dragocen B12 vitamin nam je neophodan za normalan razvoj eritrocita, kao i nervnih ćelija.

Crvena krvna zrnca koja nastaju u koštanoj srži, ukoliko nastaju uz primetan deficit vitamina b12  nepravilnog su oblika i forme. takvi erotrociti su veliki i nezreli te nisu u mogućnosti da obave svoju najosnovniju fukciju. To je svakako transportovanje kiseonika u naše organe i tkiva.

U nastavku ovog članka saznajte gde sve nalazimo vitamin b12 u hrani i kako ga trebate pravilno dozirati za dobro zdravlje.

Za šta je sve dobar Vitamin B12?

Brojni su zdravstveni benefiti dragocenog vitamina B12, navešćemo samo neke od uloga koje on ima u organizmu..

 • Vitamin B12 stimuliše formiranje, rast i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca- eritocita.
 • Kao i svi vitamini iz kompleksa B-grupe, bitan je u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju.
 • Odlično se pokazao u lečenju raznih nervnih poremećaja,
 • B12 Vitamin ima dokazano antitumorsko dejstvo.
 • Poboljšava nam koncentraciju i pamćenje,
 • Održava budnost te smanjuje razdražljivost i ravnotežu, pa ga zbog ovih osobina nazivaju i vitaminom snage.
 • Sprečava anemiju, potpomaže rast i povećava apetit kod dece.
 • Vitamin B 12 može ublažiti tegobe za vreme menstruacije i neposredno pre nje.
 • Snižava nivo homocisteina, amino-kiseline koja oštećuje zidove arterija i povećava rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Šta sprečava njegovu apsorpciju u organizmu?

Za njegovo potpuno usvajanje neophodan je potpuno zdrav želudac. Jedan od glavnih neprijatelja mu je heliko bakterija, koja uzrokuje infekciju sluznice, koja može dovesti i do čira. Stoga je preventiva izuzetno važna.

U slučaju da vam je dijagnostikovan nedostatak vitamina b12 i folne kiseline, najbolje je za početak prilagoditi ishranu. Ukoliko je došlo do ozbiljnijeg deficita neophodna je konsultacija sa lekarom. Samo tako ćete dobiti odgovarajuću medikamentnu terapiju. Preporučujemo članak folna kiselina u ishrani..

Nedostatak Vitamina B12 simptomi koje ne smete ignorisati 

Prvi vidljivi simptomi nedostatka vitamina b12 jesu pojačani strahovi ili napetost. Zatim tu su problemi s koncentracijom, kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice), malaksalost i umor, te neprijatni bolovi u mišićima. Međutim, veći deficit ovog važnog vitamina može izazvati ozbiljne nervne poremećaje. U najtežim slučajevima – i teško oštećenje nerava kičmene moždine, što dovodi do paralize tela.

Nedostatak vitamina b12 takođe izaziva težak stepen anemije. Naime usled toga malokrvnost se razvija postepeno i dosta sporo napreduje. Sve to otežava pravovremenu dijagnostiku jer se dosta teško otkriva.

Simptomi počinju iznenadnom malaksalošću, koja se dodatno pojačava sa zamaranjem, srce jače lupa i lice postaje bledo. Ovo stanje i bledilo često prati gubitak apetita, nadimanje stomaka, kao i dosta česte prolivaste stolice.

Može se pojaviti osećaj pečenja jezika, naročito pri uzimanju nešto kiselije hrane, te gubitak osećaja ukusa. Zapažaju se i primetne depresivne promene, kao što je poremećaj pamćenja. Javljaju se parestezije ekstremiteta, i to naročito nogu, u kojima dolazi do bockanja i trnjenja.

U slučaju da nedostatak vitamina b12 traje već dugo, nisu isključene ni ozbiljne posledice i stanja poput oštećenja mozga i krvarenje. Moguć je i porast nivoa homocisteina, koji povećava rizik od srčanih i koronarnih bolesti.

Oko 70 odsto ljudi sa Alchajmerovom bolešću imalo je manjak vitamina b12 u organizmu. Stoga je vrlo važno ne izbegavati namirnice koje ga sadrže, o čemu ćemo reći nešto više u nastavku..

Koja je uobičajena dnevna doza?

Po hemijskoj strukturi, jedan je od najsloženijih vitamina upravo B12. Uz to jedini sadrži esencijalne mineralne elemente i kobalt, veoma bitan za biološku aktivnost.

Presudan je za proizvodnju genetskog materijala DNK i RNK, kao i mijelina, koji nam stvara zaštitni omotač oko nerava. Evo kako se treba pravilno dozirati vitamin b12 po starosnoj dobi u toku jednog dana..

Vitamin B12 doziranje po starosnoj dobi

 • Bebe od jedne do tri godine do 0,9 mcg,
 • Mlađa deca od četiri do osam godina uzimaju do 1,2 mcg,
 • Deca od devet do trinaest godina uzimaju do 1,8 mcg,
 • Deca uzrasta od četrnaest godina i starija do 2,4 mcg,
 • Trudnice trebaju unositi 2,6 mcg,
 • Dojilje treba da uzimaju 2,8 mcg.
 • Odrasle osobe mogu unositi maksimalno do 3  mcg.

 

nedostatak vitamina b12 simptomi

Recimo još i to da se u našem telu nalazi blizu 5 mb vitamina b12 (drugi izvori navode i značajno manje količine od svega 2 mg). Znajte i da se u toku dana gubi oko dva i po mikrograma.

Za klinički nedostatak vitamina b12 u organizmu uzima se podatak da on nastupa kada njegov ukupni nivo padne na oko deset odsto normalnih vrednosti. Tada su moguće brojne posledice po celo telo.

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina B12?

Većina stanovništva putem hrane unosi sasvim dovoljne količine ovog vitamina, redivno konzumirajući meso, mleko, sir i jaja u ishrani. Upravo je to hrana bogata vitaminom b12. Stoga jelovnike obogatite namirnicama koje ga prirodno sadrže.

Drugi važan činilac je i njegova pravilna apsorpcija u organizmu. Za to je na prvom mestu neophodan želudac koji je potpuno zdrav, kao i zdravlje našeg intestinalnog trakta.

B 12 vitamin gde ga ima – u kojoj hrani je najviše zastupljen? 

Vitamin b12 zastupljen je u namirnicama životinjskog porekla. Najveće količine sadrže govedina i svinjetina, jetra, bubrezi, srce i mišići, gde bakterije proizvode ovaj vitamin. Jaja i riba su takođe jako dobri izvori, kao i sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu.

Kod vegana je deficit vitamina B12  puno češći

B12 Vitamina ima i u hrani biljnog porekla, ali u dosta manjim količinama. Stoga su pobornicima ovakvog načina ishrane često podrebne i dopunske suplementacije.

Dakle, vegetarijancima se kao dopuna preporučuje ishrana bogata žitaricama, sojinim produktima i pivskim kvascem. Naime, kod njih se često manifestuje nedostatak vitamina b12, upravo zbog specifične biljne ishrane.

Takođe, ovaj vitamin se u manjim količinama nalazi u cvekli, pojedinim vrstama žitarica (naročito njihovim klicama), susamu, lešniku, soji, morskim algama…

Dobar izvor vitamina B12 jeste i kiseli kupus, te sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu, poput povrća iz turšije.

Da rezimiramo….

Preporučena dnevna doza Vitamina B12 za odrasle iznosi maksimalno tri mikrograma. Ukoliko uzmete više, nemate razloga za strah i paniku, jer prevelika količina ovog vitamina ne izaziva hipervitaminozu.

Takođe, B12 vitamin je rastvorljiv je u vodi, pa se u organizmu ne stvaraju velike zalihe. Osim toga, probavni trakt ga ne upija dobro, pa u organizmu deluje pomoću kalcijuma.

Ukoliko se pravilno hranite deficit i nedostatak vitamina b12 čete nadomestiti na najbolji mogući način, bez potrebe za ikakvim medikamentom.

Sponzorisani linkovi:
f