Feature post image

Neplodnost kod žena i muškaraca

NEPLODNOST KOD ŽENA I MUŠKARACA PRIRODNO LEČENJE

Neplodnost kod žena i muškaraca ima svoje mnogobrojne uzročnike,te je sve veći broj parova kod kojih je dijagnostikovan bračni sterilitet. S kliničkog stanovišta, dijagnoza bračnog steriliteta postavlja se kada nakon dve godine redovnih seksualnih odnosa,bez primene kontraceptivnih sredstava, ne dođe do željene trudnoće. Jedna od brojnih studija pokazuje da su šanse za začeće u prvom mesecu 20 odsto, tokom šest meseci 60 odsto , u periodu od devet meseci 75 odsto , tokom jedne godine 80 i 90 odsto u okviru 18 meseci. Ukoliko do začeća ne dođe, neophodno je obratiti se lekaru specijalisti.

KOJI SU MOGUĆI UZROCI NEPLODNOSTI ?

Uzroci neplodnosti su mnogobrojni: mogu biti muški, ženski ili kombinacija više različitih faktora. Malo je poznato da su uzroci neplodnosti kod muškaraca prisutni u čak  40 odsto slučajeva i da su drugi na listi faktora koji izazivaju – odmah iza starosne dobi partnerke. Olakšavajuća okolnost jeste to što se neplodnost kod muškaraca veoma lako dijagnostikuje.

NEPLODNOST KOD MUŠKARACA UZROCI : 

Faktori koji uzrokuju muški sterilitet zaista su brojni, a medu glavne krivce ubrajaju se:

 • Polno prenosive bolesti – ponovljeni slučajevi hlamidije ili gonoreje često se dovode u vezu sa muškom neplodnošću, kao i papiloma virus koji izaziva nastanak polnih bradavica.
 • Zauške – kada se zauške jave posle puberteta, u 25 osto slučajeva oštećuju testise i uzrokuju neplodnost kod muškaraca.
 • Radioterapija – visoke doze zračenja u regijama oko testisa ubijaju matične ćelije koje proizvode spermatozoide. Takođe, u slučajevima kada je zračnom terapijom obuhvaćen mozak, može doći do oštećenja hipofize koja signalizira testisima da proizvode hormone. Blo kada ovih signala može biti uzročnik za sterilitet kod muškaraca..
 • Narkotici i alkohol – upotreba droga (uključujući i marihuanu) može značajno smanjiti kvalitet sperme za čak 50 odsto Prekomerno konzumiranje alkoholnih pića takođe negativno utiče na plodnost kod oba pola..

NEPLODNOST KOD ŽENA UZROCI :

Evo i koji su najčešći uzročnici za sterilitet kod žena :

 • Starost – plodnost kod žena počinje da opada nakon 35. godine i tada dolazi do smanjenja broja i kvaliteta jajnih ćelija, što otežava oplodnju. Takođe, prisutna je i tendencija ranog ulaženja u perimenopauzu, kada se smanjuje nivo hormona i ciklus postaje neredovan.
 • Loš tajming odnosa može uzrokovati neplodnost kod žena – ukoliko se spontanim odnosima ne dolazi do željene trudnoće, vreme je za izračunavanje plodnih dana i „tempiranja“ seksa u tom periodu. Pošto je ova metoda često i dosta neprecizna, preporuka je da se i koriste testovi i da se meri bazalna temperatura .
 • Fizički uzroci – izostanak ovulacije,nepredvidiva i neredovna menstruacija,endometrioza,začepljenje jajnika, policistični jajnici. Takođe i kod muškaraca su mogući brojni fizički uzročnici ,koji smanjuju broj i pokretljivost spermatozoida i samo su neki od mnogih stanja koji negativno utiču na našu plodnost. Za detaljnu i tačnu dijagnozu potrebno je konsultovati lekara specijalistu.

UZROCI NEPLODNOSTI KOD OBA POLA

 • Nepravilna ishrana uzrokuje neplodnost kod žena i muškaraca – dugotrajni disbalans u unošenju važnih nutritijenata i hranljivih materija,vitamina i minerala kroz ishranu nepovoljno se odražava na reproduktivni sistem. Manjak svežeg povrća i voća u svakodnevnoj ishrani kao i integralnih žitarica i leguminoza i to tokom dužeg perioda kod muškaraca može da izazove bolest koja se zove oligospermija ,zbog nedostatka važnih vitamina i minerala. Takođe,iscrpljujuće dijete kojima se neke žene podvrgavaju mogu narušiti hormonalnu ravnotežu i uzrokovati neredovan ciklus ili čak amenoreju.
 • Nedovoljna fizička aktivnost uzrokuje bračni sterilitet – poznato je da umerena i dozirana rekreacija popravlja opšte stanje organizma i  zdravlje, sprečava gojaznost i oslobađa nas od negativnih efekata koje uzrokuje stres. Kod muškaraca, svakodnevni dobar trening povećava nivo testosterona za oko 30 posto.
 • Gojaznost – prekomerna telesna težina često pospešuje impotenciju, dok kod žena povećava nivo estrogena što ima negativan uticaj na ovulaciju i može uzrokovati nastanak cista na jajnicima. Mnoge studije pokazuju da dijete s bogatim sadržajem omega-3 masnih kiselina, pravilnim balansom proteina i ugljenih hidrata i adekvatnim unosom vitamina kroz voće i povrće – poboljšavaju plodnost i povećavaju šanse za začeće te smanjuju mogućnost za neplodnost kod žena.

NEPLODNOST KOD ŽENA I MUŠKARACA KAO POSLEDICA STRESA

neplodnost kod muškaraca lečenjeNemali broj parova nakon veštacke oplodnje, potpuno normalnim putem uspeva da dobije drugo dete. Često se može čuti konstatacija kako je uzrok teškoća sa začećem prevelika želja supružnika koji su neretko pod jakim psihološkim pritiskom. Lekari se ranije nisu slagali sa konstatacijim da je upravo stres uzrokovao neplodnost kod žena. Danas je slika malo drugačija i sve veći broj stručnjaka smatra da je u oko 30 odsto slučajeva uzrok bračnog steriliteta upravo tenzija koja se stvara prilikom planiranja porodice. Stručnjaci s Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu su nakon sprovođenja serije anketa ustanovili da je kod žena koje su prijavile visok nivo stresa u svakodnevnom životu bilo 20 odsto manje jajašaca tokom ovulacije nego kod onih koje nisu izložene velikom stresu. Takođe, u slučaju onih izloženih stresu a koje su uspešno ovulirale, stopa uspešnosti oplođenja bila je znatno manja. Naime, stres kod žena ometa hormonalnu vezu između osovine hipotalamus -hipofiza i jajnika, što veoma negativno utiče na proces ovulacije. Postoji direktna povezanost između mozga i reproduktivnog trakta, jer nervi povezuju mozak sa jajovodima i matericom. Autonomni nervni sistem ima velik uticaj na sposobnost jajnika da proizvede jajne ćelije i hormone. Evo i primera: kada je žena pod jakim stresom može doći do grča u jajovodima i materici što ometa putanju i implantaciju oplođene jajne ćelije. Takođe, hroničan stres u kombinaciji sa nezdravim životnim navikama kod muškarca može smanjiti nivo testosterona i samim tim negativno uticati na stvaranje spermatozoida i direktno utiče na neplodnost kod muškaraca. Što znači da stresom inducirano oslobađanje glukokortikoida i opoida blokira oslobađanje gonadotropnih hormona i posredno smanjuje produkciju testosterona u testisima, što se negativno odražava na stvaranje sperme.

LEČENJE NEPLODNOSTI SUPLEMENTIMA

Pre svega, neophodno je utvrditi koji su tačni uzroci steriliteta, što podrazumeva kompletan pregled oba partnera. Tek nakon toga se propisuje određena terapija. Ukoliko lečenje neplodnosti medikamentima ne da zadovoljavajuće rezultate, bračnom paru  se, ako oni to žele, preporučuje veštačka oplodnja. Istraživanja su pokazala da određeni vitamini i minerali i te kako utiču na plodnost kod oba pola. Vitamin E, na primer, ublažava oštećenje ćelija spermatozoida, izazvano delovanjem slobodnih radikala te je odlična preventiva za neplodnost kod muškaraca. Vitamin C štiti spermu od oksidativnih oštećenja i sprečava aglulinaciju (slepljivanje sperme,koje u znatnoj meri smanjuje oplodnu moć). Takođe, veoma bitnu ulogu u održavanju plodnosti muškaraca imaju i vitamini B6 i B12. Manjak cinka u organizmu smanjuje nivo testosterona, te je zbog toga unošenje tog minerala veoma važno za muškarce s niskim nivoom testosterona, jer povećava i broj spermatozoida i plodnost. U tu svrhu suplemente cinka treba uzimati najmanje nekoliko meseci, a preporučuje se 60 mg dnevno. Međutim, pre toga se treba se posavetovati sa lekarom jer dugotrajno uzimanje ovog elementa može dovesti do gubitka bakra iz organizma. Cinka najviše ima u ribi i morskim pio dovima. Studije pokazuju da selen u znatnoj meri povećava pokretljivost i broj spermatozoid, ali treba biti veoma oprezan, jer su doze preko 200 grama dnevno toksične. Magnezijima, kojeg ima u pirinču,sojinom brašnu,mekinjama pšeničnim, suncokretovim semenkama, hlebu od integralne pšenice, sočivu, orasima i mineralnoj Mg vodi takođe povećava broj i pokretljivost spermatozoida. Kada je u pitanju neplodnost kod žena lečenje suplementima može doneti dobre rezultate. Ženama se pre svega savetuje da uzimaju folnu kiselinu čiji nedostatak znatno smanjuje šanse za začeće i povećava opasnost od urođenih anomalija ploda. Preventivno bi, odmah po prestanku uzimanja kontraceptivnih pilula, svakodnevno trebalo uzimati 0,4 miligrama folne kiseline. Takođe, veoma su važni i gvožđe i jod, kao i vitamin E usled čijeg nedostatka oplođena jajna ćelija ne može da se ugnezdi u materici i telo je odbacuje .

BRAČNI STERILITET KORISNI SAVETI 

 • Trebate znati kako izračunati plodne dane i naučiti da prepoznate pravi trenutak : mnogi parovi koji utvrđuju plodne dane metodom merenja bazalne temperature smatraju da je trenutak kada temperatura poraste idealna za oplodnju. Međutim, tada je obično već prekasno jer je prošla ovulacija. Treba voditi računa da je jajašce potpuno spremno za oplodnju ,upravo na dan ovulacije i još 12 do 18 sati nakon toga.
 • Redovno se podvrgavajte neophodnim pregledima – uzrok za neplodnost kod žena neretko su nelečene ili neprepoznate upale genitalnog trakta. Tako je, na primer, najčešća infekcija hlamidijom koja je jedan od glavnih uzroka kod začepljenih jajovoda.
 • Vodite računa o telesnoj težini – manjak ili višak kilograma neće direkt uticati na plodnost,ali gojaznost (isto kao i pothranjenost) može izazvati poremećaj menstrualnog ciklusa i izostanak ovulacije.
 • Odreknite se alkohola i cigareta – kontinuirano konzumiranje alkohola negativno utiče na stvaranje spermatozoida i smanjuje njihovu gustinu. I nikotin može da uzrokuje razne smetnje u radu reproduktivnih organa i čest je uzročnik za neplodnost kod muškaraca i žena.
 • Ne izlazite testise toploti – plodnost muškarca umnogome zavisi od okolne temperature. Dugotrajne vruće kupke, prečeste posete sauni, ali i previše uske pantalone, mogu dovesti do pregrejavanja polnih žlezda i poremetiti proizvodnju spermatozoida.

NAJBOLJI ČAJEVI ZA NEPLODNOST 

 • Supenu kašiku crvene deteline prelijte sa 7 decilitara tek provrele vode ,skinite sa vatre,dobro poklopite i odstavite najmanje pola sata da tako odstoji. Nakon toga otklopite,dobro procedite i pijuckajte u sitnim gutljajima tokom dana.Ova terapija za neplodnost se primenjuje 3 sedmice,nakon čega se pravi pauza od nedelju dana(najbolje je da pauzirate za vreme menstruacije)..
 • Uzeti prstohvat zdravca(crvenog) i preliti sa decilitrom provrele vode. Skloniti sa šporeta,dobro zatvoriti i sačekati deset minuta.Procediti čaj i piti po jednu šolju ujutru i jednu naveče pred počinak. Čaj protiv neplodnosti od crvenog zdravca treba da uzimaju oba partnera i to u periodu od najmanje šest do osam nedelja.

Postoje brojne narodne recepture koje leče neplodnost kod muškaraca i žena.Jedna od njih je i čajna mešavina od biljke klinavče(slatki grahovac) i babinog zuba.

 • Uzeti tri supene kašike od ove mešavine i preliti sa 0,7 l proključale vode. Skinuti sa vatre,dobro zaklopiti i pustiti da tako miruje jedan sat. Dobro procedite čaj i konzumirajte u popodnevnim časovima. Za neplodnost kod oba partnera preporučuje se da piju ovaj lek najmanje 90 dana,pa napraviti pauzu.

Kao prirodni lek za neplodnost kod muškaraca preporučuje se i domaći med i to u mnogobrojnim kombinacijama.Evo jedne od njih.

 • Pomešajte 200 grama kvalitetnog domaćeg meda sa 50 grama sveže nastruganog rena. Mešavinu pustite da odstoji najmanje desetak dana na prijatnoj sobnoj temperaturi. Svako jutro pola sata pre nego što ćete doručkovati,pojedite jednu malu kafenu kašičicu ovog izuzetnog leka.Obavezno uz njega pripremite i blagotvorni čaj od žalfije,pa ih kombinujte zajedno.Ovo je jako dobra kombinacija protiv neplodnosti kod oba pola,žene je slobodno mogu koristiti i za vreme menstruacije,ne može im nikako naštetiti.Ovaj domaći lek će sprečiti i pad imuniteta tokom ovih nadolazećih hladnih jesenjih i zimskih dana.
 • Za neplodnost kod žena i muškaraca,još jedan recept sa medom se pokazao kao jako dobar.To je kombinacija pola kilograma pravog domaćeg meda sa 50 grama cimeta(u prahu).Oni se takođe uzimaju pola sata pre prvog obroka i uz njih je dobro popiti i čašu mlake vode. Recept se primenjuje najmanje petnaestak dana,kada pravimo pauzu takođe od 15 dana,posle čega ponovo možemo nastaviti..

Kada je u pitanju lekovito bilje kao lek protiv neplodnosti možemo upotrebiti puno toga.Jedna stara narodna receptura glasi ovako

 • Pomešati u jednakim srazmerama,sasušen ruzmarin,đumbir u prahu i bosiljak .Od mešavine uzeti supenu kašiku i preliti je sa proključalom vodom ( 6 dl) ,skloniti sa šporeta i pustiti tridesetak minuta poklopljeno da odstoji.Dobijeni čaj protiv neplodnosti pije se 30 min.pred svaki važniji obroki to naredna tri meseca,slobodno ga mogu uzimati oba bračna partnera.

VRKUTA I NEPLODNOST KOD ŽENA

 • U jednakoj srazmeri pomešati stolisnik i virak pa uzeti jednu supenu kašiku od toga i preliti sa provrelom vodom (2 dl).Dobro poklopiti čaj i pustiti da miruje najmanje pola časa. Ovako spremljen čaj za neplodnost kod žena od virka i hajdučice se pije svaki dan od dve do tri šolje , s tim da ga smeju trošiti samo žene…

LEKOVITA ŽALFIJA PROTIV NEPLODNOSTI

 • Dve male kafene kašičice žalfije treba preliti sa 2 i po decil. proključale vode i pustiti da poklopljeno miruje petnaestak minuta.Procediti dobro i odmah piti. Obavezno piti ujutru uz med i ren i naveče samostalno. Preporuka je da ga piju i žene i muškarci.
 • Za neplodnost kod oba partnera dobro se pokazalo ulje od crnog kumina.U periodu od tri do šest meseci potrebno je konzumirati pola kafene kašičice od ovog ulja sa decilitrom tople vode. Ukoliko vam je lakše možete i izbrojati tridesetak kapi.

KAKO POVEĆATI POKRETLJIVOST SPERMATOZOIDA

 • Pomešajte sledeće lekovito bilje : 100 grama zovinih cvetova, 50 grama hajdučice,30 grama iđirota,50 grama semenki od peršuna,30 grama listića od maline i 30 grama majčine dušice. Od mešavine uzeti dve male kafene kašičice i preliti sa provrelom vodom (najviše 2,5 dl) . Pustite da poklopljeno stoji nekih trideset minuta,nakon čega lekoviti čaj treba i procediti. Uzimajte ga do tri puta dnevno po jednu šolju i pospešićete bolju produkciju i pokretljivost malih plivača – spermatozoida.

LEKOVITA KUPKA PROTIV STERILITETA

 • Pomešajte u jednakoj srazmeri ( po 200 g) maslačka,virka,preslice i hajdučke trave .Dve pune šake mešavine prelijte sa dve litre provrele vode i pustite najmanje pola sata da tako odstoji . Ovu lekoviti kupku dodajete toploj vodi u unapred pripremljenoj kadi. Važno je sedeti u vodi dvadesetak minuta i to mogu da primenjuju oba partnera.Na ovaj način omogućićete puno bolju cirkulaciju vaših reproduktivnih organa što je veoma značajno kad je u pitanju neplodnost kod žena i muškaraca.
Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Aleksandar
04/12/2014 15:18

Lekari preporučuju korišćenje L-Arginina kod problema sa erekcijom i kao terapiju kod neplodnosti, jer pored erekcije pomaže i oslobađanje seksualnih hormona i širi zid krvnih sudova kavernoznih tela. 80% aminokiselina u spermi muškarca potiče od L-Arginina, on povećava broj spermatozoida i poboljšava njihovu pokretljivost. Izgradnjom belančevina u telu L-Arginin regeneriše ćelije, ubrzava zarastanje rana, sprečava starenje pospešivanjem sinteze kolagena i povećanim taloženjem kolagena u ranama. Zbog toga raste potreba organizma za L-Argininom kod opekotina, povrede velikih površina kože i hiruških rana. Pospešuje oslobađanje hormona, kao i stvaranje hormona rasta i prolaktina. Azot oksid koji se stvara iz L-Arginina u belim krvnim zrncima uništava bakterije i viruse. Naučna istraživanja u Japanu su dokazala da veoma intenzivno uništava viruse herpesa i gripa. U ovom kratkom sažetku se vidi da je L-Arginin zaslužno dobio ime „čudesni molekul“ i nije slučajno, što je širom sveta u centru medicinskih i fizioloških istraživanja.

f