Feature post image

Prirodno obnavljanje hrskavice kolena

Pravilna ishrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice kolena, kuka i kičme.

Održavanje optimalne telesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao  i izbegavanje velikog fizičkog naprezanja tokom dana, dokazano smanjuju rizike od preteranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice. Preventivno delovanje je kao i uvek najvažnije. Ono nam može dugoročno sačuvati zglobove od oštećenja, te nam život čini značajno lakšim.

U nastavku našeg članka saznajte kako obnoviti hrskavicu kolena i drugih velikih zglobova prirodnim putem..

OŠTEĆENJE HRSKAVICE KOLENA SIMPTOMI 

Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva koja ulazi u sastav mnogih struktura ljudskog tela. Ima je u grudnom košu,nosu, bronhijama, ušima a oblaže i pregibe kičmenih pršljenova, laktova, kolena, kukova. Manje je elastična od mišića, ali nije ni tako čvrsta kao kost. Njena osnovna funkcija jeste da omogućava pokretljivost zglobova sprečavajući da se kosti taru jedna o drugu – kada i dolazi do oštećenja. Naročito je važno čuvati je od povreda, posebno kada je u pitanju hrskavica kolena.

S obzirom na to da je ono najveći zglob u ljudskom telu, potrebno je paziti da meniskus ili hrskavica s njegove unutrašnje i spoljašnje strane bude zdrava i glatka kako bi ono bilo lako pokretljivo i funkcionalno.

Sve dok su hrskavice u telu bez oštećenja, zglobovi se savijaju i pokreću normalno i bezbolno, te nam nikakvo obnavljanje hrskavice kolena i drugih zglobova nije potrebno. Ipak, razni faktori mogu da uzrokuju poremećaje – starenje organizma i bolesti kao što je npr. osteoartritis koji najčešće pogađa zglobove ramena, vrata (otežava pokretljivost glave i izaziva vrtoglavicu), kukova, kolena, ručnih i nožnih zglobova.

Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, kao i otok i zategnutost mišića. Osim degenerativnih promena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrede prilikom udaraca, preterana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta, kao i gojaznost, u nastavku teksta pročitajte koji su najbolji prirodni lekovi za obnavljanje hrskavice kuka, kolena i dr.

obnavljanje hrskavice kolena prirodnim putem
Foto: Unsplash

KAKO OBNOVITI HRSKAVICU KOLENA I KUKA 

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina jeste 12 miligrama za svaki kilogram naše telesne mase. Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, pasulj i sl.

Osim lizina, veoma je važna i supstanca hondroitin koja učestvuje u očuvanju naše hrskavice i isto tako značajna je za prirodno obnavljanje hrskavice kolena, kuka i svih drugih zglobova. Hondroitin apsorbuje vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove.

Optimalna količina ove supstance iznosi od 1.000 do 1.200 miligrama dnevno, a dobija se iz hrskavice morskog psa, kao i iz svinja i krava. Osim toga, hondroitin se često kombinuje s glukozaminom koji podstiče bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, te je takođe značajan i za prirodno obnavljanje hrskavice. On se dobija iz hitina koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i slično.

Preporuka: kako se leči voda u kolenu

KOJA SE HRANA ZA HRSKAVICU PREPORUČUJE

Ishrana koja se bazira na namirnicama bogatim vitaminima od ključnog je značaja za pravilno formiranje i obnavljanje hrskavice kolena. Najveći deo nje s vremenom okoštava, pa je potrebno unositi što je moguće više vitamina da bi se produžio njen vek i gipkost.

Namirnice bogate vitaminom C za obnavljanje hrskavice kuka i kolena

Konzumacija namirnica bogatih vitaminom C može biti od velike pomoći za izgradnju i obnavljanje hrskavice kuka, kolena i drugih zglobova. Telu je neophodan taj vitamin jer on podstiče stvaranje kolagena ključnog u izgradnji zdravih ligamenata i tetiva. Optimalna dnevna količina iznosi 75 miligrama, a odličan izvor su citrusi, narandže, mandarine, grožđe, kupine, kao i njihovi sokovi. Vitamina C ima i u crnom luku, paprici, krompiru, zelenoj salati i sl. Ishrana bazirana na tom voću i povrću takode može smanjiti rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima.

Kako obnoviti hrskavicu kolena sa E vitaminom

Ovaj vitamin je antioksidans koji može da ublaži degenerativne promene, pa tako usporava oštećenja hrskavice koja nastaju usled artrtisa. Spanać, bademi, orasi, avokado, prirodna ulja prava su riznica vitamina E, pa ih je potrebno uvrstiti u svakodnevni režim ishrane jer podstiču obnavljanje hrskavice kolena .

Vitamin D za kosti, zglobove i hrskavicu 

Studija realizovana 2009, koja je objavljena pod naslovom „Artritis i reumatizam“ potvrđuje da su izlaganje sunčevoj svetlosti i vitamin D direktno doprineli boljoj pokretljivosti zglobova kod obolelih koji su tom prilikom testirani. Obnavljanje hrskavice kolena u njihovom slučaju nije izostalo. Rezultati studije pokazali su da je neophodno unositi dovoljne količine vitamina D u organizam kako bi se sprečila pojava osteoartritisa. On se, osim u sunčevoj svetlosti, nalazi u mleku, hlebu, žitaricama, kao i masnoj ribi poput lososa, ali i u haringama i ostrigama.

Namirnice bogate vitaminom A podstiču obnavljanje hrskavice kuka i kolena

Ovaj vitamin deluje kao antioksidans, suzbijajući slobodne radikale koji mogu da uzrokuju oštećenja ćelija. Taj vitamin može se naći u ulju bakalara, džigerici, bubrezima i mlečnim proizvodima, kao i jajima. Osim toga, nalazi se u slatkoj paprici, dinjama, paradajzu, brokoliju, kajsijama, šargarepi, grejpfrutu i zelenom povrću. Unosite ga svakodnevno..

PRIRODNI LEK ZA OBNAVLJANJE HRSKAVICE – ŽELATIN

Dodatak je mnogim salatama i desertima, a osim što je veoma jednostavan za pripremu, želatin ima još jednu prednost – on je izvanredan prirodni lek za obnavljanje hrskavice u kolenu, kuku i ostalim zglobovima.

Naime, istraživanja su pokazala da konzumacija ove namirnice u znatnoj meri može da pomogne u regeneraciji hrskavice, jer ima sličnu hemijsku strukturu. Oštećena i istrošena hrskavica u kolenu, može nam napraviti velike probleme, i u velikoj meri nam naručava kvalitet života – stoga jedite želatin za hrskavicu svakodnevno, jer osim što će pokrenuti zglobove učestvovaće i u regeneraciji.

Doziranje želatina

Optimalna količina iznosi 10 grama dnevno, a redovnom konzumacijom mogu se sprečiti i neprijatni simptomi osteoartritisa. Veoma je bogat proteinima, ima 10 esencijalnih amino-kiselina, između ostalih, prolin i hidroksiprolin, koji pomažu u regeneraciji mišićnog tkiva.

Još jedna prednost jeste i to što u želatinu nema ni masti ni holesterola, što nije slučaj s većinom namirnica bogatih proteinima. Osim toga, obiluje kolagenom. supstancom koja učestvuje u izgradnji tkiva, kostiju, tetiva, ligamenata i hrskavica, čije se količine obično smanjuju s vremenom kako starimo.

PREVENCIJA I PRIRODNO OBNAVLJANJE HRSKAVICE

Ukoliko se pridržavate sledećih saveta, možete dugoročno očuvati zdravlje svojih zglobova i hrskavice, što će se pozitivno odraziti i na kvalitet vašeg života:

  • Regulišite telesnu masu. Višak kilograma dodatno opterećuje zglobove, što izaziva deformacije i oštećenja hrskavice. Hranite se zdravo i izbalansirano. Jedite što je moguće više povrća, jer ono ima mali procenat kalorija, što će vam olakšati borbu s viškom masnoća u krvi  i pomoći će za obnavljanje hrskavice.
  • Povećajte unos kalcijuma konzumiranjem neophodnih količina mleka, mlečnih proizvoda, integralnog brašna. Preporučljive su i tri kašike sušama dnevno. Osim toga, smanjite unos zasićenih masti, mesa, škroba, rafinisanog šećera. Izbegavajte beli hleb, testenine, slatkiše, a u ishranu uvrstite kupus, tofu, orahe i si. Više u članku kalcijum u hrani.
  • Bavite se fizičkom aktivnošću, ali se nemojte forsirati. Radite vežbe istezanja i što češće plivajte, jer ćete u velikoj meri olakšati tegobe sa pokretljivošću zglobova i pomoćićete brže obnavljanje hrskavice kuka,kolena i drugih zglobova.
  • Naučite kako da pravilno nosite teške predmete i raspoređujete teret u rukama. Ukoliko to ne činite na adekvatan način, zglobovi će se brže deformisati, a preterano opterećenje ubrzaće trošenje hrskavice. Prema tome, kada podižete nešto sa zemlje, nemojte savijati leđa, već kolena, kao kada radite čučnjeve. Pazite i na to da teret ne bude suviše težak. Kada ste ga podigli, rasporedite ga u obe ruke i nosite ga što je moguće bliže telu, bez savijanja kičme. Ukoliko odlazite u kupovinu, umesto kesa, ponesite torbu s točkićima koju ćete gurati a ne vući.

Iako danas postoje i različite tablete za obnavljanje hrskavice u zglobovima, mi se ovog puta nismo bavili sa njima, već smo se bavili isključivo prirodnim lečenjem i prevencijom putem ishrane. Ukoliko vas muče zglobovi i imate problema sa hrskavicom ,obavezno pročitajte i recept za mast od gaveza.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

mira lazic
15/03/2015 14:58

Ja imam arthritis u celom telu, pa sam htela da vidim da li bi ove pilule pomogle. Hvala unapred . Mira.

Mirjana
17/03/2015 14:36

Za Ninu Zivic pored gove]eg želatina probejte reumazon plus kremu pozovite 011/ 3612827, odlična je meni je pomogla ima la sam problema sa desnim ramenom. Mirjana

dragan
02/06/2015 23:01

KONDROIN -FORTE TABLETE OD AJKULOVE HRSKAVICE SUPER SU

f