Feature post image

rak grla simptomi | lecenje | prognoza

rak grla simptomi | lecenje | prognoza

Rak grla simptomi kao što su promena boje i jačine glasa te česta promuklost su prvi pokazatelji bolesti. Karcinom grla predstavlja maligno oboljenje koja najčešće zahvata larinks (grkljan), a ponekad i farinks (ždrelo) ili tonzile (krajnike). Ovaj maligni tumor se čak u 97% slučajeva javlja kod muške populacije, dok je svega 3 % prisutan kod žena. Najćešća životna dob pacijenata je od 50 do 70 godine, a poslednjih nekoliko godina sve je veći broj obolelih žena , kao i pripadnika dosta mlađe populacije.

ANATOMIJA GRKLJANA

Grkljan je organ u obliku cevi, dugačak oko pet centimetara, smešten iznad dušnika (traheje), koji sprovodi vazduh iz nosa i usta do dušnika i pluća.Epiglotis, elastična hrskavica na ulazu u grkljan služi kao „poklopac“ koji sprečava da hrana ili piće odu u dušnik prilikom gutanja. U ovom organu smeštene su i glasne žice,koje vibriraju kada kroz njih prolazi vazduh potisnut iz pluća, stvarajući zvuk. Kod muškaraca, grkljan je nešto izražajniji, a u narodu je poznat kao Adamova jabučica.

RAK GRLA VRSTE

Prema mestu nastanka rak grla se deli na supraglotidni (iznad glasnih žica), glotidni (u nivou glasnih žica) i subglotidni (ispod nivoa glasnih žica, to jest u području koje spaja grkljan sa dušnikom).Lokalizacija tumora veoma je važna jer od toga zavisi terapija. Rak glasnih žica (glotidni karcinom) predstavlja 60% svih tumora grkljana,a pošto se karakteriše konstantnom promuklošću, može se otkriti u ranom stadijumu.Supraglotidni i subglotidni karcinomi kasno ispoljavaju simptome, a brzo se šire i rano metastaziraju u lokalne limfne čvorove, pa je njihova prognoza mnogo ozbiljnija.

RAK GRLA SIMPTOMI

Rak grla prvi simptomi su promuklost ili promena boje i jačine glasa  Supraelotidni tumori uzrokuju pojavu izraslina na
vratu, praćeni su bolovima u grlu koji traju duže odšest nedelja,otežanim i bolnim gutanjem (disfagijom),osećajem prisustva
stranog tela u grlu,kao i bolovima u uhu. Tumori koji se formiraju ispod glasnih žica prepoznaju se po otežanom, glasnom disanju
koje u poodmaklim stadijumima nalikuje šištanju,a bolest  neretko prati upornim suvi kašalj  i krvavi ispljuvak.
Rak grla uzrokuje ubrzan gubitak  telesne težine, neprijatan zadah  iz usta i često gušenje hranom.

KAKO PREPOZNATI RAK GRLA

Nakon što utvrdi koji su simptomi raka grla prisutni uz opipavanje limfnih čvorova na vratu,svaki lekar dobija približan uvid u bolest.Da bi se rak grla potvrdio ,neophodna je larigonskopija(cevčice sa kamerama).Ukoliko promena ima ,potrebno je uzeti tkivo na uzorak koje nakon biopsije potvrđuju prisustvo kancera.

rak grla simptomi

RAK GRLA UZROCI 

Nastanak raka grla u preko 90% slučajeva povezan je sa pušenjem, a fatalnu kombinaciju predstavIja udruženo delovanje cigareta i alkohola. Do razvoja bolesti može da dovede i izloženost otrovnim materijama poput azbesta, drvnoj i ugljenoj prašini,formaldehidima, bojama i lakovima, naftnim derivatima… U rizičnu grupu ubrajaju se Ijudi koji su već imali maligni tumor u području glave i vrata, osobe sa genetskom predispozicijom, kao i oni koji se nezdravo hrane. Infekcija grla HPV virusom povećava rizik od nastanka laringealnog kancera, kao i refluks želudačne kiseline (gorušica)koja oštećuje osetljivu sluzokožu glasnih žica stvarajući podlogu za razvoj kancera.

RAK GRLA LECENJE

Lečenje tumora ponajviše zavisi od njegove veličine, lokalizacije kancera  kao i opšteg stanja kod pacijenta.

OPERACIJA RAKA GRLA

Podrazumeva odstranjivanje malignog tkiva hirurškim putem,međutim u poodmaklom stadijumu kancera,neophodno je  odstraniti deo ili čak ceo grkljan(laringektomija),posle čega pacijent gubi moć govora.Laserska operacija se izvodi kod manjih tumora , a dosta često se primenjuje i zračenje kao terapija.

KAKO POBEDITI RAK GRLA PRIRODNIM PUTEM

recept br.1

  • 500 grama radića skuvati u 2,5 l vode,u tečnost dodajte 300 grama sitno samlevene sveže aloje vere.
  • Nakon toga dodajte 400 grama livadskog meda,0,7 l domaćeg vina i na kraju 5 dl alkohola(čistog).
  • Napitak ostaviti da odstoji 5 dana na mračnom i hladnom mestu.
  • Uzimati 3 x po kašiku napitka sat vremena pre jela.

recept br.2

ČAJ OD CRNOG SLEZA
  • u 2,5 dl hladne vode usipajte 2 kašike mešavine crnog sleza i ivanjskog cveća.
  • Ostavite da odstoji tokom noći.
  • Izjutra čaj prokuvajte  i pijte tokom dana u malim gutljajima.

RAK GRLA PROGNOZA

U najvećoj meri zavisi od raširenosti tumora pre dijagnoze i primene adekvatne terapije,zato je neophodno obratiti se lekaru na vreme pri čim se jave gore navedeni-  rak grla simptomi koji se ne smeju zanemariti.

Povezani članci : maligni tumor,limfom,rak grlica materice,rak pankreasa,karcinom dojke takođe pročitajte i tekstove:budwig dijeta za lečenje raka,kefir gljiva za zdravlje,graviola čudo od biljke iz Amazona !!!

rak grla simptomi | lecenje | prognoza

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Zivan Grujic
13/11/2013 20:27

Zahvaljujem se puno na ovom iscrpnom obrazlozenju.

lejla
23/02/2014 16:19

poštovani, imala bi pitanje za Vas,a vezano je za rak grla,naime moja rodica momentalno liječi mamu od raka grla,prije par godina osjetlili smo da joj se glas gubi te je otišla kod ljekara on je potvrdio naše sumnje,zatim je hitno operisana,nako kraćeg vremena opet je operisana u području grla,sada je prošla 36 terapija zračenja jako se loše osjeća čak su joj plikovi se pojavili oko unutrašnjosti grla od tretmana i dvije hemoterapije je primila,sada teško guta.mene zanima pošto nemam dobar osjećaj da li se uspjeti da prođe momentalne krize i nastavi najnormalnije da živi ili je to zadnji stadij bolesti ? unaprijed hvala lejla Mostar

dijeta.info
23/02/2014 23:03

Poštovana Lejla ,obavezno vodite gospođu kod lekara na kontrole,ukoliko vam trebaju dodatni saveti iz alternativne medicine,potražite putem fejsbuka grupu dr.Slađane Velkov.Konkretno je bilo govora o raku grla i alternativnom lečenju od strane ruskih travara ! Želimo vam svako dobro !

f