Feature post image

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik 

Dijeta 8 sati se pojavila sa dosad neviđenim konceptom i izazvala je veliko interesovanje. Naime autori ove dijete za mršavljenje Peter Moore i David Zinczenko izdavanjem knjige The 8 Hour Diet  tvrde da je moguće izgubiti 4 do 5 kilograma nedeljno uz pridržavanje ovog režima ishrane.

Osmočasovna dijeta osnovni koncept 

Osmosatna dijeta  se potpuno prilagođava potrebama pojedinca i na nama ostaje u kom vremenskom periodu čemo je sprovoditi. Ukoliko doručak obavljate oko 8 časova ujutru, narednih 8 jedete ,znači do 16h. Isto pravilo se može primeniti svaki dan od 09-17h ili od 10-18h i sl.

Dijeta 8 sati se bazira na konceptu da ukoliko sve obroke obavimo u toku 8 časova značajno ubrzavamo metabolizam, dok smo ostatak dana i noći na postu u trajanju od 16h.

OSMOSATNA DIJETA ISTRAŽIVANJE

Ova tvrdnja je potvrđena i kroz naučno istraživanje kod dve grupe ispitanika. Obe grupe su dnevno jele po identična tri obroka, s tim da je druga grupa morala obroke i kalorije da rasporedi tokom osam časova. Obe grupe su imale i razdoblje posta. Nakon testa potvrđeno je da su ispitanici iz druge grupe postigli značajno bolje rezultate u skidanju kilograma.

Dr Satchidananda Panda iz kalifornijskog biološkog instituta Salk ovu pojavu objašnjava time činjenicom da ukoliko produžimo vreme jela na ceo dan, značajno usporavamo metabolizam i on postaje prilično lenj i usporen.

Takođe dr.Panda dodaje ovome i činjenicu da za višak kilograma značajnu ulogu ima i veštačko svetlo koje utiče na cirkardijalni ritam.

Sa veštačkim svetlom čovek je promenio svoje prehrambene navike  koje loše utiču na probavni sistem i doprinose višku kilograma. Ishrana tokom večernjih i noćnih časova utiče na proizvodnju enzima i hormona u organizmu  je na ovaj način narušena,stoga se i sve češće javlja dijabetes kao posledica pretilosti.

Kako izgleda jelovnik osmočasovne dijete

„Jedite šta god hoćete i gledajte kako se tope kilogrami“ ovakvi naslovi deluju stvarno primamljivo i moramo priznati da su se autori poprilično marketinški potrudili. Naravno da svako od nas koji i malo razmišlja o svom zdravlju i pravilnoj ishrani treba prihvatiti ovakve slogane sa velikom rezervom.

Primer jelovnika za jedan dan – dijeta 8 sati.

  • Rano ujutru po buđenju popijte čašu vode,šolju kafe ili čaja (naša preporuka je bez šećera).
  • Doručak u 9 sati:  varijanta 1.musli sa voćem ili ovsena kaša, čaša mleka. Varijanta br.2: kajgana, parče tost hleba i čaj.
  • Užina: zdrave grickalice (bademi,orasi,lešnici) ili  zdravi slatkiš poput bonžite.
  • Ručak: dozvoljene namirnice su čak i pomfrit, pica i domaći čips. Preporučujemo ipak neki normalan obrok nakon kojeg pojedite i 1 jabuku.
  • Užina: naša preporuka je voće, autori predlažu pored toga 1 kolač ili sladoled.
  • Večera u 17 h : Pileća prsa, kuvani krompir, barena brokula i za desert kugla sladoleda.

dijeta 8 sati iskustva

DIJETA 8 SATI ISKUSTVA

Ovakav koncept mršavljenja pri kojem gledamo na sat kad jedemo nije skroz nov.Imali ste priliku da pročitate naš tekst hrono ishrana koji vam svakako opet preporučujemo.

Dijeta 8 sati bi po nama trebala da se proba,makar 3 dana. Naravno treba je svako od nas prilagoditi sebi i svom bioritmu. Ukoliko ima rezultata dijeta se može produžiti na 7 dana.

Preporuka je i obavezna fizička aktivnost i unos od makar 2 litre tečnosti tokom dana.

Autori dijete preporučuju 8 minuta vežbanja svaki dan,uz 8 časova za jelo…mhm..i tako sve u znaku broja 8. Nama se opet čini kao marketing, jer nažalost u takvom svetu živimo.

Voleli bi saznati kako se došlo do baš tih 8 min. vežbanja, jesu li urađena kakva naučna istraživanja i sl. Naravno nismo od onih koji zbog takvih „ulepšavanja“ odustaju i odbacuju sve u startu.

Rezultati sa osmočasovnom dijetom

Na mnogobrojnim inostranim portalima o mršavljenju vodila se poprilična diskusija baš kad je u pitanju ovaj koncept. Rezultati su individualni a autori tvrde da je moguće skinuti od 4 do 5 kilograma za 7 dana.

Naša preporuka je da se dijeta 8 sati ipak proba ali bi vam svakako savetovali da slatke napitke i gazirana pića preskočite. Umesto toga sasvim se dobro pokazala sassy voda.

Ukoliko probate dijetu napišite vaša iskustva ispod u komentarima.

Ukoliko vas zanimaju kratkoročne, brze instant dijete, više pročitajte u kategoriji brze dijete za mršavljenje.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Hana Cavkic
16/11/2013 22:04

za osam sati velik je rezultat

Gordana Bebic Ex Marinkovic
17/11/2013 06:37

Lagana i ne opterecujuca dijeta. Dok sam se nje pridrzavala, vidno sam smrsala na prirodan nacin. PREPORUCUJEM

Daca Daci
21/12/2013 23:25

probacu pa ce se vidi rezultat..

f