Feature post image

Sunčanica simptomi kod odraslih i dece

Sunčanica kod dece i odraslih simptomi i lečenje

Leto nam je stiglo i pravo je vreme da se nabaci preplanula boja. Ali pored opasnosti od opekotina i potencijalnih melanoma postoji još jedan problem na koji često svi zaboravimo. Ta tiha pretnja zove se sunčanica. Ukoliko ne preduzmete odgovarajuće mere može zadesiti baš vas. Stoga šešir na glavu i pripazite u koje se doba dana i kako izlažete sunčevim zracima.

Znate li koliko je zaista opasna sunčanica kod dece i odraslih? Od blage glavobolje i vrtoglavice ovo stanje može se izroditi u ozbiljnu opasnost po život ako se ne reaguje na vreme.

Kao i kod toplotnog udara u ovim vrelim letnjim danima posledice mogu biti kobne. Ako osetite bilo koji od simptoma sunčanice obavezno potražite hitnu medicinsku pomoć. Vreme reagovanja ovde je od ključnog značaja.

U nastavku teksta saznajte šta je sunčanica i kako se manifestuje. Otkrijte koji su najčešći simptomi i kako se najbolje zaštiti od direktnih sunčevih zraka.

Donosimo vam savete kao prevenciju toplotnom udaru i smernice kako lečiti sunčanicu. U pomoć priskaču stari narodni lekovi, aromaterapija, pa čak i homeopatija. Ostanite sa nama i dobićete odgovore na sva pitanja u vezi lečenja sunčanice i preventivnih mera koje vam u krajnjem slučaju mogu spasiti život.

Šta je sunčanica i kada se najčešće javlja?

Sunčanica je stanje izazvano preteranim izlaganjem glave i potiljka sunčevim zracima. Ona za posledicu ima akutno oštećenje mozga (encefalopatija – blagi edem mozga). Tada se temperatura u glavi naglo povećava a čitavo telo pokušava rešiti problem i sniziti temperaturu u glavi i potiljku. Ono se trudi da pošalje rashlađenu krv ka mozgu i da stabilizuje problem.

Sve to za posledicu ima glavobolju jer krvni sudovi u glavi postepeno nabreknu i vrše pritisak. Simptomi sunčanice su slični potresu mozga i nikako nisu bezazleni. Lako se može desiti i da dođe do pucanja krvnih sudova i do krvarenja unutar lobanje.

Prevencija sunčanice je izuzetno važna. Kada god se izlažete suncu pokušajte se adekvatno zaštititi. Ne zaboravite na onu staru narodnu – šešir glavu čuva. Ako su prisutne visoke temperature potrudite se da unosite što više tečnosti. Nosite laganu odeći i pokvasite vene ne rukama i potiljak hladnom vodom kako bi ste rashladili krvotok.

Nisu svi podjednako osetljivi na sunce te dve osobe u identičnim situacijama verovatno neće isto reagovati. Takav je i slučaj ovde. Međutim postoje stanja i faktori koje nose povećan rizik od sunčanice. Radnici na njivi, jedriličari i ostali koji dosta vremena provode u periodu kada sunce najače prži imaju veće šanse za sunčanicu.

Isto tako ljudi koji konzumiraju previše alkohola a provode vreme na suncu imaju povećan rizik. Osobe sa manje kose imaju isto tako smanjenu zaštitu od direktnih sunčevih zraka.

Glavni mehanizam za hlađenje tela jeste znojenje. U vlažno vreme čini se da se manje znojimo, odnosno rashlađujemo jer znoju treba dosta više vremena kako bi ispario. Stoga ako se zadesite u nekom od tropskih predela znajte da ćete se sporije hladiti. U takvim područjima budite na dodatnom oprezu.

sunčanica kod male dece

Ne treba mešati sunčanicu i toplotni udar

Toplotni udar predstavlja još opasnije stanje termičkog stresa od sunčanice. Javlja se pri visokim telesnim temperaturama i intenzivnoj fizičkoj aktivnosti.

Uopšte nije potrebno da se osoba izlagala direktno suncu i to je razlikuje od sunčanice. Nažalost od toplotnog udara stradali su mnogi sportisti bez ikakvog upozorenja.

Neretko od toplotnog udara umru i  hronični bolesnici, starije osobe i deca jer je njima potrebno više vremena da se prilagode (aklimatizuju). Radnici u pekarama, vozači autobusa bez klime i mnogi drugi su u većoj opasnosti od vrućinskog udara. Njima se savetuje dodatan oprez.

U slučaju toplotnog udara dolazi do otkazivanja termoregulacionih mehanizama. Telesna temperatura može za 15 minuta drastično skočiti i prelazi 41 stepeni Celzijusa. Tada postoji povećena opasnost od kolapsa kardiovaskularnog sistema i otkazivanja organa.

Simptomi toplotnog udara su slični kao i kod sunčanice samo je javljaju brže i intenzivniji su. Mogu se javiti čak i krv u mokraći i stolici, otežano disnje i tahikardija. Ovo stanje može rezultirati trajnim invaliditetom i smrću.

Globalne klimatske promene doprinose i povećanoj opasanosti od toplotnog udara i sunčanice. Ultraviolentno zračenje je sve jače a zaštita sve neophodnija. Zahvaljujući njemu leti su česte opekotine od sunca te je obavezna SPF zaštita. A uzrok sunčanice nisu UV zraci  već dugi sunčevi talasi koji stvaraju toplotno zračenje koje nas često pregreje.

Simptomi sunčanice kod dece, beba i odraslih

Latentna faza sunčanice traje od 6 do 12 h nakon čega se ispoljavaju prvi ozbiljniji simptomi. Najčešće je to prvo glavobolja, a zatim se javljaju temperatura, mučnina i ostale telesne manifestacije.

Najčešći simptomi sunčanice su glavobolja, povišena temperatura, vrtoglavica i pojačano crvenilo lica. Osoba često i povraća.  Neretko se javlja i zujanje u ušima, grčevi i dekoncentrisanost. Osoba zna biti i pojačano osetljiva na zvukove i svetlost, javlja se anksioznost i ubrzan ritam srca.

U težim slučajevima (velika sunčanica) osoba se uglavnom onesvesti. Ukoliko lice ne dobije blagovremenu pomoć može nastupiti koma, pa čak i smrt. Tragičan ishod najčešće je posledica akutnih komplikacija kao što je zakazivanje, odnosno prestanak rada bubrega.

Ukoliko osetite ove simptome sunčanice obavezno se obratite za pomoć. U međuvremenu pokušajte se što više raskomotiti, rashladite glavu i popijte veće količine tečnosti. Kafa i alkohol se nikako ne preporučuju.

Za ovo područja je zadužena urgentna medicina te ako primetite ove znake okrenite broj hitne pomoći.

Koliko traje sunčanica zavisi od vremena izlaganja suncu i individualnih faktora.

Neko preleži sunčanicu za dan a neko opet i posle nedelju dana ne može ustati sa kreveta. Ono što uglavnom karakteriše ovo stanje nakon tih prvih intenzivnih simptoma je opšta slabost organizma. Malaksalost i osećaj kao da nemate snage u rukama i nogama su ono što pacijenti uglavnom prijavljuju nakon sunčanice.

Zašto je važno odmah reagovati

Sunčanica i toplotni udar su zaista ozbiljna stanja i ako se odmah ne reaguje posledice mogu biti i kobne. Ukoliko ste u društvu ili imate telefon najpametnije što možete učiniti jeste zatražiti lekarsku pomoć. Stručno osoblje će vam najpre dati analgetike protiv bolova, antiemetike a često i kortikosteroide.

Uglavnom se u terapiju uključuje i infuzija kako bi se izbegla dehidratacija. Ukoliko je već nastupilo stanje kome, pacijent se stavlja u bočni položaj.

Lečenje sunčanice posle ukazane lekarske pomoći uglavnom se svodi na odmaranje

Odmarajte se u prohladnoj i zamračenoj sobi i pijte dovoljno tečnosti kako bi vam se organizam oporavio. Prohladna kupka sa vremena na vreme ili hladan tuš pomoći će da ohladite glavu.

Ako imate temperaturu pomoći će hladni oblozi. Kako biste hidrirali organizam konzumirajte što više sokova i svežeg voća i povrća. Ali pripazite neka napitci ne budu previše hladni. Konzumiranjem ledenih sokova postiže se kontraefekat, telo se greje umesto što se hladi. Najbolje je piti tečnost koja ima temperaturu koju ima i vaše telo. To mogu biti i ohlađeni biljni čajevi.

Kako biste nadoknadili elektrolite možete probati i klasične sportske napitke obogaćene mineralima.

Prirodni recepti protiv sunčanice

Napravite napitak od piskavice, ona je odlično sredstvo da se otklone simptomi sunčanice.

Potopite u hladnu vodu sušene listove piskavice i ostavite neka odstoje oko sat vremena. Procedite, zasladite i pijuckajte u toku dana. Ovaj rehidrirajući napitak povratiće vašu snagu i otkloniće neugodno stanje.

Kažu kako i obično kravlje mleko pomaže, odnosno dobro rashlađuje telo. U istu svrhu konzumirajte i što više voće kao što je mango. Ono je odlično sredstvo kada je sunčanica kod odraslih i dece u pitanju.

Domaća limunada sa nanom pravo letnje okrepljenje

Za ovaj napitak potrebni su vam:

grančica sveže isitnjene nane,

litar vode kora od dva limuna

i dve-tri supene kašike meda.

Priprema limunade:

Izmešajte vodu, koru i med u šerpi i zagrejte do ključanja. Dodajte i nanu u još toplu vodu i ostavite nek tako odstoji oko jedan sat. Procedite i pijte ohlađeno (sobna temperatura). Ovaj će napitak vratiti telu tečnost i obezbediti mu dodatnu dozu vitamina.

Preporučujemo vam još jedan recept za sok od mente u kombinaciji sa limunom.

Kako se leči sunčanica kod beba i male dece

Sunčanica kod dece je česta pojava jer su ona posebno osetljiva na izlaganje suncu. Ovo se često dešava na letovanju kada se trudimo iskoristiti svaki momenat uživanja uz plažu.

Dok se mališani rashlađuju u moru, često im je glavica odnosno potiljak izložen direktnom suncu. Najčešće je to razlog nastanka sunčanice kod dece i uzrok za glavobolju.  Kao propratni simptomi javljaju se još i vrtoglavica, povraćanje i malaksalost. Ono što roditelji u ovom slučaju trebaju preduzeti, jeste da detetu spuste temperaturu i odmah potraže lekarsku pomoć .

Kod dece možda nećete istog trena primetiti simptome već se najčešće javlja tzv. kasna sunčanica. Tek nakon nekoliko sati pojavljuju se prvi znaci pregrevanja i muke. Oporavak će biti brži ukoliko se reaguje na vreme. Neophodno je odmah poraditi na snižavanju telesne temperature.

Sunčanica kod dece se može sprečiti preventivnim merama, zato nikada nemojte dete na sunce voditi bez šeširića.

Obavezno dajte detetu s vremena na vreme ponudite tečnost ali pomalo. Dajte mu vremena da s odmori i nadoknadi energiju. Rashladite telo oblozima a ako temperatura ne pada dajte mališanu paracetamol. On će istovremeno sniziti temperaturu i ublažiti glavobolju od sunca. Sutradan nikako ne puštajte dete na sunce. Taj dan je rezervisan isključivo za odmaranje u hladovini uz tv i limunadu.

Sunčanica i toplotni udar kod beba su zaista prava opasnost jer je kod najmlađih još nerazvijena termoregulacija. Ako idete prvi put sa bebom na more dobro se pripremite. Ako ste krenuli na put autobusom vašoj bebi preti opasnost od toplotnog udara te se trudite da je laganije obučete i napojite vodom.

Najbolje vreme za letovanje sa bebom svakako su jun i septembar. Dete bi se smelo izlagati suncu samo ujutru i predveče. I tada je šešir na glavi obavezan aksesoar.

Šta sve može biti vaš „suncobran“?

Kada su vrućine velike i opasnost od sunčanice veća u pomoć nam priskaču razni narodni lekovi i saveti. Ono osnovno što trebamo poštovati je izbegavanje sunca kada je zračenje najintenzivnije. Ukoliko ne morate izlaziti na sunce, u periodu 11-17h nemojte to činiti.

Opet postoje delatnosti kada je to nemoguće, kao npr. u poljoprivredi. Tada obavezno ponesite sa sobom dovoljno vode i šešir ili kačket. Nemojte zaboraviti ni na sredstva sa SPF zaštitom kako biste izbegli opekotine od sunca.

Moderni slamnati šešir je idealna stvar ako želite provesti vreme na plaži a zaštititi glavu. Ukoliko ste u mogućnosti koristite suncobran ili se strogo držite hlada. Čak i ukoliko su vam noge u vodi i osećate se prijatnije glava je nezaštićena.

Korisitite odeću adekvatnu letnjim vrućinama. Neka to budu lanene i pamučne stvari. Ovi prirodni materijali dišu, za razliku od sintetike koja će dodatno podstaći pregrevanje tela.

Jeste li znali da aromaterapija i homeopatija znaju kako se leči sunčanica? Određena eterična ulja će i te kako pomoći (lavanda, ruzmarin, bosiljak). A homeopatski lekovi kao što su Glonoin 30 i Belladonnom 30 pomoći će da se ublaže simptomi sunčanice.

Podelićemo Vam još jedan interesantan recept za obaranje visoke temperature:

Iscedite sok od dve velike glavice luka. Razmažite njihovu tečnost po dlanovima i tabanima i temperatura će sići sama od sebe!

Kako zaštiti kućne ljubimce od toplotnog udara

Planirate povesti kućnog ljubimca na more? A jeste li znali da postoji i sunčanica kod pasa?

Dve stvari kod pasa predstvljanju povećanu opasnost od toplotnog udara i sunčanice. To su njihovo krzno i činjenica što se oni znoje samo na šapama, te se rashlađuju isključivo dahtanjem. Za pse važe iste smernice kao i za ljude. Stoga, i vaši ljubimci treba da se klone sunca u periodu najačeg zračenja.

I kućni ljubimci moraju unositi dovoljno tečnosti. Po najvećim vrućnama ne smeju se izlagati prevelikoj fizičkoj aktivnosti. Ukoliko primetite da vaš pas dahće, deluje malaksalo, povraća ili ako ima krvavu stolicu odmah preduzmite hitne mere.Velike su šansa da se dogodila sunčanica kod pasa.

Obavezno ga sklonite u hlad i rashladite vodom, ali ne sme biti previše hladna. Ukoliko se stanje ne popravi za pola sata obavezno se obratite veterinaru za pomoć. On će vašem ljubimcu dati analgetike, kiseonik i infuziju.

Da rezimiramo…

Iako zvuči kao lagana glavobolja i ima simptome slične gripu i ostalim virusima sunčanica je sve samo ne bezazlena. Ukoliko se ne dijagnostifikuje i ne leči na vreme može imati ozbiljne, pa čak i tragične posledice.

Toplotna iscrpljenost nije za šalu. Kao i kod svih medicinskih stanja i bolesti i ovde je prevencija od neprocenjivog značaja. Znate kako kažu – bolje sprečiti nego lečiti. Na vreme se zaštite od sunca, rehidrirajte blagovremeno svoj organizam i smanjićete rizik za nastanak sunčanice.

Sezona je kada su na tapeti toplotni grčevi, opekotine i ostale letnje tegobe zato pročitajte naš tekst o alergiji na sunce

Sponzorisani linkovi:
f