Feature post image

zdrave grickalice | jezgrasto voće

zdrave grickalice i jezgrasto voće

Zdrave grickalice tj. Jezgrasto voće spada u veoma hranljive namirnice koje ima višestruku ulogu za zdravlje čoveka.Te zdrave grickalice blagotvorno deluju kod dijabetesa,za lečenje holesterola,kod disajnih problema,kod  srcanih smetnji i naročito su delotvorne ukoliko imate  probavne smetnje i probleme sa varenjem.

Kikiriki,lesnik,bademi i orah su zdrave grickalice koje su  izuzetno bogate hranljivim materijama i fitonutrijentima.Deluju terapijski i preventivno a u fitoterapiji se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji sa odredjenim lekovitim biljkama,sto znatno povecava njihov blagotvorni efekat na organizam.

Kikiriki kalorije

ovo jezgrasto voće sadrži čak 547 kalorija na 100 grama.Kikiriki je dobar za srce i disajne organe zbog visokog sadrzaja nezasićenih masnoca.Kikiriki doprinosi direktnom snižavanju nivoa holesterola a  i to u kombinaciji sa celerom dobija se izuzetno sredstvo za eliminisanje masnoca u krvi.Zajedno sa drugim biljkama koristi se za lečenje kašlja i smirivanje simptoma astme.

Ulje od kikirikija čisti kožu

U kombinaciji sa nevenom čisti kožu i otvara pore.Delotvorno je za lečenje ekcema i bubuljica na licu.Redovnim konzumiranjem kikirikija  ublažavaju se tegobe izazvane čirom na dvanaestopalačnom crevu,a kikiriki pored toga poboljšava mentalne sposobnosti,pamćenje i koncentraciju a deluje preventivno i na oboljenja srca

zdrave grickalice jezgrasto voce

Jezgrasto voće –  badem – melem za digestivni trakt 

Badem je izuzetno hranljiv plod jer sadrzi  vazne oligoelemente kao što su :kalcijum,kalijum,fosfor i sumpor i veliku količinu biljnih masti.

U terapeutske svrhe koristi se njegov plod i posebno je zastupljeno bademovo ulje.

Bademovo ulje se najviše koristi u kozmetici,jer blagotvorno deluje na kožu ,pogotovo u kobinaciji sa drugim lekovitim travama .

Plod badema je odličan za lečenje bubrega,pluća a u kombinaciji sa lekovitim biljem pomaze kod kaslja,nesanice,nolova,grceva i za lečenje anemije

Badem za mršavljenje

zdrave grickalice poput badema-  ukoliko su  svakodnevno na meniju,ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje.Bićete siti i uz redovnu fizičku aktivnost dovešćete u red vašu liniju.Najnovija istraživanja pokazuju da  porcija od 23 sirova badema ,zadovoljava dnevne potrebe proteina i nezasićenih masti.

Lešnik jača imunitet

Kad spominjemo zdrave grickalice nikako ne smemo zaboraviti na lešnik.Ovaj plod ima optimalan odnos hranljivih materija:belančevina,masti,ugljenih hidrata.Izuzetan je za jačanje imuniteta pogotovo kombinacija lešnik + med .Pomaže oporavku bolesnika tj rekonvalescenata kod reume,rahitisa,anemije .Ovo jezgrasto voće je veoma korisno i kod lečenja ateroskleroze.Svakodnevna konzumacija lešnika može da ublaži tegobe kod astme i bronhitisa a pokazao se odličan za čišenje mokraćnih kanala naročito ko ima pesak u bubregu,trebao bi redovno da ga uzima.

Orah čisti bubrežni kamenac 

Poput mesa i mleka izuzetno je bogat belančevinama,ali se njegovi proteini puno lakše prerađuju i apsorbuju u organizmu.Ukoliko ste osoba kojoj je potreban povećan unos proteina,ovo jezgrasto voće je pravi izbor za vas.Od oraha su gotovo svi delovi hranljivi i koriste se u fitoterapiji.Izuzetan je za prevenciju i lečenje kod mnogih zdravstvenih problema.

Orah leči dijabetes i sklerozu,ima višestruku primenu kod želudčanih tegoba i smetnji,podtiče bolje izlučivanje mokraće i izbacivanje peska i kamenaca iz bubrega i mokraćnih kanala.

Orahovo ulje za sunčanje

upotrebljava se za mazanje kože pre sunčanja kao zaštita od opekotina i da bi koža bolje pocrnela,da biste dobili lep preplanuli ten.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom skrenuli pažnju na zdrave grickalice i da ćete  sa njima zameniti čips,štapiće i ostalu industrijski prerađenu i  nezdravu hranu.

Pročitajte još tekstova na temu zdravlje:alergija na sunce, dehidratacija organizma

Kao i tekstove o zdravoj ishrani : mediteranska kuhinja,hrono nutricija,med i cimet kao lek.

 jezgrasto voće i zdrave grickalice

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

dijeta.info
28/07/2013 16:47

:)

Liba Djonaj
11/06/2014 15:43

HVALA VAM ZA PVE SAVETE PENECU IH MOIM PRIJATELJIMA

dijeta.info
18/06/2014 23:48

Hvala što nas pratite !

f