Feature post image

Caj od persuna priprema i dejstvo

Čaj od peršuna priprema se još od  antičkih vremena, tačnije  stare Grčke. Tamo se pio za izbacivanje viška vode iz organizma, za čišćenje bubrega. Upotrebljavao se i zbog potrebe za detoksikacijom organizma,posle masnih i vinom zalivenih večera.

Takođe peršun je bio i sveta biljka, čijim su se vencem krunisali slavodobitnici.

KAKO SE KORISTI PERŠUN KAO LEK

Preporučujemo da pogledate video:

Peršun je zeljasta dvogodišnja biljka jakog i aromatičnog ukusa. Cveta u julu i avgustu, cvetovi su mu zelenkasto-žuti skupljeni u štit na vrhu stabljike. Stabljika je uglasta,a persunov list je trostuko perast i svetlozelene boje..

Njegovo diiuretičko dejstvo je  svima dobro poznato, međutim pored toga peršun kao lek takođe pomaže kod i sledećih bolesti :anemija,artritis,upala bešike,alergija,bolesti bubrega, giht,celulit, bolesti srca, kod parazita u crevima,bolesti jetre i prostate, kod loše cirkulacije i gojaznosti.

Njegovo diuretičko delovanje je kontraindikovano kod upale bubrega i u tom slučaju se peršun ne sme uzimati.

Koren persuna, seme i persunov list sadrže eterična ulja i bogati su vitaminom C. U njihovom sastavu se nalazi i apiol koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa i smetnje u protoku krvi.Njega najviše ima u peršunovom eteričnom ulju koje se dobija iz korena i semena.

Savršen začin u kuhinji

Persun biljka kao hrana predstavlja idealno povrće.Kao začin ima izuzetno preventivno delovanje u našem organizmu a ujedno stimuliše organe za rad.

Takođe caj od persuna je odličan za žene jer ima estrogeno delovanje i pojačava libido,u preventivne svrhe se koristi za sprečavanje nastanka osteoporoze i jačanje kostiju zbog fluora i bora kojeg sadrži.Danas se najčešće za lečenje koristi caj od listova ili sirup od korena peršuna.

PERSUN LATINSKI NAZIV Petroselinum hortense

CAJ OD PERSUNA DEJSTVO

Persunov caj bogat je vitaminima A,C,E i brojnim mineralima.Snižava loš holesterol ,koristi se za smanjenje krvnog pritiska,ublažava bolne menstruacije,koristan je i  kod neredovne menstruacije i bogat gvožđem ,pa se preporučuje kod anemije.Idealan je za ispiranje mokraćnih puteva,za izazivanje znojenja,za lečenje konjuktivitisa i mnogih drugih tegoba..Pa krenimo redom – kako se pravi caj od persuna  ?

CAJ OD PERSUNA PRIPREMA

 • Uzeti jednu kašiku korena peršuna i 2,5 dl vode.
 • Kuvamo koren 5 minuta,a zatim poklopimo 10 minuta,ohladimo pa procedimo.
 • Pije se 3 puta po 1 šolja

Ovaj prvi recept za caj od persuna namenjen je osobama koje imaju čestu nadutost stomaka,otežano mokre,ali je takođe odličan i za smirivanje nervne napetosti i ublažavanje bolova u telu.

CAJ OD PERSUNA ZA MRSAVLJENJE

Postoji verovanje a i vidljivo je na vagi da se uz pomoć peršuna može izgubiti kilogram do dva.Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun.Od njega se tope kilogrami ,ali samo zato što iz tela izlazi mnogo vode.Peršun biljka nam pri mršavljenju može pomoći da se telo očisti ,ali nemojte očekivati puno više od toga.

ČAJ OD PERŠUNA ZA JAČANJE POTENCIJE

 • Pomešati 100 grama korena peršuna i 100 grama semena peršuna
 • Od te mešavine uzeti po 2 kašičice i kuvamo 5 minuta u 2 dl vode.
 • Poklopimo,pustimo da odstoji 1 sat i procedimo.

Po ukusu zasladimo sa medom od žalfije ili od ruzmarina.Pijemo uveče,a možemo i uveče 2-3 puta dnevno.Uz ovaj caj od persuna jako se dobro pokazao i sok od celera i to 1 dl u malim gutljajima.

PERSUN CAJ ZA JACANJE POTENCIJE BR.2

Potrebno

 • Koren peršuna 50 grama,slatka paprat 50 g,zečji trn 50 g,kopriva 50 g..

Uzeti 3 kašike od mešavine i kuvati 5 minuta u pola litre vode.Poklopiti i posle 3 sata dobro procediti.Ovaj čaj se pije 3 x dnevno pre jela..

CAJ ZA BOLJU POTENCIJU BR. 3

 • 50 g peršuna,50 g medveđeg grožđa,50 g kilavice,50 g breze,50 g zubače(Cynodon dactrylon)..

Priprema se isto kao i prethodni recept.

caj od persuna priprema

CAJ OD PERSUNA ZA ČIŠĆENJE KRVI

 • Uzmemo po 100 g lista peršuna,100 g korena peršuna,100 g kleke i 100 g maslačka.
 • Od čajne mešavine ovih biljaka uzmemo 2 kašike i prelijijemo sa 6 dl ključale vode.
 • Poklopimo,pustimo da odstoji 1 h i procedimo.
 • Dobro je i ako bobice kleke zgnječimo.

Caj od persuna pijemo zaslađeno 3 x po 2 dl na dan, a toj terapiji možemo dodati propolis kapi ,tako da u čaj ukapamo 3x po 10 kapi propolisa.

CAJ OD PERSUNA ZA CISCENJE BUBREGA I BUBREZNIH KAMENACA

 • Pomešati po  100 g korena,lista i semena  peršuna.
 • Od te mešavine uzeti 2 kašike i kuvati u 2dl vode 5-8 minuta.
 • Poklopiti,pustiti da odstoji 1 h i procediti.

Pije se pre jela po jedna šolja dok ne potrošimo mešavinu .Pored što je dobar za pesak i kamen u bubregu,ovaj persunov caj je dobar i protiv žutice i za lečenje slezine i jetre..

PERSUN ZA LICE I NEGU

Pored čajeva i čajnih mešavina kao odlično i delotvorno sredstvo se pokazao  i persun protiv fleka na licu.Za ovaj jednostavan recept nam je potreban peršunov list i to puna šaka,kojeg treba sitno da iseckamo i stavimo uveče da se natapa u litru vode.Ujutro se peršunova toaletna voda procedi i koristi za umivanje lica,odlična je za odstranjivanje sunčanih i jetrenih pega.

CAJ OD PERSUNA U TRUDNOCI

Peršun biljka ima jako estrogeno delovanje i  koristi za omekšavanje grudi i  stvaranje mleka kod dojilja ,za izazivanje mesečnog ciklusa i olakšavanje porođaja.Ipak pored svega navedenog  persun u trudnoci zahteva oprez te se obavezno obratite vašem ginekologu ukoliko želite piti caj od persuna. VAŽNA NAPOMENA:Upotreba perršunovog toksičnog eteričnog ulja je zabranjena jer može da izazove teške posledice po zdravlje:iritira želudac,izaziva masnu jetru,aritmiju,halucinogeno deluje, a kod trudnica izaziva pobačaj.Koren peršuna sadrži sastojke koji kod osetljivih osoba može da izazove fotodermatitis. Peršunovo ulje sme da se koristi samo prema lekarskom receptu.To ulje je delotvorno kod infekcija mokraćnih kanala i pojave krvi u mokraći,kamenaca u besici i bubrezima.Za spoljnu primenu koristi se kod uboda insekata,anaročito komaraca kao i protiv vaški na glavi..

KAKO SE PRAVI SOK OD PERSUNA I LIMUNA (VIDEO)

Još jedan recept:

Uzmemo 1 kg bagremovog meda.2 dl soka od korena i lista peršuna i 5 dl soka od maline..

Sve sastojke treba dobro promešati  i uzimati 3 x po jednu kašiku pre jela.

Ovako pirpremljen sirup tj.sok od persuna treba da piju osobe koje imaju anksiozni poremecaj  jer smiruje nervnu napetost.

OBLOZI ZA UPALU OČIJU

Izvadimo sredinu toplog hleba i umesimo ga sa liščem peršuna,sve dobro izmešamo i napravimo oblog sličan palačinki.Stavimo na oči i držimo 1 sat odmarajući se.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Velja Jankovic
28/01/2014 22:18

pa kome se dopadne neka proba...

Aleksandra Nicetin
27/03/2014 08:32

treba mi pomoć ne mogu da nađem koren peršuna za čaj sušen

Suzana
06/05/2014 17:48

DIVNE INFORMACIJE!

f