Feature post image

Refleksologija stopala za šta je sve dobra

Refleksologija stopala – refleksna masaža

Refleksologija stopala je drevna metoda masaže. Zasniva se spoznaji da svaki deo tela ima svoju projekciju na površini kože odnosno polja koja su određenim refleksnim mehanizmima povezana s odgovarajućim organima.

Refleksna masaža stopala je grana kineske medicine koja se već hiljadama godina uspešno primenjuje. Ona nije efikasna samo u lečenju već i u dijagnostici i prevenciji raznih oboljenja.

U Kini i Šri Lanki, lečenje masažom zasniva se na principu energetskog funkcioniranja tela. Refleksoterapija je usko povezana s energijom prirode i kosmosa, čiji je čovek sastavni deo.

Vitalna energija či osnovni je pokretač svih procesa u telu i oko njega, a ima dva različita aspekta (jin i jang). Dve suprotnosti koje funkcionišu zajedno uspostavljajući savršen balans- ravnotežu.

KAKO REFLEKSOTERAPIJA STOPALA MOŽE „NAPIPATI PROBLEM“?

Kada se naruši ravnoteža jina i janga, dolazi do poremećaja u ćeliji, tkivu ili organu. Sve to se manifestuje određenim simptomima. U početku gotovo neprimetnim ili jedva uočljivim, koji, ukoliko se zanemare, mogu prerasti u ozbiljan zdravstveni problem.

Imajući u vidu da jin i jang nisu haotična vitalna energija, već imaju svoje kanale, meridijane i projekcije na stopalu, moguće je odrediti energetski status organizma.

Refleksologija stopala to postiže sa palpacijom  – pritiskanjem palčevima onih polja na stopalu koja su povezana s određenim organima. To ponekad može biti i neugodno (nikada nije previše bolno) na projekciji odnosno organu na kom je došlo do narušavanja energetske ravnoteže. Na taj način utvrđuje se kakav je energetski disbalans u pitanju.

Kako se izvodi refleksna masaža stopala u praksi?

Refleksna masaža stopala prijatan je i relaksirajuć osećaj, a može se raditi u sedećem ili ležećem položaju.

Pre početka tretmana stopala se dezinfikuju, posle čega se prelazi na masažu koja relaksira mišiće. Nakon toga topografski se pritiskaju pojedine regije da bi se ustanovilo postoje li energetski poremećaji.

Ukoliko refleksologija stopala  ustanovi da neki organ ne funkcioniše kako treba, primenjuje se tonihkacija (punjenje energijom) ili disperzija (eliminisanje viška energije).

Tretman masaže traje od 15 minuta do sat vremena, u zavisnosti od dijagnoze.

refleksologija stopala mapa

Šta su refleksna polja i zone na stopalima

Na tabanima, gornjem delu stopala i oko skočnog zgloba nalaze se refleksna polja koja predstavljaju organe. Ove regije dobro su uočljive i svaki refleksoterapeut lako ih identifikuje.

Refleksologija stopala nam ukazuje upravo na polja koja su preko energetskih meridijana povezana s odgovarajućim organom ili delom tela.

Postoji i mapa organa koja terapeutu i pacijentu pomaže da dođu do zajedničkog odgovora prilikom uspostavljanja dijagnoze.

Taban stopala sadrži najviše projekcija (polja) organa i zato je korisno hodati bos, naročito u prirodi. Na taj način stimulišu se organi i održava energetski kontakt sa zemljom.

Iskusan refleksoterapeut može dijagnostikovati gotovo sve energetske poremećaje u organizmu.

Kada treba otići refleksoterapeutu?

Prvi tretman zapravo je dijagnostički, pošto bol na određenoj tački stopala ukazuje na to koji organ pati. On terapeutu govori da li je reč o akutnoj ili hroničnoj bolesti.

Ukoliko već imate neku zdravstvenu tegobu, ukažite na nju vašem refleksoterapeutu. On će vrlo brzo napipati problem.

Ako je bol u stopalu oštar i prodoran, problem je akutni. Sa druge strane tup bol stopala obično ukazuje na hronični poremećaj koji je energetski oslabio određeni organ.

Međutim, kada terapeut kaže da, na primer, postoji „manjak – deficit energije u bubrezima“, to nužno ne mora da znači da je dijagnostikovao oboljenje bubrega. Tada se, kako tumači tradicionalna kineska medicina, radi o nedostatku svežine u organizmu. Prati je stalni osećaj malaksalosti – hronicni umor, zebnje i straha, nevoljnosti i apatije. Ova stanja su često povezana sa oboljenjima određenih organa.

Drevna tehnika masiranja stopala kao prevencija bolesti

Refleksna masaža stopala je najefikasnija ukoliko se primenjuje preventivno, pre nego što se pojave simptomi bolesti.

Najbolji rezultati postižu se u lečenju funkcionalnih poremećaja, kao što su glavobolja, migrena, nesanica i neuroza.

Reflosologijom se leče bolovi u vratu i ramenima  ili između lopatica, ublažavaju bolne menstuacije, išijas – lumbago. Jako je efikasna kod problema sa probavom, gastritis, opstipacija.

Efikasno deluje na  sportske povrede, alergije, proređuje noćno mokrenje.

Pomaže u lečenju impotencije i sterilita, ali se ponajviše koristi  za ublažavanje posledice stresa, reumatoloških tegoba. Osim toga, refleksoterapija stopala se preporučuje i kao deo programa za skidanje suvišnih kilograma.

Tretman refleksologije se preporučuje osobama svih starosnih dobi -bebama, deci, adolescentima, odraslima i starijima.

Zdravima pomaže u održanju zdravlja, a bolesnima da lakše prebrode tegobe.

Zbog pristupačnosti i zanemarljivih kontraindikacija, refleksologija stopala ima sve šanse da postane deo naše svakodnevice.

Dopuna jun 2017. god

Refleksologija je nezaobilazan metod tokom detoksikacije jetre

Detoksikacija organizma sve vise dobija na značaju, usled brojnih štetnih uticaja okoline u kojoj živimo.

Refleksologija stopala je pre svega terapeutska masaža koja je i te kako bitna u periodu čišćenja od toksina. Ona polazi od stava da se na stopalima nalaze refleksne tačke svih organa, žlezda i delova tela. Preciznim pritiskom odgovarajućih tačaka deluje se na određeni organ ili deo tela. Tako se stimulišu odbrambeni potencijali oslabljenih i obolelih organa.

U periodu detoksikacije – refleksoterapija je dragocena podrška. Tokom tretmana stimuliše se 7.000 nervnih završetaka na stopalima.

Takođe, treba napomenuti da telo usmerava toksine što dalje od srca. Oni se inače skupljaju na stopalima, koja su veoma senzitivna, tako da refleksologija ima nezaobilaznu ulogu u detoksikaciji.

Kad se telo detoksikuje pomoću refleksologije, posebna pažnja pridaje se refleksnoj tački za jetru. Ovaj organ ima preko 500 funkcija u organizmu. Najznačajnije od njih jesu: pročišćavanje krvi, eliminacija toksina, regulisanje krvnog pritiska i metabolizma.

Takođe, bitna je refleksna tačka za bubrege radi eliminisanja štetnih materija i smanjivanja zadržavanja tečnosti u organizmu.

Kako detoksikacija podrazumeva promenu ishrane, novi režim postaje stresan za organizam. Tada će prijatna i opuštajuća masaža vratnog dela, ramenog pojasa i celog kičmenog stuba dovesti vaše telo u stanje duboke opuštenosti.

Kakva su iskustva sa refleksoterapijom

Kako smo u članku već istakli refleksoterapija stopala podrazumeva pritiskanje palčevima.  Stimulišu se određene akupunkturne tačke na stopalu koje su energetski povezane sa organima u kojima je došlo do narušavanje energetske ravnoteže. Iskustva korisnika sa ovom metodom su više nego dobra.

Prednost refleskoterapije ogleda se pre svega u tome što je kompatibilna s drugim tretmanima. To su na prvom mestu akupunktura, tui-na masaža, homeopatija, fizikalna terapija i drugi tretmani.

Najvažnije je to da refleksna masaža stopala nije bolna, kao i da ni u kom slučaju ne može naškoditi pacijentu.

Bezbedna je čak i kod osoba kod kojih je ozbiljno narušeno zdravlje. Ova izuzetna masaža stopala stiče sve veću popularnost. Osim na Dalekom istoku, gde je sastavni deo svakodnevice, sve traženija je i na Zapadu. Ovdašnji stanovnici postaju sve više svesni koje sve korisne efekate na zdravlje ima refleksologija stopala.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Dženad Bašic
13/04/2014 06:49

e pa ljudi čuvaj te se išijaza

Ante Vucemil
17/04/2014 18:43

Jako poucno !

Neda
14/01/2021 11:02

Jako korisni savjeti hvala vam na tome

f