Feature post image

Hipertireoza štitnjače simptomi i prirodno lečenje

Štitnjača (tiroida) utiče na mnoge telesne procese u našem organizmu. Njeni hormoni regulišu proizvodnju energije, nivo holesterola, utiču na probavu, rad srca, mišiće, potrošnju kalorija ali ujedno i na našu psihu. Hipertireoza se javlja kada je rad štitne žlezde ubrzan, te ona u krv izlučuje više hormona nego što je našem organizmu potrebno.

Mada uzroci njenog nastanka nisu potpuno poznati, smatra se da stres može biti presudan okidač za ubrzan rad štitne žlezde. Zbog toga se savetuje izbegavanje stresnih situacija. Naročito onima s genetskom predispozicijom za ovu bolest štitnjače.

Recimo i to da je hipertireza kod žena znatno češća nego kod muškaraca. U nastavku saznajte više o ishrani i prirodnom lečenju..

Najbolji prirodni lekovi za štitnu žlezdu (video)

Simptomi hipertireoze su veoma specifični

Štitna žlezda (tiroida) smeštena je u prednjem delu vrata, uz sam dušnik. Njeno funkcionisanje veoma je bitno za čitav organizam, budući da hormoni puni joda imaju ulogu u mnogim telesnim procesima. Oni održavaju optimalnu telesnu temperaturu. Zahvaljujući njima metabolizam normalno radi, a nervni sistem i srce obavljaju svoje funkcije. Takođe, izgled i kvalitet kože i kose umnogome zavise od njih.

Simptomi hipertireoze vrlo su karakteristični. Pre svega, značajno se ubrzava metabolizam, što znači da obolele osobe počinju iznenada gubiti u težini. Osećaju čest zamor, kao i ubrzan ili nepravilan rad srca. Koža obolelih je topla i vlažna, a moguće su i brojne probavne tegobe, poput dijareje ili gubitka apetita.

Hipertireoza je ponekad praćena gubitkom kose, neredovnim menstruacijama, tremorom ruku. Prati je i prekomerno znojenje noću, gubitak daha i drugo. Ovo definitivno nisu jedine manifestacije ubrzanog rada štitne žlezde. Uz nabrojane simptome mogu se javiti i brojne druge tegobe zavisno od godina obolelog i stepena poremećaja.

Česta je nesanica, pojačana razdražljivost, kao i emocionalna nestabilnost. Takva osoba dosta brzo priča, nepovezano prelazi s teme na temu. Zatim, ustaje da bi odmah zatim sela, plašljiva je, lako zaplače i oseća kako joj drhti celo telo, dok joj je pogled ukočen. Upravo se tako najčešće manifestuje hipertireoza – bolest štitnjače.  Nju je izuzetno važno početi na vreme lečiti, kako bi se sprečile veće komplikacije.

Gravesova bolest simptomi

Ako se hipertireoza ne leči na vreme, može ostaviti ozbiljne posledice na celokupni kardiovaskularni sistem. Naime, ukoliko se ignoriše više od dve godine, čak i nakon potencijalnog izlečenja neretko se javljaju nepravilnosti u radu srčanog mišića.

S druge strane, posebna vrsta hipertireoze jeste Bazadovljeva ili Gravesova bolest. Nju karakterišu promene na očima: otoci kapaka, ispupčenost očnih jabučica, osećaj peckanja i žarenja u očima. Prateći simptomi su i nepodnošenje svetla, a u ekstremnim slučajevima moguće je i oštećenje, ili čak potpun gubitak vida.

Lečenje hipertireoze može biti medikamentno i radikalno

Medikamentno lečenje podrazumeva upotrebu lekova – tzv. tireosupresiva, koji suzbijaju funkciju štitne žlezde. Ubrzan rad štitnjače se može lečiti na ovaj način od 12 do 18 meseci .

Radikalno lečenje preporučuje se kad ono medikamentno već traje duže od 18 meseci. Takođe, primenjuje se ukoliko se dijagnostičkim procedurama utvrdi da je hipetireoza veoma napredovala.

 

 

Radikalne metode su operacija štitnjače i lečenje radioaktivnim jodom. Hirurška intervencija se savetuje tek u slučaju izraženije uvećane štitnjače ili žlezde koja ima više nodusa (čvorova) u sebi.  Najbolja metoda za otkrivanje čvorića je scintigrafija štitaste žlezde.

Šta je scintigrafija štitnjače?

Scintigrafija je napredna dijagnostička metoda snimanja štitne žlezde. Pomoću nje se dobija informacija o raspodeli vezivanja radiofarmaka unutar štitnjače. Utvrđuje se slika o anatomskom položaju i funkciji štitaste žlezde i čvorova u njoj.

Najčešće se koriste radioaktivni tehnecijum (Tc99m) koji se pacijentu daje u venu, kao i radioaktivni jod (131-J) koji pacijent popije.

Nakon 20 minuta od davanja tehnecijuma ili 24 sata nakon davanja radioaktivnog joda, pacijent legne ispod gama kamere. Sa njom se snima štitasta žlezda. Snimak koji se dobija je scintigram i prikazuje lokalizaciju, funkciju i raspored vezivanja radiofarmaka unutar štitaste žlezde.

Snimak prikazuje kako čvorovi u štitastoj žlezdi nakupljaju radiofarmak. To pomaže u proceni funkcija čvora. Nakupljanje može biti smanjeno ili potpuno odsutno, pa se vide tzv. „hladna polja“. Ukoliko je primetno pojačano nakupljanje, tada se dijagnostikuju „vruća polja“, što ukazuje na toksični adenom štitaste žlezde.

Scintigrafija štitnjače se ne radi u trudnoći i u periodu laktacije. Kada uradite i hormonske analize, scintrigrafski nalaz omogućiće dalje planiranje i eventualno lečenje.

Terapija štitne žlezde radioaktivnim jodom

Hipertireoza se može lečiti i ovom bezbednom i komfornom metodom. Tada se obolelom daje određena doza radioaktivnog joda u obliku kapsule. Ona prati metabolizam joda koji nije radioaktivan, a koji se svakodnevno uzima putem hrane.

Jednom unesen u u organizam radioaktivni jod  koncentriše se u štitnoj žlezdi. Tu on svojim fizičko-nuklearnim svojstvima uništava njeno hiperaktivno tkivo. Kao rezultat lečenja – funkcija štitne žlezde vraća se u normalu ili se u potpunosti gubi.

Potpun gubitak funkcije štitnjače po efektu je jednak njenom operativnom odstranjivanju. Tada oboleli dobija zamenu za štitnu žlezdu u vidu tableta za štitnjaču koje u sebi sadrže njene hormone. Sa ovom terapijom, nivo i hormona u krvi potpuno se normalizuju, te oboleli nastavlja život kao potpuno zdrava osoba.

Ishrana kod hipertireoze mora biti raznovrsna

Kada nam je rad štitne žlezde ubrzan, naročitu pažnju treba obratiti na ishranu. Stoga se svi dnevni jelovnici unapred moraju pripremati. Mnogi smatraju kako je najvažnije unositi dosta joda kroz hranu. E sad da li je to baš tako kada je posredi bolest štitnjače kakva je hipertireoza?

Hrana bogata jodom je mač sa dve oštrice

Budući da naš organizam ne može sam proizvesti jod, moramo ga uzimati putem hrane. Rad štitne žlezde ugrožen je čim ga nema dovoljno. Međutim, prezasićenost je opasna koliko i sam nedostatak joda u organizmu. Sve to se dešava upravo u slučaju hipertireoze, kad je lučenje hormona štitnjače znatno povećano.

Stoga ukoliko je dijagnostikovana hipertireoza štitnjače, tada treba izbegavati namirnice bogate jodom. U njih prvenstveno spada kuhinjska jodirana so, nezaobilazan začin na svakoj trpezi. Nju možete zameniti košer ili himalajskom solju, koje su znatno zdravije. Žumanca se takode ne preporučuju, mada jaja ne treba potpuno izbaciti iz ishrane – belanca se slobodno mogu jesti.

Izbegavajte alkoholna pića i kofein

Ako ste ljubitelj kafe, konzumiranje ovog napitka svedite na minimum. Dokazano je da se uz kofein simptomi hipertireoze dodatno pogoršavaju.

Pušenje i alkohol takođe hipertireoza najstrožije zabranjuje,  jer mogu biti okidač za pogoršanje simptoma. S druge strane, u konsultaciji s lekarom, uradite alergo test i izbegavajte svu hranu koja vam ne prija.

Brza hrana znači brz napredak bolesti

Osobe koje boluju od hipertireoze trebaju izbegavati brzu i industrijski prerađenu hranu. Mleko i proizvodi od mleka takođe nisu preporučuljivi – konzumiranje sira, jogurta, čak i sladoleda treba svesti na minimum. Međutim, ako se smanji konzumiranje mleka, treba jesti više drugih namirnica bogatih kalcijumom.

Tu, pre svega, spada zeleno lisnato povrće, naročito kelj i spanać, koji su takođe dragoceni izvori gvožda i vitamina B-kompleksa.

S druge strane, iako zdravi, morska riba i alge ne bi trebalo da se nađu na trpezi. Trebaju ih izbegavati osobe koje pate od povećanog lučenja tiroidnih hormona.

Ni mesne prerađevine ne bi trebalo konzumirati, kada je prisutna bolest hipertireoza. One pored jodirane soli često sadrže i dodatne aditive koji štete organizmu, a isto se odnosi i na kiseli kupus.

Takođe, kada kupujete u supermarketima mineralnu vodu, obavezno gledajte njen sastav. Ukoliko u njoj ima dosta joda, ne stavljajte je u korpu.

Lečenje hipertireoze prirodnim putem – spisak dozvoljenih namirnica

Kako bi se hipertireoza držala pod kontrolom, ishrana je vrlo važna. Sledi spisak namirnica kojie su potpuno bezbedne za svakodnevno korišćenje.

Sveže povrće preporučuje se u borbi s hipertireozom, a pored zelenog lisnatog, naročito je preporučljivo ono iz porodice krstašica. Ishranu obogatite karfiolom i brokolijem. Kupus je takođe preporučljiv, s tim što je najbolje jesti onaj svež, nikako kiseli.

Kad pravite salatu od povrća, začinite je hladnoceđenim, nerafinisanim uljima. Izbegavajte sva ona koja su prošla industrijsku obradu. Takođe, prilikom pripremanja obroka nemojte koristiti mast životinjskog porekla, već hladnocedena ulja.

Ako se dvoumite šta da spremite za glavno jelo, s liste opcija precrtajte crveno meso, a dodajte živinsko, obavezno bez kožice. Pileće grudi su posebno preporučljive, jer sadrže L- karnitin, koji može usporiti rad štitne žlezde.

Sveže voće bogato antioksidansima, naročito vitaminom C, vrlo je preporučljivo u slučaju hipertireoze. Pre svega, treba jesti crveno bobičasto voće, dok se od povrća najviše preporučuju slatke paprike, u kojima ima više vitamina C nego u pomorandži.

Kako usporiti rad štitne žlezde suplementima

Kad su u pitanju suplementi i drugi dodaci ishrani, ne treba ih koristiti na svoju ruku. Lekar vam može prepisati one na bazi vitamina i minerala, poput selena, cinka i magnezijuma.

Selen je jedan od najvažnijih saveznika štitne žlezde. Ukoliko je hipertireoza štitnjače već dijagnostikovana, najbolje ga je unositi u organizam iz jedući pečurke i pileće meso. S druge strane, budući da se industrijski prerađeni slatkiši ne preporučuju, možete se zasladiti medom.

Najbolji recepti kod bolesti štitnjače

Kako biste usporili rad štitne žlezde i omogućili vašem organizmu da se sam bori, morate veliku pažnju usmeriti na pravilnu ishranu. Svaka dijagnostikovana hipertireoza treba se lečiti i nikako se ne sme zapustiti. Pripremili smo nekoliko recepata:

Mafini od ribizli za zdravu štitnjaču

Razmutite 2 belanceta u čaši vode i dodajte četvrt šolje maslinovog ulja. Potom dodajte 2 šolje integralnog graška, 2 kašike meda, 3 kašičice praška za pecivo i malo himalajske soli. Mutite dok se smesa ne ujednači, a onda dodajte šolju svežih ribizli ili drugog voća po izboru. Sipajte u kalup za mafine i pecite u rerni na 200 stepeni C.

Slatki krompir s peršunom i origanom pogoduje štitnoj žlezdi

U kesu za pečenje stavite 1 kg oljuštenog i iseckanog slatkog krompira. Dodajte četvrt šolje maslinovog ulja, po kašiku sušenog peršunovog list i mlevenog crnog luka. Izručite u smesu kašičicu sušenog bosiljka i pola kašičice origana. Protresite kesu kako bi krompir što bolje upio sve te začine. Potom pecite 30 do 40 minuta u rerni. Za to vreme, na maslinovom ulju propržite 2 čena sitno iseckanog belog luka i 250 g šampinjona. Servirajte kao prilog slatkom krompiru.

Slatke jabuke kao lek za hipertireozu

Prepolovite 2 jabuke i nožem napravite rupu u njima, vadeći semenke. U svaku rupu ubacite nekoliko seckanih badema ili lešnika,te malo cimeta. Premažite kašičicom meda i pecite oko pola sata na 180 stepeni C.

Budite oprezni sa sojom

Iako se soja u nekim slučajevima preporučuje osobama koje boluju od hipertireoze, budite na dodatnom oprezu. Naime, sojina vlakna se vezuju za jod i tako sprečavaju štitnu žlezdu da ga iskoristi za lučenje hormona. Ipak ona se ne sme konzumirati u većoj količini. Najbolje je najpre se konsultovati sa lekarom, naročito kada je u pitanju hipertireoza u trudnoći.

Vodite računa ukoliko uzimate lekove koji treba da uspore rad štitne žlezde, da sojini proizvodi mogu usporiti njihovo delovanje. Ponekad ih mogi i potpuno poništiti. Hipertireoza zahteva disciplinu i doslednost u primeni propisane terapije i naročita se pažnja poklanja pravilnoj ishrani.

 

Sponzorisani linkovi:
f