Feature post image

Kako smanjiti stres i nervozu prirodnim putem

KAKO SMANJITI STRES NA POSLU I KOD KUĆE

Jeste li već pomišljali da „dignete ruke od svega“. Jedno od gorućih pitanja u životu savremenog čoveka jeste kako smanjiti stres. Danas gotovo ne postoji osoba koja može da kaže da ne živi „pod povećanim pritiskom“.

Svako od nas se pre ili kasnije se suočava sa ovim problemom bilo da je u pitanju stres na poslu ili kod kuće. Ukoliko su vam stresne situacije deo svakodnevnog života, one mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje.

U nastavku saznajte šta je dobro protiv stresa i koje vam to prirodne metode lečenja mogu ublažiti tegobe..

ŠTA JE ZAPRAVO STRES?

Stres je, u stvari, alarm za određeni deo mozga- hipotalamus. On preko svojih posrednika šalje poruku hipofizi da pojača i ubrza produkciju hormona koji pojačavaju rad drugih endokrinih žlezda. Kada se aktivira hipofiza i nadbubrežna žlezda pojačano se proizvode hormoni stresa adrenalin i kortizol.

Sa druge strane pokretanjem štitne žlezde i hipofize stvara sve više tiroidnih hormona. Stimulacijom hipofize utičemo i na rad polnih žlezda i remetmo se lučenje testosterona i estrogena..

STRES SIMPTOMI KOJI SE NE SMEJU IGNORISATI 

Najčešći simptomi stresa jesu glavobolja, nervoza, nesanica, pojačana razdražjivost, smanjena radna sposobnost. Stres prate i probavne tegobe (dijareja – proliv, zatvor stolice i sl.), povišen i visok krvni pritisak.

Osobe koje su stalno pod stresom karakteriše i pojačan apetit koji često završava prejedanjem. To je još jedan od očiglednih znakova kako prepoznati stres.

Simptomi stresa takođe mogu biti i znojenje dlanova, stopala i veoma često prekomerno znojenje ispod pazuha. Osobe koje se pojačano znoje osećaju se veoma nelagodno u društvu te po svaku cenu pokušavaju naći odgovor kako smanjiti stres .

KOJI SU GLAVNI UZROCI OVOG PROBLEMA

U suštini, stres je odgovor organizma na nešto što se doživljava kao pritisak ili napad. Uzrokuje ga širok spektar različitih situacija, od porodičnih svađa, preko razvoda ili pak otkaza na poslu. Ponekad razlozi za takva stanja i ne moraju biti  veliki, dovoljno je samo da vam stignu računi.

Smrt nekog bliskog člana u porodici, je jako čest uzrok za njegov nastanak. Usled takvih događaja, ožalošćeni najčešće traže odgovore na pitanja kako smanjiti stres i nervozu.

Ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme posledice mogu biti i te kako teže po celokupno zdravlje. Stoga je jako važno da se obratite stručnom licu, odmah kada se prvi simptomi jave.

KAKVE SVE MOGU BITI REAKCIJE NA STRES

Naučnici su uspeli utvrditi kako to pojedini sistemi organa reaguju na stresne situacije. Sve to može biti dobar putokaz za izbor konkretne terapije. Naime na ovaj način prikazani simptomi ukazuju na problem i mogu značajno pomoći u sprečavanju ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

Nervni sistem

Kada smo pod stresom, simpatički nervni sistem stimuliše nadbubrežnu žlezdu. Ona tada proizvodi hormone kortizol i epinefrin (adrenalin). Konstantno visok nivo ovih hormona utiče na pamćenje i sposobnost učenja. Ukoliko su vrednosti stalno povišene to će povećati sklonost ka depresivnim raspoloženjima.

Respiratorni sistem

U slučaju visokog stresa disanje postaje ubrzanije i kraće, kod nekih osoba čak dolazi i do hiperventilacije. Ako stresne situacije potraju, respiratorni sistem izložen je sve većem naporu. Tako osoba postaje podložnija infekcijama gornjih disajnih puteva.

Imunološki sistem

U malim količinama stres deluje podsticajno za jačanje imuniteta i pomaže organizmu u borbi protiv raznih infekcija. Međutim, kod stresa koji je dugotrajan usporava se proces izlečenja. Tako se povećava podložnost ka infekcijama i pogoršava kožna oboljenja kao što su ekcem i akne.

Kako stresne situacije utiču na rad srca

Na akutni stres telo reaguje sa ubrzanim otkucajima srca, dok krvni pritisak raste. Dugoročno izlaganje stresu, opet sa druge strane, može dovesti do značajnog sužavanja arterija.Samim tim dolazi i do povišenog nivoa holesterola, upravo on povećava rizik od infarkta srca i drugih bolesti srca kao i moždanog udara.

Može li stres poremetiti menstrualni ciklus

Stres može skratiti ili produžiti menstrualni ciklus, ali i uzrokovati bolne menstruacije. Visoki nivo-i stresa povećavaju rizik od nastanka bakterijske vaginoze. Isto tako jak stres u trudnoći povezuje se sa nastankom alergija ili astme kod dece u kasnijoj životnoj dobi.

Utiče i na sistem za varenje

Ekstremni stres prati jaka nervoza želuca koja može uzrokovati mučninu, smetnje u varenju i neugodne gasove. Sve zajedno stimulisaće mišiće creva izazivajući zatvor stolice ili dijareju. Osobe koje dugo prati ovakav oblik stresa imaju veće šanse da obole od bolesti kakve su sindrom iritabilnog kolona, gastritis i čir želuca.

Uticaj stresa na mišićno koštani sistem

Bolovi u vratu, leđima i ramenima, jake glavobolje su česta posledica delovanja stresa na naš mišićno-kostani sistem. Hronični stres takođe može biti okidač za razvoj osteoporoze.

 

kako smanjiti stres na prirodan način

ŠTETNE POSLEDICE STRESA NA ORGANIZAM 

Ukoliko ste i sami postavljali često pitanje kako smanjiti stres, preporučujemo vam da obavezno pročitate i ostatak teksta.

Osim blažih zdravstvenih tegoba sa kojima se relativno lako izlazi na kraj, posledice stresa moge biti i daleko teže. Neretko izazivaju i puno ozbiljnije zdravstvene probleme od navedenih.

Neka naučna istraživanja ukazuju na činjenicu da konstantni stres doprinosi preživljavanju kancerogenih ćelija. Tada i uprkos primeni lekova protiv raka nema poboljšanja.

Tm naučnika sa univerziteta Jejl ustanovio je da stresne situacije, kao što su razvod braka ili otkaz na poslu ostavljaju dugoročne posledice. Tačnije, mogu izazvati smanjenje sive mase u delovima mozga zaduženim za osećanja i fiziološke funkcije. Stoga uzrokuju psihičke probleme i traume.

Na zdravlje utiču i reakcije na stres koje se razlikuju od osobe do osobe. Tako recimo one osobe koje su konstantno izložene stresu, imaju mnogo veće šanse da obole od nekih hroničnih bolesti. Takođe, ljudi koji su stalno napeti izloženi su većem riziku od moždanog i srčanog udara nego oni koji su opušteniji.

Istraživanje Kembriž univerziteta nam otkriva da su efekti stresa na gene takvi da se mogu prenositi generacijski. Dosad se smatralo kako se određena obeležja gena, koja su nastala pod uticajem raznih spoljnih faktora kao što je i stres, nestaju već u sledećoj generaciji. Ipak najnovija istraživanja su potvrdila da se neka zadržavaju duže tj. javljaju se i u sledečem pokoljenju.

IMATE STRESAN POSAO EVO ŠTA TREBA DA RADITE

Živimo u turbulentnom materijalističkom svetu, gde su nam stalno nametnuti neki rokovi i podrazumeva se radimo po ceo dan. Taman i kad niste na poslu, stigne vam važan email na koji trebate odgovoriti odmah. Ili situacija kad pred sam kraj radnog vremena morate na jako bitan sastanak koji se ne sme odložiti. Sve su to situacije koje u velikoj meri doprinose nastanku stresa.

Stres simptomi se ne mogu trajno eliminisati, ali ipakmožemo uticati na to kako ćemo reagovati na probleme sa kojima se suočavamo. To je priznaćemo mnogo lakše reći nego uraditi. Svako od nas ponaosob mora pronaći tkz „izduvni ventil“ ili način da „napuni baterije“.

Sami ćete najbolje otkriti šta pozitivno utiče na vaše raspoloženje.Ujedno ćete naći i odgovor na pitanje kako smanjiti stres na poslu i kod kuće.

Za neke osobe to je slušanje omiljene muzike, čitanje knjiga, crtanje, druženje sa prijateljima, vežbanje joge, svi smo mi specifični. Ipak neka opšta mesta se moraju ispoštovati, a to je recimo svakodnevna fizička aktivnost. Jako je važno upražnjavanje nekog sporta, a postoje i mnogobrojne vežbe protiv stresa. Ono što se svima preporučuje jesu redovne šetnje na svežem vazduhu i suncu.

Kako biste dugoročno rešili problem sa nervnom napetošću, razmislite o vašem poslu, šta bi se desilo kada biste ga promenili? Danas je lako raditi i od kuće ako posedujete određena znanja i veštine. Ipak i u online okruženju ukoliko radite kod „zahtevnog poslodavca“ cela stvar je identična. Čak štaviše i gora jer često nemate fiksno vreme. Dobro promislite o svemu tome…

Kako smiriti nervozu lekovitim tinkturama

Tinktura od valerijane i nane

Sastojci:

Osmina šolje sitno iseckanog korena valerijane,
1 šolja sitno seckane nane,
5 dl šljivovice.

Priprema tinkture:

Sipati u staklenu teglu valerijanu i nanu. Promešati, preliti šljivovicom i zatvoriti plastičnim poklopcem. Držati na sobnoj temperaturi četiri do šest nedelja svakodnevno mućkati. Procediti i sipati tinkturu u staklene flašice koje treba držati na hladnom i tamnom mestu. Uzimati po kašičicu tinkture s malo vode uveče, sat pre spavanja.

Tinktura od kamilice

Sastojci:

1 šolja sušenih cvetova kamilice.
1 i po šolja ključale vode,
jedna i po šolja šljivovice.

Kako se prave kapi od kamilice?

Sipati kamilicu u staklenu teglu i preliti ključalom vodom. Poklopiti i ostaviti nek odstoji pola sata, zatim dodati šljivovicu. Promešati, zatvoriti plastičnim poklopcem i pustiti da stoji na hladnom i tamnom mestu četiri do šest nedelja (svakodnevno mućkati). Procediti i sipati tinkturu u staklene flašice koje treba čuvati na tamnom i hladnom mestu. Uzimati po kašičicu tinkture s malo vode tri puta dnevno.

Tinktura od sladića i lavande

Sastojci:

4 kašike hmelja,
4 kašike lavande,
3 kašike kamilice,
pola kašike sitno seckanog korena sladića,
tri četvrtine šolje ključale vode,
1 šolja šljivovice.

Priprema:

Sipati biljke u staklenu teglu i preliti ih vodom. Promućkati i nakon 20 minuta dodati šljivovicu. Promešati, zatvoriti plastičnim poklopcem i ostaviti nek odstoji na hladnom i tamnom mestu četiri do šest nedelja (svakodnevno mućkati). Procediti i sipati tinkturu u staklene flašice koje treba čuvati na tamnom i hladnom mestu. Uzimati po kašičicu tinkture s malo vode tri puta dnevno

AROMATERAPIJOM PROTIV STRESA I NERVOZE

Borba protiv stresa, uznemirenosti, nesanice provodi se na više načina. Za početak eterična ulja mogu vam biti od velike pomoći u rešavanju pomenutih tegoba. Koristite ih za masažu i inhalaciju, ili ih dodajte kupkama.

Pomešati četvrt šolje meda, tri kapi eteričnog ulja lavande, tri kapi eteričnog ulja ylang ylanga. Dodajte im dve kapi eteričnog ulja bosiljka, dve kapi eteričnog ulja geranijuma i kap eteričnog ulja grejpa. Napuniti kadu toplom vodom i dodati aromatičnu mešavinu, pa dobro promešati. Nakon 20-30 minuta ležanja u kadi istuširati se toplom vodom.

Aromaterapijski recept broj dva 

Napraviti mešavinu od dve kašike bademovog ulja i kašike ulja od pšeničnih klica. Dodajte 8 kapi eteričnog ulja lavande, 8 kapi eteričnog ulja ylang ylang. Takođe i dve kapi eteričnog ulja od bosiljka, 2 kapi eteričnog ulja geranijuma i kap eteričnog ulja grejpa. Masirajte slepoočnice, vrat, grudi i ramena dva puta dnevno.

NAJBOLJI ČAJEVI PROTIV STRESA

Pomešajte po kašiku sitno iseckanog lista nane, lista matičnjaka i cveta kamilice pa ih izručite u 7 dl ključale vode. Poklopite i ostavite neka odstoje naredna dva sata, a zatim procedite. Zasladite kvalitetnim medom i pijte po 2 dl pre svakog glavnog obroka.

Simptomi stresa nakon korišćenja ovog čaja se lagano povlače u roku od nekoliko dana.

SAVRŠEN ANTISTRES NAPITAK

Sastojci:

25 g lavande,

25 g matičnjaka,

25 g bobica gloga,

25 g koprive,

7 dl vode

šolja domaćeg meda

Priprema:

Sipati bilje i vodu u šerpu i zagrevati do ključanja.  Skloniti sa šporeta i ostaviti nek sve tako odstoji poklopljeno preko noći. Ujutru procediti i dodati med. Promešatii sipati u staklenu flašu. Uzimati tri puta dnevno po kašiku sirupa. Možete ga dodavati u čaj ili pomešati s vodom i piti kao sok.

RECEPT ZA NERVOZU I NESANICU

Sastojci:

3 kašike korena ašvagande,

3 kašike bobica gloga,

3 kašike matičnjaka,

2 šolje domaćeg meda.

Priprema:

Sipati u šerpu ašvagandu i glog. Kuvati dok ne ispari polovina tečnosti. Dodati matičnjak. Nakon pola minuta skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno nek odstoji jedan sat. Procediti i dodati med. Promešati i sipati u staklenu flašu. Držati u frižideru i uzimati po kašiku sirupa pre ručka i večere.

KAKO POBEDITI STRES PERŠUNOM I BOSILJKOM

Pomešajte po supenu kašiku sitno iseckanog peršunovog lista, cveta i lista sapunjače (Saponaria officinalis) i cveta i lista od bosiljka. Mešavinu sipajte u 7 dl proključale vode, poklopite i ostavite nek odstoji 2 sata. Nakon toga procedite, zasladite sa medom i pijte po čašu (2 dl) tri puta dnevno pre svakog glavnog obroka.

JOŠ JEDAN ČAJ PROTIV STRESA I NERVOZE 

U 7 dl proključale vode stavite po kašiku iseckanog rizoma odoljena, lista imele sa topole i rizoma sa korenom celera ili kruške. Poklopite mešavinu i ostavite neka miruje 2 sata izvan šporeta, zatim procedite. Zasladite medom i pijte po 2 decilitra pre svakog obroka.

KAKO SMANJITI STRES ČAJEM OD MAJČINE DUŠICE

Pomešati dve kašike sitno iseckanog lista i cveta zlatnice i po kašiku lista i cveta majčine dušice, korena celera i rizoma, lista i cveta dan i noć. Sve to prelijte sa litrom ključalog vina. Ostavite nek odstoji poklopljeno dva sata, procedite, zasladite medom i piti 0,5 dl na svaki sat .

Ukoliko vam se članak kako smanjiti stres dopao i smatrate da je koristan za vas i vaše prijatelje slobodno ga podelite na FB i drugim društvenim mrežama,preporučujemo vam takođe i tekstove anksioznost i anksiozni poremećaj kao i prirodno lečenje depresije.

Sponzorisani linkovi:
f