Feature post image

Izbeljivanje zuba kod kuće prirodnim putem

Izbeljivanje zuba je svojevrsan trend jer su blistav osmeh i zdravi zubi postali estetski imperativ modernog doba. Ovo je naričito primetno kod holivudskih zvezda. Osobe sa belim zubima izgledaju mlađe, stoga ne čudi prava pomama za raznim sredstvima za izbeljivanje zuba.  Naši stomatolozi neretko koriste termin „holivudski zubi “ koji se manje-više odomaćio u njihovoj profesiji.

U ovom članku daćemo vam korisnih saveta za prirodno beljenje zuba. Nadamo se da ćemo vam dati odgovor na često pitanje ovih dana, koje glasi – kako do belih zuba?

Lasersko izbeljivanje zuba

Pre nego što krenemo sa receptima iz prirode, red je da napišemo kako ovaj problem rešava savremena i estetska stomatologija. Ona je našla je načina da udovolji pacijentima, pa se pomoću raznih hemijskih (nimalo jeftinih) tretmana kakvo je izbeljivanje zuba laserom  postižu blistavo beli zubi.

Najtraženije je izbeljivanje zuba laserom cene se kreću oko 15 do 20 hiljada dinara po vilici.

Ipak, efekat lasera traje samo nekoliko meseci. Prvenstveno zbog ishrane, delovanja raznih napitaka, a naročito pušenja cigareta i duvanskog dima.

Sredstva za izbeljivanje zuba, pogotovo ona koja postižu trenutan efekat, mogu oštetiti zubnu gleđ i pospešiti stvaranje karijesa. No, pojedine namirnice i  lekovito bilje mogu pomoći da se zubi posvetele na prirodan način i to čak za nekoliko nijansi.

BOJA ZUBA I PREBOJENA ZUBNA GLEDJ

Boja zuba uglavnom zavisi od boje dentina i varira od plavičasto-bele na mlečnim, do žućkasto-bele na stalnim zubima. Do promene boje dolazi pod uticajem raznih faktora koji deluju tokom razvoja i nicanja kako mlečne, tako i stalne denticije. Poremećaji u metabolizmu, ali i strukturi i mineralizaciji zuba, žutica kod novorođenčadi, urođene srčane mane…

Prebojena zubna gledj i tamni zubi nastaju i zbog dejstva pigmenata iz hrane i pića, kao i nikotina, nekih lekova,ali i usled starenja. Trebalo bi izbegavati ili svesti na najmanju moguću meru konzumiranje soja sosa, kafe,vina i nekih čajeva. Ako bez nekih pića ne možete, pijte ih na slamku.

Kako izbeliti zube hranom

Stručnjaci kažu da je za blistav osmeh poželjno jesti povrće koje čisti zube, poput boranije, karfiola, šargarepe i celera. Ove namirnice ne samo da mehanički čiste zube tokom žvakanja, nego i podstiču lučenje pljuvačke koja pomaže neutralisanju kiseline i štiti zubnu gled.

Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem kalcijuma, posebno tvrdi sirevi jer uklanjaju čestice hrane. Oni vam pomažu da zubi budu zdravi i beli. Osim toga, ovakva hrana sadrži mlečnu kiselinu koja sprečava propadanje zuba.

izbeljivanje zuba prirodno

Prirodno izbeljivanje zuba – recepti

Postoje mnogobrojni prirodni – voćni izbeljivači zuba ,kao što je:

Pa krenimo redom

Kako izbeliti zube limunom

Izbeljivanje zuba limunom nije novost, naime trljanjem zuba limunovom korom čiste se naslage od kamenca i izbeljuje njihova površina. Međutim, u tome ne treba preterivati jer se čestom upotrebom limuna može itekako oštetiti zubna gled. Ovu metodu primenjujte najviše jednom mesečno.

Kora od banane za prirodno izbeljivanje zuba

Za beljenje zuba kod kuće, može se iskoristiti i kora od banane. Unutrašnjim delom kore od banane istrljajte zube jednom ili dva puta dnevno, po nekoliko minuta. Efekat je vidljiv već za desetak dan nakon primene ove prirodne metode.

Jagode i jabuke za blistavo bele zube

Jagode su takođe veoma efikasne u izbeljivanju zuba: treba ih izgnječiti, a zatim dobro istrljati zube. To će ih ojačati i izbeliti. Možete i sa pola odsečene jagode trljati zube, naravno sa unutrašnje strane voćke.

Jabuke sadrže kiseline koje će na prirodan način skinuti mrlje sa zuba i tako održati njihovu belinu. Upravo zbog toga, umesto čokolada i čipsa, grickajte kolutiče od ovog voća.

Jabukovo sirće uklanja mrlje na zubima, pa ga  možete koristiti umesto sredstva za ispiranja usta nekoliko dana.

Misvak za beli osmeh od uva do uva

Misvak (ili mesvak) jeste drvo koje Arapi od drevnih vremena koriste za čišćenje zuba. U novije vreme preporučuje ga i Svetska zdravstvena organizacija ( World Health Organization ).

Parčence ovog drveta namoči se u ružinoj vodi da omekša, a zatim se njime pažljivo trljaju zubi. Tretman izbeljivanja radite posle svakog obroka, ujutro i uveče.

Pasta za izbeljivanje zuba

Ako vas interesuje kako izbeliti zube kod kuće, imamo za vas jedan odličan recept dr Neumivakina. Ovaj doktor medicine je predstavio svetu odličnu pastu od sode bikarbone, hidrogena i limuna.

Ova pasta za izbeljivanje zuba pomaže:

IZBELJIVANJE ZUBA SODOM BIKARBONOM PO RECEPTU DOKTORA NEUMIVAKINA

  • U pola kafene kašičice sode bikarbone dodajte 10 do 20 kapi apotekarskog vodonik peroksida (od 3%),
  • U sve to dodajte i par kapi limunovog soka.
  • Sve dobro promešajte.

i to je to pasta za izbeljivanje zuba je gotova i spremna za upotrebu.

 

Sada je potrebno da u nju natopite vatu i dobro utrljate zube i desni sa svih strana. Najbolje je da tretman sprovodite ujutru i naveče pre nego što krenete na počinak. Higijena usta i zuba će vam biti na znatno višem nivou i ubrzo ćete primetiti vaš blistav osmeh koji će vam svakako popraviti raspoloženje i vratiti samopouzdanje.

 

Važno je napomenuti da su sva tri sastojka u pasti za zube izuzetno delotvorna. Kao sredstvo za dezinfekciju usta i ispiranje možete koristiti 3% hidrogen, rastvoren u 1/2 decilitra mlake vode.

 

Nadamo se da vam se članak prirodno izbeljivanje zuba kod kuce dopao i da ćete ga podeliti i sa vašim prijateljima.

Povezani tekstovi: upala desni, neprijatan zadah.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Miroljub Nikolic
14/03/2014 10:59

najdelotvornije pranje -t.j. čišćenje zuba prirodnim sredstvom kod kuće je ZEOLIT.postiže se mnogo toga,što dosad nije niko obelodanio boje ći se povratnog udara moćnih kompanija - proizvođača zubnih pasti.umočenu četkicu za pranje zuba u ZEOLIT prah nanesemo na zube i blagim trljanjem u svim pravcima omogućimo mešanje pljuvačke koja će napraviti "pastu".dejstvo je evidentno i očigledno.zubi brzo izbele,kamenac se topi i brzo spada.detoksikacija desni, jezika i pljuvačnih žlezda omogućava alkalizaciju s vakog zalogaja i izuzetno uživanje u ukusima hrane.ako započnete ovakav način pranje zuba,postižete mnogo toga u podizanju oralne higijene prirodnim sredstvom. krvarenja desni više nikad, klimavi zubi očvrsnu.ko želi da se okani cigara evo načina i pomoći oko detoksikacije nikotina iz usne duplje.

katarina
14/08/2014 22:01

Super,ja sam jos pevacica tako da mi je bas super!

f