Feature post image

Manjak estrogena simptomi i posledice

Manjak estrogena može da ima brojne štetne posledice po naše zdravlje. Zbog toga je za dobru prventivu naročito važno da unosimo i prirodni estrogen u hrani.

Hormon estrogen je neophodan za uspostavljanje pravilnog balansa i normalne hormonske ravnoteže. Hormoni intenzivno variraju tokom trajanja menopauze kod žena.

Sigurno se pitate kako nadoknaditi manjak estrogena u menopauzi prirodnim putem? Saznajte koja je to hrana bogata estrogenom i koji su njegovi najbolji prirodni izvori.

Koja je funkcija estrogena

Prirodni estrogen deluje u sinergiji s progesteronom. On predstavlja čuvara gotovo svih vitalnih funkcija koje su važne za zdravlje žene u njenom reproduktivnom periodu. Sa prestankom lučenja ovog važnog hormona neretko se javljaju i određene zdravstvene tegobe.

Pad nivoa i nedostatak estrogena u menopauzi je veoma česta pojava danas, gotovo da pogađa svaku žensku osobu.

Ranije je ova pojava obuhvatala period od oko pedesete godine života. Danas, nažalost, sve češće se javlja rana menopauza, tj.sve veći broj mladih žena ulazi u klimaks već u svojim tridesetim. Do toga dolazi zbog velikog broja zagađivača, nepravilne i neredovne ishrane, stresa i nervoze.

Manjak estrogena i kolagen

Hormon estrogen je jedan od glavnih čuvara tečnosti u tkivima. On  je ključan kod kontrole formiranja i delovanja kolagena, važnog strukturnog molekula. Ovaj molekul gradi sva potporna ljudska tkiva, hrskavicu i kosti. Manjak vode osnovni je uzročnik degeneracije kolagena u nešto starijoj tj. zrelijoj životnoj dobi. Upravo tada je nivo hormona estrogena veoma nizak.

Druga nezaobilazna funkcija estrogena jeste kontrola kompletnog seksualnog razvoja kod žene. Tokom puberteta utiče na formiranje sekundarnih polnih karakteristika. Od tada pa sve do menopauze, ima posebnu ulogu u hormonalnom statusu svake žene.

Estrogen hormon dominira prvom fazom hormonalnog ( menstrualnog) ciklusa. Sa druge strane progesteron dominira u drugoj fazi, upravo zato da bi ženu pripremio za trudnoću.

Manjak estrogena simptomi kod mlađih žena

Simptomi manjka estrogena kod starijih žena

Nedostatak estrogena odgovoran je za veliki broj tegoba i simptoma sa kojima se suočavaju i nešto starije žene u menopauzi.  Neki od  tipičnih znakova jesu:

 • Valunzi  (talasi i iznenadni naleti vrućine),
 • Otežano funkcionisanje mokraćne bešike i urinarnog trakta,
 • Suvoća vagine i smanjen libido.
 • Dekoncentracija, loša memorija i zaboravnost,
 • Anksioznost i bezvoljnost,
 • Depresija,
 • Nervoza i česta razdražljivost (osoba lako „plane“)
 • Nesanica i loš san.
 • Glavobolja.

Hormon estrogen veoma uspešno štiti krvne sudove. Stoga je neophodno unositi estrogen u hrani, kako bi se smanjio njegov deficit i sprečili potencijalni problemi.

manjak estrogena ishrana i jelovnik

Manjak estrogena posledice po zdravlje

Kao posledica nedovoljnog lučenja estrogena mogu da se jave:

 • Jaki bolovi u kostima,
 • Grčevima u mišićima,
 • Bolovi u zglobovima,
 • Osteoporoza – progresivno smanjenje koštane mase. Povećavaju se rizici od fraktura i preloma kostiju. To ume biti naročito opasno za starije osobe. Puno teže se oporavljaju jer im kosti puno sporije ili nikako ne zarastaju.

Takođe, dolazi i do većih promena na krvnim sudovima koji tada ubrzano stare:

Ateroskleroza (nagomilavanje nepoželjnih masnoća na zidovima krvnih sudova). Usled deficita estrogena ova bolest brzo napreduje, dovodi do sužavanja krvnih sudova i posledičnih varijacija u visini krvnog pritiska. Zato neke žene koje nikad nisu patile od tegoba izazvanih povišenim krvnim pritiskom, odjednom imaju oscilacije. Sve to zajedno povećava rizik i od infarkta miokarda, kao i moždanog udara.

Najbolja preventiva za manjak estrogena je  pravilna i uravnotežena ishrana.

Gde da pronađemo prirodni estrogen u hrani i koja je to hrana bogata estrogenom, saznajte u nastavku….

Koja je hrana bogata estrogenom

Naučnici su dokazali da konzumiranje soje i lanenog semena stimuliše lučenje estrogena kod žena u postmenopauzi i ublažava tegobe. Eto i jednostavnog odgovora kako nadoknaditi estrogen u menopauzi. Neke studije otkrile su da do povećanja estrogenske aktivnosti dolazi nakon unošenja obe ove namirnice. Ispitanice u ovoj studiji dve nedelje su jele sojino brašno, laneno seme i klice crvene deteline. Ove klice takođe spadaju u dragocene prirodne izvore ovog važnog hormona.

Kao prirodni estrogen u hrani ubrajajmo i sojinine proizvode sa visokim sadržajem proteina. Oni dokazano imaju visoku estrogensku aktivnost, u njih ubrajamo:

Ovo pravilo ne važi za sos i ulje od soje koji definitivno nisu hrana bogata estrogenom.

U kom voću ima estrogena?

Ukoliko vam je dijagnostikovam manjak estrogena u organizmu, jedite puno voća. Dakle, ako je hormonski deficit vaš problem, povedite računa i o većem unosu voća tokom dana. Sveže voćke odlično nadomešćuju nedostatak ovog hormona. Preporuka struke je sezonsko voće iz vašeg podneblja.

Prirodni izvori estrogena nalaze se i u povrću. Ima ga najviše u mahunarkama. Nemojte izostaviti jezgrasto voće (kikiriki, bademi, orasi), kao ni prirodni  domaći med.

Učesnice u studiji jele su dve jabuke i 100 grama kikirikija dnevno i nisu više imale manjak estrogena..

Bor podiže estrogen

Neki naučnici su dokazali da namirnice bogate borom znatno povećavaju nivo estrogena kod žena u postmenopauzi. Bor je veoma delotvoran, parira skupim kupovnim preparatima koji sadrže ovaj hormon. On deluje tako što podiže nivo steroidnih hormona u krvi.

Fitoestrogeni u hrani najbolji prirodni izvori

Studije su potvrdile, ako imate manjak estrogena u telu, trebate unositi fitoestrogene. Jedan od preparata koji se naširoko preporučuje jeste crvena detelina, ona obiluje zdravim materijama. Ublažava tegobe uzrokovane menopauzom.

Kako to crvena detelina nadoknađuje manjak estrogena?

Budući da sadrži izoflavone, crvena detelina se već  decenijama koristi kao lek za ublažavanje simptoma
menopauze. Važi za odličnu prirodnu alternativu tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, zauzima važno mesto u širokoj lepezi lekovitih biljaka koje se koriste u terapiji mnogih savremenih bolesti.

Preparati koji su na bazi crvene deteline pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba kao što su:

Takođe, ovi fitoestrogeni :

 • Regulišu nivo lošeg holesterola.
 • Štite naše srce i krvne sudove.
 • Čuvaju strukturu kože i sluznice.
 • Smanjuju rizike od nastanka bolesti kostiju – osteoporoze.
 • Usporavaju starenje organizma.

Sve to je usko povezano sa smanjenjem funkcije jajnika, koje uzrokuje manjak estrogena u menopauzi. Saznajte više o lekovitosti crvene deteline i pročitajte kako da napravite sami lekoviti čaj za podizanje hormona.

Cimicifuga biljka za nedostatak estrogena

Od ranih četrdesetih godina prošlog veka, cimicifuga se koristi u Nemačkoj kao prirodna supstanca za regulisanje tegoba koje prate klimaks. Eksperimentalno je potvrđeno da sastojci ove biljke deluju kao selektivni modulatori estrogenih receptora. Samim tim i sprečavaju deficit – manjak estrogena. Oni su agonisti estrogenih receptora u našim kostima, kao i centralnom nervnom sistemu i kardiovaskularnom sistemu.

To je razlog što cimicifuga biljka preventivno deluje na depresivna stanja, osteoporozu i brojne kardiovaskularne promene. Pored toga jedan od značajnijih zdravstvenih benefita je što smanjuje rizik od raka dojke i materice.

Laneno seme prirodni lek za podizanje estrogena

Seme lana je izuzetno bogato fitoestrogenima – lignanima. Ipak ne treba ga konzumirati u celom zrnu, već ga uvek uzimajte u mlevenom obliku. Važno je znati da mleveni lan brzo gubi na kvalitetu pa se mora upotrebiti odmah nakon mlevenja. Kupujte ga u manjoj količini da bi ste ga na vreme potrošili.

U frižideru ga možete čuvati do 7 dana, ali isključivo u dobro poklopljenoj staklenoj tegli. U suprotnom će „povući vlagu“ i užegnuće. Najbolja preporuka je da ga nabavite u celom zrnu i meljete po potrebi za svaki dan. Odlična je kombinacija mlevenog lana sa jogurtom ili kefirom. Pogledajte koristan video na našem YT kanalu.

Laneno seme je bogato je omega-3 masnim kiselinama koje su od izuzetnog značaja za naše zdravlje. Zahvaljujući celokupnom sastavu, lan ublažava simptome menopauze. Smanjuje nivo holesterola, sprečava razvoj ateroskleroze.

Ako tražite semenke koje obiluju sa zdravim omega 3 masnoćama, nikako nemojte izostaviti ni semenke čija. Nešto su skuplje od lana, ali su takođe jako dobra prevencija i dokazano sprečavaju manjak estrogena.

Kod nekih osoba estrogen je prirodno povišen, preporučujemo vam i taj naš članak ako imate suprotan problem.

Sponzorisani linkovi:
f