Feature post image

Lugolov rastvor upotreba i primena u lekovite svrhe

Lugolov rastvor stara formula zdravlja u novom ruhu

Živimo u toksičnim uslovima. Životna sredina više nije netaknuta i zaštićena kao pre. Tlo nam je osiromašeno i zagađeno, kao i voda i vazduh. Sve to je dovelo do niza novih oboljenja. Zato je došlo pravo vreme da Lugolov rastvor povrati staru slavu!

1829. godine lekoviti rastvor joda otkriva dr. Jean Auguste Guillaume Lugol. U početku mu se primena svodila uglavnom na lečenje gihta. Kasnije se utvrdilo da je višestruko koristan za veliki niz tegoba, što su potvrdila brojna iskustva pacijenata.

Živimo u doba vladavine farmaceutske industrije i dosta lekova alternativne medicine je zaboravljeno. Jako dugo je Lugolov jod kao lek sasvim nepravedno zanemarivan. No poslednjih godina stara formula se ponovo našla na apotekarskim policama.

U nastavku teksta pročitajte kako se pravi Lugolov rastvor i šta sve on dobro može učiniti za vaše zdravlje…

Zašto nam je Lugolov jod od neprocenjivog značaja?

Lekovita svojstva joda su neprikosnovena. To je mikroelement neophodan za zdravlje ljudi. U organizam se unosi putem ishrane i vode. Bez njega nema života!

Jod je supstanca jako malo rasprostranjena u prirodi. Ima ga u morskoj vodi i u prehrambenim namirnicama u zavisnosti od  procenta joda u zemlji. Zato je Lugolov rastvor od velikog značaja za nadoknadu ovog mikroelementa.

Potrebe joda u različitim periodima života su različite. Bebama je dovoljno da unose 50 mcg (mikrograma), a odraslima oko 200 mcg. Ženama koje doje preporučuje se doziranje čak 260 mcg joda tokom dana.

Nedostatak joda uzrokuje razne bolesti kao što su hipertiroizam, gušavost, srčana oboljenja i mnoga druga.

Za Lugolov rastvor upotreba je postepena i umerena, mora se dobro osluškivati sopstveni organizam. Nuspojave su jako retke, stoga je i korišćenje preparata bezbedno.

Kada deca ne unose dovoljno joda u organizam dekoncentricana su, lošije pamte, a može doči i do usporenog fizičkog razvoja.

Trudnice imaju pojačanu potrebu za ovom supstancom. Plod od 12.-te  nedelje stvara hormone iz štitne žlezde, a za taj proces uzima jod od majke. Isto važi i za period dojenja. Jedini izvor joda za dete koje još samo sisa jeste onaj koji uzima od majke. Zbog toga je potrebno uzimati veće doze.

Jeste li znali: Jod se u medicini koristi već preko 15 hiljada godina.

Kako najlakše prepoznati nedostatak  joda u organizmu?

Svetska zdravstvena organizacija je iznela poražavajuće podatke:

  • Nedostatak joda priznaje za najčešći uzrok mentalne retardacije koja se može sprečiti.
  • Dve trećine stanovništva pati od deficita joda.

Simptomi nedostatka joda su: grčevi u mišićima, hladne ruke i noge, depresivno ponašanje, suva koža i lomljivi nokti i mnogi drugi.

Čak i gojaznost može biti posledica neunošenja joda u organizam.

Lugolova otopina uspešno nadomešćuje manjak joda u organizmu. To je jako korisno znati u današnje vreme kada mnogi sastojci iz ishrane smanjuju njegovu apsorbciju. To su recimo bromidi iz pekarskih proizvoda.

Ako počnete koristiti ovaj rastvor učinićete mnogo toga dobrog za svoje telo. Kao što već znate, nedostatak joda dovodi do slabljenja odbrambenih moći organizma, a to je prvi preduslov za bolest. Upravo zbog toga otopinu joda je poželjno koristiti i preventivno.

Alge i morske trave su bogate jodom, ali

Verovatno o tome niste ni razmišljali, no nuklearna katastrofa u Fukušimi je najverovatnije kontaminirala ovaj bitan izvor joda. Da ne pominjemo i ostale probleme kao što su  korišćenje osiromašenog uranijuma prilikom bombardovanja ili Černobil. Današnji svet nije toliko bogat jodom koliko smo mislili, ljudi su se pobrinuli za to.

Kako napraviti Lugolov rastvor kod kuće

Pripremite sastojke i pribor za petoprocentni rastvor:

Bočica od 500ml od neprozirnog stakla, napomena: čep mora biti plastični.

500 ml destilovane vode,

granulirani jod, 25 grama i granulirani kalijumov jodid, 50 grama.

Kako se priprema:

  1. Kalijumov jodid otopite u pola količine destilovane vode, polako mešajući staklenom pipetom.
  2. Dodajte kristale joda i dopunite vodom.
  3. Promućkajte.
  4. Ostavite neka odstoji bar 24 časa, povremeno protresite bočicu.Lugolov rastvor upotreba za zdravlje

Kako se dozira Lugolov rastvor

Samo 1 kap sadrži 6.417 mg joda.

Uzima se 2 kapi dnevno, pomešano sa sokom ili jabukovim sirćetom, dakle doziranje je 12,5 mg po danu.

Broj kapi se povećava u zavisnosti od bolesti, naročito ako su simptomi deficita joda već prisutni.

Lugolov jod nemojte koristiti nakon 16 h popodne da vam ne bi previše podigao energiju i kasnije izazvao nesanicu.

Napomena: u zavisnosti od lečenja uzimaju se različite količine rastvora.

Za Lugolov rastvor sastojci nisu skupi i možete ih naručiti preko interneta ili kupiti u bolje snabdevenoj apoteci.

Šta ako preteram, da li mogu naštetiti štitnoj žlezdi?

Ne brinite, iako se uvek savetuje oprez izračunajte sami i odlučite. Jedna kap Lugolovog rastvora sadrži manje od 7 mg joda. Upotreba je bezbedna, ako ga pravilno dozirate.

Za prestanak rada štitne žlezde pravilno doziranje je jako važno. Tada je potrebno unositi dnevnu dozu od 750mg joda. Uvodite rastvor postepeno u upotrebu i osluškujte svoje telo.

Kako da znate imate li dovoljno joda?

Jednostavan kućni tekst za otkrivanje deficita joda: metod tri linije.

Umočite štapiće za uši u Lugolov rastvor. Na unutrašnjoj strani podlaktice povucite tri linije različite debljine. Tanku, malo deblju i najdeblju. Ako ujutru ne vidite ni jednu liniju znači da vam fali joda u organizmu. Obratite se lekaru opšte prakse ili endokrinologu za savet.

Ako Vam je ostala samo jedna od debljih linija znači da vam je ovaj mikroelelent ipak malo u deficitu. A ukoliko je nestala samo tanka linija niste u deficitu, možete odahnuti, imate dovoljnu količinu joda u telu.

Kako nadoknaditi jod u organizmu?

  1. Koristite redovno, kao dodatak ishrani ovaj rastvor.
  2. Naša preporuka je da u svakodnevnu ishranu uvrstite morsku ili jodiranu kuhinjsku sol  Najbolja opcija je Himalajska so koja je jako dobrog kvaliteta.
  3. Jedite namirnice bogate jodom: morska riba, školjke, alge i drugi morski organizmi. Uvrstite u ishranu jaja, sveži sir, suve kajsije, beli luk, spanać….

Zanimljivost

Japanci se smatraju najdugovečnijom nacijom. Taj svoj epitet duguju upravo jodu koji svakodnevno konzumiraju kroz ishranu bogatu ribom.

Jod je jeftino rešenje za brojne zdravstvene probleme

Lugolov rastvor kako se koristi u lečenju raznih tegoba:

Jod i selen leče štitnu žlezdu

Najveći potrošač joda u našem telu je upravo štitnjača. U slučaju hipotireoze (usporenog rada) poželjno je doziranje 1-6 kapi na dan da bi se štitna žlezda povratila u normalu. Doza se postepeno povećava po nedeljama. Prve nedelje uzimajte po jednu kap, druge dve i tako do šeste kapi.

Napomena: dnevnu dozu kapi može vam odrediti samo vaš lekar.

Jod leči i Hašimotov sindrom. Kod ove vrlo ozbiljne bolesti, najefikasnija primena mu je sa preparatima selena. Zajedno čine vrlo moćnu kombinacija za obolelu štitnjaču.

Rešava trovanje salmonelom

Čim do trovanja hranom dođe potrebno je u manjoj šoljici razmuti malo vode sa 6 kapi ovog rastvora.

Napitak trebate piti četiri puta dnevno nakon svakog obroka. Pripazite da se krećete u dozvoljenim preporučenim dozama koje vam je lekar prepisao,

Takođe, jodov rastvor pomaže kod lečenje heliobaktera ali i gljivica poput uporne kandide. Generalno Lugolova otopina ubija sve parazite u telu po kratkom postupku.

Jod je jako bitan za naše reproduktivno zdravlje

Takođe, ovaj moćni preparat rešava menstrualne probleme i ciste na jajnicima.

Lugolov rastvor leči ciste, kako one na jajnicima, tako i one na dojkama. Takođe povoljno utiče na reproduktivni sistem žene, vraćajući jajnike u normalnu funkciju. Uz to on povećava libido kod oba pola.

Čišćenje od teških metala

Popijte 2 kapi sa sokom ili vodom, nivo vrednosti olova i žive smanjiće se već nakon 24 časa.

Za detoksikaciju od aluminijuma potrebno je bar mesec dana koristiti Lugolov jod.

On se koristi za lečenje još puno oboljenja kao što su aritmija, upala bešike, visok holesterol, bronhitis, grip i dr.

Sprečava i zloćudne bolesti

Da bi se sprečila pojava kancera potrebno je preventivno unositi jod u ispravnim, preporučenim količinama. On deluje kao antioksidans i sprečava nastanak i dalji razvoj oboljenja.

Dr. Brownstein je lečio i pacijente obolele od kancera prostate, pluća i dojke u metastazama Lugolovim jodom. Koristio je doze i do 300mg. A u hirurgiji se preparat koristi kao antiseptičko sredstvo, da ne bi došlo do infekcije.

Neki problemi koje jod rešava kao od šale

Jako je širok spektar bolesti i tegoba koje leči Lugolov rastvor. Pored gorepomenutih boljki on ublažava migrenu, a dobar je i za dijabetes. Njegova primena je višestruka.

Pomaže čak i kod lomljivih noktiju i suve kože, što potvrđuju iskustva brojnih konzumenata.

Rastvor je odličan kao lek protiv ćelavosti. Svako veče ga lagano utrljavajte na kritična mesta, gde vam se kosa proređuje.

Njega je najbolje primenjivati zajedno uz vitamine i antioksidanse. Radi boljeg učinka uzimajte B2 i B3, pomoći će metabolizmu joda. A koristite i magnezijum i selen koji će dodatno pospešiti detoksikaciju organizma.

Odličan je za kožne probleme

Ukoliko patite od akni ili dermatitisa koristite Lugolov rastvor.

Upotreba kod ekcema:

2 kapi  tri puta dnevno utrljajte u kožu, postupak ponovite dva dana. Malo će peckati. Nakon toga nanesite maslinovo ulje pomešano sa kapsulom vitamina E.

Takođe on u kratkom roku dezinfikuje rane i zaceljuje ožiljke od akni.

Znate li za ovo:

Jod odlično ubija bakterije i viruse. Zagrejte vodu na 20 stepeni Celzijusa već nakon deset minuta svi patogeni će biti uništeni!

Iskustva korisnika sa Lugolovim rastvorom

Prenosimo vam jedno pozitivno iskustvo gđe Jovanke iz Novog Sada.

Koristila sam razne preparate kako bih podigla imunitet i osnažila telo. Od detinjstva sam bila bolešljiva. U poslednje vreme osećala sam i neku neobjašnjivu malaksalost.

Po preporuci prijateljice počela sam koristiti Lugolov jod (rastvor). Sada imam više energije i ne sećam se kada sam bila kod lekara.

Moja iskustva su jako dobra i preporučujem ovaj preparat svakom koga poznajem.

Jovanka (54)

Uzrokuje li neke nuspojave i neželjena dejstva

Alergija na jod je izuzetno retka. Stoga, Lugolov rastvor nuspojave gotovo i da nema. U slučaju da ga počnete primenjivati i primetite osip na koži, crvenilo ili otežano disanje – prestanite sa korišćenjem preparata. Za svaki slučaj obratite se vašem lekaru.

Jod se inače izbacuje preko telesnih tečnosti, te se se prestankom korišćenja doza postepeno smanjuje.

Višak joda, odnosno prekomeran unos je isto izuzetno redak. Za trovanje jodom potrebno je uneti čak 1500 mcg joda, a smrtonosna doza je duplo veća. Moguće posledice suficita su aritmija, smanjenje lučenja štitne žlezde i nervoza.

Gde kupiti rastvor joda i cena u apotekama

Za Lugolov rastvor cena nije velika kad posmatrate njegov širok spektar primene. Rok trajanja mu je zvanično godinu dana. Jedna bočica ako je koristite kao dodatak ishrani trajaće vam čak pet meseci.

U Srbiji ga možete kupiti online (preko e-Bay-a i ostalih sajtova), u pojedinim apotekama, pa čak i preko pčelarskih organizacija.

Gde kupiti Lugolov rastvor u Beogradu ili Novom Sadu?

Apoteka Lav ima u ponudi ovaj rastvor, kao i mnoge druge. Potrebno je samo nazvati službeni broj telefona i naručiti svoju bočicu.

U Hrvatskoj se prodaje pod nazivom Lugolova otopina. Pronaćićete ga u apotekama: Kemig, Grammol i Samsamed.

I za kraj važna napomena, ukoliko imate bilo kakav ozbiljan zdravstveni problem konsultujte se sa lekarom u vezi upotrebe rastvora.

Ovaj tekst je isključivo informativne prirode.

Iako su preporučene doze jako male i ne prelaze dozvoljene granice unosa joda upitajte stručnije lice. Lekar će vam najbolje znati reći kako da koristite Lugolov rastvor.

Ako vam se svide ovaj članak obavezno pročitajte i prirodno lečenje štitne žlezde.

Sponzorisani linkovi:
f