Feature post image

masaza tela | vrste masaze | ulja za masazu | kako masirati

Masaza tela i vrste masaze 

Masaza tela je jedna od najpoznatijih metoda opuštanja i lečenja, obuhvata niz raznovrsnih tehnika,a bazira se na lupkanju,pritiskanju ,istezanju i gladjenju mišića i vezivnog tkiva sa različitim intenzitetom.Prikladna je za sve uzraste,a  kako masirati možete naučiti i sami.Drevni lekari masažu su koristili u prevenciji i terapiji raznih tegoba kao što su povrede,astma, loša probava, pa čak i neplodnost .

VRSTE MASAZA

Masaza tela ima nekoliko najpoznatijih vrsta  a to su :

ŠVEDSKA MASAŽA

Per Henrik Ling je imao je veliki  uticaj na popularizaciju masaove tehnike u Evropi i upravo je on tvorac ove tehnike. Švedska masaža  se najčešće primenjuje u savremenim salonima.

AJURVEDSKA MASAZA TELA

Ajurvedska masaža  dodatno uključuje korišćenje raznih lekovitih biljaka, začina i eteričnih ulja za masazu.

SIJACU MASAZA TELA

Šijacu masaža je drevna japanska tehnika koja se primenjuje širom sveta, bazira na pročišćavanju dvanaest meridijana kojima teče životna energija. U bukvalnom prevodu  shiatsu masaza znači „pritisak prstom“ i ne izvodi se direktno na golom telu,već preko pamučne tkanine i bez upotrebe ulja i lekovitih biljaka. Uz pravilno disanje, istežu se mišići i akupresurom stimulišu meridijani.ela Sijacu masaza tela je, zapravo, „nežniji“ oblik akupunkture pošto se izvodi bez igala, a pritiskom na određeni deo tela rešavaju se određeni problemi. Izvorna masaza tela ove vrste podrazumeva pritiskanje prstom i dlanovima, ali postoji i zen šijacu koji ukljućuje upotrebu laktova, kolena i stopala.

SPORTSKA MASAZA 

Sportska masaza tela preporučuje se kako profesionalnim sportistima tako i rekreativcima, kao i svima čije je telo izloženo većem naporu jer ubrzava proces eliminacije mlečne kiseline koja nastaje prilikom naprezanja mišića i tako obezbeduje njihov brži oporavak. Treba znati da nagomilavana mlečna kiselina s vremenom može da se kalcifikuje i uzrokuje mišićnu napetost i bol.

KAKO DELUJE MASAZA TELA ?

Ukoliko se redovno primenjuje, masaza tela deluje blagotvorno na kompletan organizam i pritom podstiče dobro raspoloženje. Najveći broj bolesti uzrokovan je stresom, a masaža predstavlja jedno od najboljih sredstava u borbi protiv napetosti i nervoze čiji je čest uzročnik hronični umor. Pomaže i u slučaju nesanice, naročito ako obuhvata celo telo,mada se dobar efekat postiže i ukoliko se proimeni samo masaza ledja,masaža stopala ili masaža vrata.

Kod sportista ublažava grčeve i upalu mišića, povećava izdržljivost i pokretljivost, s tim što se preporučuje pre vežbanja,kada treba izmasirati mišiće koji će biti najaktivniji, ali i nakon treninga kako bi se ublažili umor i iscrpljenost.

MASAZA ZA MRSAVLJENJE

Masaza tela doprinosi i mršavljenju,jer podstiče cirkulaciju i probavu, ubrzava izlučivanje toksina i stimuliše metabolizam i limfni sistem. Takođe, odlično deluje na kožu jer poboljšava prokrvIjenost,a pomaže telu kod bolova koje izaziva glavobolja,reumatoidni artritis ,reuma,bolovi u leđima, ,migrena,depresija, nervna napetost, umor,malaksalost i oslabljen imunitet.

ULJA ZA MASAZU

Masaza tela se gotovo ne može zamisliti bez upotrebe eteričnih ulja čiji mirisi deluju opuštajuće.a pomažu i u rešavanju mnogih zdravstvenih problema. Međutim, prethodno se moraju pomešati sa nekim baznim uljem jer ako se nanesu direktno na kožu mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja. Najpopularnija eterična ulja za masažu su:

BERGAMOT ETERIČNO ULJE – bergamot essential oil

Bergamot ulje deluje kao prirodni antiseptik i pomaže u slučaju depresije i ublažava akne na licu. Ulje je fototoksično što znači da nakon masaže kožu ne treba izlagati suncu.

EUKALIPUSOVO ULJE

Etericno ulje eukaliptusa – prirodni je antiseptik i pomaže u slučaju kašlja, prehlade i bolova.

NEROLI ULJE

Neroli – eterično ulje prirodni je afrodizijak, deluje umirujuće i primenjuje se u slučaju nervoze, nesanice i za negu suve kože.

RUZMARINOVO ULJE 

Ruzmarin – deluje stimulativno, poboljšava pamćenje, ublažava reumatske bolove,a ulje je naročito pogodno za sportsku masažu.

masaza tela i i najbolja ulja za masazu

Od ostalih eteričnih ulja spomenućemo i  Ilang-ilang – koji je prirodni  antiseptik i afrodizijak, deluje antidepresivno i umirujuće i pomaže u slučaju masne i osetljive kože,zatim ružino ulje koje je takođe prirodni antiseptik, deluje umirujuće i ublažava depresiju.Ulje od kamilice – deluje umirujuće i dobar je antidepresiv koristi se u slučaju glavobolje.Lavandino ulje – prirodni je antiseptik i analgetik,deluje umirujuće,podstiče cirkulaciju i pomaže uslučaju glavobolje i nesanice kao i  ulje čajevca  koje deluje umirujuće i suzbija gljivice i bakterije.

KADA SE MASAZA TELA NE SME PRIMENJIVATI ?

Uprkos brojnim prednostima, masaza tela se ne preporučuje u slučaju određenih bolesti jer može pogoršati stanje.U svakom slučaju, pre odlaska na tretman treba se posavetovati sa lekarom. Opšte je prihvaćeno da se ona ne primenjuje u slučaju raznih upala, promena na tkivu i koži, bolnih otoka i infekcija, lokalne ili sistemske infekcije, kancera, ekstremnog gubitka apetita, hematoma, krvarenja (uključujući menstruaciju), dehidratacije, dijareje, mučnine, povraćanja, povišene telesne temperature, zaraznih kožnih, bubrežnih,kardioloških i respiratornih bolesti, proširenih ili upaljenih vena, akutne upale pluća, dijabetesa sa komplikacijama (npr. gangrenom), hemofilije, oboljenja jetre, groznice (temperatura iznad 38,3 *C), stanja šoka, izrazito visokog ili niskog krvnog pritiska, kao ni nakon srčanog ili moždanog udara.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Pasxalina Atanasova
31/03/2016 21:03

vasi clanci su odlicni mene zanimaju masaze

f